Οι Κουίσλινγκ της Ελλάδος, χθες και σήμερα

Γράφει ο Ιωάννης Μπαλτζώης*, το κείμενο πρωτοδημοσιεύθηκε στο elisme.gr

Η σχέση Ελλάδος και Γερμανίας αρχίζει μετά την δολοφονία του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννη Καποδίστρια (1831).

Οι τρεις Μεγάλες Δυνάμεις (Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία) εκτιμώντας ότι η αναρχία που επικρατούσε στην Ελλάδα απειλούσε και την ειρήνη των ευρωπαϊκών κρατών παρέδωσαν το 1833, την εξουσία του νεοπαγούς κράτους στον Όθωνα (γιο του Λουδοβίκου, βασιλιά της Βαυαρίας). Ταυτόχρονα, τον προικοδότησαν με νέο δάνειο ύψους 60.000.0000 χρυσών φράγκων. Έκτοτε, η σχέση της Ελλάδας-Γερμανίας ήταν μια σχέση αγάπης-μίσους, παρεμβατισμών, ελέγχου, τιμωριών, καταστροφών (εις βάρος της Ελλάδος), φιλίας και στήριξης, εχθρότητας. Μιας κατάστασης που μας παραπέμπει στην εικόνα κακιάς μητριάς.

Στο παρόν θα εξετάσουμε την συμπεριφορά Ελλήνων πολιτικών προς την μητριά «προστάτιδα» και δη κατά την διάρκεια της Κατοχής, καθόσον είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα που μας παραπέμπει ακόμη και στην σημερινή περίοδο των επαίσχυντων Μνημονίων, που όπως αποκαλύπτεται σήμερα, επιβλήθηκαν από την κυριαρχούσα, στην Ευρώπη, Γερμανία.

Ο Βίντκουν Κουίσλινγκ (Vidkun Abraham Lauritz Jonssøn Quisling), (1887 –1945) ήταν Νορβηγός αξιωματικός και πολιτικός φασιστικών πεποιθήσεων. Κατά την εκστρατεία των Ναζιστικών στρατευμάτων στη Νορβηγία, τον Απρίλιο του 1940, υποστήριξε την εισβολή τους και, ως ανταμοιβή, διορίστηκε πρωθυπουργός στην κατεχόμενη Νορβηγία, από τον Φεβρουάριο του 1942 μέχρι τα τέλη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όσο η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση του Γιόχαν Νύγκαρντσβολντ ήταν εξόριστη στο Λονδίνο. Ως πρωθυπουργός δεν ήταν καθόλου αγαπητός στους Νορβηγούς, οι οποίοι τον θεωρούσαν προδότη και συνεργάτη των δυνάμεων Κατοχής στη χώρα τους.

Με το τέλος του πολέμου και την επάνοδο της νόμιμης Κυβέρνησης, ο Κουίσλιγκ συνελήφθη και δικάστηκε για εσχάτη προδοσία. Εκτελέστηκε από απόσπασμα στις 24 Οκτωβρίου 1945. Το επώνυμό του χρησιμοποιείται σε πολλές γλώσσες (και στην Eλληνική) για να δηλώσει προδότες, συχνά δωσίλογους, εξ ου και η αναφορά του. Και τούτο γιατί είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε ιδιαίτερα σήμερα την ιστορία μας και φυσικά την γερμανική κατοχή και την στάση που κράτησε τότε ένα μεγάλο τμήμα, στην κυριολεξία η πλειοψηφία του πολιτικού προσωπικού και μεγάλος μέρος του αστικού κόσμου της Ελλάδος (1941-1944).

Οι Έλληνες Κουίσλιγκ στην Κατοχή

Ήταν αυτοί που ο ελληνικός λαός, αλλά και η ιστορία ονόμασε «Κουίσλινγκ», οι πολιτικοί της πατρίδας μας που τότε επέλεξαν την ανοιχτή συνεργασία με τους κατακτητές, σχηματίζοντας μάλιστα τρεις κατοχικές κυβερνήσεις. Πρόκειται για τις κυβερνήσεις του στρατηγού Γεώργιου Τσολάκογλου, του Κωνσταντίνου Λογοθετόπουλου και του Ιωάννη Ράλλη. Οι τρεις αυτή «πρωθυπουργοί» δεν εκτελέστηκαν μεταπολεμικά, όπως συνέβη με τον Κουίσλινγκ, λόγω της μεγαλοψυχίας του Στρατάρχη Παπάγου.

Οι δωσιλογικές αυτές κυβερνήσεις, σε πλήρη και αγαστή συνεργασία με τις κατοχικές δυνάμεις της πατρίδας οργάνωσαν φασιστικούς σχηματισμούς, δημιούργησαν τα περίφημα «Τάγματα Ασφαλείας» και συνέχισαν την λειτουργία της Αστυνομίας Πόλεων, της Χωροφυλακής και της Ειδικής Ασφάλειας, στην οποία μάλιστα βασανίζονταν σε καθημερινή βάση αντιστασιακοί αγωνιστές, όπως η Ηλέκτρα Αποστόλου και η πιο γνωστή Λέλα Καραγιάννη. Τώρα αν κάποιος διερωτηθεί ποιος ο σκοπός και ποιους υπηρετούσε η Αστυνομία και η Χωροφυλακή, η απάντηση είναι απλή και εύκολη: Φυσικά τους κατακτητές της πατρίδας, καθόσον τα κατοχικά στρατεύματα μπορούσαν όχι μόνο να αυτοπροστατευθούν, αλλά και να προβούν σε πράξεις τιμωρίας και αντεκδίκησης με φοβερές και ομαδικές σφαγές αθώων Ελλήνων.

Τα παραδείγματα των ομαδικών σφαγών είναι τόσα πολλά που δεν χρειάζεται να αναφέρουμε ονόματα χωριών, όπως το Δίστομο, τα Καλάβρυτα, στις Λυγκιάδες Ιωαννίνων, το όχι τόσο γνωστό Κομμένο Άρτας (τόπος καταγωγής μου) με 317 εκτελεσθέντες ακόμη μικρά παιδιά και βρέφη και τόσα άλλα χωριά και κωμοπόλεις της πατρίδας, που γνώρισαν την γερμανική ιδιαίτερα θηριωδία και εκδίκηση, καθόσον είναι γνωστά σε όλους και έχουν καταγραφεί και καταδικαστεί από την ιστορία.

Η κατάσταση που βιώνουμε σήμερα, μας αναγκάζει να επαναφέρουμε στη μνήμη ιστορικά γεγονότα με τη δράση και τη στάση των τριών κατοχικών κυβερνήσεων και την συνεργασία τους με τους Γερμανούς. Στην πραγματικότητα δεν ήταν αμέτοχες για όσα γίνονταν εις βάρος του ελληνικού λαού, αλλά υπεύθυνες και συνένοχες όπως ακριβώς και οι σύγχρονες ελληνικές κυβερνήσεις που συνεργάζονται με τους Γερμανούς, με σκοπό «δήθεν» για να σώσουν τον ελληνικό λαό. Και εδώ θα αναφερθούμε σε γεγονότα που αφορούν το πολιτικό προσωπικό της χώρας, που δεν είναι και τόσο γνωστά στους πολλούς και μετά σκεφθείτε, συγκρίνετε και κάντε τους συνειρμούς με τον σημερινό οικονομικό εφιάλτη που ακόμη βιώνουμε.

