Από 15 έως 17 Οκτωβρίου 2017 ο Διοικητής της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων ΗΠΑ στην Ευρώπη (Commander of US Special Operations Command Europe – SOCEUR), Major General Mark Schwartz, πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ελλάδα στο πλαίσιο διμερών επαφών.

Τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, συναντήθηκε στο γραφείο του με τον SOCEUR όπου και συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος που αφορούν στη συνεργασία στον τομέα των Ειδικών Επιχειρήσεων των δύο χωρών.
 Επίσκεψη SOCEUR στην Ελλάδα
Ειδικότερα, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στις τοποθετήσεις του, επισήμανε μεταξύ άλλων:

  • Την υφιστάμενη άριστη συνεργασία μεταξύ των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων των δύο χωρών καθώς και τις προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσή της, μέσα από συνεκπαιδεύσεις, ανταλλαγή πληροφοριών και παροχή υποστήριξης υποδομών και τεχνογνωσίας.
  • Τη λήψη, από ελληνικής πλευράς, όλων των απαιτούμενων μέτρων για την υλοποίηση της στοχοθεσίας ΝΑΤΟ στον τομέα των Ειδικών Επιχειρήσεων.
  • Τη δυνατότητα περαιτέρω αξιοποίησης του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ), για εκπαίδευση Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων.

Κατά την παραμονή του στο ΓΕΕΘΑ, ο Major General Mark Schwartz, ενημερώθηκε από αρμόδιους επιτελείς επί βασικών θεμάτων και προτεραιοτήτων της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ (ΓΕΕΘΑ/ΔΔΕΕ). Ακολούθως, επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του Κέντρου Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ), της Ζ’ Μοίρας Αμφιβίων Καταδρομών (Ζ’ ΜΑΚ), του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ) και της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ), όπου ενημερώθηκε για την οργάνωση, λειτουργία, και τις επιχειρησιακές δραστηριότητες τους.

 Επίσκεψη SOCEUR στην ΕλλάδαΕπίσκεψη SOCEUR στην ΕλλάδαΕπίσκεψη SOCEUR στην ΕλλάδαΕπίσκεψη SOCEUR στην ΕλλάδαΕπίσκεψη SOCEUR στην ΕλλάδαΕπίσκεψη SOCEUR στην ΕλλάδαΕπίσκεψη SOCEUR στην Ελλάδα

2 Σχόλια

  1. Gunslinger32

    Πόσο μακριά θα μπορούσε να φτάσει μια συνεργασία των ΕΔ των δυο χωρών, όταν η μια πλευρά έχει συνηθίσει να συνεργάζεται με διάφορες άλλες μονάδες σε δραστηριότητες που ξεπερνάνε κατά πολύ μια συνεργασία στην εκπαίδευση, και όταν η πολιτική της δεύτερης αποκλείει μια συμμετοχή σε τέτοιες δραστηριότητες;

    Πέραν του ερωτήματος της συνεργασίας, κρίνοντας και απο διάφορες περιγραφές π.χ. του RM, η διαφορές στις δυνατότητες των δυο είναι αρκετές, ειδικά για τις μονάδες που βρίσκονται στην κορυφή της αλυσίδας. Για τους αμερικανούς αυτό σημαίνει τεράστια κονδύλια για εκπαίδευση, εξοπλισμούς αλλά ακόμα και στην διατροφή(όπου οι αμερικάνοι SOF‘s έχουν προχωρήσει πολύ σε μια σύγκριση με τους περισσότερους εταίρους στο ΝΑΤΟ).

    Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: