Οι Πεζοναύτες των ΗΠΑ θα αποκτήσουν ικανότητα «Deep Strike» με τα νέα αμφίβια ACV – Στην Ελλάδα αναμένουμε..

Από Σάββας Δ. Βλάσσης, πηγή: doureios.com

Το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ με την επικείμενη είσοδο σε υπηρεσία του νέου Αμφίβιου Οχήματος Μάχης (ACV) σχεδιάζει να αποκτήσει αυξημένες επιθετικές ικανότητες «βαθιάς κρούσης». Στόχος είναι η διεξαγωγή επιχειρήσεων που θα ξεκινάνε από το πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων πέρα από τον ορίζοντα, θα περνάνε από την ακτή απόβασης και θα καταλήγουν σε μεγάλο βάθος μέσα στο εχθρικό έδαφος.

Οι σχετικές πληροφορίες εμφανίζονται για πρώτη φορά εν όψει της εισόδου σε υπηρεσία του ACV το 2021 και φιλοδοξεί να μεταβάλει τη στρατηγική διεξαγωγής αμφιβίων επιχειρήσεων με νέες τακτικές. Όλα δείχνουν ότι η μορφή των αμφιβίων επιχειρήσεων –τουλάχιστον όπως τις γνωρίζαμε μέχρι σήμερα– θα αλλάξουν σε μεγάλο βαθμό επεκτείνοντας την εμβέλεια δράσης των Πεζοναυτών πολύ πέρα από αυτή που επιτυγχάνεται μέχρι σήμερα με τα γνωστά αμφίβια τεθωρακισμένα AAV-7A1.

Νέο δόγμα Πεζοναυτών – Ναυτικού

H νέα μορφή των Εκστρατευτικών Μονάδων Πεζοναυτών (MEU) θα ευθυγραμμιστεί με την αναθεωρημένη επιθετική στρατηγική του Σώματος Πεζοναυτών (USMC) και του Ναυτικού των ΗΠΑ (USN) η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει την απαίτηση για αυξημένη διείσδυση φίλιων δυνάμεων σε εχθρικό έδαφος από χερσαίες δυνάμεις αμφιβίων επιχειρήσεων αμέσως αφότου καταφέρουν να καταλάβουν την ακτή απόβασης.

Το παραπάνω δόγμα για όσους γνωρίζουν τις προκλήσεις που ενέχουν οι αμφίβιες επιχειρήσεις ίσως να ακούγεται υπερβολικά φιλόδοξο αλλά όπως όλα δείχνουν θα γίνει πραγματικότητα έπειτα από τον σοβαρό προβληματισμό που έχουν εκφράσει ανώτατοι επιτελείς των Πεζοναυτών και του Ναυτικού των ΗΠΑ.

Οι επισημάνσεις αφορούν την παρούσα ικανότητα διεξαγωγής αμφιβίων επιχειρήσεων, η οποία χαρακτηρίζεται ως ανεπαρκής ώστε να καλύψει τις σημερινές απαιτήσεις των Διοικητών Θεάτρων Επιχειρήσεων. Ως βασικό μέρος της λύσης στο πρόβλημα, προκρίνεται η απόκτηση του νέου αμφίβιου τεθωρακισμένου.

Τα χαρακτηριστικά του ACV

Το ACV ειναι σχεδιασμένο για αμφίβιες αλλά και χερσαίες επιχειρήσεις μακράς εμβέλειας με αυτονομία της τάξεως των 365 μιλίων ενώ μπορεί να αναπτύσσει ταχύτητα 6 κόμβων στο νερό προκειμένου να διανύσει αποστάσεις στη θάλασσα μεγαλύτερες των 13 μιλίων ως την ακτή απόβασης. Από εκεί μπορεί να συνεχίσει στη ξηρά να κινείται με ταχύτητες 75 χ.ά.ώ.!

Οι επιδόσεις ταχύτητας και εμβέλειας στη ξηρά επιτυχγάνονται χάρη στην επιλογή διαμόρφωσης τροχοφόρου 8×8, που επιπλέον προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία. Η επιλογή αυτή επιτρέπει επίσης τη διαμόρφωση του σκάφους σε σχήμα V, που προσφέρει σύμφωνα με τους σχεδιαστές της BAE Systems μεγαλύτερη επιβιωσημότητα και ταχύτητα. Παρόλα αυτά, οι επιδόσεις του ACV στο νερό δεν φαίνεται να “εμπνέουν” ιδιαίτερα, συγκεντρώνοντας τα πυρά επικριτών που το κατηγορούν ότι ουσιαστικά δεν προσφέρει κάτι περισσότερο από τα σημερινά AAV-7A1.

Ο αντικαταστάτης του AAV-7A1 θα ζυγίζει 30 τόννους και θα είναι εξοπλισμένος με τηλεχειριζόμενο πυργίσκο που θα φέρει οπλισμό ένα πολυβόλο των 12,7 mm ή εναλλακτικά ένα πυροβόλο των 30 mm, εφόσον το Σώμα Πεζοναυτών απαιτήσει κάτι τέτοιο.

