Όχι, δεν ήταν F-35. Οπότε, τι κατέπεσε κοντά στην Nellis; Παρακάτω υπάρχουν μερικές θεωρίες

Του Τομ Ντέμερλι

Η τραγική απώλεια και η εντυπωσιακή σταδιοδρομία του πιλότου της πολεμικής αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) αντισμηνάρχου (Ασμχος) Έρικ Σούλτζ κατά τη διάρκεια συντριβής το βράδυ της Τρίτης 6 Σεπτεμβρίου επισκιάστηκε στους χώρους σχολιασμού (φόρουμ) του διαδικτύου από την εικοτολογία σχετικά με τον τύπο του αεροσκάφους που χειριζόταν όταν σημειώθηκε το δυστύχημα. Ο τύπος του αεροσκάφους παραμένει διαβαθμισμένος σύμφωνα με πηγές τις USAF.

Εν μέσω των αυξανόμενων εικασιών πως το αεροσκάφος που εμπλέκεται στην συντριβή ίσως να ήταν ένα F-35, ο αρχηγός της USAF πτέραρχος Ντέιβιντ Γκόλντφεϊν, σύμφωνα με δημοσιογράφους, δήλωσε το πρωινό της 9ης Σεπτεμβρίου στο Military.Com “Μπορώ να πω με σιγουριά ότι δεν ήταν ενα F-35”.

 

Η δήλωση του πτέραρχου Γκόλντφεϊν στο Military.Com η οποία επιβεβαιώνει ότι ο Ασμχος Έρικ Σούλτζ δεν πετούσε με F-35 εγείρει το ερώτημα, με τι πετούσε ο Ασμχος Έρικ Σούλτζ οταν τραυματίστηκε θανάσιμα κατά την συντριβή της Τρίτης, την 6η Σεπτεμβρίου;

Η USAF ανακοίνωσε οτι το αεροσκάφος που πετούσε άνηκε στην Διοίκηση Υλικού Αεροπορίας (AFMC) και κατέπεσε περίπου στις 18:00 η ώρα, 100 μίλια βορειοδυτικά της αεροπορικής βάσης (AFB) Nellis στο πεδίο ασκήσεων και δοκιμών Νεβάδα.

Σε τι αντικείμενο εργαζότανε ο Ασμχος Έρικ Σούλτζ όταν πέθανε κατά τη διάρκεια συντριβής στις αρχές τις περασμένης εβδομάδας;

Είναι σημαντικά να κατανοήσουμε οτι κάθε μελέτη των δραστηριοτήτων του ειναι αυστηρά υποθετική και όλες οι επίσημες αρχές έχουν αρνηθεί να σχολιάσουν τις λεπτομέρειες της αποστολής που ο Ασμχος Έρικ Σούλτζ εκτελούσε όταν πέθανε.

Με πρακτικό υπόβαθρο στις τακτικές αεροπορικές επιχειρήσεις με το F-15E Strike Eagle και με ακαδημαϊκό και επαγγελματικό υπόβαθρο, που περιελάμβανε τις μονάδες παραγωγής ισχύος, ο Ασμχος Σούλτζ θα μπορούσε να εργαστεί πάνω σε οποιοδήποτε αριθμό διαβαθμισμένων προγραμμάτων.

Υπάρχουν αρκετά προγράμματα που ειναι γνωστά ότι λειτουργούν ή βρίσκονται εξέλιξη στα διαβαθμισμένα πεδία δοκιμών Νεβάδα και Καλιφόρνια της Nellis όπου αναφέρθηκε ότι ο Ασμχος Σούλτζ είχε το θανατηφόρο δυστύχημα.

Τα προγράμματα δοκιμής και ανάπτυξης περιλαμβάνουν την προσομοίωση και τις δοκιμές αντιπάλων δυνάμεων χρησιμοποιώντας το ρωσικής κατασκευής μαχητικό αεροσκάφος Sukhoi Su-27 (κωδικοποίηση NATO: “Flanker”). Αυτά τα αεροσκάφη φωτογραφήθηκαν την 8η Νοεμβρίου 2016 από τον Φίλ Ντρεικ απο την Τικαμπού Βάλεϊ κοντά στο Γκρούμ Λεϊκ, στο πεδίο δοκιμών Νεβάδα. Ο Ντρέϊκ τράβηξε φωτογραφίες από μεγαλη απόσταση ενός Su-27P Flanker-B να εκτελεί διαφορετικούς αεροπορικούς ελιγμούς μάχης (ACM) από ένα F-16, πιθανώς ένα F-16D, τέσσερα εκ των οποίων πιστεύεται οτι επιχειρούν από την Γκρούβ Λέϊκ. Είναι πιθανόν ότι με την ανάμειξη του Ασμχου Σούλτζ στην κοινότητα των F-15E Strike Eagle και το ανώτερο ακαδημαϊκό υπόβαθρό του θα μπορούσε να συμμετέχει σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα συγκριτικής αξιολόγησης ικανοτήτων αντιπάλων δυνάμεων ή σε ένα πρόγραμμα εξοικείωσης αντιμαχόμενων δυνάμεων όπως τα Sukhoi που φωτογραφήθηκαν στην Γκρούμ Λεϊκ.

