Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε την Τετάρτη, 6 Απριλίου 2022, ο ιστότοπος «iNews», το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη παραδώσει στην Ουκρανία περισσότερα από 4200 συστήματα αντιαρματικών πυραύλων NLAW. Ο ιστότοπος, επικαλούμενος Αξιωματικούς των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, ανέφερε ότι η χρήση του NLAW επέτρεψε την καταστροφή 30 με 40% των ρωσικών τεθωρακισμένων οχημάτων που αναπτύχθηκαν κατά τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Την 19η Ιανουαρίου 2022, ο βρετανός υπουργός άμυνας Μπεν Γουάλας ανακοίνωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είχε ήδη παραδώσει στην Ουκρανία 2000 συστήματα αντιαρματικών (Α/Τ) πυραύλων NLAW.
Την 24η Ιανουαρίου 2022, ο ιστότοπος Army Recognition ανέφερε την παράδοση NLAW με μεταφορικό αεροπλάνο C-17 της βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας. Την 24η Μαρτίου 2022, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε την αποστολή μιας ακόμη παρτίδας 6000 Α/Τ πυραύλων στην Ουκρανία στο πλαίσιο υποστήριξης του αγώνα της κατά της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής. Μετά από τις αναφορές πως οι πύραυλοι αποδείχθηκαν άκρως αποτελεσματικοί κατά των ρωσικών τεθωρακισμένων οχημάτων, οι ουκρανοί ζητήσαν περισσότερους πυραύλους NLAW, οδηγώντας το Λουξεμβούργο να διαθέσει περισσότερους από 100 NLAW.
Azov fighters in Mariupol snuck up on a Russian BMP and knocked it out of action#Ukraine #Ukraina pic.twitter.com/hxBLBdc4Ec
— 🇺🇸 🔴FatherNLAW YouTube 🇺🇦 (@YTFatherNLAW) April 9, 2022
Επικαλούμενος στρατιωτικούς αναλυτές, ο ιστότοπος ανέφερε η αποστολή όλων αυτών των αντιαρματικών όπλων στην Ουκρανία επέτρεψε στους ουκρανούς στρατιώτες να αντιμετωπίσουν τους Ρώσους Στρατιώτες και τα πολυάριθμα άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα τα οποία αναπτυχθήκαν στον πόλεμο με τις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις. Τα όπλα αυτά κατέστησαν δυνατή την απόκτηση υπεροχής έναντι των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Το NLAW (Ελαφρύ Αντιαρματικό Όπλο Επόμενης Γενιάς) που επίσης αποκαλείται MBT LAW ή RB-57, είναι ένα φορητό οπλικό σύστημα αντιαρματικού πυραύλου που εξελίχθηκε και κατασκευάζεται από την σουηδική εταιρεία SAAB.
Το δραστικό βεληνεκές του πυραύλου NLAW είναι 20 έως 600 μέτρα ή πάνω από 400 μέτρα για κινούμενους στόχους. Έχει χρόνο πτήσης μικρότερο από δυο δευτερόλεπτα στα 400 μέτρα και μπορεί να εκτοξευτεί με κλίση 45 μοιρών, πάνω ή κάτω. Το NLAW επιτρέπει στον σκοπευτή να εκτελέσει βολή σχεδόν από οποιαδήποτε θέση μάχης – πάνω από την οροφή κτιρίων, πίσω από δέντρα ή μέσα από ορύγματα Μπορεί επίσης να εκτοξευτεί με ασφάλεια μέσα από μικρούς κλειστούς χώρους, όπως δωμάτια, ακόμη και με άλλους στρατιώτες παρόντες μέσα στο δωμάτιο. Όταν ο πύραυλος ξεπεράσει το μέγιστο βεληνεκές των 1000 μέτρων είναι προγραμματισμένος να αυτοκαταστρέφεται.
Πηγή: Army Recognition