Από Σάββας Δ. Βλάσσης, πρωτοδημοσιεύθηκε στο doureios.com

Στην ετήσια έκδοση ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ ALMANAC 2016-2017, περιγράφεται το λεγόμενο Σχέδιο Βελτιστοποιήσεως Κυρίου Άρματος Μάχης Leopard 2 (OMBT–Leo2) από πλευράς Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (EDA), ο οποίος για την υλοποίησή του έχει απευθυνθεί και στην Ελλάδα προκειμένου να διαπιστώσει την ύπαρξη ενδιαφέροντος. Το Σχέδιο αφορά την παραχώρηση μεταχειρισμένων αρμάτων Leopard 2 από μέλη του EDA προς άλλα ενδιαφερόμενα κράτη – μέλη, υπό καθεστώς χρονομισθώσεως ή ενοικιάσεως για 10ετή περίοδο, ή και πωλήσεως σε συνδυασμό με αναβάθμιση των αρμάτων. Την πρόταση αυτή που απευθύνθηκε στο ΥΠΕΘΑ, κλήθηκε να εξετάσει το ΓΕΣ, καθώς ο Ελληνικός Στρατός είναι ο μόνος στην Ευρώπη μαζί με τον Ισπανικό, που διαθέτει υπολογίσιμο αριθμό Leopard 2Α4.

Είναι απολύτως σαφές ότι από την πρωτοβουλία του EDA εξυπηρετούνται πρωτίστως συμφέροντα της γερμανικής αμυντικής βιομηχανίας, η οποία μέσω αυτού του τρόπου, εξασφαλίζει νέους πελάτες για ένα πετυχημένο προϊόν της. Θα λέγαμε δε ότι η όλη ιδέα, δεν είναι τίποτε άλλο από μια μελέτη – project της γερμανικής αμυντικής βιομηχανίας. Όχι μόνο δημιουργούνται νέοι πελάτες αλλά επιπλέον, μέσω της εφαρμογής προγράμματος αναβαθμίσεως των Leopard 2, εξασφαλίζεται έργο σε σειρά γερμανικών εταιρειών. Όλα αυτά, με το «περιτύλιγμα» της δήθεν ενισχύσεως της ευρωπαϊκής αμύνης.

Εάν όμως η Ισπανία, η οποία έχει δηλώσει ότι μπορεί να διαθέσει 60-70 άρματα, δεν αντιμετωπίζει απειλές που να καθιστούν απολύτως απαραίτητη την διατήρηση της οροφής του αρματικού της δυναμικού, η Ελλάδα είναι εντελώς διαφορετική περίπτωση. Η προμήθεια των Leopard 2 προ δεκαπενταετίας περίπου, απέβλεπε στην ενίσχυση της Αποτροπής στο μέτωπο της Θράκης και την εξισορρόπηση του συσχετισμού δυνάμεων έναντι της υπάρχουσας τουρκικής απειλής εκεί. Επειδή στο μέλλον όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι το τουρκικό αρματικό δυναμικό θα ενισχυθεί αποφασιστικώς με την προμήθεια μεγάλων αριθμών του εγχώριας αναπτύξεως άρματος Altay, η διατήρηση υψηλής ποιότητος αρματικού δυναμικού από πλευράς Δ΄ Σώματος Στρατού έχει αυξημένη σημασία.

Όπως αποκαλύπτει ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ ALMANAC 2016-2017, ο Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής και το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο, εισηγήθηκαν την δυνατότητα διαθέσεως το μέγιστο μίας μόνο Επιλαρχίας Leopard 2A4, υπό προϋποθέσεις. Η βασική αντίληψη πίσω από την ευνοϊκή εξέταση της προτάσεως του EDA, προσβεύει ότι επειδή η οικονομική κατάσταση είναι τέτοια που έχει υποχρεώσει τις κυβερνήσεις να περικόψουν δραστικώς τις αμυντικές δαπάνες, δεν υφίστανται ρεαλιστικές πιθανότητες εφαρμογής κάποιου προγράμματος αναβαθμίσεως των 183 Leopard 2A4. Τα άρματα αυτά σε μερικά έτη θα αρχίσουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα στην υποστήριξη επιμέρους υποσυστημάτων και ένα πρόγραμμα αναβαθμίσεως καλύπτει την αδυναμία αυτή, πέραν της γενικότερης βελτιώσεως της μαχητικής ικανότητος του άρματος.