Η στάση του πολιτικού κόσμου

Μετά την κατάληψη της Ελλάδος από τα γερμανικά και ιταλικά στρατεύματα σχηματίστηκε με εντολή των Γερμανών η πρώτη κατοχική κυβέρνηση υπό τον δωσίλογο Τσολάκογλου (σκόπιμα δεν χρησιμοποιώ τον τιμητικό τίτλο του στρατηγού), που τόλμησε και έστειλε ακόμη και τον Αρχιστράτηγο των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, τον Στρατάρχη Παπάγο, με δική του υπογραφή, στο στρατόπεδο του Νταχάου. Μάλιστα, οι περισσότεροι κοινοβουλευτικοί ήταν έτοιμοι να συνεργαστούν με τις κατοχικές δυνάμεις της πατρίδας και θα το έκαναν αν δεν υπήρχαν οι Άγγλοι και η διορατικότητα του Τσώρτσιλ που το απέτρεψε, καθόσον βλέποντας πολύ μπροστά, ήθελε να «διασώσει» το ελληνικό πολιτικό συντηρητικό σύστημα και κατεστημένο από την προδοσία και την ταπείνωση, ώστε να έχει η Βρετανική πολιτική κοινοβουλευτικά στηρίγματα μετά τον πόλεμο, όπως και έγινε τελικά, ώστε η Ελλάδα να βρεθεί υπό Βρετανική επιρροή, όπως και τελικά στην αρχή έγινε.

Για να αντιληφθούμε τι έγινε και ποια η στάση που επέδειξαν, ας δούμε τι έγραφαν οι αθηναϊκές εφημερίδες της 8ης Μαΐου του 1941, λίγες μόνο ημέρες μετά την κατάρρευση του μετώπου και τον σχηματισμό της κυβέρνησης Τσολάκογλου:

«Ο πρωθυπουργός κ. Τσολάκογλου εδέχθη χθες τους πολιτικούς ηγέτες της χώρας, κ. κ. Πάγκαλον, Γονατάν, Οθωναίον, Κ. Τσαλδάρην, Γ. Παπανδρέου, Π. Κανελλόπουλον, Β.Δηλιγιάννην, Γ. Πεσματζόγλου, Γ. Μερκούρην, Βελέτζαν και Περ. Ράλλην. Μετά τας συνομιλίας εδόθη εις τον Τύπον η κάτωθι επίσημος ανακοίνωσις: ‘Ο κ. Πρωθυπουργός ήκουσε μετά προσοχής τας γνώμας των ανδρών τούτων, αφού εξέθεσε την κατάστασιν και τας ακολουθητέας κατευθύνσεις της κυβερνήσεως. Πάντες ανεγνώρισαν ότι η κυβέρνησις Εθνικής Ανάγκης είναι επιβεβλημένον να υποστηριχθή εκ μέρους πάντων των Ελλήνων άνευ επιφυλάξεων και ειλικρινώς.

«Επίσης πάντες ανεγνώρισαν το σφάλμα του εκπεσόντος καθεστώτος να κηρύξει τον πόλεμον κατά της Γερμανίας και διακήρυξαν το χάσμα, το οποίον χωρίζει την Ελλάδα από την κυβέρνησιν των εν Κρήτη εγκατασταθέντων φυγάδων. Πολλοί εξ αυτών εξεδήλωσαν τον ζωηρόν αποτροπιασμόν των, διότι οι φυγάδες ούτοι δεν συνεταύτισαν τας τύχας των με τον Ελληνικόν λαόν, τον οποίον εκτός της συμφοράς του πολέμου, απεγύμνωσαν δια της αφαιρέσεως του Δημοσίου Χρήματος» (Κ. Πυρομάγλου, «Ο Γεώργιος Καρτάλης και η εποχή του», εκδόσεις «Ιστορική Έρευνα», σελ. 136-137).

Ακόμη και ο Πλαστήρας

Ακόμη και ο στρατηγός Πλαστήρας, ο «Μαύρος Καβαλάρης» και ήρωας κατά τις επιχειρήσεις στην Μικρά Ασία, καλούσε τον λαό με επιστολή του να συνεργαστεί με τους κατακτητές της πατρίδος, αν είναι δυνατόν. Συγκεκριμένα έγραφε: «Είμαι της γνώμης ότι πρέπει να γίνει κυβέρνησις φιλογερμανική, για να καταστήσωμεν ολιγώτερον οδυνηράν την ήτταν. Αυτό θα πρέπει να γίνει και αν ακόμη θα ηξεύραμε ότι ο πόλεμος θα ετελείωνε και μετά τινας μόνο μήνας με τελείαν ήτταν του Άξονος (όπερ απίθανον)» (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 14 Σεπτέμβρη 1998).

Βέβαια, εδώ θα πρέπει να μνημονεύσουμε την μετέπειτα πολιτική στάση κάποιων εκ των προαναφερθέντων, οι οποίοι αργότερα αναθεώρησαν την στάση των και διαχώρισαν την θέση των και βρέθηκαν στην Εθνική Αντίσταση, όπως ο Γεώργιος Παπανδρέου και ο στρατηγός Πλαστήρας, που ανέλαβε την πολιτική ηγεσία του ΕΔΕΣ.

Όλα τα παραπάνω, που είναι εξόχως αποκαλυπτικά της στάσης και της συμπεριφοράς του πολιτικού κόσμου της Ελλάδος κατά την κατάληψη της από τα στρατεύματα του άξονα το 1941. Ταυτόχρονα, τα γεγονότα αυτά αποτελούν και ένα ισχυρό σοκ που προκύπτει από τη στάση και τις αντιλήψεις των εν λόγω προσώπων όταν αποκαλούσαν την επίσημη κυβέρνηση [αν και μη εκλεγμένη] που κατέφυγε προσωρινά στην Κρήτη και μετά στην Μέση Ανατολή «φυγάδες».

Επίσης σοκαριστικό ήταν όταν σε αυτή τη λεγόμενη και «κυβέρνηση του Καΐρου» καταλόγιζαν ευθύνες για την «κήρυξη του πολέμου κατά της Γερμανίας», όπως αποκαλούσαν την ιταμή γερμανοϊταλική επίθεση κατά της Ελλάδας ενώ καλούσαν τον ελληνικό λαό να στηρίξει την κυβέρνηση των δωσίλογων, άνευ επιφυλάξεων και ειλικρινώς.