Ρωσικής κατασκευής αεροσκάφος Su-27 Sukhoi φωτογραφήθηκε περίπου πάνω από τα πεδία δοκιμών κοντά στο σημείο όπου ίσως συνέβη το ατύχημα του Ασμχου Έρικ Σούλτζ (Φωτογραφία: Φίλ Ντέϊκ).

Ενα άλλο διαβαθμισμένο πρόγραμμα στην περιοχή συνεχίζει τις πτήσεις του “παροπλισμένου” F-117 Nighthawk πιθανόν για έλεγχους και αναλύσεις της επιφάνειας ηλεκτρομαγνητικής σκέδασης (RCS). Το φημισμένο “αόρατο” αεροσκάφος φωτογραφήθηκε απο τον αναγνώστη μας “Sammamishman”, στα τέλη Ιουνίου 2016. Οι φωτογραφίες έδειξαν δύο αεροσκάφη F-117 στον αέρα και στο έδαφος των εγκαταστάσεων δοκιμών της Γκρούμ Λέϊκ 8 χρόνια μετά την απόσυρση τους από την ενεργό υπηρεσία.

Δυο F-117 τον Ιούλιο του 2016.

Ένα άλλο πρόγραμμα δοκιμών που μπορεί να είναι υπό εξέλιξη στην περιοχή και στο οποίο μπορεί να συμμετείχε ο Ασμχος Έρικ Σούλτζ τη στιγμή του θανατηφόρου δυστυχήματος, ειναι το διαβαθμισμένο βομβαρδιστικό κρούσης μεγάλης εμβέλειας (LRSB) Northrop Grumman B-21 Raider. Το πρόγραμμα του B-21 πιθανόν να αντικαταστήσει ή ενισχύσει το υφιστάμενο “αόρατο” βομβαρδιστικό B-2 Spirit. Οι καλλιτεχνικές απεικονίσεις του B-21 Raider δείχνουν ότι ειναι παρόμοιας διαμόρφωσης με το B-2 Spirit, αλλά μπορεί να ειναι μικρότερο.  Πιθανόν να διαθέτει πλήρωμα άνω του ενός ατόμου, παρόλο που ένα ατύχημα που περιλαμβάνει οποιοδήποτε πιθανό πρωτότυπο μπορεί να μην ειναι απαραίτητα θανατηφόρο για ολόκληρο το πλήρωμα, όποιος και να ειναι ο αριθμός τους. Θυμηθείτε την συντριβή του XB-70 Valkyrie στις 8 Ιουνίου 1966. Αυτό το μεγάλο στρατηγικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος διέθετε πλήρωμα δύο ατόμων όταν συνετρίβη λόγω μιας εναέριας σύγκρουσης.

Η σύγκρουση είχε ως αποτέλεσμα μόνον έναν νεκρό, με το άλλο μέλος του πληρώματος να εκτοξεύεται με ασφάλεια. Δεν υπάρχουν, ωστόσο, δημόσιες πληροφορίες για την πιθανή πτητική κατάσταση του προγράμματος B-21.

Το βομβαρδιστικό κρούσης μεγάλης εμβέλειας (LRSB) ειναι ένα άλλο πρόγραμμα που ίσως υποβάλλεται σε δοκιμές στην περιοχή ασκήσεων και δοκιμών της Nellis όπου σκοτώθηκε ο Ασμχος Έρικ Σούλτζ (Northrop Grumman).

Υπάρχει επίσης η πιθανότητα το αεροσκάφος να ήταν το ίδιο με το αεροσκάφος κεκλιμένης πτέρυγας σχήματος μπούμερανγκ που φωτογραφήθηκε την 10 Μαρτίου 2014 από τους Στιβ Ντάγκλας και Ντίν Μάσκετ στο διεθνές αεροδρόμιο Amarillo, ή το τριγωνικό αεροσκάφος που παρατηρήθηκε πάνω από την Wichita την ίδια περίοδο, ή κάτι άλλο που δεν είχε παρατηρηθεί ποτέ ξανά.