Για να πετύχει τις επιδόσεις που απαιτούνται, ο κινητήρας του ACV θα είναι ισχύος 700 ίππων (μια βελτίωση σε σχέση με τον κινητήρα 400 ίππων του AAV-7A1) ενώ το σύστημα τηλεπικοινωνιών θα περιλαμβάνει και παρεμβολείς Η/Μ ενώ ο εξοπλισμός θα είναι βελτιστοποιημένος για συμβατότητα με μαχητικά 5ης γενιάς, με στόχο την ταχεία και ακριβή παροχή Εγγύς Αεροπορικής Υποστήριξης (CAS).

Εγγύς Αεροπορική υποστήριξη 5ης γενιάς

Το νέο δόγμα μάχης των Πεζοναυτών θα περιλαμβάνει «δικτυακές επιθέσεις» με C4ISR όπου τα ACV θα προωθούνται αυτόνομα σε πιο απλωμένους σχηματισμούς μάχης και μέσω της συνεργασίας με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) θα εντοπίζουν στόχους που θα διαβιβάζουν δικτυακά σε μαχητικά F-35B STOVL προκειμένου να τους προσβάλουν από αέρος με ταχύτητα και υψηλή ακρίβεια.

Το παραπάνω σχήμα περιγράφεται και ως Εγγύς Αεροπορική Υποστήριξη 5ης γενιάς (5th-Generation air support) με στόχο την αύξηση της επιβιωσημότητας τω φίλιων δυνάμεων και τη βελτιωμένη φονικότητα στο πεδίο της μάχης. Τα νέα ACV θα εξορμούν από τα Πλοία Αμφίβιων Επιχειρήσεων LHA και πλωτές δεξαμενές LPD. Η νέα κλάση πλοίων LHA “America” θα επιτρέψει αυξημένες ικανότητες αμφίβιων επιχειρήσεων για τους Πεζοναύτες των ΗΠΑ μεταφέροντας αμφίβια τεθωρακισμένα ACV και μαχητικά F-35B STOVL.

Ολόκληρο το στρατηγικό concept αναμένεται να επικεντρωθεί περισσότερο στις μεγάλες πλωτές βάσεις εξόρμησης (LHA/LPD) που θα προστατεύουν μικρότερα σκάφη πολλαπλών αποστολών σε προωθημένες θέσεις. Τα πλοία αμφίβιων επιχειρήσεων σε ρόλο πλωτών βάσεων θα λειτουργούν σε ασφαλή ύδατα ως σημεία φιλοξενίας  – εξόρμησης – λογιστικής υποστήριξης – νοσηλείας για δυνάμεις ελιγμού.

Η επικέντρωση σε ισχύ πυρός και επιβιωσημότητα είναι πρωταρχικής σημασίας στο νέο «διεσπαρμένο» δόγμα αμφίβιας στρατηγικής των Πεζοναυτών των ΗΠΑ ακόμη και σε δύσκολα σενάρια μετωπικής σύγκρουσης απέναντι σε ισχυρούς αντιπάλους χωρίς δυνάμεις υποστήριξης. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι Πεζοναύτες των MEU θα βασιστούν σε ισχυρή αεροπορική υποστήριξη και «δικτυακή» αναγνώριση πεδίου μάχης με έλεγχο και διοίκηση από τα πλοία.

Κίνδυνος για έλλειψη ρεαλισμού..

Το δόγμα αυτό βεβαίως μένει να δοκιμαστεί στην πράξη αν και φαίνεται να αγνοεί διδάγματα του παρελθόντος. Και αυτό διότι παρά την αεροπορική υπεροχή τόσο στην Ευρώπη και στον  Ειρηνικό στον Β ΠΠ – όσο και αργότερα στον Πόλεμο της Κορέας μέχρι και τις σύγχρονες συρράξεις μαζικής κλίμακας (Ιράκ το 91 και το 2003) -αποδείχτηκε ότι απέναντι σε ισχυρούς αντιπάλους, απαιτείται επί τόπου ισχύς πυρός από τις χερσαίες δυνάμεις Πεζοναυτών.

Σε πλήθος περιπτώσεων οι μονάδες ελιγμού αποδείχτηκαν εξαιρετικά ευάλωτες όταν συνάντησαν οργανωμένη αντίσταση – όχι μόνο από μάχιμα τμήματα αλλά και από ανταρτικές ομάδες με βαρύ οπλισμό. Ακόμη χειρότερα οι Πεζοναύτες υπέστησαν οδυνηρές απώλειες όταν σε αυτές τις συνθήκες, τα οχήματα που χρησιμοποιούσαν δέχτηκαν πυρά, με τα αποτελέσματα να είναι πολλές φορές δραματικά καθώς δεν διέθεταν επαρκή θωράκιση και ισχύ πυρός.

Μέχρι σήμερα δεν διευκρινίζεται κατά πόσον το ACV θα διαθέτει επαρκέστερη προστασία για το μεταφερόμενο προσωπικό συγκριτικά με το AAV-7A1 καθώς πέραν της ευελιξίας, τη διαφορά είναι δεδομένο ότι κάνει το επίπεδο θωράκισης..