Η Αντίσταση

Ενώ η ελληνική κυβέρνηση του Καΐρου, αυτή που οι δωσίλογοι αποκαλούσαν «φυγάδες» ήταν σχεδόν αποκομμένη από τη χώρα, οι υπόδουλοι Έλληνες άρχισαν να αναζητούν τρόπους αντίστασης στον κατακτητή. Η πάλη για την επιβίωση του λαού ήταν ήδη μια πρώτη αυθόρμητη αντιστασιακή πράξη. Τα λαϊκά συσσίτια, που άρχισαν να λειτουργούν με την πρωτοβουλία των πιο δραστήριων στοιχείων των διαφόρων επαγγελματικών οργανώσεων και συλλόγων των εργαζομένων αποτέλεσαν την πρώτη νίκη που απόσπασε ο Ελληνικός λαός από τους κατακτητές.
Η πρώτη αντιστασιακή οργάνωση «Ελευθερία» ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη (ήταν και πρώτη στην Ευρώπη επίσης), στις 15 Μαΐου 1941, περίπου ένα μήνα μετά την κατάληψη της πόλης από τα Γερμανικά στρατεύματα. Εντυπωσιακό ράπισμα στα στρατεύματα κατοχής δόθηκε με το κατέβασμα της ναζιστικής σημαίας από την Ακρόπολη. Τη νύχτα της 30ης Μαΐου 1941 δύο νέοι φοιτητές, ο εν ζωή Μανώλης Γλέζος της Ανώτατης Σχολής Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών και ο Απόστολος Σάντας της Νομικής, εκφραστές της ψυχικής διάθεσης του Ελληνικού λαού, σκαρφαλώνουν στον Ιερό Βράχο από τη βορειοδυτική πλευρά και χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από τη γερμανική φρουρά πλησιάζουν τον ιστό και κατεβάζουν τη σβάστικα.

Σιγά σιγά η αντίσταση του λαού κατά των κατακτητών άρχισε να απλώνεται και να οργανώνεται. Στις 11 Σεπτεμβρίου 1941 ανακοινώθηκε η ίδρυση του Εθνικού Δημοκρατικού Ελληνικού Συνδέσμου (ΕΔΕΣ). Την πολιτική ηγεσία του ΕΔΕΣ διεύθυνε ο στρατηγός Νικόλαος Πλαστήρας (ευτυχώς ανένηψε γρήγορα), ενώ στρατιωτικός αρχηγός του ανέλαβε ο στρατηγός Ναπολέων Ζέρβας. Στις 27 Σεπτεμβρίου 1941 ιδρύθηκε το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ) με την συνεργασία των κομμάτων Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδος, Ένωση Λαϊκής Δημοκρατίας, Αγροτικό Κόμμα Ελλάδος.

Τον Οκτώβριο του 1942 ιδρύθηκε η οργάνωση Εθνική και Κοινωνική Απελευθέρωση. Άλλες αντιστασιακές ομάδες που αναγνωρίζονται επίσημα από το ελληνικό κράτος είναι η Εθνική Αλληλεγγύη, η Πανελλήνια Ένωση Αγωνιζόμενων Νέων (ΠΕΑΝ), η Εθνική Δημοκρατική Ένωση Ελληνοπάιδων (ΕΔΕΕ), τα ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ, η Έφεδρων Αξιωματικών Πατριωτική Οργάνωση (ΕΑΠΟ), η Ιερή Ταξιαρχία και η Ομοσπονδία Ελληνικών Ναυτεργατικών Οργανώσεων (ΟΕΝΟ).

Άλλες οργανώσεις υπήρξαν επίσης η Επιτροπή Εθνικής Σωτηρίας, το Μέτωπο Εθνικής Σωτηρίας, η οργάνωση Μπουμπουλίνα, ο ΕΣΕΑ (Ένωσις Συμπολεμιστών Εθνικού Αγώνος) και η ΠΑΟ (Πανελλήνιος Απελευθερωτική Οργάνωση). Περισσότερο μαζική από τις αντιστασιακές οργανώσεις κατάφερε να γίνει το ΕΑΜ.

Ομοιότητες με σήμερα

Η Εθνική Αντίσταση κατά την περίοδο της Κατοχής οργανώθηκε και αναπτύχθηκε έγκαιρα, δυναμικά και εντυπωσιακά από τον ελληνικό λαό. Κάνοντας μια σύντομη ιστορική αναδρομή διαπιστώνουμε την πληθώρα των αντιστασιακών οργανώσεων, όλων των πολιτικών αποχρώσεων που δημιουργήθηκαν αμέσως μετά την τριπλή κατοχή (Γερμανική, Ιταλική και Βουλγαρική στην Μακεδονία), δείγμα της θέλησης του Ελληνικού λαού για αντίσταση.

Σήμερα, που η κατάσταση συνεχίζει να είναι ακόμη δραματική για τον λαό μετά από εννέα χρόνια Μνημονίων, σήμερα που η πατρίδα πλέον είναι υπό κατοχή, όχι μόνο οικονομικά, αλλά και ουσιαστικά, αφού οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται στην Αθήνα από την εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση, αλλά στο Βερολίνο, από το εκεί Διευθυντήριο όπως τότε, που είναι η αντίδραση και η αντίστασή του σε αυτά που μας επέβαλε η Γερμανική ηγεμονία; Τι συμβαίνει σε αυτόν τον υπερήφανο και «απείθαρχο», ανυπότακτο λαό, που επελέγη να είναι το (οικονομικό) πειραματόζωο της Ευρώπης και δεν αντιδρά στην επιβαλλόμενη οικονομική εξαθλίωση, αλλά στωικά υφίσταται τις κυρώσεις;

Η χώρα έχει ξεπουληθεί και η εθνική περιουσία έχει μπει ενέχυρο στους δανειστές μας. Και το χειρότερο όλων είναι η φυγή των Ελλήνων (τα καλύτερα μυαλά) στο εξωτερικό, για αναζήτηση καλύτερης τύχης. Εκτιμάται ότι είναι περίπου 500.000, που σημαίνει ότι έχουν χαθεί δύο γενιές Ελλήνων. Αν συνδυαστεί και με το μείζων εθνικό μας ζήτημα το δημογραφικό και την επερχόμενη δημογραφική συρρίκνωση της πατρίδας, τότε θα πρέπει να μιλάμε για εθνική καταστροφή, χειρότερη της Μικρασιατικής καταστροφής, στα όρια ενδεχομένως ενός μελλοντικού μας εθνικού αφανισμού.

*Ο Ιωάννης Αθαν. Μπαλτζώης είναι αντιστράτηγος ε.α., πρώην Ακόλουθος Άμυνας στο Τελ Αβίβ, πρώην Αξιωματικός επιχειρήσεων της ECMM στον πόλεμο της Βοσνίας, Απόφοιτος Tactical Intelligence School (U.S. Army), με Μεταπτυχιακό (M.Sc.) στην Γεωπολιτική Ανάλυση, Γεωστρατηγική Σύνθεση και Σπουδές Άμυνας και Διεθνούς Δικαίου του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος του Δ.Σ. του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (ΕΛΙΣΜΕ).

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

23 Απαντήσεις

 1. Όντως,ακόμα και οι λίστες Χριστοφοράκου,στην Κατοχή έχουν έχουν τις ρίζες τους.

  *Για τις Πρέσπες και την εθνική αναξιότητα που πιστοποιείται από πέρυσι το Ιούνιο,δέν κάνει λόγο,πάντως.

