O Ελληνικός Στρατός μελετά την απόκτηση του εξομοιωτή μάχη επίγειων δυνάμεων VBS2

Εικονικό περιβάλλον της βάσης δεδομένων του VBS2 (Φωτογραφία: Bohemian Interactive)

Η σχέση του Ελληνικού Στρατού με την χρήση των εξομοιωτών στην εκπαίδευση δεν ήταν στα καλύτερα της.

Πλέον όμως οι εποχές επιτάσσουν την χρήση νέων τεχνολογιών που θα αποφέρουν αποτελεσματικότερη εκπαίδευση στην οποία η παροχή μετρήσιμων αποτελεσμάτων είναι κρίσιμη. Επίσης, θα κάνει ευκολότερη την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με τα δυνατά και αδύναμα σημεία του κάθε εκπαιδευόμενου.

Τα τελευταία χρόνια γίνονται σοβαρές προσπάθειες από τον Ελληνικό Στρατό για την απόκτηση συστημάτων εικονικής εκπαίδευσης τελευταίας τεχνολογίας.

Θερμική απεικόνιση του VBS2 (Φωτογραφία: Bohemia Interactive )

Ένα από τους λόγους που όλο και περισσότεροι στρατοί στρέφονται προς τους προσομοιωτές μάχης είναι φυσικά η οικονομικότερη εκπαίδευση, πλέον η χρήση οπλικών συστημάτων, πυρομαχικών, η καταπόνηση οχημάτων και φυσικά η φθορά τους μειώνεται κατά πολύ. Επιπλέον, ο εκπαιδευόμενος καλείται να αντιμετωπίσει καταστάσεις που υπάρχουν μόνο στο πεδίο των επιχειρήσεων και θα αναγκαστεί να ανταπεξέλθει σε καταστάσεις ανορθόδοξου πολέμου.

Το οπτικό πεδίο και τα σημεία σκόπευσης του εκπαιδευόμενου όπως εμφανίζονται στο βίντεο (After Action Review – AAR) κατά την διάρκεια της απολογισμού (debriefing) μετά την εκπαίδευση  στον εξομοιωτή VBS2 (Φωτογραφία: Bohemia Interactive)

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, ο Ελληνικός Στρατός μελετά την απόκτηση ενός εξομοιωτή μάχης για τους άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων και γενικότερα για το Πεζικό. Ένας από τους εξομοιωτές που θα αξιολογηθεί είναι ο Virtual Battlespace 2 (VBS2).

O εξομοιωτής VBS2 έχει επιλεχθεί το 2008 από τον Στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) και δίνει την δυνατότητα στους εκπαιδευόμενους στρατιώτες να οδηγήσουν εικονικά οχήματα, να πυροβολήσουν με εικονικά όπλα και να πιλοτάρουν μη επανδρωμένα αεροπλάνα (ΜΕΑ) σε καταστάσεις μάχης.

Το σύστημα VBS2, παρέχει υψηλής πιστότητας εξομοίωση στα ανθρώπινα μοντέλα. (Φωτογραφία: Bohemia Interactive)

Το τελευταίας τεχνολογίας εκπαιδευτικό σύστημα VBS2, με δυνατότητα βαθμολόγησης έχει ως βάση τα ηλεκτρονικά παιχνίδια της τσεχικής  Bohemia Interactive και της αυστραλιανής εταιρείας Calytrix Technologies.

Στρατιώτες των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης στον εξομοιωτή VBS2 (Φωτογραφία: Bohemia Interactive)

Οι εκπαιδευόμενοι στρατιώτες, εντός του εξομοιωτή λειτουργούν ως εικονικές οντότητες που μπορούν να χρησιμοποιούν ατομικά όπλα, να οδηγήσουν οχήματα, χειριστούν οπλικούς σταθμούς, να πετάξουν αεροπλάνα ακόμη και να κυβερνήσουν πλοία. Κάθε οπλική πλατφόρμα ή αισθητήρας από ενα ΜΕΑ, επίγειο ρανταρ παρατήρησης μέχρι και πυροβολικό μπορούν να διαμορφωθούν σε ποικίλους βαθμούς πιστότητας εντός του εξομοιωτή VBS2.

Παρακάτω παρακολουθήστε το διαφημιστικό βίντεο της εταιρείας.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=tUIgJd7AreI&list=UUXwtJA8pO_Gf1HBZ0Hgyi2A&index=4&feature=plpp_video]

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

9 Απαντήσεις

   1. Το δικαστήριο βρίσκεται στην πορεία να γίνει
    Πάντως ο εξοπλισμός και οι φωτογραφίες κατασχέθηκαν
    Γενικα φωτογράφιζαν τοπία και διαδρομές περισσότερο μεσα στα οποία ήταν και στρατόπεδα χωρίς να φαίνεται κάτι παραπάνω από τον προάυλιο χώρο.
    Στο παιχνίδι ARMA 3 πάντως οι εγκαταστάσεις και οι τοποθεσίες δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα
    Ενα μπράβο στην ελληνική πλευρά που έδρασε άμεσα!!

