Ο πόλεμος της γνώσης – Ο αγώνας για την καρδιά και το μυαλό μας (βίντεο)

Στιγμιότυπο από το Youtube

Στο νέο του βίντεο, ο Συνταγματάρχης Κάρλ Μάρκους Ράϊσνερ, επικεφαλής του τμήματος Έρευνας και Εξέλιξης της Στρατιωτικής Ακαδημίας “Theresan” των Αυστριακών Ενόπλων Δυνάμεων, εξηγεί πώς Ρωσία και Ουκρανία προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την προπαγάνδα ώστε να επηρεάσουν την σκέψη των ανθρώπων στη Δύση.

Δείχνει, επίσης, ότι εκτός από τους παραδοσιακούς τομείς του πολέμου, ο τομέας του κυβερνοχώρου και ο τομέας των πληροφοριών διαδραματίζουν σήμερα έναν ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο.

Ο Αυστριακός Συνταγματάρχης αρχίζει την ανάλυση του στο βίντεο παρουσιάζοντας το περίγραμμα της παρουσίασης του: Τον «Γνωστικό Πόλεμο», τον «Πόλεμο στην Ουκρανία» και την «Αθέατη μάχη για το μυαλό μας».

Ο Συνταγματάρχης ξεκινάει παρουσιάζοντας τους παραδοσιακούς τομείς του πολέμου:

  • Τον επίγειο τομέα
  • Τον ναυτικό τομέα, και φυσικά
  • Τον αεροπορικό τομέα.

“Όμως ο διαστημικός τομέας αναδεικνύεται ολοένα και σημαντικότερος, αλλά το ενδιαφέρον είναι ότι υπάρχουν ακόμη δύο τομείς οι οποίοι επικρατούν όλο και περισσότερο των υπολοίπων και αυτοί είναι: ο τομέας του κυβερνοχώρου επειδή λίγο πολύ διέρχεται μέσω όλων των άλλων σχεδόν αστραπιαία και φυσικά είναι και ο τομέας των πληροφοριών – Ο τομέας που συμμετέχουμε όλοι.

Πόλεμος πληροφοριών

Όταν κοιτάμε στον τύπο του πολέμου τότε βλέπουμε ότι υφίσταται μια μετατροπή από τον παραδοσιακό μηχανοκίνητο πόλεμο σε σχέση με τον πόλεμο των πληροφοριών. Τι σημαίνει αυτό;
Σημαίνει ότι όλα τα μέσα που διαθέτουμε, όσον αφορά την ψηφιοποίηση, μας δίνουν την δυνατότητα να ελέγχουμε ολοένα και περισσότερο την σκέψη μας, να ελέγχουμε όλες τις πληροφορίες που λαμβάνουμε, με όλα τα μέσα.

Πληροφορίες

Αν δούμε με προσοχή και να ρίξετε μια ματιά σε ορισμένους όρους όπως «Υβριδικός πόλεμος», «Γνωστικός πόλεμος», «Πόλεμος πληροφοριών» και «Κυβερνοπόλεμος» μπορούμε να δούμε ότι υπάρχει ένα μείγμα ορισμένων πράγματών στην μέση των τριών κύκλων («Γνωστικός πόλεμος», «Πόλεμος πληροφοριών» και «Κυβερνοπόλεμος») που ορίζει την δυνατότητα επίθεσης σε έναν αντίπαλο

Ουκρανία… τα στάδια της διαμόρφωσης

Χρονοδιάγραμμα του κυβερνοπολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας 2022 – Έναρξη των εχθροπραξιών.

Όταν βλέπουμε την σύγκρουση στην Ουκρανία είναι ενδιαφέρον να δούμε ότι η έναρξη του πολέμου δεν παρουσιάστηκε μόνο από όλα τα πράγματα που έχουμε δει στο έδαφος οπότε τα άρματα μάχης και τα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης και τα αεροσκάφη να επιτίθενται αλλά επίσης και από πολλά άλλα πράγματα, τα οποία είναι κρυμμένα, για παράδειγμα όλες οι κυβερνοεπιθέσεις οι οποίες έγιναν πριν την έναρξη του πολέμου και μετέπειτα. Είναι ενδιαφέρον να δούμε ότι ειδικά η ρωσική πλευρά προσπάθησε να επηρεάσει ενεργά τους ουκρανούς Στρατιώτες. Πως το έκαναν αυτό;