 2. Γιατί μου φαίνεται σαν να διαβάζω έκθεση ιδεών της ΚΝΕ Οδηγητής?
  Και μια ερώτηση που με ταλαιπωρεί και δεν μπορώ να βρώ απάντηση.
  Κατηγορούμε αυτούς που έμειναν πίσω και δεν την κοπάνησαν στην Αίγυπτο. Το κράτος σαν κράτος δεν έπρεπε να συνεχίσει να λειτουργεί? Τι έγινε στα υπόλοιπα κράτη της Ευρώπης που βίωσαν κατοχή από τους Ναζί? Μέχρι ποια βαθμίδα της δημόσιας διοίκησης δεν θεωρείσαι συνεργάτης του κατακτητή?
  Το να βγουν όλοι στο βουνό και να κάνουν αντίσταση είναι λιγάκι δύσκολο. Από την άλλη γιατί η κυβέρνηση την έκανε για Αίγυπτο και δεν βγήκε στο βουνό για αντάρτικο και αντίσταση?
  Τέλος διαφωνώ με τον χαρακτηρισμό «μαζική » στο ΕΑΜ. Οι κομμουνιστές αν δεν πήγαινες μαζί τους σε βάφτιζαν συνεργάτη των Γερμανών και δε εκτελούσαν για παραδειγματισμό

 3. Εκλογές έρχονται, ο στρατηγός πρέπει να μας πει με ποιο κόμμα θα πολιτευτεί.
  Επίσης, δεν μας λέει, τι θα έκανε αυτός αν την θητεία του ως στρατιωτικος και μαλιστα ανώτατος αξιωματικός (στρατηγός) την υπηρετουσε εκείνη την ταραγμένη εποχή. Τι θα έκανε;
  Τώρα εκ του ασφαλούς μπορούμε ολοι να πούμε πολλά και βολικά για τις μάζες.
  Δεν θα ξαναδιαβάσω τον στρατηγό. Δεν ανήκω πλέον στο ακροατήριο του.

 4. τολμας να μην αποκαλεις τον τσολακογλου στρατηγο χωρις να ξερεις την ιστορια του. μηπως δεν ηταν και οι κατσιμητρος, μπακος και μουτουσης στρατηγοι ? γιατι και αυτοι μετειχαν στην κυβερνηση τσολακογλου.εισαι εντελως ανιστορητος και αδιαβαδτοε γιατι απο μελετη και κριση αναμενομενο. και αποκαλεις τον ευατο σου στρατηγο και οχι αυτους που εχυσαν το αιμα τους πολεμωντας τουρκους και ιταλους.

  1. @ilias69
   Δεν μπορώ να καταλάβω,τι σχέση έχει η μικρά Ασία και ο ελληνοιταλικός πόλεμος με τον απρίλιο του 1941-1945,και την επικαλείσαι ,δεν τον κατηγορεί για το ρόλο του στην εκστρατεία της μικράς Ασίας ούτε αυτόν ούτε τους άλλους,αλλά για τη περίοδο 1941-1945,για τη ΚΑΤΟΧΗ!
   Δεν ήταν στρατηγός που μήδισε?? και μάλιστα παρά τις διατάγες περί μη συνθηκολόγησης στην ομολογουμένως χαοτική εκείνη περίοδο ή τον υποχρέωσε κάποιος με το ζόρι μετά, να λάβει μέρος σε κατοχική κυβέρνηση,ακόμα και μετά τη καλώς ή κακώς παράδοση, γιατί υπήρχαν και άλλοι αξιωματικοί που δεν το κάναν?
   Για πες μου εσύ που είσαι ιστορικά διαβασμένος ,άντε πες να δεχτούμε οτι με τη παράδοση έσωσε το στρατεύμα,μετά όμως τι ήθελε να σώσει και το λαό?
   δεν είχε καμιά δουλειά να το κάνει λέω έγω εδώ δε μπορούσε να το κάνει ο Κορυζής που ηταν πολιτικός,βασιλόφρων κιόλας και μάλλον αυτοκτόνησε,θα το κανε ο τσολάκογλου?

   Υ.Γ1 ο γκαιμπελς έιχε πει κάτι για συνεργασίες με κατακτημένους κάποτες….
   Υ.Γ2 ο βαθμός δε λέει από μόνος του κάτι, αν αυτό σε ενοχλεί,αν θες το λέμε και στρατάρχη αλλά συνεργάτη των κατοχικών δυνάμεων

   1. αξιωματικοι που μηδισαν. κατσιμητρος νικητης σστο καλπακι. μπακος σωματαρχης που εσπασε την ιταλικη εαρινη επιθεση .μουτουσης ανασυγκροτησε την 13 μεραρχια κατελαβε το πογραδετς. δεμεστιχας το σωμα του κατελαβε χειμαρα

   2. ο παπαγος που εδωσε εντολη να παραδοθει το τσαμ ενω τα οχυρα κρατουσαν μηδισε η απαλλασεται επειδη πηρε εντολη. για διαβασε τι κεει ο σπκ επι του θεματος?

   3. φυσικα καο προσπαθησε να σωσει τον λαο. αναφερεις μαλιστα σαν συκριση τον κορυζη που ειπε στην συνεδριαση οτι πρεπει να αναλαβει καποιος πιο δυναμικος εννοωντας στρατιωτικος. εχεις ασχοληθει με το θεμα η οτι λερι ο καθε ασχετος επαναλαμβανεις. και λεμε οτι μηδισε ο νικητης της κορυτσας

   4. @ilias69
    “αξιωματικοι που μηδισαν. κατσιμητρος νικητης σστο καλπακι. μπακος σωματαρχης που εσπασε την ιταλικη εαρινη επιθεση .μουτουσης ανασυγκροτησε την 13 μεραρχια κατελαβε το πογραδετς. δεμεστιχας το σωμα του κατελαβε χειμαρα”

    Αυτά έγιναν,από τους εν λόγω ανώτατους αξιωματικούς,που αναφέρεις, μετά του στρατεύματος που διοικόυσαν αυτοί και πολλοί άλλοι,υπό τον αρχιστράτηγο Παπάγο,ο οποίος παραιτήθηκε,για να μη συνθηκολογησει και μετα τη συνθηκολόγηση δε συμμετείχε σε κυβερνήση αλλά αντίθετα προσπάθησε να αντισταθεί κάπως, όπως μπόρεσε τέλος πάντων, που κομμουνιστή δε τον λες για να σε προλάβω πριν επιχειρησεις να με δυσφημήσεις, ο οποίος απέστειλε το ακόλουθο τηλεγράφημα:
    «Πληροφοροῦμαι ὅτι ἀντιστράτηγος Τσολάκογλου ἀνέλαβε πρωτοβουλίαν συνθηκολογήσεως. Δὲν κατανοήθη παρὰ πάντων ὅτι ὕψιστα συμφέροντα Πατρίδος ἀπαγορεύουσι τοῦτο. Ἐπικαλοῦμαι πατριωτισμὸν πάντων. Στρατὸς δέον ἀγωνισθῆ μέχρις ἐσχάτου ὁρίου δυνατοτήτων του. Ἀντικαταστήσατε ἀμέσως Τσολάκογλου»
    , όμως, πριν την 20 Απριλίου του 1941 όλα αυτά,μετά έχουμε αλλή πραγματικότητα άλλους χαρακτήρες..
    και δε θα κρίνω εγώ, αν καλώς συνθηκολόγησε ο ένας,ήρωας τριών πολέμων “βάλε και Ουκρανία μέσα” πριν τη συνθηκολόγηση, και γλίτωσε τον ελληνικό στρατό από την αιχμαλωσία πού όντως επιτεύχθει, και παραιτήθηκε ο άλλος”Παπάγος”, , αλλά από 30 Απριλίου και έπειτα είναι κάτι άλλο και ο ένας και ο αλλος και όλοι οι στρατηγοί που αναφέρεις μαζί βάλε και τους λοχίες!!και μάλιστα αμετανόητος για αυτή του την ενέργεια ,ουτέ καν σκεπτικός” Μέχρι σήμερον δεν μετενόησα δια το τόλμημά μου. Τουναντίον αισθάνομαι υπερηφάνειαν¨,