Και οι συγκρίσεις με την ελληνική πραγματικότητα…

Σε κάθε περίπτωση επιβεβαιώνεται ότι η διαχρονική έλλειψη εξειδικευμένων μέσων από τους Έλληνες Πεζοναύτες, καθιστούν ευάλωτα τα τμήματα σε ενδεχόμενη επιχείρηση αμφίβιας αποβατικής ενέργειας σε εχθρική ακτή. Κάτι που με τη σειρά του περιορίζει τελικά την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών.

Βεβαίως οι ανάγκες των Ελλήνων Πεζοναυτών είναι σημαντικά διαφοροποιημένες από το δόγμα εκστρατευτικών μονάδων Πεζοναυτών των ΗΠΑ τόσο με τη σημερινή μορφή του όσο και με τη μορφή που θα λάβει στο εγγύς μέλλον.

Οι λόγοι μπορούν να αναζητηθούν στην επικέντρωση της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών σε συγκεκριμένο θέατρο επιχειρήσεων με δεδομένα χαρακτηριστικά. Από την άλλη μεριά όμως δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε ότι οι ανάγκες είναι παρόμοιες σε ότι αφορά την απαίτηση αμφίβιας μεταφοράς με τεθωρακισμένα, η ισχύ πυρός επί της ακτής από τα ίδια τα τμήματα απόβασης αλλά και για Εγγύς Αεροπορική Υποστήριξη.

Σε ότι αφορά την προοπτική απόκτησης AAV-7A1 από τα αποθέματα του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ, οι επαφές που έγιναν τον Ιανουάριο μέσω της στενής συνεργασίας Ελλήνων και Αμερικανών Πεζοναυτών της 22 MEU στο πλαίσιο της ΤΑΜΣ «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 19» στα Γλαφυρά Βόλου ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικές.

Οι Έλληνες Πεζοναύτες είχαν την ευκαιρία για μια αρχική εξοικείωση με τα AAV-7A1, τα οποία (παρά την ηλικία τους) είναι εκσυγχρονισμένα και διατηρούν επαρκείς ικανότητες που θα καλύψουν σε πολύ μεγάλο βαθμό, το υφιστάμενο επιχειρησιακό έλλειμμα από την απουσία ενός αμφιβίου τεθωρακισμένου. Μένει να δούμε κατά πόσον οι προθέσεις από πλευράς ΓΕΣ και οι διατυπώσεις περί ενεργού υποστήριξης από τις ΗΠΑ θα αποφέρουν πρακτικά αποτελέσματα στο συγκεκριμένο τομέα, αμέσως μόλις καταστούν διαθέσιμες οι πρώτες παρτίδες από AAV-7A1 που θα αντικατασταθούν από ACV μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

34 Απαντήσεις

 1. Η φωτογραφία με το χτυπημένο AAVP (προφανώς στο Ιράκ) πάντως, δεν είναι αυτό που θα χαρακτήριζα ενθαρρυντικό για τους πεζοναύτες στην Ελλάδα. Ειδικά όταν σκέφτομαι ότι δεν υπάρχουν τα μέσα υποστήριξης απο αέρα και θάλασσα σε αριθμούς που θα ήταν άξιοι αναφοράς.

  1. Νομιζω το συγκεκριμενο χτυπηθηκε απο βλημα ΠΒ 155χιλ. Μαλλον οτιδηποτε να ηταν δε θα τα πηγαινε και πολύ καλυτερα

   1. Εάν «πατούσε» επάνω σε έναν ισχυρό ΑΕΜ, ίσως να απέμεινε λιγότερο απο το όχημα, με τις ανάλογες συνέπειες για τους επιβαίνοντες.
    Έτσι μπορώ μόνο να συμφωνήσω.

    Η παρακάτω εκτενή αναφορά/ανάλυση σχετική με το θέμα/όχημα, αφήνει επίσης μεικτές εντυπώσεις όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των AAVP και την προστασία που προσφέρουν -η δεν προσφέρουν- στο προσωπικό στο σημερινό πεδίο μάχης.

    WHY ARE WE STILL PACKING DOZENS OF MEN INSIDE AMTRACKS THAT CANNOT BE ADEQUATELY ARMORED NOR FLY FROM SHIP-TO-SHORE?

    http://www.combatreform.org/amphibiousinfantrytanks.htm

    http://www.combatreform.org/burnedoutaav7.jpg

  2. Γιατί τι νομίζεις ότι θα πάθει το ACV 1.1 ή το AMV 28A ή οποιοδήποτε άλλο εναλλακτικό αμφίβιο όχημα μάχης, αν δεχτεί προσβολή από αντιαρματικό όπλο και αρχίσει να καίγεται; Το θέμα είναι ότι αυτά τα οχήματα σου προσφέρουν τουλάχιστον προστασία από θραύσματα πυροβολικού και από σφαίρες μέχρι 14,5mm, πέρα από την δυνατότητα άμεσης προώθησης προς τους ΑΝΣΚ, υπό την προστασία θώρακα και με δυνατότητα παροχής πυρών υποστήριξης από τα όπλα που φέρουν. Αν βγεις από το ΑΒΑΚ ή από το CB-90H είσαι εσύ και τα πολυβόλα και οι όλμοι του εχθρού και μετά ποδαράτο μέχρι τους ΑΝΣΚ χωρίς υποστήριξη από τίποτα.

