Ο εκσυγχρονισμός των Leopard 2A4 σε A7HEL παραχωρεί την θέση του στην αγορά νέων ΤΟΜΑ

Το ΤΟΜΑ Lynx της Rheinmetall αποτελεί την πλέον ισχυρή υποψηφιότητα για τον Ελληνικό Στρατό.

Αιφνιδιαστική απόφαση για αγορά ΤΟΜΑ, όμως και πάλι το Μαξίμου διαχειρίζεται αποσπασματικά το μείζον εξοπλιστικό πρόγραμμα.

Από το Περικλή Ζορζοβίλη, αναδημοσίευση από την Κυριακάτικη Δημοκρατία

Η προτεραιότητα του προγράμματος προμήθειας νέων Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης (ΤΟΜΑ) για τις ανάγκες του Ελληνικού Στρατού (Ε.Σ.) και ειδικότερα του μηχανοκίνητου Πεζικού, σε σχέση με το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των αρμάτων μάχης Leopard 2A4, αποφασίστηκε πρόσφατα, σύμφωνα με πληροφορίες σε σύσκεψη της πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας και υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ).

Δεύτερη προτεραιότητα η αναβάθμιση των Leopard 2

Πρόκειται για αιφνιδιαστική εξέλιξη, αφού το τελευταίο διάστημα είχε καταγραφεί έντονη κινητικότητα μόνο στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των Leopard 2A4. Ας σημειωθεί ότι και το συγκεκριμένο πρόγραμμα εμφανίστηκε στο προσκήνιο ως μέρος πρότασης συμβιβασμού που είχε υποβάλει η γερμανική εταιρεία Krauss-Maffei Wegmann (KMW), προμηθεύτρια των αρμάτων μάχης Leopard 2HEL και των αυτοκινούμενων πυροβόλων PzH-2000GR του Ε.Σ., για την επίλυση των διαφορών με τον Ελληνικό Δημόσιο.

Ο εκσυγχρονισμός των 183 Leopard 2

Υπενθυμίζεται ότι το κόστος περίπου των 1,2 δισ. ευρών πρόγραμμα αφορούσε τον εκσυγχρονισμό των 183 αρμάτων μάχης Leopard 2A4 που διαθέτει σε υπηρεσία ο Ε.Σ., σε επίπεδο Leopard 2A7HEL (με βάση την ονομασία, πιθανώς μια ελληνική έκδοση του Leopard 2A7V που αποτελεί την πιο πρόσφατη έκδοση της οικογενείας). Μάλιστα, γι’ αυτόν τον σκοπό τον περασμένο Μάρτιο είχε συγκροτηθεί, από τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) του ΥΠΕΘΑ, επιτροπή για τη διερεύνηση και τη διαβούλευση με την KMW για το σύνολο των εκκρεμοτήτων που αφορούν συμβάσεις, κύριες και υλοποίησης αντισταθμιστικών ωφελημάτων, μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της εταιρείας, την αξιολόγηση προτάσεων συμβιβασμού και την εξέταση δυνατότητας συνδυαστικής επίλυσης μέσω των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ας σημειωθεί εδώ ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία καθορισμού των επιχειρησιακών και των τεχνικών απαιτήσεων του χρήστη (Ε.Σ.) για τον εκσυγχρονισμό των Leopard 2A4. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι μετά την προαναφερθείσα σύσκεψη το υπερφιλόδοξο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των Leopard 2A4 σε A7HEL, παραχωρεί την προτεραιότητα στην προμήθεια ΤΟΜΑ και θα αντικατασταθεί από μια πιο στοχευμένη και κατά τεκμήριο μικρότερου κόστους παρέμβαση για την αναβάθμιση των αρμάτων μάχης.

Σύνολο 2 δισ. ευρώ

Όμως, ασχέτως προτεραιότητας, απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση είναι το υπουργείο Οικονομικών να διαθέσει τις αναγκαίες πιστώσεις. Εκτιμάται ότι οι συνολικές πιστώσεις που θα απαιτηθούν για την υλοποίηση των δύο προγραμμάτων ανέρχονται περίπου σε 2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων ο αρχικός σχεδιασμό είναι σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 85% να διατεθεί για την προμήθεια των ΤΟΜΑ και το υπόλοιπο 15% για τον εκσυγχρονισμό των 183 Leopard 2A4 και, ει δυνατόν, και αριθμού (με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά περί τα 190) Leopard 1A5, από τα 501 συνολικά, που βρίσκονται σε υπηρεσία.