    είμαι πολύ λίγος για να το κάνω εγώ αυτό από το πληκτρολόγιο να κρίνω δηλαδή τη συνθηκολογηση αυτή καθευαυτή σαν πράξη,αλλά μπορώ να παραθέσω γεγονότα και πράξεις του καθενός και αυτό κάνω και μάλιστα οχι ολιστικά αλλά χρονολογικά,ήρωας στο Σαγγαριο και νικητής του Μοράβα και απελευθερωτής της Κορυτσάς,αναντίλεκτα , αλλα απο τις 30 απριλιου του 1941 μέχρι και το δεκέμβρη του 1942,δυστυχώς και όμως Ελληνας Κουίσλινγκ ,τι σε μπερδεύει από τις χρονολογίες τα κομματικοιδεολογηματα σου,ιστορία δεν είπες οτι ξέρεις?Μπορούσε να συνθηκολογήσει να σώσει το στρατό απο την αιχμαλωσία λόγω του χάους και της κατάρρευσης που επικρατούσε και να μη συμμετάσχει μετά σε κυβέρνηση¨σημειωτέον κατά τη μάχη της Κρήτης είχε ήδη αναλάβει καθήκοντα¨.
    Και τώρα με κάνεις,με αναγκάζεις θα έλεγα, ουσιαστικά να μιλήσω με ανάρμοστο τρόπο,που δε το θέλω,για τη σύγκριση που θα επιχειρήσω αλλά είσαι προβοκάτωρας και θα το κάνω,
    κάποτες που λες παλαιότερα και ο νενεκος, δημήτρης στο όνομα αρχικά ήταν ελλην οπλαρχηγός και γενναίος μαλιστα αλλά οταν ηρθε ο ιμπραιμ κατι έσπασε μέσα του,
    εγω να θυμαμαι λοιπόν τη προσφορά του κατά τη πρώτη πολιορκία του Μεσολογγίου ή όσα έκανε στα 1826 και έπειτα?και τον Κολοκοτρώνη φυλακή τον είχαν αλλά οταν βγήκε,τον βγάλαν για τη ακρίβεια, δε κοίταξε να σώσει το στρατευμα και το τομάρι του αλλά είπε φωτιά και τσεκούρι…

 5. Όταν άρχισε να φαίνεται αυτή η «εθνική καταστροφή» δεν απασχολούσε τα πλήθη ούτε τους αναλυτές στην Ελλάδα, όσο υπήρχαν αρκετά φράγκα για γλέντια γκόμενες και ένα σορό άλλες σπατάλες, ήταν όλα εντάξει και «μη την ψάχνεις» υπόθεση, όπως συνήθιζαν να λένε μόλις Ακουγόταν μια φωνή της λογικής. Ενώ όταν έφτασε το θέμα στο απροχώρητο, άρχισαν να φταίνε οι ξένοι, «εννοείται» αποκλειστικά εκείνοι με τα μνημόνια και τις εξαγορές.
  Μετά θυμήθηκαν αρκετοί τις χαμένες αποζημιώσεις(με ευθύνη του «μέγα εθνάρχη» που υπέγραψε για ένα σχέδιο Μάρσαλ παραίτηση απο αυτές, για χατίρι ενός απατεώνα απο Λονδίνο και ενός λωποδύτη στην άλλη άκρη του ατλαντικού που φιλοξενούσε χιλιάδες φασίστες γερμανούς στην χώρα του), η τις χαμένες γενιές που φεύγουν απο την χώρα που τα γλέντησε με τις πολιτικές επιλογές μεγάλου μέρους του λαού.

  Εύκολο να φταίνε πάντα μόνο οι «άλλοι», έτσι;

 6. Ναι φταίνε οι άλλοι όσοι επιβουλεύοντο, επιβουλεύονται, και θα επιβουλεύονται τον Ελληνισμό την Ανθρωπότητα, οσοι χρησιμοποιούν τους Έλληνες την Ανθρωπότητα για τούς δικους τους σκοτεινούς σκοπούς. Οσοι εχουν γινει παραχαράκτες της ιστορικής πραγματικότητος δηλητηριάζοντας την θύμηση και νοημοσύνη των Ανθρώπων. Ο πόλεμος γίνεται για την κυριαρχία του πλανήτη.

  1. Αυτοί που ψήφιζαν για προσωπικά (οικονομικά) συμφέροντα στην Ελλάδα, φταίνε η είναι αθώοι;

   Αυτοί που μοίραζαν τα δάνεια μέσα στην Ελλάδα, απλόχερα και όπου να’ναι για λογαριασμό ξένων συμφερόντων φταίνε η είναι αθώοι;

   1. Και οι δύο ερωτήσεις σου ηδη έχουν απαντηθεί εφόσον επιβουλεύονται τον Ελληνισμό και την Ανθρωπότητα ειτε για προσωπικα η ξενα συμφέροντα.

    Σήμερα εξήγησα σε κάποιο άτομο οτι ολα τα δάκτυλα δεν ειναι ίδια. Όμως το κάθε δάκτυλο εφόσον κανει σωστα την δουλειά του βοηθάει το χέρι το όργανο να κάνει αυτο που πρέπει. Εαν όμως εστω και ενα δάκτυλο δεν λειτουργεί σωστά το χερι δεν μπορει να κανει σωστα την δουλειά. Η οποια δουλειά έρχεται απο την εντολή του εγκεφάλου ο οποίος λαμβάνει την εντολή από την Ψυχή η το Πνεύμα (περι Ψυχής και Πνεύματος αλλη συζήτηση).

    Κατα τον ίδιον τρόπο έστω όταν ένα τμήμα του πολιτεύματος δεν λειτουργεί σώστα τοτε υπάρχει κίνδυνος ολο το πολιτικο σώμα να πάθει γαγραινα και να καταρρεύσει.