Από πλευράς προτεραιοτήτων σε μια τέτοια αναβάθμιση, σύμφωνα με την αντίληψη της ΔΙΤ/ΓΕΣ, είναι κατά πρώτον το Σύστημα Ελέγχου Πυρός με σύγχρονες θερμικές κάμερες και δευτερευόντως βελτίωση του συστήματος μεταδόσεως κινήσεως ώστε να ανέλθει στο επίπεδο αυτού στο Leopard 2 HEL. Πρόκειται για παρεμβάσεις προσιτού κόστους που ακόμη και υπό τις σημερινές συνθήκες, είναι δυνατό να υλοποιηθούν.

Αυτό όμως που δεν δείχνουν να έχουν συνειδητοποιήσει οι αρμόδιοι, εάν ιεραρχηθούν πάνω απ’ όλα οι αμυντικές ανάγκες της χώρας, είναι ότι η περιορισμένη αναβάθμιση του συνόλου των Leopard 2A4 μπορεί να επιτευχθεί χωρίς καμία δαπάνη! Είναι απολύτως εντός των δυνατοτήτων του ΥΠΕΘΑ να ενεργήσει διά της ΓΔΑΕΕ και να πετύχει κάτι τέτοιο. Πώς; Αξιοποιώντας τις ευκαιρίες εξευρέσεως συμβιβαστικών λύσεων με ξένους οίκους που έχουν εκκρεμότητες με το ελληνικό Δημόσιο.

Στις 14 Νοεμβρίου 2017 μόλις, δημοσιεύθηκε η απόφαση του ΣτΕ με την οποία έκρινε νόμιμη την συμφωνία συμβιβασμού που ολοκληρώθηκε το 2012 μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και των εταιρειών Siemens AG και Siemens ΑΕ, εξ αφορμής του σκανδάλου των «μαύρων ταμείων» της μητρικής εταιρείας και μίζες. Σημειώνεται ότι από την συμφωνία, η οποία δεν αφορά άμεσα το ΥΠΕΘΑ, αυτό θα λάβει ιατρικό εξοπλισμό αξίας 2,2 εκατ. ευρώ για τα στρατιωτικά νοσοκομεία.

Εάν όμως η υπόθεση της Siemens είναι παλαιότερη και δεν αφορά άμεσα το ΥΠΕΘΑ, το 2015 προέκυψε η υπόθεση της Rheinmetall, η οποία έπειτα από έρευνα στην Γερμανία και καταδικαστική απόφαση για μίζες στην πώληση των αντιαεροπορικών συστημάτων ASRAD στην Ελλάδα, από τον Μάρτιο του έτους εκείνου ενημέρωσε το ΥΠΕΘΑ ότι επιζητεί την έναρξη συζητήσεων προς εξεύρεση συμβιβασμού. Η διαδικασία ξεκίνησε τον Ιούλιο και η γερμανική εταιρεία πρότεινε την καταβολή 40 εκατ. ευρώ πλην όμως, κατά πληροφορίες, ο ΥΕΘΑ Π. Καμμένος απαίτησε αποζημίωση ύψους 80 εκατ. ευρώ, η οποία κρίνεται από την γερμανική εταιρεία εξωπραγματική.

Δυόμιση χρόνια μετά, η γερμανική πλευρά είναι πεπεισμένη ότι η θεωρούμενη απ’ αυτήν υπερβολική αξίωση της ελληνικής πλευράς υποκρύπτει απλώς πολιτική σκοπιμότητα. Η απουσία οποιασδήποτε προόδου, επιτρέπει στον ΥΕΘΑ να διατηρεί το αντιγερμανικό προφίλ που έχει «πουλήσει» στους ψηφοφόρους των ΑΝΕΛ και να συντηρεί την ρητορική της σκανδαλολογίας από μέρους του, ως πρωταγωνιστής της καθάρσεως στα παλαιά σκάνδαλα.