Στις 5 Απριλίου η γαλλική Nexter ανακοίνωσε συμφωνία για το Philoctetes, ενώ στις 7 Απριλίου ο ΥΠΕΘΑ δήλωσε ότι «θα έρθουμε σε κάποια συμφωνία με εταιρείες της γερμανικής βιομηχανίας».

Το Μαξίμου μπέρδεψε Γάλλους με Γερμανούς

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επιστήμες ανακοινώσεις για το νέο πρόγραμμα, δηλαδή τον αριθμό των οχημάτων, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, τον προυπολογισμό και τη διαδικασία προμήθειας, αλλά δύο εξελίξεις, οι οποίες έλαβαν χώρα εντός 72 ωρών, επιτρέπουν τη διατύπωση κάποιων εκτιμήσεων. Στις 5 Απριλίου η γαλλική Nexter με δελτίο Τύπου ανακοίνωσε την υπογραφή στρατηγικής συνεργασίας με τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) για «την ικανοποίηση της απαίτησης του Ε.Σ. για σύγχρονα ΤΟΜΑ με το Philoctetes». Το συγκεκριμένο τροχοφόρο (8Χ8) ΤΟΜΑ που ονομάστηκε από τον μυθολογικό ήρωα του Τρωικού Πολέμου, αποτελεί βελτιωμένη έκδοση του VBCI (Véhicule blindé de combat d’infanterie), που βρίσκεται σε υπηρεσία με τον στρατό της Γαλλίας (628 μονάδες).

@jfauran/Twitter | Το 8Χ8 τεθωρακισμένο όχημα Nexter Philoctetes στην DEFEA 2021


Το Philoctetes παρουσιαστηκε δημόσια στη διεθνή έκθεση αμυντικών συστημάτων DEFEA 2021 τον Ιούλιο του 2021 στην Αθήνα. Είναι εξοπλισμένο με τηλεχειριζόμενο πύργο με κύριο οπλισμό πυροβόλο διαμετρήματος 40 χλστ. που βάλλει πυρομαχικά τηλεσκοπικού κάλυκα και εκτοξευτή των επίσης γαλλικής προέλευσης αντιαρματικών κατευθυνόμενων βλημάτων MMP (βεληνεκές ανώτερο των 4000 μέτρων, διατρητική ικανότητα άνω των 1000 χλστ., ομοιογενή χάλυβα θωρακίσεων – RHA και όλες τις γενεές εκρηκτικής θωράκισης αντίδρασης – ERA). «Ενώνοντας τις δυνάμεις της με την HDS, μια κρατική εταιρεία που ειδικεύεται στον σχεδιασμό, στην ανάπτυξη και την παραγωγή οπλικών και πυραυλικών συστημάτων και πυρομαχικών, η Nexter προσφέρει ένα σύστημα μάχης που πληροί τα υψηλότερα πρότυπα ποιότητα και του οποίου η επιτυχία θα ωφελήσει την ελληνική βιομηχανία. Η συνεργασία αυτή συμβάλλει πλήρως στην ενίσχυση της γαλλοελληνικής σχέσης στον τομέα της άμυνας» αναφέρεται, επίσης, στο δελτίο Τύπου της γαλλικής εταιρείας.

Ο Παναγιωτόπουλος

Στις 7 Απριλίου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, σύμφωνα με την ανακοίνωση Τύπου του ΥΠΕΘΑ, ανέφερε τα ακόλουθα: «Ξεκινώντας από κάτι το οποίο έχει ήδη έρθει στο φώς της δημοσιότητας, αυτό της αναβάθμιση του αρματικού δυναμικού μας ή τμήματος του αρματικού δυναμικού μας, ανάλογα με τις οικονομικές μας δυνατότητες, που συνδέεται και με το νέο τεθωρακισμένο όχημα, το οποίο νομίζω αυτή τη στιγμή επεξεργαζόμαστε σαν λύση με τα επιτελεία και με το οποίο προφανώς θα έρθουμε σε κάποια συμφωνία με εταιρείες της γερμανικής αμυντικής βιομηχανίας, οι οποίες άλλωστε είναι και οι προμηθευτές των συστημάτων που χρησιμοποιούνται μέχρι τώρα κι εμείς είμαστε οι μεγαλύτεροι πελάτες τους στην Ευρώπη. Επομένως, νομίζω, ωριμάζει πλέον ο χρόνος να συνεννοηθούμε».