    Περαν του οικονομικού του χρήματος το οποιον ουσιαστικα δεν υφίσταται ειναι μια ιδέα βάσει της οποιας ολόκληρος ο πλανήτης χειραφετειται υοαρχει η παραχάραξη η ιστορική που οδηγεί επισης στην ηλιθιότητα και στον ακρωτηριασμό. Φεριπην μια μαύρη ισχυρίζεται οτι ο Ιησους Χριστός ηταν μαύρος και έδειξε ως απόδειξη ενα παλιο βυζαντινό ξύλινο εικόνισμα ορθοδοξίας όπου το μαυρισμένο ξύλο αρα και το χρώμα του προσώπου. Δίπλα ενας ρωσος μοναχός αντέγραφε το εικόνισμα σε πανί οποτε το προσωπο λευκό. Άρα χρησιμοποίησε με το μυαλο της την πληροφόρηση ότι: οπως εκαναν με τον Ιησου του οποίου εκλεψαν την ιδιοτητα οτι ηταν απο ‘μαυρη’ φυλή εφοσον το ξυλο ειναι μαυρισμενο κατα το ίδιο τρόπο οι λευκοί εκλεψαν και ολη την τεχνολογία των μαύρων και την παρουσίασαν ως δικη τους. Αεροσκάφη ελικόπτερα ιατρική αυτοκίνητα γλυπτική κοκ … Επειδη λοιπόν έκλεψαν ολα αυτά μετά έπρεπε να τους υποδουλώσουν για να κρύψουν την αλήθεια. Ο άλλος γερουσιαστής φοβόταν μηπως γείρει η νήσος Γκουαμ. Η απόκρυψη ΓΝΏΣΕΩΣ είναι κατι που το σύστημα προώθησε στην υφήλιο ώστε οι Άνθρωποι να μη σκέπτονται ΛΟΓΙΚΑ για την χαλιναγωγηση τουτέστιν ως Α_λογα να πράττουν τα φαυλα. Εξ ου και η ανησυχία για το που πορεύεται η Ανθρωπότητα όμως υπάρχει πάντοτε και ο ‘απο μηχανης Θεός’ να διορθώσει την πορεία.

   2. Ρώτησα επειδή στο σημείο που έγραψες «φταίνε οι άλλοι» δεν ήμουν σίγουρος τι εννοούσες. Η αν ήθελες να πεις ότι φταίνε μόνο οι ξένοι.

    Όχι επειδή χρειάζομαι απάντηση στα 2 ερωτήματα, εφόσον πιστεύω ότι είναι ξεκάθαρο.

 7. Σοβαρά τώρα? Ο Πλαστήρας απο το κίνημα του 1933 και μετά, διέφυγε αρχικά στο Λίβανο και έπειτα εγκαταστάθηκε στο Παρίσι. Απο το 1940 διέμενε στη Νίκαια (Nice) και κατόπιν παρακλήσεων του Μανιαδάκη, ελέγχονταν αυστηρά απο το καθεστώς Βισύ. Τι »πολιτικός κόσμος της Ελλάδας» μας λέει ο γράφων?
  Ως γέννημα θρέμμα των συγκρούσεων μεταξύ Βενιζελικών και Βασιλικών, ίσως να οραματίζοταν την εξουσία σε περίπτωση επικράτησης των Γερμανών, αλλά μόνο το προσωπικό κύρος και το ηθικό του βάρος μπορούσαν να επηρεάσουν καταστάσεις στην Ελλάδα.

 8. Μάλιστα…
  Για κάποιους,ένας Σωματάρχης που παρέδωσε το Σώμα Στρατού που διοικούσε,και δέχθηκε να γίνει κατοχικός πρωθυπουργός,είναι ήρωας,ενώ ένας Συνταγματάρχης που αποχώρησε από την Μικρά Ασία με συντεταγμένο και μέχρι τελευταία στιγμή μαχόμενο το σύνταγμα του,είναι απλώς ένας φυγόδικος.

  Μένει να ακούσουμε ότι τον Τσολάκογλου δέν τον καταδίκασε σε θάνατο (και καθαίρεση) το επίσημο ελληνικό κράτος,αλλά ότι τον εκτέλεσε η ΟΠΛΑ.

  1. kαι ο τσολακογλου εσωσε ελληνες στρατιωτες στην μικρα ασια με δικη του πρωτοβουλια. αφηνω οτι ο πλαστηρας την ιδια περιοδο εκεγχεται απο καποιους για μη εξτελεση διαταγων

   1. Καλά,ilias69,το εμπεδώσαμε,οι πρωτοβουλίες του Τσολάκογου ήταν για παράσημο,του Πλαστήρα ήταν για στρατοδικείο.
    Για την ταμπακιέρα βεβαίως,άλλα λόγια ν΄αγαπιόμαστε.
    Προφανώς,ταυτίζεσαι με το κατοχικό καθεστώς για κάποιον λόγο,αλλά μήν απαιτείς να θεωρήσουμε την συνθηκολόγηση ανδραγάθημα.
    Ούτε επιστέγασμα στρατιωτικής σταδιοδρομίας.

    Να ρωτήσω και κάτι «αφελές»: άν αύριο συνθηκολογήσει ένας από τους σημερινούς Σωματάρχες,έναντι των Τούρκων,θα δικαιούται να γίνει και πρωθυπουργός;

 9. » Οι τρεις Μεγάλες Δυνάμεις (Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία) εκτιμώντας ότι η αναρχία που επικρατούσε στην Ελλάδα απειλούσε και την ειρήνη των ευρωπαϊκών κρατών παρέδωσαν το 1833….» κτλ…

  Για ποια αναρχία; Αναρχία για την οποια κατηγορούνται οι Έλληνες ήταν μεταξυ των Ελλήνων η με ξενο δάκτυλο;

  Ο Καποδίστριας δολοφονήθηκε επειδή το σκαρφίστηκαν μόνοι τους η με ξενο δάκτυλο;

  Η Ευρωπη θα δεχόταν ενα κρατος χωρις βασιλειο τότε;

  Και οι τρείς αναφερόμενες δυνάμεις τι πολίτευμα είχαν; σίγουρα όχι το πολιτευμα της μικρης Ελλάδος που δεν ειχε μοναρχία και θα ήταν το μη επιτρεπόμενο παράδειγμα στην Ευρώπη.

  » που είναι η αντίδραση και η αντίστασή του σε αυτά που μας επέβαλε η Γερμανική ηγεμονία; »

  Παλι ενα άρθρο με πολλες ερωτήσεις προβληματισμούς και λαθη του παρελθόντος για να οξύνουν τα πνεύματα την σημερον ημερα όμως ΟΠΟΙΑ Η ΠΡΟΤΕΙΝΌΜΕΝΗ ΛΥΣΗ; η ΛΥΣΕΙΣ!!!