Το μείγμα EDA, Leopard 2A4, Rheinmetall παρουσιάζει σήμερα εξαιρετικά ενδιαφέρον. Ο Π. Καμμένος εμφανίζεται να εξετάζει θετικά την προοπτική μισθώσεως Leopard 2Α4, όπως επιδιώκει ο EDA και τα γερμανικά συμφέροντα ενώ ταυτοχρόνως αρνείται έναν λογικό συμβιβασμό με την Rheinmetall, από τον οποίο θα εξασφάλιζε περίπου δωρεάν τον εκσυγχρονισμό των 183 Leopard 2A4 του Ελληνικού Στρατού.

9 Σχόλια

 1. Gunslinger32

  Η ξεφτίλα συνεχίζεται και το παραμύθι πάει σύννεφο (και καταντά όλο και πιο φθηνό), ο ίδιος θέλει όμως να πιστεύει ότι παριστάνει και τον ζόρικο «εκδικητή» απέναντι στους νονούς της ευρωμαφίας. Άλλος ένας παραμυθάς που έψαχνε για χαζούς(για να τα οικονομήσει), με συνθήματα της πλάκας. Μετά σου λέει ότι φταίνε οι ξένοι. Σε κάθε περίπτωση ο τύπος και η κλίκα του στο υπουργείο, έχουν θέμα με οτιδήποτε «δωρεάν», είτε πρόκειται για μαχητικά JSF είτε για εκσυγχρονισμούς αρμάτων μάχης.

  «Ο Π. Καμμένος εμφανίζεται να εξετάζει θετικά την προοπτική μισθώσεως Leopard 2Α4, όπως επιδιώκει ο EDA και τα γερμανικά συμφέροντα ενώ ταυτοχρόνως αρνείται έναν λογικό συμβιβασμό με την Rheinmetall, από τον οποίο θα εξασφάλιζε περίπου δωρεάν τον εκσυγχρονισμό των 183 Leopard 2A4 του Ελληνικού Στρατού.»

  Απάντηση
  • ΑΧΕΡΩΝ

   Αλλά και αυτά ακόμη είναι παρωνυχίδες,μπροστά στην εκποίηση της δημόσιας περιουσίας/δημοσίων εσόδων για 99 χρόνια-εκτός του τρίτου μνημονίου.

   Απάντηση
   • Gunslinger32

    @ΑΧΕΡΩΝ
    Μια η πώληση ενεργών μαχητικών, μια η μίσθωση κύριων αρμάτων μάχης σε ξένους, και σιγά σιγά μαζεύονται αρκετά και με αυτά που φαντάζουν αρχικά λίγα. Η παραχώρηση δημόσιας περιουσίας είναι άλλο μέγεθος, που μου θυμίζει και λίγο την περίπτωση του Χονγκ Κονγκ, που επέστρεψε μετά απο έναν αιώνα στους κινέζους. Παρατηρώ όμως γενικά μια έντονη μανία για ξεπούλημα περιουσίας, σε μερικές περιπτώσεις υποψιάζομαι και μια παραχώρηση άνευ οικονομικής ανταμοιβής(δεν γνωρίζω με τι τους πληρώνουν για εκείνα).

  • geoexplorer72

   Υπάρχει πάντως μια μεγάλη εκκρεμότητα για την απόφαση επιστροφής των υπερκέρδων των Ελληνικών ομολόγων. Έχει ληφθεί σχετική απόφαση. Νομίζω η Γαλλία 2 δις, 4-5 η Γερμανία, σε διάφορα site έχει γραφτεί οτι με αυτά θα γίνει η ναυπηγηση των πλοίων από την Γαλλία. Μην βιαστούμε οτι δεν θα ακουλουθήσει αναβάθμιση με αντίστοιχα πρότυπα από Γερμανία (ξέρω οτι φαντάζει δύσκολο, αλλά λέγεται έντονα ). Οσο για τα Leo είναι απόφαση δυτικότερα της Pesco, αλλά και αυτής. Κατά την γνώμη μου θα υπάρξει μια σταδιακή ομογενοποίηση των στρατιωτικών εξοπλισμων μετά το Brexit που βοηθά σε τεχνολογικούς τομείς αιχμής την Ελλάδα, αλλά και σε ανατολικές προκλήσεις.