Απευθείας ανάθεση

Από το απόσπασμα των δηλώσεων του υπουργού Εθνικής Αμυνας συνάγεται ή όχι το συμπέρασμα ότι στο πρόγραμμα του νέου ΤΟΜΑ η γερμανική αμυντική βιομηχανία έχει ήδη αποκτήσει καθοριστικό προβάδισμα έναντι άλλων ενδιαφερομένων;

 • Δεν συνάγεται το συμπέρασμα ότι δεν προκρίνεται η διεξαγωγή διαγωνισμού και μάλιστα με εξαντλητικές δοκιμές πεδίου, όπως είχε γίνει με την επιλογή του Leopard 2HEL; Δεν θεωρεί το ΥΠΕΘΑ ότι ένας διαγωνισμός θα αυξήσει τον ανταγωνισμό και θα μειώσει το κόστος προμήθειας;
 • Δεν γίνεται αντιληπτό ότι σε μία διαγωνιστική διαδικασία οι ενδιαφερόμενες χώρες επι όσο διάστημα διαρκεί θα είναι πιο «δεικτικές» στα όποια γεωπολιτικά ανταλλάγματα σχεδιάζει να εξασφαλίσει η κυβέρνηση;

Επι του πρακτέου είναι σχεδόν βέβαιο ότι η γερμανική υποψηφιότητα θα είναι το ΤΟΜΑ Lynx της Rheinmetall. Το ΤΟΜΑ Puma, που παράγεται από κοινοπραξία που έχουν συστήσει οι KMW και Rheinmetall, και βρίσκεται σε υπηρεσία με τον στρατό της Γερμανίας (350 μονάδες συν 299 που παραγγέλθηκαν τον Μάρτιο του 2022), λόγω υψηλής τιμής δεν θεωρείται πιθανόν να προσφερθεί.

Το Lyxn αποτελεί ισχυρή υποψηφιότητα σε εξελισσόμενες διαγωνιστικές διαδικασίες στην Αυστραλία, στις ΗΠΑ (για αντικατάσταση των M2 Bradley του στρατού των ΗΠΑ), στην Σλοβακία, στην Τσεχία και πιθανόν στο Ιράκ, και έχει ήδη παραγγελθεί από την Ουγγαρία. Η σχετική σύμβαση, ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ, για 218 ΤΟΜΑ Lynx της έκδοση KF41, εννέα τεθωρακισμένα οχήματα βαρείας περισυλλογής Buffel, συναφή υλικά (εξομοιωτές, αρχική ποσότητα ανταλλακτικών κ.α.) και υπηρεσίες εκπαίδευσης, συντήρησης και υποστήριξης, ανατέθηκε το 2020. Εξ αυτών τα 172 όχηματα θα κατασκευαστούν στην Ουγγαρία, σε παραγωγική εγκατάσταση που χρηματοδοτήθηκε από ουγγρική εταιρεία και θα λειτουργεί στο πλαίσιο κοινοπραξίας που συνέστησαν ο ανάδοχος και η κυβέρνηση της Ουγγαρίας. Όσον αφορά τη Σλοβακία, τον Μάρτιο του 2022 η Rheinmetall ανακοίνωσε τη πρόθεση κατασκευής εργοστασίου στη χώρα, στο πλαίσιο της προσφοράς του Lynx KF41 για το πρόγραμμα προμήθειας 152 ΤΟΜΑ, προϋπολογισμού 1,7 δισ. ευρώ.

Προαποφασισμένη η σύμβαση

Η δημόσια τοποθέτηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας πως συνδυάζεται με τη δήλωση του στην ίδια συνέντευξη, ότι «θα κάνουν όμως αυτό που θα μας εισηγηθούν τα επιτελεία, όπως κάναμε και μέχρι τώρα», και με το γεγονός ότι ο Ε.Σ., σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει καν αρχίσει τη σύνταξη / επικαιροποίηση της μελέτης των επιχειρησιακών και τεχνικών προδιαγραφών του νέου ΤΟΜΑ;

Βεβαίως, όπως αποδείχθηκε στην περίπτωση του εκσυγχρονισμού των Leopard 2A4, η αυστηρή τήρηση των διαδικασιών που προβλέπονται από τον Εθνικό Αμυντικό Σχεδιασμό δεν φαίνεται να θεωρείται από την παρούσα κυβέρνηση ως προαπαιτούμενο για την έναρξη συζητήσεων με τον ανάδοχο για την υλοποίηση ενός προγράμματος.