   1. Εκείνα ακόμα αξιολογούνται αν δεν έχασα επεισόδια στο θέμα, έτσι είναι νομίζω νωρίς για οποιαδήποτε συμπεράσματα σχετικά με την συμπεριφορά τους σε περίπτωση που δεχτούν πυρά.

    Η προυπόθεση να προσφέρουν το πλεονέκτημα(;) που περιγράφεις, είναι η ύπαρξη των κατάλληλων μέσων υποστήριξης όπως παρατήρησα στο αρχικό σχόλιο(με 24 Απάτσι δεν έχει νόημα να συζητάμε για εναέρια υποστήριξη σε πραγματικό πόλεμο). Χωρίς αυτά ο αντίπαλος θα αφοσιωθεί μάλλον απόλυτα στην προσβολή αυτών των οχημάτων, πρίν αυτά πατήσουν στην ξηρά.
    Οι αμερικάνοι έχουν ομάδες μάχης για να υποστηρίξουν αμφίβιες εφόδους των πεζοναυτών, η Ελλάδα όμως παίζει σε εντελώς διαφορετική κατηγορία και επίπεδο, επομένως η σύγκριση με την υπηρεσία τους στο USMC δεν προσφέρεται ώστε να υπάρχουν ασφαλή συμπεράσματα για το τι θα έδιναν/πρόσφεραν στην Ελλάδα.

    Στον σύνδεσμο που παρέθεσα παραπάνω, οι ίδιοι αμερικάνοι αμφισβητούν σήμερα την χρησιμότητα/αποτελεσματικότητα αυτού του είδους οχημάτων, ενώ εμείς στην Ελλάδα ξυπνήσαμε ξαφνικά και είδαμε την «λύση» στα πλέον παλιά AAVP που αποσύρουν σε λίγο οι ΗΠΑ. Αυτό αφήνει λίγο την εντύπωση ότι πρόκειται για περίπτωση 2.0 που έχουμε στον ΕΣ με τα ξεπερασμένα «παπάκια» τα οποία συλλέγουμε ασταμάτητα.

    Σχετικά με τα CB90, θέλω να παρατηρήσω ότι προσφέρουν πράγματα που δεν μπορούν τα AAVP χωρίς να εξέλθουν απο το νερό στην ξηρά.
    Οπότε δεν θεωρώ τα συγκεκριμένα οχήματα απαραίτητα για το περιβόητο δόγμα «ανακατάληψης βραχονησίδας», το οποίο στην πράξη (η στην πρακτική εφαρμογή) ίσως να είναι διαφορετικό απο την θεωρία στα σχέδια πολέμου των επιτελείων.

    Επιπλέον να σημειωθεί, ότι οι αμερικάνοι έχουν να κάνουν αμφίβια απόβαση στο είδος που έγινε Νορμανδία απο εκείνη την εποχή, οπότε είναι λίγο διαφορετικό όταν δεν υπάρχει πραγματική πρόκληση.

    Έτσι παρόλο που σέβομαι την διαφορετική άποψη/γνώμη, θα μου επιτρέψεις να έχω τις ενστάσεις μου στο θέμα.

   2. Εικόνες όπως οι παρακάτω, είναι νομίζω άγνωστες στους αμερικανούς πεζοναύτες που πήραν μέρος στις αμφίβιες εφόδους στο Ιράκ, Σομαλία και οπουδήποτε αλλού στην εποχή μετά τον Β’ΠΠ της νεότερης πολεμικής ιστορίας(αν θυμάμαι σωστά ούτε στην Κορέα δεν είχαν αυτό το σκηνικό).
    Στον πρώτο γύρο στο Ιράκ, θύμαμαι εικόνες όπου αποβιβάζονταν χαλαρά με τους όλμους (διαλυμένους) στα χέρια στην εχθρική ακτή.

    http://semperparatus.com/images/w2_usmc_guam_salute_uscg.jpg

    http://warfarehistorynetwork.com/wp-content/uploads/W-Ordnance-Dec.-13-5-1.jpg

    https://www.nps.gov/parkhistory/online_books/npswapa/extcontent/usmc/pcn-190-003131-00/pcn-190-003131-00/images/fig17.jpg

    https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn%3AANd9GcRqp6lf-wAGiiBkOIvvEU5ZGy-sWzUr5-nPMhdZnMe5gRZpHL5k

    https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn%3AANd9GcSO3irU7IAMhU3Dk1uM15IX689au0Coopw53Y_TM0onEvO9TMfl

 2. Τα ACV έχουν τις επιδόσεις των Stryker για ανάπτυξη σε πολύ μεγάλες αποστάσεις, χωρίς την χρήση αρματοφορέων που απαιτούνται από τα ερπυστριοφόρα. Από άποψη θωράκισης, οι απαιτήσεις λένε για προστασία από 14,5mm. Το όχημα δεν είναι ικανό να προστατεύσει από διατρητικά πάνω από αυτό το διαμέτρημα και φυσικά δεν γίνεται λόγος ούτε για ελαφρά αντιαρματικά. Μεγάλο μέρος τους βάρους του έχει καταναλωθεί για να προστατεύει το όχημα από νάρκες και IEDs. Θεωρώ πιθανό να υιοθετήσουν APS στο πλαίσιο επιλογής πύργου με πυροβόλο 30mm.

