Ο Ερντογάν κατηγορεί το ελληνικό σύστημα αεράμυνας S-300

Φωτογραφία από την βολή S-300 κατά την άσκηση «Λευκός Αετός 2013» στην Κρήτη. (Φωτ: ΥΠΕΘΑ)

Από Βασίλης Γιαννακόπουλος, γεωστρατηγικός αναλυτής, [email protected]

Γιατί ο Ερντογάν ισχυρίζεται ότι το ελληνικό σύστημα βλημάτων αεράμυνας S-300 «κλείδωσε» (locked-on) τα τουρκικά αεροσκάφη F-16, που πετούσαν δυτικά της Ρόδου;

Ο «ιθύνων νους» αυτού του νέου τουρκικού «εφευρήματος» επιδιώκει την παραπληροφόρηση, με απώτερο στόχο, σε πρώτο χρόνο, την άρση των αμερικανικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας, που επιβλήθηκαν ένεκα της προμήθειας του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400, και σε δεύτερο χρόνο, την δικαιολόγηση (νομιμοποίηση) μελλοντικών (παρόμοιων;) τουρκικών εχθρικών ενεργειών κατά των ελληνικών αεροναυτικών ενόπλων δυνάμεων.

Συγκεκριμένα, ο Ερντογάν και οι συν αυτώ συμβουλάτορες ευελπιστούν ότι η παραπληροφόρηση θα μπορούσε να πείσει το αμερικανικό Κογκρέσο να ψηφίσει υπέρ της αναβάθμισης των τουρκικών F-16 και της προμήθειας νέων αμερικανικών αεροσκαφών F-16 (ή και F-35). Αν δεν επιτευχθεί αυτός ο στόχος, τότε, θα μπορούσαν να επιβληθούν κυρώσεις και κατά της Ελλάδας, αφού χρησιμοποιεί το ρωσικό σύστημα αεράμυνας S-300, ώστε να μην προμηθευτεί τα αμερικανικά αεροσκάφη F-35 και να δημιουργηθούν προβλήματα στις ελληνο-αμερικανικές σχέσεις συνεργασίας.

Εάν δεν επιτευχθούν άμεσα οι παραπάνω στόχοι και βραχυπρόθεσμα οι αμερικανο-τουρκικές σχέσεις επιδεινωθούν περαιτέρω και καταστούν «μη αναστρέψιμες», τότε (ή και νωρίτερα), η Τουρκία αναμένεται να αναπτύξει το ρωσικό σύστημα βλημάτων αεράμυνας S-400 στη δυτική Τουρκία, προκειμένου να θέσει το σύνολο της αεροπορικής δραστηριότητας υπεράνω του Αιγαίου (συμπεριλαμβανομένων μελλοντικά και των αεροσκαφών F-35) εντός του βεληνεκούς των βλημάτων εδάφους-αέρος S-400. Εκτιμάται ότι αυτό το σχέδιο θα πρέπει να υλοποιηθεί αμέσως μετά την άρνηση των Αμερικανών για αναβάθμιση και πώληση νέων F-16 και μέχρι την απόκτηση των F-35 από την Ελλάδα (δηλαδή, περίπου την 5ετία μετά το 2023).

Μήπως όμως προβληματισθεί η αμερικανική πλευρά από την ανάπτυξη του τουρκικού S-400 στη δυτική Τουρκία και αποφασίσει να επανεξετάσει την προμήθεια των F-35 προς την Ελλάδα;

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.