Επίσης, με βάση το πλαίσιο («συμφωνία με εταιρείες της γερμανικής αμυντικής βιομηχανίας») που σκιαγράφησε ο υπουργός στη συνέντευξη του, πως ερμηνεύεται η πριν από τρείς ημέρες υπογραφή από τα κρατικά ΕΑΣ της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας με τη γαλλική Nexter;

Δυστυχώς, για άλλη μία φορά η κυβέρνηση διαχειρίζεται ένα μείζον εξοπλιστικό πρόγραμμα αποσπασματικά και με πρωτεύον κριτήριο το γεωπολιτικό. Συνεχίζει να μην αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα της βιομηχανικής παραμέτρου και πως με την εφαρμογή γενικά γνωστών και παραδεκτών αρχών το πρόγραμμα του νέου ΤΟΜΑ μπορεί να συνεισφέρει καταλυτικά στη δημιουργία του ελληνικού βιομηχανικού και τεχνολογικού οικοσυστήματος σχεδίασης, ανάπτυξης και παραγωγής τεθωρακισμένων οχημάτων.

Δεν χρειάζεται να ανακαλυφθεί εν νέου ο τροχός, απλώς αναπαράγουμε το μοντέλο τέτοιων οικοσυστημάτων που επι δεκαετίες λειτουργούν με επιτυχία. Τυπικά παραδείγματα η Γερμανία και η -με πολύ ισχυρότερη συμμετοχή κρατικών εταιρειών- Γαλλία.

Από το 1974 δεν τελεσφόρησε καμία απόπειρα

Η προμήθεια ΤΟΜΑ για τον εξοπλισμό των μονάδων μηχανοκίνητου Πεζικού αποτελεί χρονίζουσα ανάγκη που, παρά την απόκτηση μεταχειρισμένου υλικού και αρκετές προμήθειες υλοποίησης σχετικού προγράμματος, τα τελευταία 30 χρόνια δεν έγινε δυνατό να ικανοποιηθεί.

Σημειώνεται ότι τα ΤΟΜΑ και ο πρόδρομος τους, τα ΤΟΜΠ (Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού), είναι τροχοφόρες ή ερπυστριοφόρες πλατφόρμες για την κίνηση των ομάδων Πεζικού στο πεδίο της μάχης. Τα ΤΟΜΑ διαθέτουν ισχυρότερη θωράκιση παρέχοντας αυξημένη προστασία – επιβιωσιμότητα στο μεταφερόμενο Πεζικό, βαρύτερο οπλισμό (πύργο με πυροβόλο διαμετρήματος 20 χλστ. Έως και 100 χλστ. και σε πολλές περιπτώσεις και αντιαρματικά κατευθυνόμενα βλήματα), με δυνατότητα εμπλοκής κινητών και σταθερών στόχων εν κινήσει ή από στάση, και κινητικές επιδόσεις παραπλήσιες των αρμάτων μάχης με τα οποία συνεπιχειρούν στο πλαίσιο συγκροτημάτων (επίπεδο λόχου/ίλης) και τακτικών συγκροτημάτων (επίπεδο τάγματος/επιλαρχίας).

Υστερούν σε ισχύ

Τα ΤΟΜΠ είναι γενικά ελαφρύτερα οχήματα, με λιγότερο ισχυρή θωράκιση και τυπικό οπλισμό ένα βαρύ πολυβόλο διαμετρήματος 12.7 χλστ. ή 14,5 χλστ., υστερώντας σε ισχύ πυρός σε σχέση με τα ΤΟΜΑ. Πρωτοπόρος στον τομέα των ΤΟΜΑ είναι η πρώην Σοβιετική Ένωση, που το 1966 εισήγαγε σε υπηρεσία το οικείο από τη χρήση του από τον Ε.Σ. BMP-1(Boyevaya Mashina Pyekhoty: όχημα μάχης Πεζικού).

