Βίντεο: Νυν υπέρ πάντων αγών. 2500 χρόνια απο τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας

Τιμώντας την επέτειο των 2.500 χρόνων από τη θρυλική ναυμαχία της Σαλαμίνας (480 π.Χ- 2020 μ.Χ.), η Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού (ΥΙΝ) διοργάνωσε μια διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο :
“Νυν υπέρ πάντων αγών. 2.500 χρόνια απο τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας”.

Ομιλητές:

• Η κα Μαρία Δημοπούλου, Φιλόλογος και Διδάκτωρ Αρχαίας Ιστορίας, παραθέτει το ιστορικό πλαίσιο της προγενέστερης χρονικής περιόδου της ναυμαχίας, τα στάδια της εξέλιξής της, τα αίτια της νίκης των Ελλήνων και τις συνέπειές της στην εξέλιξη του Δυτικού Πολιτισμού.
• Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, Ναυπηγός-Μηχανολόγος Μηχανικός, αναλύει τα χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς των πλοίων των δύο αντίπαλων στόλων από ναυπηγικής πλευράς, μέσα από μια επιστημονικά τεχνική προσέγγιση προερχόμενη από την μοντελοποίηση των πλοίων, καθώς και την τακτική του εμβολισμού η οποία αποδείχτηκε για τους Έλληνες ένα σημαντικός πολλαπλασιαστής ισχύος.
Συντονιστές ήταν οι επιτελείς της Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού:
• Σημαιοφόρος (Ε) Μιχαήλ Κατσικαρέλης Π.Ν
• Αρχικελευστής (Δ/ΥΛ) Νεκταρία Δεσποτοπούλου.

Θα παρακολουθήσετε μια πρωτότυπη ανάλυση της ναυμαχίας της Σαλαμίνας. Οι εκλεκτοί μας ομιλητές, προσεγγίζουν τη ναυμαχία από διαφορετικές προοπτικές και αναλύουν:

• ΤΙ συνέβη από ιστορικής πλευράς
• ΠΩΣ οδηγηθήκαμε στη ναυμαχία στα στενά της Σαλαμίνας, παράλληλα με την περιγραφή των δραματικών γεγονότων που προηγήθηκαν, καθώς και εκείνων που ακολούθησαν της συντριβής των Περσών
• ΓΙΑΤΙ νίκησαν οι Έλληνες και πως με μικρότερες αριθμητικά δυνάμεις -αλλά με άριστη στρατηγική και με υψηλό ηθικό- κατάφεραν να κατατροπώσουν τον πανίσχυρο περσικό στόλο και να βυθίσουν για πάντα το όνειρο της κατάκτησης των ελληνικών Πόλεων, αλλάζοντας παράλληλα τον ρου της ιστορίας του Δυτικού Πολιτισμού όπως παραδέχεται το σύνολο των σύγχρονων ιστορικών και μελετητών της αρχαίας παγκόσμιας ιστορίας.

Η ΥΙΝ ευχαριστεί θερμά τους εκλεκτούς ομιλητές που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση της, καθώς και το διαδικτυακό κανάλι ‘’ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ’’ για την συνδρομή του με εξειδικευμένο προσωπικό και επαγγελματικό εξοπλισμό, στη δημιουργία της τηλεοπτικής καταγραφής της εκδήλωσης.

Η εκδήλωση μας αυτή αποτελεί φόρο τιμής στα γενναία εκείνα ελληνικά πληρώματα που έδωσαν τον ΥΠΕΡ ΠΑΝΤΩΝ ΑΓΩΝΑ 2.500 χρόνια πριν στα στενά της Σαλαμίνας, πολεμώντας για την ελευθερία της πατρίδας τους και τη σωτηρία των οικογενειών τους. Πολέμησαν κατά ενός σαφώς υπέρτερου αντιπάλου, με σύμπνοια και ενιαίο πνεύμα, αποτελώντας μια καλολαδωμένη πολεμική μηχανή, που λειτουργώντας με μεγάλη ταχύτατα και ακρίβεια, κατάφερε να συντρίψει τον αντίπαλο στόλο μέσα σε λίγες μόνον ώρες και να προσθέσει μια ακόμη λαμπρή σελίδα δόξας στο βιβλίο όχι μόνο της ελληνικής, αλλά της παγκόσμιας ναυτικής ιστορίας.

https://youtu.be/WVg5ORbgXlY

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.