Ο Στρατός των ΗΠΑ παρουσίασε περισσότερες λεπτομέρειες για το ομαδικό όπλο νέας γενιάς (NGSW)

©Daniel Cler, CCDC Armament Center | Πρωτότυπο όπλο NGSW

Πρόσφατο δελτίο τύπου του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ)  παρείχε σημαντικές νέες λεπτομέρειες σχετικά με το επαναστατικό σύστημα όπλου που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Νέας Γενιάς Όπλο Ομάδας (NGSW).

Επι του παρόντος, το Κέντρο Οπλισμών της Διοίκησης Μαχητικών Ικανοτήτων του Στρατού των ΗΠΑ εργάζεται πάνω στην επαύξηση της φονικότητας των Στρατιωτών μειώνοντας το φορτίο και τη λήψη αποφάσεων αυξάνοντας παράλληλα τις ικανότητες τους μέσα στα περιβάλλοντα πολυχωρικής μάχης. Το έργο του NGSW ενοποιεί πυρομαχικά και όπλα όπως επίσης και μια ράγα ενέργειας και δεδομένων για την ενσωμάτωση των νέας γενιάς συστημάτων ελέγχου πυρός (ΣΕΠ). Ολόκληρο το σύστημα, το οποίο σχεδιάστηκε ώστε να επιδεικνύει τις νέες τεχνολογίες και να υπηρετήσει ως ο αντικαταστάτης του Αυτόματου Όπλου Ομάδας (SAW) M249, προσφέρει ένα χαμηλού βάρους πυρομαχικό (τηλεσκοπικό ή με κάλυκα) με μεγαλύτερη φονικότητα από τα υφιστάμενα αυτόματα όπλα ομάδας που είναι σε υπηρεσία με πολύ μικρότερο βάρος απ’ότι το M249 SAW. Η βολίδα των 6,8 χλστ που αναπτύχθηκε από τον Στρατό προσφέρει μεγαλύτερα αποτελέσματα φονικότητας και βεληνεκούς από τις υφιστάμενες σφαίρες των 5,56 χλστ του Στρατού των ΗΠΑ. Η τεχνολογία αυτή μεταβιβάστηκε στον Διευθυντή Προγραμμάτων (PM) για την Φονικότητα Στρατιώτη (πρώην Διευθυντής Προγραμμάτων Οπλών Στρατιώτη), εντός του Εκτελεστικού Γραφείου Προγραμμάτων Στρατιώτη, το οικονομικό έτος 2019.

Η ανάπτυξη των ομαδικών όπλων νέας γενιάς (NGSW) περιλαμβάνει το NGSW – Αυτόματο Τυφέκιο (NGSW-AR) και το NGSW – Τυφέκιο.

Το NGSW θα  συνδυάζει την ισχύ πυρός και το δραστικό βεληνεκές ενός πολυβόλο με την ακρίβεια και την εργονομία ενός τυφεκίου, δίνοντας προτεραιότητα στην βελτίωση των ικανοτήτων της ευστοχίας, το βεληνεκούς και της φονικότητας. Το όπλο θα είναι χαμηλού βάρους, θα βάλλει ελαφριά πυρομαχικά και θα έχει μειωμένη υπογραφή ήχου και λάμψης.

Το Κέντρο Οπλισμών θα συνεχίσει την εκπόνηση σχεδιασμού τύπων φυσιγγίων για την άμεση στήριξη των επιχειρήσεων των Στρατιωτών με το έργο της οικογένειας πυρομαχικών νέας γενιάς, το οποίο, μέχρι το οικονομικό έτος 2023, έχει αρκετές τεχνολογικές μεταβάσεις.

Το επιστημονικό και τεχνολογικό έργο Ενίσχυση Επιδόσεων Οπτικών Ομάδας Μάχης (SCOPE) είναι η λύση του Κέντρου Οπλισμού για το νέας γενιάς κύριο σκοπευτικό και ΣΕΠ, παρόμοιο σε δυνατότητες με το σκοπευτικό ενός οχήματος μάχης αλλά σε κλάσμα του μεγέθους του. Το σύστημα περιλαμβάνει οπτικό άμεσης θέασης (direct-view) για την υπέρθεση εικόνας επαυξημένης πραγματικότητας (AR), ένα κατευθυνόμενο αποστασιόμετρο λέιζερ, μια κάμερα όπλου ημέρα και θερμικής απεικόνισης και έναν ρυθμιστή ειδικά σχεδιασμένο για να μειώνει το σφάλμα σκόπευσης και να αυξάνει την πιθανότητα προσβολής του στόχου. Το Κέντρο Οπλισμών, τα στοιχεία που συλλέξει από τις διάφορες επισημάνσεις των Στρατιωτών θα τα χρησιμοποιήσει ώστε να επηρεάσει μαζι με την βιομηχανία τις σχεδιάσεις που θα ακολουθήσουν. Αυτή η τεχνολογία προορίζεται να μεταβιβαστεί τον PM Φονικότητας Στρατιώτη στα μέσα του οικονομικού έτους 2020.

Ως η μεγαλύτερη ικανότητα εσωτερικών αναλύσεων του Στρατού, το Κέντρο Δεδομένων και Αναλύσεων του CCDC υποστηρίζει την προτεραιότητα στον εκσυγχρονισμό της φονικότητας του Στρατιώτη παρέχοντας αναλύσει φονικότητας, μοντελοποίηση και εξομοίωση, κυβερνοπόλεμο και ηλεκτρονικό πόλεμο και ελέγχο των αδυναμιών και δοκιμές στα πρωτότυπα όπλα για το NGSW. To Κέντρο Δεδομένων και Αναλύσεων εκτελεί ηλεκτρονικές αναλύσεις ευπάθειας των οπτικό-ηλεκτρονικών και ηλεκτρονικών-υπερύθρων στον ηλεκτρονικό πόλεμο και εκτιμήσεις για την διόπτρα επαυξημένης πραγματικότητας IVAS και την δίοπτρα/κιάλι ενισχυμένης νυχτερινής παρατήρησης (ENVG-B).

Πηγή: U.S. Army Acquisition Support Center (USAASC)

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.