  Ο ΕΣ θα περιμένει για πολύ καιρό την παραχώρηση λειτουργικών AAV-7A1 RAM/RS που είναι ο στόχος του να αποκτήσει, γιατί αυτήν την στιγμή είναι διαθέσιμα μόνο AAV-7A1 στις μάντρες.

 3. Απαντες σαφως γνωριζετε οτι απολυτη λυση κι ατρωτον τι μεσον δεν υφισταται.Θεμα χρησεως,εκπαιδευσεως.Αν αποκτηθουν ΑΑV7 ειναι βελτιωσις εν σχεσει εναντι Μ113.Τα οποια κι αυτα συμπληρωματικως με τα ΑΒΑΚ απαραιτητα.Μην επιχειρηματολογειτε εναντιων των ΑΒΑΚ.
  (εγω θα προτιμουσα ΒΜΡ3,μ`ενα ΑΑV 7 μεταφερεται μια διμοιρια με ελαχιστην δυναμιν πυρος,εαν τεθει εκτος ενεργειας εν οχημα ,βλαβη,πληγμα,
  μια διμοιρια εκτος σχεδιασμου.Με ΒΜΡ3 μια διμοιρια μεταφερεται με 4 οχηματα,εις περιπτωσιν πληγματος-βλαβης μια ομας εκτος σχεδιασμου,ο ογκος πυρος δε συντριπτικως ανωτερος).

 4. Σχεδίαση για τα πανηγύρια όλα λάθος.!
  Μεγάλο βάρος θωρακισμένου, έλειψη οπλισμού, κακή σχεδίαση κάτω μέρους χωρίς υδροδυναμική για καλύτερη πλεύση (γίνετε με διάφορους τρόπους) δεν υπάρχουν εκτινόμενα πέδιλα για να σηκωθεί το εμπρός μέρος, δεν υπάρχουν εξωτερικοί κινητήρες στο πίσω μέρος για αύξηση της ισχύος-ταχύτητα στην θάλασσα και τέλος μεγάλο κόστος.

  Το μεγάλο ύψος για προστασία από ΙΕDs και οι διαστάσεις το κάνουν ακατάλληλο για υψηλές ταχύτητες.

  1. Το όχημα έχει την ίδια ταχύτητα με το AAV-7, θα είναι εξοπλισμένα με βάση ανακοινώσεις με πυροβόλο των 30Χ173. Το μεγάλο ύψος έχει υπαγορευτεί από την απαίτηση να μπορεί να σταθεί εντός του χώρου μεταφοράς οπλιτών στρατιώτης ύψους 1,90.

 5. @ Μακεδονία Ξακουστή

  Έχασες επεισόδια. Τα οχήματα έχουν επιλεχτεί από το USMC και θα αντικαταστήσουν πλήρως το AAV-7 αντί για μερικώς, διότι το ACV της Bae επέδειξε αξιόλογη πλευστότητα, ανάλογη του AAV-7. Τα οχήματα με βάση ανακοινώσεις θα εξοπλιστούν και με μη επανδρωμένο πύργο με πυροβόλο των 30Χ173, για να μην μειωθεί η μεταφορική ικανότητα του οχήματος που είναι 13 στρατιώτες. Εκτός από το τριμελές πλήρωμα. Το όχημα παρέχει την ίδια βαλλιστική προστασία με το AAV-7 με μοναδικό πλεονέκτημα την αντοχή σε νάρκες και IEDs που το AAV-7 δεν προσφέρει γιατί δεν σχεδιάστηκε ποτέ γι’ αυτό.