  Από οτι βλέπω στον ιστότοπο (οχι στα ΜΜΕ) συγκεντρώσεις για την Μακεδονία ακόμη γίνονται με πληθώρα κόσμου. Παραταυτα σύσσωμη η αντιπολίτευση παρέμεινε στο κοινοβούλιο αντί να φερει αμεσα εκλογές. Λοιπόν; Τα οχι γινονται ναι και τα ναι όχι τα λευκα μελανά και τα μελανά λευκά τελικά ολα γκρίζα για να μην γνωριζει τι θα ψηφίσει ο Έλληνας. Διαβαζουμε για την προίκα του Όθωνα (και αυτο δάνειο μνημόνιο στην πλατη του Ελληνικου λαου ήταν) και ο Παπανδρέου υπεγραψε δάνειο $100 εκατομμύρια διαβάζουμε για να έλθει πισω στην Ελλάδα και να φτιαξει το Πασοκ και να κυβερνήσει. Και αυτο ένα μνημόνιο έτσι;

  Λοιπόν οποίες οι προτεινόμενες λύσεις. Δεν αρκεί αρθρογράφοι να σκίζουν τα ιματια τους. Λύσεις κύριοι. Λύσεις. Στην εταιρεία μου και σε όλες δεν έρχεται καποιος να κανει παρουσιαση με προβλήματα. Έρχεται με τα Αλφα η Βητα πρόβλημα και ιδού δυο τρείς προτεινόμενες λύσεις.
  Ολα τα υπόλοιπα είναι ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΕΣ ΣΑΧΛΑΜΑΡΕΣ ΑΝΟΥΣΙΕΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑΒΛΙ ΚΑΙ ΚΑΦΕΤΖΟΥΔΕΣ.

  ΛΎΣΕΙΣ ΚΥΡΙΟΙ ΥΠΆΡΧΟΥΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ.

 10. προς κλειτο και αχερων. Μου αρεσει που λετε για την ταμπακιερα και δεν απαντατε σε τιποτα απο αυτα που γραφω. Που ξερετε εσεις για την ιδεολογια μου και τις συμπαθειες μου. Επειδη δεν μασαω την καραμελιτσα που σας εμαθαν να πιπιλατε? Μικρα ασια. Ο Πλαστηρας τεκμηριωμενα προεβει σε λαθη και παραλειψεις που πολλοι θελαν την παραπομπη του σε στρατοδικειο. επειδη ομως τα γεγονοτα προσπαθουμε να τα κρινουμε με τα δεδομενα της εποχης εγω ειμαι υπερασπιστης του και αν ημουν στρατοδικης θα τον αθωωνα. Παμε τωρα στο τσολακογλου. Ηταν ο βασικος συντελεστης της νικης της κορυτσας την ωρα που ο πιτσικας που ηταν και διοικητης του ΤΣΗ κατα την συνθηκολογηση τραβουσε χειροφρενο ενοψει των ευθυνων που θα τον καταλογιζαν. Αρα δεν ηταν κουισλιγκ καθοτι ο κουισλιγκ δεν ειναι γνωστος για την κυβερνηση που εκανε αλλα γιατο οτι βοηθησε τους γερμανους προδιδοντας τον νορβηγικο στρατο. Αρα καμμια σχεση με κανεναν ελληνα αξιωματικο. Αν η συνθηκολογηση του ΤΣΑΜ ηταν κατακριτεα η οχι επειδη τι διεταξε ο Παπαγος καμμια απαντηση. Και ο παπαγος απο που πηρε εγκριση?Το οτι κανενας δεν αντικατεστησε τον τσολακογλου οπως διεταζε ο παπαγος δεν σε βαζει σε σκεψεις γιατι δεν το εκανε κανενας? Τους ειχε κανει μαγια? Οχι . ολοι μηδενος εξαιρουμενου αξιωματικου η στρατιωτη ηθελαν λυση και η συνθηκολλογηση με τους γερμανους ηταν η μονη εφικτη γιατι ο στρατος ειχε διαλυθει. Λεει ο αλλος ανελαβε πρωθυπουργος ενω ειχε ξεκινησει η μαχη της κρητης. Ο παπαγος δεν παραιτηθηκε πριν τη μαχη της κρητης? ειναι κατακριτεος? Οι σωματαρχες και μεραρχοι που πηραν μερος στην κυβερνηση τσολακογλου γιατι ολοι αποκατασταθηκαν απο το ελληνικο κρατος και οχι ο τσολακογλου? δεν σε βαζει σε σκεψεις? μηπως ειπε κανενας οτι μετανιωσε? δεν σε βαζει σε σκεψεις? για την κυβερνηση τωρα και τα σωματα ασφαλειας που φραφει ο αλλος ο ανεκδιηγητος που γραφει οτι δεν ειχαν λογω υπαρξης. Οταν υποχωρησε ο στρατος υποχωρησε μαζι του και η χωροφυλακη δυτικης μακεδονιας και συγκεντρωθηκε στην κοζανη. εκει η κυβερνηση κορυζη τη διεταξε να γυρισει πισω και καμμια αρχη να μην εγκαταλειψη την εδρατης. Προφανως ο πρωην ΑΚΑΜ ειχε περισσοτερο μυαλο απο την κυβερνηση κορυζη. Εκτος αν νομιζουν καποιοι οτι ο πολεμος ειχε φερει αλληλεγγυη και αγαπη μεταξυ των ελληνων ενω η υπαιθρος μαστιζοταν απο εγκληματα, βιασμους κλοπες ακομη και εναντιον ελληνων στρατιωτων που υποχωρουσαν. Αν δεν εκανε κυβερνηση ο τσολακογλου καποιος θα επρεπε να την κανει. Ο βασιλιας του βελγιου παρεμεινε στο βελγιο για να σωσει οτι μπορουσε απο την χωρα του και το εσωσε. Αν δεν υπηρχε κυβερνηση ποιος θα μιλουσε με του ςγερμανους εστω νακανονισει την επανοδο στις οικιες τους 600.000 ελληνων στρατιωτων που ηταν ετοιμοι να τους απαγαγουν στην ιταλια οι ιταλοι. Ποιος θα φροντιζε τους τραυματιες? τους Κρητες που δεν επαναπατριστικαν κατα τη διαρκεια της κατοχης? την ασφαλεια του λαου? οιγερμανοι αστυνομικοι η οι καραμπινιεροι?τα σχολεια? τα νοσοκομεια? την στοιχειωδη διοικηση να ξερουν ποιος ζει και ποιος πεθαινει? ο φουφουτος? ειχα και εγω καποτε τις αμφιβολιες μου παρολο που ειχαασχοληθει με το θεμα ωσπου παρακολουθωντας απο κοντα την εισβολη των αμερικανων στο ιρακ ειδα με την καταρρευση της κυβερνησης τον οχλο να ορμαει στα καταστηματα, στα μουσεια στα δημοσια και ιδιωτικα κτιρια και να τα λεηλαττει καποια παρεα με αμερικανους στρατιωτες. Εκει μου φυγαν οι ευαισθησιες. Θυμαμαι τους αμερικανους που παρακαλουσαν να παρουσιασθει ενας ανωτερος αξκος της αστυνομιας για να επιβαλλει την ταξη και το βραδυ παρουσιασαν εναν χοντρο ταξιαρχο , αν ηταν ταξιαρχος, ο οποιος ειπε στους αστυνομικους να γυρισουν στις θεσεις τους και να επιβαλλουν την ταξη , αυτο δηλαδη που ηθελε οπερισσοτερος λαος. Βλεπουμε στην λιβυη που εχει αυτοδιαμμελιστει την σημασια που εχει μια διαδοχη κατασταση οποια και αν ειναι αυτη. εκτιμω οτι θα προτιμουσατε να ζειτε σε μια τετοια χωρα. Α και το περιφημο κατοχικο δανειο που ολοι θελουν πισω και οι γερμανοι αναγνωριζουν κατοχικη κυβερνηση αναγκασε τους γερμανους να το υπογραψει δεν θυμαμαι αν ηταν τσολακογλου η λογοθετοπουλου. Ο οποιος τελευταιος ουτε καν τον ξερουν οι περισσοτεροι ενω ηταν καθαρα γερμανοφιλος. ουτε αυτο βαζει σε σκεψεις? Ο τσολακογλου εκανε λαθη. Πολλα, λιγα, μικρα μεγαλα. Εβαλε ομως τοκεφαλι του στον τορβα και σαν στρατιωτης και σαν πολιτικος ενω θα μπορουσε καλλιστα να μην το κανει αλλα να βαλει την ρεπουμπλικα και να παει σπιτι του, βλεπε παπαγος, πιτσικας και να μεινει στην ιστορια ως ο νικητης της κορυτσας. αποκει και περα ολα συζητιουνται. επειδη λοιπον το θεμα δεν λυνεται με ποστ και μαλιστα με ατομα που επιφανειακα γνωριζουν καποια πραγματα ειτε επειδη δεν μπορουν ειτε επειδη δεν θελουν αυτα τα λιγα και τελος.