Ο Ε.Σ. απέκτησε για πρώτη φορά ΤΟΜΑ το 1974, όταν παραγγέλθηκαν περί τα 100 AMX-10P, γαλλικής προέλευσης, που περίπου τα μισά εξόπλισαν το οργανικό τάγμα μηχανοκίνητου Πεζικού της XXII Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας (που ήταν εξοπλισμένη με επίσης γαλλικής προέλευσης άρματα μάχης AMX-30) και τα υπόλοιπα άλλες μονάδες.
Τα AMX-10P διατηρήθηκαν σε υπηρεσία μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990 και αποσύρθηκαν λόγω υψηλού λειτουργικού κόστους και δυσχερειών στην υποστήριξη τους.

Σε υπηρεσία 130 BMP-1

Τη διετία 1994-1995 ο Ε.Σ. παρέλαβε από τα αποθέματα του στρατού της πρώην Ανατολικής Γερμανίας 501 ΤΟΜΑ BMP-1/-1P/OST, μείγμα αναβαθμισμένων BMP-1P κατασκευής μεταξύ των ετών 1979 και 1983 και της αρχικής έκδοσης, κατασκευής μέταξύ 1966 και 1979. Σήμερα, σύμφωνα με ανοιχτές πηγές, διατηρούνται σε υπηρεσία 130 οχήματα, ενώ 100 οχήματα έχουν παραχωρηθεί στο Ιράκ και τουλάχιστον άλλα 100 στην Αίγυπτο.

Από το 1974 υπήρξαν πολλές απόπειρες προμήθεια ΤΟΜΑ, νέας κατασκευής ή από τα αποθέματα άλλων χωρών, αλλά ουδεμία τελεσφόρησε. Τον Οκτώβριο του 1998 η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ) ΑΒΕ παρουσίασε το πρωτότυπο του ΤΟΜΑ «Κένταυρος» που σχεδίασε και ανέπτυξε η ίδια, ώς χαμηλότερου κόστους εναλλακτική επιλογή σε σχέση με το «Αλέξανδρος» (έκδοση του ASCOD, που ως Ulan υιοθετήθηκε από την Αυστρία και ως Pizzaro από την Ισπανία), που είχε αναπτυχθεί σε συνεργασία με την αυστριακή Steyr. Εκτός της ΕΛΒΟ, στην κατασκευή του «Κένταυρος» θα συμμετείχε η τότε Ελληνική Βιομηχανία Όπλων (ΕΒΟ, στη συνέχει συνενώθηκε με την ΠΥΡΚΑΛ στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα – ΕΑΣ) και πολλές γερμανικές εταιρείες, που ακόμη και σήμερα αποτελούν κύριους υποκατασκευαστές της γερμανικής βιομηχανίας αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων οχημάτων.

Τον Οκτώβριο του 2000 έγινε από τον Ε.Σ. επιχειρησιακή δοκιμή του πρωτότυπου στο Πεδίο Βολής Αρμάτων Λιτοχώρου, στις 6 Αυγούστου 2002 το ΥΠΕΘΑ ανέθεσε στην ΕΛΒΟ σύμβαση ύψους 5580000 ευρώ για την ολοκλήρωση της ανάπτυξης του, τη διετία 2002-2003 έγιναν πολλές δηλώσεις για την προμήθεια του, αλλά τελικά σύμβαση προμήθειας δεν ανατέθηκε.

Το 2003 υπέγραφη η αρχική έγκριση προμήθειας 150 ερπυστριοφόρων ΤΟΜΑ, επτά εξομοιωτών εκπαίδευσης (οδήγησης, βολής, τακτικής), αντίστοιχων πυρομαχικών, με δικαίωμα προαίρεσης για επιπλέον 130 ερπυστριοφόρα ΤΟΜΑ, προϋπολογισμού 395774028 ευρώ, που περιλαμβάνονταν στο Ενιαίο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Εκσυγχρονισμού και Ανάπτυξης (ΕΜΠΑΕ) 2001-2005, αλλά η προμήθεια δεν υλοποιήθηκε.