  Στην Ελληνική περίπτωση τα AAV-7 θα αποτελέσουν το πρώτο κύμα ή το μοναδικό κύμα σε περίπτωση ενίσχυσης μεγάλου ή μεσαίου νησιού με δυνάμεις. Δίνουν την δυνατότητα στους σχεδιαστές των επιχειρήσεων να εξαπολύσουν τα AAV-7 από ασφαλή για τα LST απόσταση από την ακτή ή να μην προσεγγίσουν καθόλου, μετά από την έξοδο τους στην ακτή, οι πεζοναύτες με τα AAV-7 μπορούν υπό την προστασία θώρακα να προωθηθούν προς τους ΑΝΣΚ και να διεξαγάγουν κλασικό αγώνα μηχανοκίνητου πεζικού, με την υποστήριξη που τους παρέχει ο οπλισμός των AAV-7. Με ότι έχουν αυτήν την στιγμή οι πεζοναύτες, ή θα βγουν με τα ΑΒΑΚ και θα το κόψουν ποδαράτο απροστάτευτοι από θραύσματα πυροβολικού ή ελαφρά όπλα και πολυβόλα 12,7 ή θα πρέπει να γίνουν πιο πολύπλοκα τα πράγματα και να πιάσουν τα LST ή ΠΤΜ στην ακτή για να ξεφορτωθούν Μ113. Δεν υπάρχει περίπτωση οι Έλληνες πεζοναύτες να διεξάγουν απόβαση σε οχυρωμένη αμυντικά ακτή, ούτε το USMC δεν το κάνει αυτό με όλη την ναυτική αεροπορία από πάνω του.
  Η ανακατάληψη βραχονησίδας έτσι όπως έχουν σχεδιαστεί τα πράγματα, είναι αρμοδιότητα των μονάδων ειδικών επιχειρήσεων, δλδ της Ζ ΜΑΚ που θα δράσει με ελικόπτερα και φουσκωτά σκάφη. Τα CB-90Η ή κάτι άλλο παρόμοιο, είναι ένα σκάφος που δεν ανήκει στην αρμοδιότητα του ΕΣ αλλά του ΠΝ και από ότι βλέπω, δεν τους ενδιαφέρει καθόλου το θέμα. Από ότι ακούω ενδιαφέρονται μόνο για βαριά οπλισμένα περιπολικά βάρους 200-300 τόνων τα οποία θα είναι εξοπλισμένα με προηγμένα συστήματα και κατευθυνόμενα βλήματα.
  https://www.ptisidiastima.com/hellenic-navy-programs-for-2019/

  1. Γράφεις ότι «Δεν υπάρχει περίπτωση οι Έλληνες πεζοναύτες να διεξάγουν απόβαση σε οχυρωμένη αμυντικά ακτή, ούτε το USMC δεν το κάνει αυτό με όλη την ναυτική αεροπορία από πάνω του.»
   Ερώτηση αφελούς : άν δέν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο,τότε γιατί να μήν «πιάσουν τα LST ή ΠΤΜ στην ακτή για να ξεφορτωθούν Μ113.»;

  2. Ωραία λοιπόν, εφόσον επιλέχθηκε και αναμένεται να αντικαταστήσει τα πλέον παλαιά/ξεπερασμένα AAVP, να περιμένουμε λίγο να ενταχθεί πρώτα σε υπηρεσία για να μάθουμε περισσότερα και για τις εμπειρίες που θα αποκτήσουν οι αμερικάνοι πεζοναύτες με το νέο όχημα μεταφοράς(εκτιμώ προσεκτικά ότι θα πάρει ακόμα λίγο χρόνο μέχρι να μάθουμε περισσότερα).

   Ελπίζω μόνο να μην χρειαστεί μια επανάληψη των γεγονότων στην Μάχη της Καλλίπολης η αυτών στην Μάχη της Ίβο Τζίμα και στην Νορμανδία, για να εξακριβωθεί τι μπορούν να προσφέρουν η όχι αυτά τα μέσα.

   Σε λεπτομέρειες για πρακτικές εφαρμογές σχεδίων των ειδικών μονάδων για οποιαδήποτε ανακατάληψη ελληνικού εδάφους(και ειδικά νήσων) δεν μπαίνω, εφόσον 1ον δεν είμαι ο κατάλληλος άνθρωπος, και 2ον επειδή πρόκειται για εξαιρετικά περίπλοκα σενάρια στα οποία παίζουν και αρκετοί μη προβλέψιμοι παράγοντες, εφόσον αυτά τα πράγματα εξελίσσονται συνήθως δυναμικά, με συνέπεια να μην μπορούν οι σχεδιαστές αποστολών να τα προβλέψουν όλα που θα μπορούσαν να συμβούν, οπότε μένει πάντα ένα υπόλοιπο ρίσκο για αποτυχία οποιαδήποτε αποστολής. Ένα θέμα είναι όμως η πολιτική, όπως είδαμε στα Ίμια.

   Μια σοφή φράση που θυμάμαι λέει «η τύχη προτιμά αυτόν που είναι προετοιμασμένος», στην περίπτωση της Ελλάδας δεν έχω όμως την εντύπωση ότι υπάρχει αυτή η προετοιμασία όπως θα έπρεπε γίνεται. Η απόκτηση μερικών αμφιβίων οχημάτων μεταφοράς, ίσως να μην φέρει την επανάσταση στο όλο θέμα η στους πεζοναύτες του ΕΣ.

  3. @Gunner
   » το πρώτο κύμα ή το μοναδικό κύμα σε περίπτωση ενίσχυσης μεγάλου ή μεσαίου νησιού με δυνάμεις.»,»θα το κόψουν ποδαράτο απροστάτευτοι από θραύσματα πυροβολικού ή ελαφρά όπλα και πολυβόλα 12,7″

   Μιλάμε για ενίσχυση..? ή απώλεια και επιχείρηση ανακατάληψης?

   1. Ενίσχυση ή πιθανόν και νησιού που δέχεται επίθεση. Είναι πολύ σημαντικό τα LST να είναι εκτός βεληνεκούς του εχθρικού πυροβολικού που θα έχει πατήσει στο νησί και ΜΕΑ που πιθανόν να υποστηρίζουν τα επιτηθέμενα τουρκικά τμήματα.