Ωστόσο, ενώ τα Su-27 (που πετούσαν υπό τη διοίκηση της AFMC σύμφωνα με τον εκδότη του Combat Aircraft, Ζεΐμι Χάντερ), τα F-117 και τα δύο μυστηριώδη αεροσκάφη του 2014, που εντοπίσθηκαν να πετούν υπό το φως της ημέρας, υπάρχει κάποιος που πιστευει οτι ένα άκρως απόρρητο πρωτότυπο δύσκολα θα πετούσε πριν το ηλιοβασίλεμα:

Η πραγματικότητα της τραγικής απώλειας του Ασμχου Έρικ Σούλτζ ειναι ότι παρόλο που γνωρίζουμε πως ήταν ένας ολοκληρωμένος αεροπόρος, πιλότος δοκιμών και ακαδημαϊκός πιθανότατα δεν γνωρίζουμε τις πραγματικές συνθήκες του δυστυχήματος ή του αεροσκάφους που χειριζόταν μέχρις ότου η USAF επιλέξει να κάνει τα στοιχεία επισήμως διαθέσιμα. Μέχρι τότε, η μελέτη των γνωστών προγραμμάτων στην περιοχή όπου δυστυχώς σημειώθηκε το δυστύχημα του Ασμχου Έρικ Σούλτζ ειναι το μόνο που μπορούμε να κάνουμε.

Η πιο σημαντική ιστορία, ωστόσο, ειναι η αξιόλογη σταδιοδρομία ενός Ασμχου της USAF, του Έρικ Σούλτζ.

Ο Ασμχος Έρικ Σούλτζ, με διακριτικό κλήσης “Doc” επειδή κατείχε διδακτορικό δίπλωμα αεροναυπηγικής από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Καλιφόρνια το 2000, ήταν ένας ακαδημαϊκός και βραβευμένος πιλότος. Κάποια στιγμή ήταν επίσης ένας επίδοξος αστροναύτης, έχοντας υποβάλλει αίτηση για να εκπαιδευτεί ως αστροναύτης.

Σε μια εκτίμηση της πρώιμης ακαδημαϊκής σταδιοδρομίας του Ασμχου Έρικ Σούλτζ αναφέρθηκε οτι μετά την απόκτηση του προπτυχιακού τίτλου από το Penn State το 1995, το υπουργείο άμυνας πλήρωσε τον Σούλτζ για να αποκτήσει μεταπτυχιακό τίτλο στην αεροναυπηγική και αεροναυτική. Η εργασία του μεταπτυχιακού του περιελάμβανε την ερευνά για τον εμβολοφόρο επιταχυντή, ένα πανίσχυρο σύστημα όμοιο με πυροβόλο, το οποίο εκτοξεύει φορτία σε έξω-ατμοσφαιρική τροχιακή πτήση στο διάστημα. Εαν τελειοποιηθεί, ο επιταχυντής μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην θέση των επαναχρησιμοποιήσιμων διαστημοπλοίων, όπως το X-37B, για την μεταφορά εξοπλισμού σε τροχιά ή σε διαστημικούς σταθμούς.

Ο Σούλτζ αποφοίτησε με τον μεταπτυχιακό τίτλο αεροναυπηγικής το 1997 από το πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε την 4η Οκτωβρίου 2016 στην Baltimore Sun από την αρθρογράφο Σούσαν Γκβόζντας, ο Ασμχος Έρικ Σούλτζ “έλαβε την Υποτροφία Επιστήμης και Τεχνολογίας Εθνικής Άμυνας προς υποστήριξη της ερευνάς του για τα προηγμένα συστήματα πρόωσης και την ασφάλεια στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων”.

Επίσης, σύμφωνα με τα αρχεία ειδήσεων, ο Ασμχος Έρικ Σούλτζ απορρίφθηκε πέντε φορές από την USAF επειδή δεν πληρούσε τα αποδεκτά όρια όρασης των πιλότων. Μετά από τις πρώτες προσπάθειες του να εισέλθει στο σώμα εκπαίδευσης εφέδρων αξιωματικών (ROTC) της USAF όπου απορρίφθηκε λόγω της όρασης του, ο Σούλτζ εργάστηκε σαν πολιτικό προσωπικό με το Ναυτικό ως μηχανικός πτήσης ενώ συνέχισε την μεταπτυχιακή εκπαίδευση του.