  1. Κατέβα από τον άμβωνα και μήν μας απαξιώνεις,άν θέλεις διάλογο και όχι αντεγκλήσεις.
   Μέχρι τότε,κάτσε και ψάξε άν έμεινε κυβέρνηση στο Βέλγιο,ή μόνο δημόσια διοίκηση.
   Kαι όταν μας παραθέτεις κάτι τέτοια «Αν δεν υπηρχε κυβερνηση ποιος θα μιλουσε με του ςγερμανους εστω νακανονισει την επανοδο στις οικιες τους 600.000 ελληνων στρατιωτων που ηταν ετοιμοι να τους απαγαγουν στην ιταλια οι ιταλοι. »,θα παρατηρήσω ότι είναι (άλλη μία) αντίφαση από την μία να παραδίδεις τους στρατιώτες σου,και μετά να σκέφτεσαι πώς θα παρακαλέσεις ως υποτακτικός τον κατακτητή να σου τους ξαναδώσει.
   Αυτό πάντως,ούτε ο Πεταίν δέν το κατάφερε,πρίν τον Τσολάκογλου.
   Α,και η πρώτη συνθηκολόγηση (από τις τρείς που υπέγραψε με ρυθμό πολυβόλου),προέβλεπε ότι ακριβώς ο Ε.Σ (ΑΠΕΙΘΑΡΧΏΝ στην ηγεσία του),παραδινόταν ρητώς στους Γερμανούς και όχι στους Ιταλούς.
   Και εν τέλει σχετικά με τον λαό που έπρεπε να νοσηλευθεί,σιτιστεί,κ.λ.π,να σου θυμίσω ότι το πρώτο γεγονός που επισυνέβη στην πρωθυπουργία Τσολάκογλου,ήταν ο λιμός του ΄41.

   Επιμύθιον : μειζονες σχηματισμοί παραδίδονται μόνο με εξουσιοδότηση της ανωτάτης ηγεσίας,και κάποιος έπρεπε να υποστεί την προσήκουσα ποινή.

   Έστω ότι παραβλέπουμε την παράδοση,κανείς δέν υποχρέωνε τον Τσολάκογλου και τους λοιπούς στρατηγούς να αναλάβουν και την κατοχική διακυβέρνηση,άλλωστε πρόθυμοι πολιτικοί υπήρξαν,και ανέλαβαν κατόπιν.

   Εν κατακλείδι,άν ο Τσολάκογλου έστω μόνος,και αφού ανέλαβε το άγος της συνθηκολογήσεως,αυτοκτονούσε όπως οι Ιάπωνες όταν κηλιδωνόταν η τιμή τους,θα έλεγα ότι θυσιάστηκε.
   Βλέποντας ότι κυβέρνησε στην λιμοκτονούσα Ελλάδα,συνεργαζόμενος με τον κατακτητή,λέω ότι θυσίασε τον στρατό και τον λαό του για να κυβερνήσει.

   1. προφανως αλλα λεει η θεια μου αλλα ακουνε τα αυτια μου. στο βελγιο ειπα εμεινε ο βασιλιας. φυσικα εμεινε η δημοσια διοικηση και η αστυνομια. δεν νομιζω να τους κενε συνεργατες των ναζι. παρεδωσε λες στρατιωτες. οτι ολοι ηθελαν να παραδωθουν στουε γερμανους δεν το ξερεις? ολοι ηθελαν να αποφυγουν τους ιταλους. ο στρατος ειχε διαλυθει κσι φευγαν ολοι για τα χωρια τους.γιατι δεν βρεθηκε ενας να του κουνισει στη μουρη τη διαταγη περι αντικαταστασεως του και να τον εκτελεσει στην αναγκη. γιατι ολοι περιμεναν τον αποδοπομπιαιο τραγο ολοι θελαν την συνθηκολογηση του παπαγου συμπεριλαμβανομενου. ο κορυζης γιατι αυτοκτονησε? επειδη ολοι θελαν την συνθηκολογηση αφου δεν υπηρχσν μοναδες συντεταγμενες να προβαλουν την παραμικρη αντισταση. ποιος δρν ηθελε ο βασιλιας για να σωσει τον θρονο του. τον οποιο εχασε απο τους αξιωματικους που εγκατελειψε 27 χρονια αργοτρρα ο ανιψιος του. πολιτικοι βρρθηκαν μετα απο δυο χρονια να αναλαβουν δηλαδη ο ραλλης. αλλοι προθυμοι δεν υπηρχαν τοτε και μονο σε στρατηγους ειχαν εμπιστοσυνη ο λαος. για αυτο και η δραχμη δεν κατερευσε αμεσως και οι στρατιωτες που πηγαιναν στα χωρια τους πληρωναν σε δραχμες και παιρναν τροφιμα. λιμος εγινε στην αθηνα οπως θα γινει και τωρα αν κοπει η τροφοδοσια αλλα η υπαιθρος εζησε με ασφαλεια για ενα χρονο περιπου και φυσικα αν δεν υπηρχε κυβερνηση θα γινοταν ακομα χειροτερα τα πραγματα. ενω η χωροφυλακη εκτελεσε ιταλους κατακαθια ελληνες βουλγαροφρονες βουλγαρους και τσαμηδες που πηγαν να βιασουν οι να σκοτωσουν και προσπαθησε να κρατησει μακρια τουε σλαβομακεδονες. αλλα αφου υποθετω οτι συμφωνεις οτι χρειαζοταν μια κυβερνηση θα λεγαμε συνεργατη οποιον αναλαμβανε .ανελαβε ο τσολακογλου θυσιαζοντας την φημη του οτι ειχε φτιαξει μεχρι τοτε αυτος και οι αλλοι εκτιμωνταε οτι ηταν η καλυτερη λυση. δεν κερδισε τιποτα ενω αντιθετα κερδισε η χωρα. στις ερωτησεις που εθεσα δεν πηρα απαντησεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.