Τα ρωσικά BMP-3

Το ίδιο ισχύει και για τα ρωσικής προέλευσης BMP-2M. Στις 12 Μάϊου 2008 υπεγράφη η αρχική έγκριση προμήθειας 420 ΤΟΜΑ BMP-3M, 30 οχημάτων περισυλλογής BREM-L, απαραίτητων περιφερειακών υλικών και πυρομαχικών, εκτιμώμενου κόστους μεταξύ 1,19 και 1,29 δισ. ευρώ, και στις 24 Νοεμβρίου 2008 υπεγράφη με τη Ρωσική Ομοσπονδία η διακράτική συμφωνία για την προμήθεια τους. Στο ίδιο χρονικό διάστημα εξετάστηκαν αρκετές φορές αμερικανικές και γερμανικές προσφορές για την προμήθεια διακρατικών συμφωνιών μεταχειρισμένων ΤΟΜΑ M2/M3 Bradley και Marder 1A3. Για παράδειγμα, τον Οκτώβριο του 2006 υπεβλήθη προσφορά από τη γερμανική κυβέρνηση για 415 ΤΟΜΑ Marder 1A3 (σύν 30 οχήματα για ανταλλακτικά), για εργοστασιακή αξιοποίηση τους σε Ελλάδα και Γερμανία, ποικίλα υλικά και πυρομαχικά.

Επίσης, τον Δεκέμβριο του 2007 η Rheinmetall ανακοίνωσε την υποβολή πρότασης στην ελληνική κυβέρνηση για τη χρηματοδοτική μίσθωση (leasing) 164 πλήρως επιχειρησιακών ΤΟΜΑ Marder 1A3. Η τιμή χρηματοδότικής μίσθωσης ανα όχημα ανερχόταν σε 164 ευρώ την ημέρα για περίοδο μίσθωσης 60 μηνών (πέντε ετών) ή 196 ευρώ την ημέρα για περίοδο 48 μηνών (τεσσάρων ετών) ή 250 ευρώ την ημέρα για περίοδο 36 μηνών (τριών ετών).

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

12 Απαντήσεις

 1. Αντι να ομοιογεννοποιησουν τον στολο των Λεο2 και να βαλουν APS θελουν να αγορασουν ΤΟΜΑ, λες και θα παμε να κανουμε επιθ. επιχειρησεις στην Αν. Θρακη…

 2. Κάποιοι νομίζουν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να διεξάγει αμυντικό αγώνα. Η Ουκρανία κύριοι έχει χάσει. Έχει διαλυθεί. Το ελληνικό δόγμα πρεπε να γίνει επιθετικό μέσα στα εδάφη του εχθρού. Ο πληθυσμός του πρεπε να πιεστεί να πάει ανατολικά και σαν ντόμινο να καταρρεύσει το κράτος τους. Βομβαρδισμός ύδρευσης Κωνσταντινούπολης απαραίτητος. Οτιδήποτε άλλο είναι ήττα.

  1. Δηλαδή εσύ λες ότι εάν τελειώσει τώρα ο πόλεμος και να σε βάλω ότι οι Ρώσοι αποχωρούν από τα Νότιο ανατολικά τώρα. Η Ουκρανία μετά θα ορθοποδήσει μόνη της χωρίς εξωτερική βοήθεια. Δεν θα χρειαστεί δάνεια ούτε ΔΝΤ.

 3. Και ποιος λέτε θα έχει την καλύτερη, αμεσότερη και πιο ευνοϊκή χρηματοδοτική υποστήριξη για να ορθοποδήσει; Η Ουκρανία που απλά δεν παίζει πλέον να μην ενταχθεί έστω σε ένα δυτικό συνασπισμό (ΕΕ, ΝΑΤΟ κλπ), να έχει εγγύηση δανείων από διεθνείς οργανισμούς ή η Ρωσία που θα πρέπει να πείσει δυτικούς επενδυτές να επιστρέψουν σε αυτήν και να αναζητάει κεφάλαια σε Κίνα και Ινδία, οι οποίες θα ζητάνε αποπληρωμή με απείρως σκληρότερους όρους και σε $$$. Κάπου διάβασα ένα ωραίο σχόλιο για την συγκρουσιακή επιλογή του Πούτιν. “Όταν κάποιος θα έπρεπε να έχει περισσότερο κοντά τον κεντρικό τραπεζίτη του ή ένα πρωτοετή φοιτητή οικονομικών από ότι την Αγία Αικατερίνη”

 4. Αργύρης @ Σε περίπτωση που οι Ουκρανοί καταφέρουν να περιορίσουν τους κλέφτες τους … τότε θα τα βγάλουν πέρα έστω και χωρίς καμία έκτακτη βοήθεια. Και αν δεν μπορούν να βάλουν τέλος στους δικούς τους κλέφτες, καμία βοήθεια δεν θα τους αρκεί. Το μεγαλύτερο μέρος της ΑΕΠ της Ουκρανίας έχει μέχρι στιγμής κλαπεί, χωρίς να έχει αποκαλυφθεί καθόλου στην εφορία. Μιλάμε για κάτι της τάξης 60-70% του ΑΕΠ. Αρκετές περιπτώσεις και παραπάνω.Όσο παράξενο να σου ακούγεται.