 1. Άμεσα δεν έδρασε η Ελληνική πλευρά. Οι κύριοι αυτοί αλωνίζουν στο νησί αυτό και σίγουρα και σε άλλα τουλάχιστον 2-3 χρόνια, φωτογραφίζοντας και βιντεοσκοπώντας. Η εταιρία πήρε άδεια από το Ελληνικό Δημόσιο για να κάνει Ψηφιακή αναπαράσταση του νησιού αυτού που είναι τόσο σημαντικό για την Ελληνική Άμυνα;

  1. Δεν ξέρω, αλλά όλα αυτά δεν μου αρέσουν καθόλου.
   Για να είμαστε ειλικρινείς, πλέον στην εποχή μας τίποτα δεν μένει κρυφό, όπως είχε πει κάποτε και ένας Ισραηλινός Στρατηγός “Το Google Earth είναι καλύτερο από ένα UAV”.
   Αυτό που δεν μου αρέσει είναι το εξής: Η ψηφιακή χαρτογράφηση τοποθεσιών.
   Όλα αυτά είναι προγράμματα που τα διαχειρίζονται στρατιωτικές υπηρεσίες, με σκοπό τη δημιουργία τρισδιάστατων βάσεων δεδομένων με σύγχρονες εφαρμογές, ώστε οι επίγειες δυνάμεις να μπορούν να υπολογίσουν τα νεκρά σημεία που θα έχουν οι τομείς βολών των αρμάτων, πυροβόλων, τις εδαφικές εξάρσεις και τα δρομολόγια σε περίπτωση επιχειρήσεων.

   Αυτή η βάση δεδομένων σε όλους τους (σοβαρούς) στρατούς είναι απόρρητη.

   Οι Αμερικάνοι πριν την επιχείρηση της Καταιγίδας της Ερήμου είχαν ψηφιοποίησει τα σημεία του εδάφους του Ιράκ στο οποίο είχαν προβλέψει πως εκεί θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες, και δημιούργησαν μία τρισδιάστατη βάση δεδομένων με τοποθεσίες του Ιράκ όπου μπορούσαν να εκπαιδευτούν τα πληρώματα των αρμάτων “μέσα” σε αυτήν με εξομοιωτές.

  2. Δεν προλαβαν αποθήκη να βιντεοσκοπήσουν….
   Βλάκες εξάλλου δεν είναι,απο το φωτογραφικό υλικό που κατασχέθηκε δεν φωτογράφισαν τπτ πέρα από τοπία στα οποία βρίσκονταν και στρατόπεδα. Οσον αφορα τις συντεταγμένες οποιοσδήποτε τουρκος πολίτης μπορεί να έρθει στο νησί σαν τουρίστας και με εφαρμογές στο κινητό του περνώντας σαν περαστικός από εκεί που επιτρέπεται να καταγράψει με το ενσωματωμένο gps τις συντεταγμένες. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και εμείς….

   Το google earth και άλλα προγράμματα που βγάζουν το υψόμετρο και τις κλίσεις εδαφών υπάρχουν ελευθερα στο internet για τον καθένα…

   Για άλλα πρέπει να ανησυχούμε

   1. κύριοι,
    εχετε αναρωτηθεί αν αυτοί οι εργαζόμενοι στην Bohemia δουλευαν για το ελληνικο δημοσιο και συνεληφθησαν απο λαθος;
    μηπως φωτογράφιζαν τα ελληνικα νησια για να δημιουργήσουν την σουίτα με τις φωτογραφιες για τον εξομοιωτη που θελει να αγορασει ο ΕΣ;

    1. ΧΑΛΙΚΙ 3Α.
     Αυτό που λες δεν το είχα σκεφτεί, δηλαδή φωτογραφίζανε την Λήμνο για να δημιουργήσουν το περιβάλλον του εξομοιωτή στις απαιτήσεις του ΕΣ;

     Ας περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει με το θέμα του VBS2, αν έχει τοπία της Λήμνου τότε μπορείς να έχεις δίκιο. Πιστεύω πως αν ο ΕΣ επιλέξει το VBS2 θα ζητήσει το δικό του εικονικό περιβάλλον, με τα τοπία και σενάρια που ανταποκρίνονται στις δικές του επιχειρησιακές ανάγκες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.