   Απάντηση
   • Gunslinger32

    @geoexplorer72

    Άλλη απατεωνιά και εκείνη, απατεωνιά επειδή δικά μας χρήματα που ακόμα δεν τα πήραμε, τα προγραμματίζουν ξένοι σε ποιούς θα πάνε, και έπιλεγουν ότι πιο τσουχτερό θα υπάρχει στην αγορά(τα πλοία και ειδικά τα σκάφη στα οποία σκέφτονται να επενδύσουν ή ορθότερα να σπαταλήσουν αυτά τα χρήματα που ουσιαστικά δεν πρόκειται να επιστραφούν ποτέ, είναι ωραία για άλλες εφαρμογές αλλά όχι για φρεγάτες, ίσως να έχουν σκεφτεί και κάτι άλλο οι Γάλλοι αλλά σίγουρα όχι προς όφελος μας). Για μια ναυπήγηση σε ελληνικό ναυπηγείο δεν είμαι σίγουρος, όσο δεν υπάρχουν τα εργαλεία(τα υπάρχοντα φέυγουν όπως έγινε γνωστό στο βυθό και αυτό απο γεράματα και έλλειψη συντήρησης και όχι απο τις καιρικές συνθήκες). Εννοείται ότι με την σειρά τους θα μας προσφέρουν και οι Γερμανοί διάφορα συστήματα(έχουν αρκετά ως γνωστών), για να παραμείνει και το δικό τους μερίδιο που ήταν να επιστρέψει στη Ελλάδα στα χέρια τους, έτσι όλοι θα φροντίσουν πάλι για την πάρτη τους, με την ευγενική συνεισφορά του αιώνιου έλληνα χουβαρντά που μοιράζει απλόχερα χρήματα χωρίς να παράγει πραγματικό έργο. Αυτή η νοοτροπία νομίζω ότι ταιριάζει περισσότερο σε νεόπλουτους που κέρδισαν στο λαχείο, αλλά όχι σε ένα κράτος που θα έπρεπε να σχεδιάζει μακρόχρονα την οικονομία του και την άμυνα(που δεν φαίνεται πουθενά, για αυτό φτάσαμε εκεί που είμαστε σήμερα). Η άμυνα, δεν είναι όπως νομίζουν αρκετοί(ειδικά πολιτικοί) μπουζουξίδικο να πας μια νύχτα να τα σπάσεις, για να πουλήσεις μούρη σε όσους παρακολουθούν απο την εξέδρα.

 2. Theognostos

  το ευκολώτερο είναι νά κλείνουν ανοικτά θέματα εις βάρος της Ελλάδος μέ μικρό η μηδεν αντάλλαγμα αυτό συνιστά προδοσία από μερους τής πολιτικής ηγεσίας εάν καί εφόσον γίνει.

  ούτε εκεινοι στην γερμανική ηγεσία είναι χαζοί αλλά ούτε και η Ελληνική ηγεσία πρέπει νά αποδεχεται άμεσα τήν κοστολογηση ξενων χωρις ανεξαρτητη κοστολογηση δικη της