Στην προηγούμενη εργασία του Σούλτζ ως μεταπτυχιακός βοηθός, κέρδισε την προσοχή του κατασκευαστή αεριωθούμενων κινητήρων Pratt & Whitney που εδρεύει στο Κονέκτικατ. Σύμφωνα με μια έκθεση, ο Ερικ Κριστοφέρσον, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής στο γραφείο της Pratt στην Ουάσιγκτον, έπεισε την εταιρεία να προσλάβει τον Σούλτζ. “Είχε τον κατάλληλο συνδυασμό τεχνολογικού υπόβαθρου και επικοινωνιακών ικανοτήτων”, δήλωσε ο Κριστοφέρσον. “Ήταν ευχάριστος και έξυπνος”. Σύμφωνα με την έκθεση ο Σούλτζ εργάστηκε στην εξέλιξη των κινητήρων αεριώθησης στο κέντρο αεροπορικών επιστημών της Pratt & Whitney στο Σιάτλ.

Τελικά μετά την απόκτηση του διδακτορικού στην αεροναυτική του απονεμήθηκε επιχορήγηση για να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση διόρθωσης της όρασης του.

Ο Ασμχος Έρικ Σούλτζ απεστάλη να πετάξει με το F-15E Strike Eagle της 391ης Μοίρας μαχητικών, τους “Τολμηρούς Τίγρεις” στην AFB Mountain στην Elmore County, νοτιοδυτικά του Άινταχο. Μπορεί τον Ιανουάριο του 2007 να είχε αποσταλεί στην Μέση Ανατολή με την μονάδα του σύμφωνα με απόσπασμα σε άρθρο σχετικά με τον Σούλτζ που ανέφερε ότι “προετοιμαζόταν για υπερπόντιες πολεμικές αποστολές με το μαχητικό F-15 και να εκπαιδεύσει άλλους πιλότους”. Δεν μπορέσαμε να βρούμε άλλα στοιχεία στα μέσα ενημέρωσης σχετικά με τα αρχεία μάχης του Ασμχου Έρικ Σούλτζ ή έστω μια επιβεβαίωση ότι εκστράτευσε στην Μέση Ανατολή, αλλά μόνο ότι είχε προγραμματιστεί να εκστρατεύσει.

Υπάρχουν αποδεικτικά των ακαδημαϊκών και στρατιωτικών επιτευγμάτων του Ασμχου Έρικ Σούλτζ μέσα από τις βραβεύσεις που έλαβε και τα σύντομα αποσπάσματα στις επίσημες ανακοινώσεις της USAF. Ο πρώην διοικητής του, ο τότε Ασμχος Μπράιαν Κιρκγούντ, δήλωσε σε άρθρο στον επίσημο ιστότοπο της AFB Mountain, οτι, “Είναι ένα σπουδαίο πρότυπο”. Ο Ασμχος Κιρκγούντ συνέχισε λέγοντας για τον Σούλτζ στο επίσημο ενημερωτικό μέσο της USAF ότι το “εκπαιδευτικό υπόβαθρο του Ασμχου Σούλτς ειναι πρωτοφανές για ένα (τότε) σμηναγό της USAF”. Ο Ασμχος Κιρκγούντ έκανε τις δηλώσεις όταν ο Ασμχος Έρικ Σούλτζ βραβεύθηκε με το βραβείο “Outstanding Young American”.

Με βάση τις σημερινές πληροφορίες που διατίθενται στο ευρύ κοινό, ο Ασμχος Σούλτζ είχε συσσωρεύσει ένα αξιοσημείωτο ακαδημαϊκό υπόβαθρο και μια επαγγελματική σταδιοδρομία που κάλυπτε διάφορες πτυχές της στρατιωτικής και πειραματικής αεροπορίας και αεροδιαστημικής. Μπορεί να ειναι ο συνδυασμός αυτων των ικανοτήτων στις τακτικές αεροπορικές επιχειρήσεις και τις πειραματικές μονάδες ισχύος μαζί με τις διαστημικές επιχειρήσεις που αξίζουν την ιδιαίτερη μνεία.

Απόδοση/Μετάφραση από το theaviationist.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

  1. ηταν το Aurora το οποιο πετά με αντιβαρυτικη τεχνολογια. Εχει υδράργυρο μεσα σε ενα torus και ο υδράργυρος περιστρέφεται στις 170.000 στροφές το λεπτό και καταργεί το βαρύτικο πεδίο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.