Οι ΗΠΑ αναβαθμίζουν τα Reaper για επιχειρήσεις με «σχεδόν ίσους» εχθρούς

Air Force Life Cycle Management Center | MQ-9 Reaper

Στην αναβάθμιση του στόλου των μη επανδρωμένων αεροσκαφών MQ-9 Reaper προβαίνει η Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ), με σκοπό την αύξηση της αποτελεσματικότητάς τους ενάντια σε «σχεδόν ίσους» (near-peer) αντιπάλους- δηλαδή χώρες με μεγάλες και εξελιγμένες Ένοπλες Δυνάμεις, όπως η Κίνα και η Ρωσία.

Τα MQ-9 παραδοσιακά χρησιμοποιούνταν/ χρησιμοποιούνται για επιχειρήσεις εναντίον ανταρτών, τρομοκρατών κλπ (Counter- Violent Extremist Organization, C-VEO) ωστόσο η αποστολή αυτή, σύμφωνα με ανακοίνωση του Air Force Life Cycle Management Center, πλέον αλλάζει.

Το συγκεκριμένο αεροσκάφος, που έχει δυνατότητες συλλογής πληροφοριών, παρατήρησης, αναγνώρισης και πληγμάτων, αποδεικνύει πως εξακολουθεί να αποτελεί χρήσιμη πλατφόρμα καθώς υποστηρίζει νέες αποστολές στη United States European Command, πραγματοποιώντας πτήσεις από τη Ρουμανία, και πρόκειται πλέον να έχει μια σειρά από αναβαθμίσεις που θα του επιτρέψουν να παρέχει νέες δυνατότητες σε διοικητές και στρατιώτες ανά τον κόσμο.

Η Αεροπορία των ΗΠΑ θα προβεί στην πρώτη παραγγελία για αεροσκάφη MQ-9 Μ2DO πολυχωρικών επιχειρήσεων (Multi-Domain Operation), τα οποία θα έχουν πολλές νέες βελτιώσεις από προηγούμενες εκδόσεις, στη General Atomics Aeronautical Systems (GA-ASI) τον Απρίλιο του 2021. Επίσης, αναπροσαρμόζει ένα μέρος του ήδη υπάρχοντος στόλου των MQ-9 στην ίδια διαμόρφωση M2DO.

Το γραφείο προγράμματος MQ-9 ήδη ολοκληρώνει τις αρχικές αναβαθμίσεις του στόλου που επιτρέπουν αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση παρεμβολών. Ο εκσυγχρονισμός αυτός θα είναι ο πρώτος μιας σειράς νέων, καθώς τα αεροσκάφη MQ-9 διαμόρφωσης M2DO θα λάβουν επιπλέον δυνατότητες οι οποίες «θα επιτρέπουν διασφάλιση αποστολής Διοικήσεως και Ελέγχου και αντοχή ενώ το αεροσκάφος είναι εν πτήσει».

Παράλληλα θα αυξηθεί η ηλεκτρονική ισχύς του αεροσκάφους, κάτι που θα του επιτρέψει να αποκτήσει νέες δυνατότητες, για «ανταπόκριση σε αναδυόμενες απειλές που υποδεικνύονται από τους διοικητές μάχης».

Επιπλέον βελτιώσεις θα περιλαμβάνουν αναβαθμίσεις στους ηλεκτρο-οπτικούς/ υπέρυθρους αισθητήρες του και θα επεκτείνουν το εύρος των όπλων που θα μπορεί να μεταφέρει το αεροσκάφος. Στόχος είναι το MQ-9 να παραμείνει ικανό για επιχειρησιακή χρήση μέχρι το 2035.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.