    Με τα AAV-7, ο σκοπός είναι οι πεζοναύτες να προωθηθούν άμεσα στους ΑΝΣΚ, από την στιγμή που τα οχήματα βγουν από την θάλασσα. Με την υπάρχουσα κατάσταση, οι πεζοναύτες είτε πρέπει να μεταφερθούν με οχήματα από τις δυνάμεις των νησιών, ή να πιάσουν τα LST ή ΠΤΜ για να ξεφορτωθούν τα Μ113 ή να το κόψουν ποδαράτο.

   2. @Gunner
    Το πυροβολικό που μπορεί να βγάλει στο νησί ο εχθρός,έχει βεληνεκές δεκάδων χιλιομέτρων,άν περιοριστούμε στα πυροβόλα των 155.και τακτικούς εκτοξευτές πυραύλων,οπότε σε μία λογική απόσταση 25 χιλιομέτρων από την ακτή,τα ACV θα χρειαστούν ένα τρίωρο για να βγούν.
    Αυτό μπορεί να περιπλέξει εις βάρος μας τον σχεδιασμό αλλά και την εκτέλεση της επιχειρήσεως.
    Ακόμα,τα ACV θα είναι καθιστές πάπιες σε εκείνο το τρίωρο.
    Τώρα,εγείρεται και άλλο θέμα : άν το δρομολόγιο των ΠΖΝ προς το εσωτερικό,δέν είναι ασφαλές,τότε το ποδαράτο θα είναι προτιμότερο,διότι οι ΠΖΝ θα μπορούν είτε να διεισδύσουν,είτε και να αντιδράσουν πεζοί,και όχι επιβαίνοντες σε περίπτωση απρόοπτης επαφής/ενέδρας.

    Αλλά με απασχολεί και ένα ακόμη ερώτημα.
    Οι ΠΖΝ είναι σχετικά ελαφρείς σχηματισμοί,που προορίζονται να εξασφαλίσουν την ακτή ώστε να αποβιβαστούν βαρύτερες δυνάμεις,οι οποίες θα αναλάβουν την κρούση και προώθηση στην ενδοχώρα.
    Όταν όμως μιλάμε στην Ελλάδα για ενίσχυση νήσου,πώς ακριβώς εννοούμε την ενίσχυση;
    Βαρείες δυνάμεις που θα δώσουν το πλεονέκτημα σε ισχύ πυρός και προστασία,ή «λίγους αλλά καλούς άνδρες»,που θα αναλάβουν τους επίλεκτους του εχθρού,που οι «δευτεροκλασάτοι» της νησιωτικής φρουράς δέν εμπιστευόμαστε ότι μπορούν να τους αντιμετωπίσουν;

  1. Αυτό όμως για αποβάσεις σε παραλία, για περιπτώσεις σε σημεία όπως φαίνονται στις παρακάτω φωτογραφίες δεν είναι ότι πιο ιδανικό υπάρχει για την μεταφορά/διείσδυση μονάδων ειδικών αποστολών. Εκεί προσφέρονται νομίζω περισσότερο μικρότερα σκάφη μέχρι ένα CB90(για παράδειγμα), η πιο ελαφριά όπως αυτά που φαίνονται στις φωτογραφίες του ΓΕΕΘΑ.

   https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn%3AANd9GcQL0JTcM5qQz_TF9SymE_-JxzkaNSmPQGpKMfY7CViqIW2Rdc2Y

   http://www.geetha.mil.gr/en/news-section-en/press-releases/5748-hellenic-and-czech-republic-special-forces-units-joint-combined-exercise-training.html

   1. Δεν γνωριζω γιατι οι Ελληνικές δυνάμεις τα χρησιμοποιούν τα CB90 μονον σε αυτη την θέση

    Ως προανέφερα τα φουσκωτά έχουν την θεση τους σε ορισμένες ειδικές περιπτώσεις. Οχι παντού. Παντοτε αναλόγως με την αποστολή.

    Έπειτα υπάρχουν μικρότερα σκάφη χοβερκραφ να πλησιάσουν ακριβώς όπως και η φώτο δείχνει αν και στην πραγματικότητα εαν ειναι έτσι ημέρα θα τους εχουν δει προ πολλού οι εχθροί να έρχονται και θα έχουν λαβει τα ανάλογα μετρα τους. Επίσης προέχει και μεχρι τι θάλασσα καιρικές συνθήκες μπορει να λειτουργήσει ενα σύστημα. Στην περιπτωση με χοβερκραφτ η απόβαση δεν σταματαει στην ακτή αλλά συνεχίζει μέχρι και την οδό εφόσον το χοβερκραφ μπορει να υπερκερασει αιφνιδιαστικά και εμπόδια μεχρι ενος ύψους. Δεν αναφερομαι στο LCAC αλλά σε μικροτερα λογικου μεγέθους σκάφη.

    Οι Ρώσοι προσπαθούν επίσης….

    Πολυ θόρυβος…δεν εχουν μάθει να το κανουν ποιό αθόρυβο..