  Απάντηση
 3. XARIS

  Προδότες. Δεν μπορώ να εξεύρω άλλη λέξη για να τους χαρακτηρίσω. Τα 2Α4 μπορούν ευκολότατα να γίνουν εφάμιλλα των 2Α6HEL. Το ίδιο ευκολότατα μπορούν να γίνουν μικρής έκτασης βελτιστοποιήσεις σε όλα (συμπεριλαμβανομένων των HEL). Όλα τα 2Α4 πρέπει να λάβουν L55. Ορισμένες ίλες πρέπει να λάβουν σύστημα hard kill αμύνης. Σε συνεργασία με την IBD πρέπει να αγορασθούν σε βάθος χρόνου μερικές συλλογές για PSO (γρίλιες, δάπεδα αντιναρκικής προστασίας, λίγα ακόμα άροτρα άρσης ναρκοπεδίου κ.ο.κ.). Ο ΕΣ πρέπει άμεσα να διώξει τα Μ48 από τα νησιά. Δεν κάνουν ούτε για στατικά πυροβόλα. Όποιος έχει βρεθεί σε ασκήσεις στα Δωδεκάνησα αντιλαμβάνεται τι λέω. Δε γίνεται να θέλουμε τον ΕΣ σε κατάντια Μποτσουάνας! Καλώς ή κακώς τα επόμενα 15 έτη θα πορευθούμε με 170 Leo 2A6, 183 Leo 2A4 (μακάρι αναβαθμισμένα σε πρότυπο 2Α6+) και 501 Leo1A5. Ορθότατα ο εξαιρετικής πένας κι ενημέρωσης Σ.Βλάσσης αναφέρει επί λέξει: -“ότι από την πρωτοβουλία του EDA εξυπηρετούνται πρωτίστως συμφέροντα της γερμανικής αμυντικής βιομηχανίας, η οποία μέσω αυτού του τρόπου, εξασφαλίζει νέους πελάτες για ένα πετυχημένο προϊόν της!!!”

  Απάντηση
 4. spy

  416.700.000 αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Bild ότι έχει εγγράψει στον προϋπολογισμό του 2018 η ομοσπονδιακή κυβέρνηση . Τα χρήματα αυτά προέρχονται από τους τόκους ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που αγόρασε ΕΚΤ την περίοδο 2010-2012.
  Οι χώρες της ευρωζώνης αποφάσισαν τον Μάιο του 2016 να επιστρέψουν αυτά τα κέρδη τους στην Ελλάδα, δεδομένου ότι αντιμετωπίζει συνεχιζόμενα οικονομικά προβλήματα και στο πλαίσιο των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.
  Πάντως παρότι το παραπάνω ποσό αυτό έχει εγγραφεί στον γερμανικό προϋπολογισμό, υπάρχει ένας αστερίσκος. Σύμφωνα με αυτόν για την απελευθέρωση της καταβολής του ποσού προς την Ελλάδα υπεύθυνη είναι η επιτροπή προϋπολογισμού του γερμανικού κοινοβουλίου η οποία και θα ανάψει το «πράσινο φως».
  40 εκατ. ευρώ της Rheinmetall που πρότεινε για τον συμβιβασμό.
  Σύνολο 456 εκατ., είναι ένα σεβαστό ποσό που αν δεν φτάνει για αναβάθμιση του συνόλου των 183 Leo A4 στο A6HEL διατηρώντας είτε το ίδιο πυροβόλο είτε το L55,σίγουρα φτάνει για αναβάθμιση των μισών εξ’ αυτών, δημιουργώντας απόθεμα ανταλλακτικών για τα υπόλοιπα Α4.
  Το “πράσινο φως” θα ανάψει εύκολα από την Γερμανική βουλή καθώς θα δουλέψει η γερμανική βιομηχανία όπως θα επιθυμούσαν οι Γερμανοί, αλλά θα δουλέψει και η ΕΛΒΟ και ελληνικές βιομηχανίες όπως η ΜΕΤΚΑ.
  Θα ενισχυθεί έτσι περαιτέρω το αρματικό δυναμικό ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ απολύτως ΚΟΣΤΟΣ και δεν θα χρειαστεί να ενδώσουμε στον EDA.
  Τέλος θα πρέπει να έχουμε υπόψη ότι πολλές χώρες που έχουν εγγράψει κέρδη από τόκους των ελληνικών ομολόγων έχουν Leo A4 που ευχαρίστως θα τα έδιναν για να μην επιστρέψουν χρήματα. Έτσι θα προχωρήσει στην απόσυρση των M60 και M48 και θα μείνουν τα Leo1A5 και τα Leo2A6hell και Α4 που θα αναβαθμίζονται σταδιακά με τα κέρδη των ομολόγων των επόμενων ετών.

  Απάντηση
 5. Δούκας Γαϊτατζής

  Ζητώ συγγνώμη για την καθυστερημένη δημοσιοποίηση του σχολιασμού, αλλά είχε μεταφερθεί στα “ανεπιθύμητα” από το πρόγραμμα προστασίας από τα ανεπιθύμητα (spam) μηνύματα και το αντιλήφθηκα καθυστερημένα.

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: