Οι ΗΠΑ αναζητούν τον αντικαταστάτη του MANPADS Stinger

Μετά την είσοδο σε υπηρεσία με τον Στρατό των Ηνωμένων Πολιτείων (ΗΠΑ) το 1981, σήμερα το φορητό αντιαεροπορικό σύστημα (MANPADS) Stinger είναι υποψήφιο για παροπλισμό. Το αργότερο το 2026 αναμένεται η ανάθεση συμβάσης για 8000 νέα συστήματα.

Ο Στρατός των ΗΠΑ με αίτημα παροχής πληροφορίων (RFI) που αποδεσμεύθηκε για τα ενδιαφερόμενα μέρη, την 19η Νοεμβρίου 2020, αναζητεί τον αντικαταστάτη του αντιαεροπορικού συστήματος μικρού βεληνεκούς επιφάνειας-αέρος Raytheon FIM-92 Stinger.

Το RFI του MANPADS επιδιώκει να καλύψει την αυξανόμενη απαίτηση στην αντιμετώπιση των αυξημένων ικανοτήτων εναερίων απειλών με ένα νέο σύστημα SAM ώστε να αντικαταστήσει το Stinger το οποίο βρίσκεται στο οπλοστάσιο του Στρατού των ΗΠΑ από τις αρχές της δεκαετίας του 1980.

“Το οικονομικό έτος (FY) 2021 ο αναπρογραμματιζόμενος μικροεπεξεργαστής (RMP) του Stinger θα καταστεί άνευ περιεχομένου και ο Stinger Block I υποβάλλεται σε παράταση της υπηρεσιακής ζωής με την επέκταση του τέλους της ωφέλιμης ζωής του. Το σημερινό οπλοστάσιο Stinger βρίσκεται σε παρακμή”, δήλωσε ο Στρατός των ΗΠΑ. “Ο Στρατός των ΗΠΑ διενεργεί μελέτη SHORAD ως μια προσπάθεια πληροφόρησης για τον εκσυγχρονισμό και την αντιμετώπιση των αναδυόμενων απειλών, οι οποίες ίσως να αυξήσουν την απαίτηση για πυραύλους MANPADS”.

Σύμφωνα με το RFI, αυτήν την στιγμή ο Στρατός των ΗΠΑ εξετάζει να αναθέσει μια πλήρως ελεύθερη και ανταγωνιστική σύμβαση όχι αργότερα από το FY 2026 για την παραγωγή μέχρι 8000 πυραύλων MANPADS ώστε να καλυφθεί αυτή η ανάγκη.

Όπως επισημάνθηκε το 2016 από τον Στρατό σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Κογκρέσου και του Στρατού “λαμβάνοντας υπόψιν τα αποτελέσματα των μελετών αλλά και τις επιθετικές ενέργειες των σχεδόν ομότιμων χωρών, διατέθηκαν πόροι και διατάχθηκε ο Στρατός να επιδιώξει την εντατική ανάπτυξη αντιαεροπορικών ικανοτήτων ώστε να προστατεύσει τις δυνάμεις ελιγμού το ταχύτερο δυνατόν. Αυτή η εργασία εξυπηρετεί στην κάλυψη της αυξανόμενης απαίτησης για MANPADS, την ανάπτυξη των οργανισμών εντός του χαρτοφυλακίου της Αεροπορικής και Πυραυλικής Άμυνας (AMD) και τις αυξημένες -σχεδόν ομότιμες- απειλές”.

 

Πηγή: janes.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

  1. Πολλές φορές και κάθε φορά αρκετές δεκάδες τον πολωνικών “Grom” και “Piorun”, της Mesko, αγόρασαν οι Αμερικανοί. Μα βέβαια για δόκιμες ! Να φτιάξουν κάτι παρόμοιο αποτελεσματικό ! Και να μαθαίνουν ίδοι την άμυνα από τέτοια. Για τα πιο μοντέρνα (και θανατηφόρα) “Piorun” εκδόθηκε η απαγόρευση εξαγωγής, μα δεν το πιστεύω να αφορά και τους Αμερικανούς…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.