 5. Εγώ, χωρίς να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες και τα θα, βλέπω τα γεγονότα. Τα γεγονότα διδάσκουν ότι πόλεμος σε δικά σου εδάφη, ακόμα και εάν βγεις νικητής, είναι πύρρειος νίκη. ΘΑΡΣΕΙΝ ΧΡΗ. Όσο για αυτούς που κάνουν ψώνια, μόλις θα δούνε το σπίτι τους βομβαρδισμενο και τα παιδιά τους αποκεφαλισμενα, τότε θα πάνε πάλι ανδριανουπολη αλλά για άλλο λόγο όχι για ψώνια.

 6. Είμαι σίγουρος ότι το 2030 θα έχει γίνει επανάσταση στα χερσαία συστήματα.

  Οπότε οποιαδήποτε αγορά και αναβάθμιση για άρματα μάχης είναι τελείως άστοχή.

  Καλύτερα να συγκεντρώσουμε τα χρήματα μας για να πούμε ένα!
  1200 άρματα μάχης παραγγελία το 2030 τα 400 το 2034 άλλα 400 και το 2038 άλλα 400.

  Όμως 35 τις εκατό έστω προστιθέμενη αξία, δηλαδή πρέπει ξένες εταιρίες να φέρουν την γραμμή παραγωγής τους στην Ελλάδα και να μείνουν εκεί και στο τα επόμενα χρόνια ώστε να γίνει απόσβεση.

  Τότε το 2030 θα πουλάνε άρματα μάχης με 2000 άλογα ιπποδύναμη, πυροβόλα 140 χιλιοστών.
  Σύγχρονα συστήματα διοίκησης και ελέγχου και πολλά άλλα που δεν φανταζόμαστε.

  Στο θέμα τον ΤΟΜΑ, μόνο για τον Έβρο χρειαζόμαστε έσω 600 τέτοια οχήματα!
  Και τα χρειαζόμαστε! Κακός δεν έχουμε είδη ΤΟΜΑ! Πώς θα κάνεις προέλαση χωρίς ΤΟΜΑ.

  Καλό θα είναι τα ΤΟΜΑ μας να έχουν έστω πυροβόλο 40 χιλιοστών και έστω 2 έτοιμους πυραύλους τύπου FIRE and FORGET και Top Attack.

 7. To πρόγραμμα εκσυχρονισμού των Leo 2A4 είναι πρώτη προτεραιότητα και με σύστημα ενεργητικής αυτοπροστασίας Trophy ή Iron First ή όποιο άλλο APS ταιριάζει. Τα άρματα είναι φέρετρα έτσι όπως είναι. Πρώτη προτεραιότητα η επιβίωση του πληρώματος.

 8. και συνεχίζω να πέσει η οροφή των αρμάτων που έχουμε! Εάν καταφέρουμε και παραγωγή στην Ελλάδα, τέλεια θα αποκτήσουμε τις απαραίτητες εργαλειομηχανές και εξοπλισμό για να αποκτήσουν κάποια Leopard 1 εκτοξευτές Α/Τ, εκτοξευτές loitering munition, εάν είναι εφικτό σύστημα α/α μικρού και μέσου βεληνεκούς.

  Κυρίως να βγάλουμε λεφτά για να χρηματοδοτ΄΄η΄σουμε την άμυνα μας, εάν καταφέρουμε να παράγουμε στρατιωτικό εξοπλισμό για λογαριασμό της KMW και Rheinmetall .

  Τα ΤΘ και το Μ/Π για να μην γίνουν μιά άμορφη μάζα σιδερικών να ασχοληθεί σοβαρά και συνεχόμενα με την εύρεση τρόπων εξουδετέρωσης UCAV, UAV,Ε/Π. Να αποκτήσει και το ίδιο UCAV, UAV, σύγχρονα Ε/Π για να επιτίθεται με τον ίδιο τρόπο.

  Το κυριότερο ανάλυση των εχθροπραξιών στην Ουκρανία και προσαρμογής των τρόπο διεξαγωγής επιχειρήσεων απέναντι σε αντίπαλο που πρωταγωνιστεί σε UAV UCAV.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.