Η αποφασιστικής σημασίας φάση – 24 Φεβρουαρίου 2022

Ας ρίξουμε, λοιπόν, μια ματιά στην αρχή, την 24η Φεβρουαρίου. Στην έναρξη των επιχειρήσεων το επίκεντρο ήταν το Κίεβο και η κατάσταση εδώ η αεροαποβάση από τα ρωσικά στρατεύματα στο Κίεβο, όμως παράλληλα σε αυτές τις εξελίξεις, ρωσικά drones έστελναν σύντομα μηνύματα στους Ουκρανούς Στρατιώτες στην Ανατολή λέγοντας τους ότι έπεσε η ηγεσία της κυβέρνησης και των Ενόπλων Δυνάμεων. Η ουκρανική πλευρά πάλεψε για λίγο για να τους εξηγήσει ότι όλα είναι εντάξει και ότι συνεχίζουν την μάχη εναντίον της ρωσικής πλευρά αλλά αυτό είναι ένα σαφές παράδειγμα των επιχειρήσεων επιρροής που διεξήχθησαν από την ρωσική πλευρά.

Συντονισμένες ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις και κυβερνοεπιθέσεις στην Ουκρανία.
Είναι επίσης ενδιαφέρον να δούμε ότι η ρωσική πλευρά κατάφερε να εκτελέσει πολυχωρικές επιχειρήσεις, άρα αυτό σημαίνει κυβερνοεπιθέσεις σε συνδυασμό με τις επιθέσεις με ρουκέτες για παράδειγμα όπως βλέπουμε στον χάρτη σε διάφορα παραδείγματα τον Μάρτιο.

H φάση της επιβίωσης

Ενδιαφέρον είναι ότι κατά την φάση της επιβίωσης, που σημαίνει η φάση όπου βρισκόμαστε αυτήν την στιγμή, ορισμένοι οργανισμοί όπως το ρωσικό υπουργείο εξωτερικών άμυνας ή το ρωσικό υπουργείο άμυνας αλλά επίσης και μυστικές υπηρεσίες όπως η GRU, ή SVR και η FSB προσπαθούν ενεργά να μας (τους Δυτικούς) επηρεάσουν. Αυτοί οι οργανισμοί χρησιμοποιούν διαφορετικές μορφές μέσων ενημέρωσης για να επηρεάσουν τον δυτικό κόσμο. Για να βεβαιωθείτε πως ο,τι μπορεί να δείτε στην τηλεόραση δεν είναι αληθινό, θα ήθελα να σας δείξω το επόμενο βίντεο. Το βίντεο δείχνει, ολοφάνερα, νεκρούς ουκρανούς Στρατιώτες, αλλά όταν κοιτάμε στον τέλος του βίντεο μπορούμε να δούμε ότι οι Στρατιώτες μετακινούνται και σηκώνονται όρθιοι.

Η ιστορία δείχνει ότι ο πόλεμος φθοράς δεν αποφασίζεται στο πεδίο της μάχης αλλά αποφασίζεται στο εγχώριο μέτωπο. Οπότε πρέπει να κατανοήσουμε ότι υπάρχει μια μάχη εναντίον μας και όταν αναφέρομαι σε εμάς τότε εννοώ τον Δυτικό κόσμο.

Πόλεμος φθοράς

Ας μιλήσουμε, για άλλη μια φορά, με λεπτομέρειες σχετικά με την κατάσταση των πολεμικών επιχειρήσεων. Τον πόλεμο για ελιγμούς. Έχουμε έναν πόλεμο φθοράς. Άρα υπάρχουν επιτυχίες από την Ουκρανική πλευρά στο Calzone και φυσικά, επίσης, στο Χαρκοβο. Όμως το ερώτημα είναι αν η απόφαση για την σύγκρουση θα ληφθεί στο πραγματικό πεδίο της μάχης ή στο εσωτερικό μέτωπο. Τι εννοώ λέγοντας «εσωτερικό μέτωπο», σημαίνει ότι η ρωσική πλευρά προσπαθεί να μας επηρεάσει μέσα στο σπίτι μας λέγοντας μας ιστορίες όπως ότι λόγω του προβλήματος με το σιτάρι θα έχουμε πείνα ή ακόμη καταστάσεις μαζικής μετανάστευσης αυτό εξαιτίας της κατάστασης στη Ζαπορίζια και φυσικά ίσως η χρήση τακτικών πυραύλων θα έχουμε πυρηνική καταστροφή και γενικά υπάρχει ο φόβος στην Δύση ότι στο εγγύς μελλον θα υπάρξει κάποιου είδους οικονομική κατάρρευση επειδή η Ρωσία δεν θα μας δώσει τους πόρους που χρειαζόμαστε για να περάσουμε τον χειμώνα.

