O αντικαταστάτης του M2 Bradley θα έχει το βάρος ενός άρματος Μ1 Abrams

Τεθωρακισμένο Όχημα Μάχης Bradley του Στρατού των ΗΠΑ στο Ιράκ (Φωτογραφία: US Army)

Το υψηλής προτεραιότητας όχημα μάχης του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ), Ground Combat Vehicle (GCV), είναι πιθανό να ζυγίζει περίπου 84 τόνους, καθιστώντας το ως το βαρύτερο θωρακισμένο όχημα στο πεδίο της μάχης.

Η νέα εκτίμηση του βάρους, δημοσιεύθηκε από το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO), που σημαίνει ότι ο αντικαταστάτης του ξεπερασμένου οχήματος μάχης Bradley θα είναι βαρύτερος από ενα άρμα μάχης M1 Abrams και θα ζυγίζει περισσότερο από δύο Bradley.

Το τελευταίο έγγραφο εργασίας του CBO, με το τίτλο “Τεχνικές Προκλήσεις του Προγράμματος Ground Combat Vehicle του US Army,” εμφανίζει το GCV ως ένα από τα υπερβολικά φιλόδοξα προγράμματα του US Army του παρελθόντος τα οποία απέτυχαν, όπως το επιθετικό ελικόπτερο Comanche, το αυτοκινούμενο πυροβόλο Crusader και την οικογένεια των υπερ-οχημάτων του αποτυχημένου προγράμματος Future Combat Systems.

Εικόνα του υποψήφιου σχεδίου της BAE Systems για το GCV (Φωτογραφία: wikipedia)

Ακόμα και με αυτό το βάρος, το CBO υποστηρίζει ότι στο GCV “θα πρέπει να τοποθετηθούν νέα συστήματα ενεργής ηλεκτρομαγνητικής προστασίας για να επιτευχθεί ο στόχος επιβιωσίμοτητας που θέτει ο US Army.”

O Στρατός των ΗΠΑ σκοπεύει να αντικαταστήσει περίπου το 40 τοις εκατό των τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης (ΤΟΜΑ) Brandley των βαριά θωρακισμένων Ταξιαρχιών με τα GCV. O US Army εξέδωσε την αναθεωρημένη αίτηση πρότασης (RFP) το Νοέμβριο του 2010 μετά την αρχική αίτηση, όπου κρίθηκε υπερβολικά φιλόδοξο και δημιουργήθηκε μία πραγματική πιθανότητα πως οι αρκετά ριψοκίνδυνες τεχνικές και μη δοκιμασμένες τεχνολογίες θα οδηγούσαν σε αυξημένο κόστος και καθυστερήσεις στο χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων.

Η ανανεωμένη RFP άφησε κάποια ευελιξία στους υποψήφιους κατασκευαστές, στο πώς θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις απαιτήσεις και να ορίσουν κόστος κατασκευής μεταξύ 9 με 10,5 εκατομμύρια δολάρια ανά όχημα, με μέσο κόστος προμήθειας 13 εκ. δολ. ανά μονάδα, και κόστος συντήρησης 200 δολάρια για κάθε μίλι χρήσης.

Καλλιτεχνική απεικόνιση του οχήματος GCV (Φωτογραφία: wikipedia)

Τρεις ομάδες κατέθεσαν προτάσεις την 5η Αυγούστου 2011, ο Στρατός των ΗΠΑ ανέθεσε συμβάσεις αξίας περίπου 450 εκατ. δολαρίων σε δύο από τις ομάδες κατασκευαστών: η μια με επικεφαλής την General Dynamics Land Systems και η άλλη την BAE Systems.

O US Army ανακοίνωσε τον αρχικό σκοπό παραγγελίας 1874 οχημάτων με την παραγωγή τους να ξεκινά το 2018. Ο αντικαταστάτης του Brandley πρέπει να προστατεύει το προσωπικό και μια ομάδα εννιά στρατιωτών πεζικού, από μία ειδική λίστα απειλών και, σύμφωνα με τις αναμενόμενες απειλές, να μπορεί να επιχειρεί σε ένα ευρύ φάσμα συγκρούσεων έχοντας τρία διαφορετικά επίπεδα προστασίας .

Το CBO ισχυρίζεται ότι η απαίτηση να μεταφέρει το GCV μία ομάδα εννέα στρατιωτών και το υπόλοιπο πλήρωμα εντός του προστατευόμενου όγκου του οχήματος, είναι ο πρωταρχικός παράγοντας στη ρύθμιση του μεγέθους, βάρους και κόστους του GCV.

Βολή αντιαρματικού βλήματος TOW από όχημα Stryker του Στρατού των ΗΠΑ. (Φωτογραφία: U.S. Army)

Ο στόλος του μεσαίου βάρους θωρακισμένου οχήματος Stryker του Στρατού των ΗΠΑ, ο οποίος ανέλαβε υπηρεσία το 2003, απολαμβάνει ενα μεγάλο ποσοστό επιτυχία στις μάχιμες επιχειρήσεις την τελευταία δεκαετία.

Αλλά ακόμα και με το βάρος ίδιο μ’ ενός  άρματος μάχης, το CBO συνεχίζει λέγοντας πως η επιβιωσιμότητα του GCV κατά πάσα πιθανότητα θα πρέπει να βασιστεί στην ικανότητα του να αποφύγει την εμπλοκή με τις καθ’ολα αυξανόμενες δυνατότητες, και γωνίες επιθέσεων των σύγχρονων απειλών. Και αν το όχημα εμπλακεί, οι σχεδιαστές πρέπει να προσπαθήσουν να προβλέψουν την προσβολή του οχήματος από μία απειλή. Το γεγονός αυτό, συμφωνά με το CBO, συνεπάγεται μια προσέγγιση στο “πολυεπίπεδο σχέδιο – “κρεμμύδι επιβιωσιμότητας” – στο οποίο η θωράκιση είναι η τελευταία γραμμή άμυνας”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

2 Απαντήσεις

  1. September 20th, 2019
    Man shocked to find Army’s armored vehicles accidentally left behind on railway
    https://popularmilitary.com/man-shocked-to-find-armys-armored-vehicles-accidentally-left-behind-on-railway/

    © 2019 Bright Mountain Media, Inc. All rights reserved. The content of this webpage may not be reproduced or used in any manner whatsoever without the express written consent of Bright Mountain Media, Inc. which may be contacted at [email protected], ticker BMTM.

    όλοι με το κοπιράιτ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.