Οι Πεζοναύτες με 3D εκτυπωτές, φτιάξε το εκεί που χάλασε!

[dropcap size=small]Έ[/dropcap]να σημαντικό βήμα εισόδου σε μία νέα εποχή που θα επιφέρει επανάσταση στη λογιστική υποστήριξη στο πεδίο της μάχης πραγματοποίησε πρόσφατα το Σώμα των Πεζοναυτών των ΗΠΑ (USMC: United States Marine Corps).

Μπορεί το αντικείμενο να ήταν η πλαστική λαβή πόρτας οχήματος παντοδαπού εδάφους HMMWV αλλά η κατασκευή της έγινε στο πεδίο, στην έρημο της Αριζόνας, με τη χρήση ενός τρισδιάστατου εκτυπωτή Invent3D που είχε διατεθεί στην 372η Μοίρα Υποστήριξης Πτέρυγας των Πεζοναυτών (Marine Wing Support Squadron – MWSS – 372).

Η κατασκευή της λαβής έγινε κατά τη διάρκεια του σχολείου εκπαιδευτών όπλων και τακτικής (Weapons and Tactics Instructor), που διαρκεί επτά εβδομάδες και διεξάγεται στην αεροπορική βάση των Πεζοναυτών (MCAS: Marine Corps Air Station) Yuma, στην Αριζόνα.

Η MWSS-372 είναι μία από τις πρώτες μονάδες του Σώματος των Πεζοναυτών που πειραματίζονται με την τρισδιάστατη εκτύπωση («προσθετική κατασκευή») μετά τη διαταγή του Διοικητή του Σώματος, στρατηγού Robert Neller, οι Πεζοναύτες να αρχίσουν να διερευνούν τη νέα τεχνολογία που επιτρέπει την επιτόπια σχεδίαση και κατασκευή ενός εξαρτήματος.

Στη διαταγή καθορίζεται η πολιτική χρήσης των τρισδιάστατων εκτυπωτών για την επιδιόρθωση ή αντικατάσταση εξαρτημάτων, την ανασχεδίαση υφισταμένων ή και την παραγωγή νέων που μπορούν να εκτελέσουν καλύτερα τη λειτουργία.

«Επιπρόσθετα η «προσθετική κατασκευή» μπορεί να «τυπώσει» προσθετικά μέρη, ηλεκτρονικά εξαρτήματα, μεγάλης κλίμακας συστήματα παραπλάνησης (decoys), μη επανδρωμένα αεροχήματα και στέγαστρα εκστρατείας», αναφέρεται στο σχετικό κείμενο. «Οι χρήσεις και τα όρια της τρισδιάστατης εκτύπωσης, μόλις τώρα άρχισαν να αποκαλύπτονται».

Όπως είναι αυτονόητο, η πλήρης εκμετάλλευση της νέας τεχνολογίας θα έχει καταλυτικές συνέπειες ειδικά στην περίπτωση μικρών εξαρτημάτων που σε αντίθεση με τα κύρια εξαρτήματα και ανταλλακτικά όπου γενικά διατηρούνται αποθέματα η απόκτηση τους μέσω των τυποποιημένων διαδικασιών ανεφοδιασμού είναι χρονοβόρα και κοστοβόρα.

Η εγκατάσταση για πρώτη φορά του 3D εκτυπωτή απαίτησε τρεις ώρες αλλά μετά την εξοικείωση του προσωπικού εκτιμάται ότι ο χρόνος μπορεί να συμπιεσθεί σε μία ώρα. Όσον αφορά δε τον χρόνο παραγωγής της λαβής απαιτήθηκαν 45 λεπτά.

Πηγή: defence-point.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.