Πόσο ανθεκτικοί είμαστε;

Το πρόβλημα είναι ότι φαίνεται πως οι ευρωπαίοι δεν είναι τόσο ανθεκτικοί όπως ίσως είναι οι Ρώσοι. Το 2015 πραγματοποιήθηκε μια δημοσκόπηση με ερώτημα «Θα ήσασταν πρόθυμοι να πολεμήσετε για την πατρίδα σας;». Μπορείτε να δείτε η θέληση είναι πολύ χαμηλή στις χώρες της δυτικής Ευρώπης. Είναι διαφορετική στις ΗΠΑ (44%) και φυσικά είναι διαφορετική στην Κίνα (71%) και ακόμη στην Ρωσία (59%) και φυσικά όπως βλέπετε εδώ επειδή αυτή η δημοσκόπηση έγινε το 2015 μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2014, είναι ακόμη υψηλότερη στην Ουκρανία (62%). Όμως το πεδίο των χωρών της Ευρώπης το οποίο έχει τα χαμηλότερα ποσοστά χρησιμοποιείται από την ρωσική πλευρά για να μας επιτεθεί αυτές τις επιχειρήσεις επιρροής.

…και αυτό σημαίνει…

Αυτό σημαίνει ότι ίσως η κατάσταση που έχουμε δει με την βύθιση του καταδρομικού Μόσκβα, όπου σκεφτόμαστε πως ήταν μεγάλη επιτυχία οδηγεί στα σημείο ότι οι Ρώσοι είναι ακόμη πιο αποφασισμένοι επειδή λένε «τώρα πολεμάμε εναντίον της Δύσης». Όμως από την άλλη πλευρά τα δικά μας μέσα ενημέρωσης μας λένε ότι η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη από ό,τι νομίζουμε και ίσως χωρίς την έρευνα και τα στρατιωτικά βοηθήματα δεν θα είναι δυνατή η επίλυση της ή δεν θα μπορούμε να βρούμε όλα τα όπλα που χρειάζονται οι Ουκρανοί επειδή όταν πρόκειται για την παραγωγή όπλων σε παραγωγή ειρηνικής περιόδου ή φυσικά το ερώτημα των κυρώσεων το οποίο προφανώς μας πονάει περισσότερο από την Ρωσία, τουλάχιστον αυτό προσπαθεί να μας πει η Ρωσία.

…ορισμός της επιτυχίας

Οπότε η κατάσταση είναι ότι πρέπει να ρωτήσουμε τον εαυτό μας αν επιτυχίες όπως αυτήν που έχουμε δει κατά την επίθεση στην Κριμαία στο αεροδρόμιο Σάκι ήταν πολύ επιτυχημένη ή όταν πρόκειται για τις επιχειρήσεις της ουκρανικής πλευράς στην Χερσώνα ή ακόμα στο Χάρκοβο ίσως οδηγεί στο σημείο ότι η Ρωσία κλιμακώνει την κατάσταση το οποίο έχουμε δει τις τελευταίες δύο ημέρες επειδή οι Ρώσοι άρχισαν να επιτίθενται σε σημαντικές υποδομές της χώρας για να ασκήσουν πίεση, φυσικά, στην Δυτική βοήθεια προς την Ουκρανία.

…το κέντρο βάρους της Ουκρανίας

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η Ουκρανία χρειάζεται την υποστήριξη της Δύσης για να πολεμήσει κατά της Ρωσίας. Χρειάζεται όπλα όπως τα PzH 2000, HIMARS και Krab για να πολεμήσει την Ρωσία. Αυτό είναι το δικό τους κέντρο βάρους. Οπότε η Ρωσία προσπαθεί να κάνει τα πάντα για μειώσει το κέντρο βάρους, να μειώσει την βοήθεια της Δύσης στην Ουκρανία. Τα αφηγήματα που χρησιμοποιεί η Ουκρανία είναι πολύ απλά: «Η Ουκρανία υπερασπίζεται την Ευρώπη από την ρωσική επιθετικότητα» και «Η Ουκρανία υπερασπίζεται τις δυτικές αξίες μας»

…το κέντρο βάρους της ρωσικής κοινωνίας

Από την άλλη πλευρά, ας ρίξουμε μια ματιά στο κέντρο βάρους της ρωσικής κοινωνίας. Είναι η ενότητα του ρωσικού λαού και το γεγονός πως τάσσονται μαζί με τον πρόεδρο τους. Τα αφηγήματα τους είναι διαφορετικά από τα δικά μας (της Δυτικής κοινωνίας) «Δεν είναι η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας …είναι η Δύση, οι ΗΠΑ, το NATO, η Ευρώπη… εναντίον μας», «είναι ο δεύτερος μεγάλος πατριωτικός πόλεμος».

…ο κίνδυνος

Ο κίνδυνος είναι πως μπορεί η Ουκρανία να κερδίζει στο πεδίο της μάχης όπως είδαμε στις επιθέσεις στο Χάρκοβο αλλά η απόφαση πως αυτός ο πόλεμος θα λήξει ίσως δεν την λάβει η Ουκρανία μόνη της αλλά θα ληφθεί στις χώρες μας επειδή εξαρτάται από την υποστήριξη μας προς τους Ουκρανούς. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτή η βοήθεια δεν παρέχεται από όλον τον κόσμο επειδή πολλά μέρη της υφηλίου βρίσκονται σε αβεβαιότητα και αναμένουν τι να κάνουν τις επόμενες εβδομάδες.

Τα μέσα της εθνικής ισχύος

Είναι σαν χαρτονομίσματα επιτραπέζιου παιχνιδιού, είναι ένα παιχνίδι με χαρτιά, ανάμεσα στη Δύση και την Ρωσία.

Σε αυτό το παιχνίδι έχουμε διαφορετικά χαρτιά. Υπάρχει το χαρτί της Διπλωματίας (D), υπάρχει το χαρτί των Πληροφοριών (I) ώστε να γνωρίζουμε τι γίνεται στο παρασκήνιο, φυσικά είναι το χαρτί των Ενόπλων Δυνάμεων (M) και της Οικονομίας (E).

Διπλωματία (D)Πληροφορίες (I)Ένοπλες Δυνάμεις (M)Οικονομία (E)
Πρεσβείες/ΠρεσβευτέςΣτρατιωτικές πληροφορίεςΣτρατιωτικές επιχειρήσειςΦορολογική και νομισματική πολιτική
ΑναγνώρισηΔημόσια διπλωματίαΕμπλοκή, συνεργασίες ασφάλειαςΚυρώσεις
ΔιαπραγματεύσειςΔημόσιες σχέσειςΕπίδειξη ισχύοςΔασμοί
ΣυνθήκεςΕπικοινωνιακά μέσαΣτρατιωτική τεχνολογίαΥποστήριξη
ΠολιτικέςΔιεθνή φόρουμΜέγεθος, σύνθεση των δυνάμεωνΕμπορικές πολιτικές
Εκπρόσωποι τύπου, συγχρονισμός, μέσα ενημέρωσης και χώροι συσκέψεων για ανακοινώσεις

Το παιχνίδι με τα χαρτιά το ξεκίνησε η ρωσική πλευρά. Η ρωσική πλευρά χρησιμοποίησε το χαρτί των Ενόπλων Δυνάμεων (M) και επιτέθηκε την Ουκρανία. Ταρακουνηθήκαμε και αυτό που κάναμε ήταν: χρησιμοποιήσαμε το χαρτί της Οικονομίας (E) επιβάλλοντας κυρώσεις στην Ρωσία αλλά φαίνεται ότι οι κυρώσεις χρειάζονται χρόνο για να έχουν δράση πάνω στη ρωσική πλευρά. Εν τω μεταξύ οι Ρώσοι χρησιμοποιούν το δικό τους χαρτί της Οικονομίας (E), επειδή αυτό που κάνουν είναι νa προσπαθούν να μας τρομάξουν ότι θa μειώνουν όλο και περισσότερο τους πόρους που λαμβάνουμε από αυτούς. Κατάσταση είναι κάπως έτσι που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα πως έπονται πολλά περισσότερα.

Δεν τελείωσε ακόμη

Οπότε, αν συμπεράνετε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία πραγματοποιείται σε διαφορετικά επίπεδα, το πρώτο επίπεδο, το οποίο είναι το επίπεδο των τακτικών επιχειρήσεων στο πεδίο των μαχών της Ουκρανίας και το άλλο επίπεδο το οποίο είναι αυτό της Στρατηγικής που σημαίνει να πολεμάς τη Ρωσία μέσα στην Ουκρανία αλλά συγκεκριμένα με την υποστήριξη της Δύσης στην Ουκρανία, μπορούμε να συνοψίσουμε ότι δεν έχει τελειώσει ακόμη και τις επόμενες εβδομάδες και μήνες που θα έρθουν ειδικά τον χειμώνα θα είναι αποφασιστικές για την Ουκρανία.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.