  2. Τέτοιας κατηγορίας ΠΤΜ ήταν στους σχεδιασμούς να αγοραστούν και μάλιστα της εταιρίας που προτείνεις, όμως μετά την άσχημη εμπειρία με τα Zubr, το πρόγραμμα ακυρώθηκε.

   1. Θεωρώ οτι τα Zubr ειναι καλο σύστημα, κλασική περίπτωση απαξιώσεως συστήματος και μη μεταφορά τεχνογνωσίας ωστε η Ελλάς να είναι ανεξάρτητη στην διατήρηση. Το πως καηκε σύστημα παρκαρισμένο ειναι και αυτό πολυ περίεργο. Τα Βρετανικά επίσης θα έδειναν αλλη αξία σε σχηματισμό δυνάμεων στους πεζοναύτες. Ταχύτητα και απόβαση σε στέρεο έδαφος εαν γίνεται. Ειδάλλως πολυ χαμηλή πτήση…απο αέρος και αεραποβαση.

 6. Συμφωνα με αυτά τα σενάρια η Τουρκία δεν αποσκοπεί μόνον επίθεση σε μία η δύο βραχονησίδες αλλά σε αρκετα μεγάλα νησιά του Αιγαίου. Βασει αυτής της επιθέσεως και καταλήψεων νήσων οι ΗΠΑ 6ος στόλος έρχονται σε αντιπαράθεση με την Τουρκία.

  Μεγαλεπήβολα σχέδια…

  https://amp.cnn.gr/news/kosmos/story/170990/senario-ellinotoyrkikis-syrraxis-me-paremvasi-hpa-paroysiazei-i-yeni-safak

  https://cdn.cnngreece.gr/media/com_news/galleries/2019/03/29/14157/photos/full/map2.jpg

  https://cdn.cnngreece.gr/media/com_news/galleries/2019/03/29/14157/photos/full/map1.jpg

 7. @ΑΧΕΡΩΝ

  Μακάρι να μιλάγαμε για ACV, όμως οι ΗΠΑ δεν παραχωρούν ότι δεν έχουν ακόμη παραλάβει οι ίδιοι.

  M114 μπορούν να μεταφέρουν οι Τούρκοι πεζοναύτες με τα CH-47 & M101 και μάλιστα όχι πολλά Μ114 γιατί τα CH-47 που έχουν είναι λίγα, Τα Μ101 μπορούν να τα μεταφέρουν με άνεση τα AS-532/S-70. Αν πατήσουν Τ-155 & TR-122 το νησί έχει χαθεί.

  Αν το δρομολόγιο των ΠΖΝ προς το εσωτερικό, δεν είναι ασφαλές, πιθανόν να γίνει παράκαμψη ή να αποφασιστεί εμπλοκή. Αυτό θα κριθεί από τις πληροφορίες που θα δώσουν τα τμήματα αναγνωρίσεως της δύναμης και οι μαχόμενες στο νησί ελληνικές δυνάμεις, ότι θα γίνει δλδ και αν κινούνται με τα πόδια. Το κρίσιμο είναι ο χρόνος που θα απαιτηθεί για να κινηθούν από τις ακτές στους ΑΝΣΚ.

  Τα AAV δεν θα αντικαταστήσουν τα ΑΒΑΚ, τα Μ113 και τα φουσκωτά των ΠΖΝ. Είναι ένα ακόμη μέσο που θα χρησιμοποιηθεί ανάλογα με την περίσταση. Κατά πάσα πιθανότητα δεν θα ανήκουν σε κανένα τάγμα αλλά στον Λόχο Στρατηγείου και θα διατίθενται κατά περίπτωση.

  Όταν μιλάμε για ενίσχυση νησιού μιλάμε κατά κύριο λόγο για κόσμο. Τα βαριά οχήματα είναι ήδη στα νησιά, οι πεζοναύτες, οι ορεινοί καταδρομείς και οι αλεξιπτωτιστές θα δράσουν ως πεζικό. κλείνοντας τρύπες. Σε κάποια μικρά νησιά μόνο θα απαιτηθεί να μετακινηθούν τα Leo-1 & τα Μ109 των ΠΖΝ αλλά αυτό θα γίνει αν κριθεί απαραίτητο και μάλιστα πριν αρχίσουν τα όργανα.

  1. Εννοείται ότι δέν μας δίνουν ACV,άλλωστε ούτε τα AAV είναι δεδομένα.
   Το τρὀπο αξιοποιήσεως ψηλαφούμε.
   Είχα υπόψιν ότι το ζητούμενο είναι ο επίλεκτος κόσμος για «να κλείσει τρύπες»,έθεσα το ερώτημα ακριβώς επειδή περίμενα την συγκεκριμένη απάντηση.
   Προσωπικά δέν είμαι υπέρ αυτής της ιδέας,καθώς -θεωρητικά τουλάχιστον- οι επίλεκτες δυνάμεις πρέπει να δημιουργούν ανασφάλεια στον αντίπαλο,και όταν τις δεσμεύεις ως αντίδραση στην δική του δράση,δίνους πλεονέκτημα στον αντίπαλο.
   Αλλά για να μεταφέρεις κόσμο αυτού του είδους,η πλέον πρόσφορη μέθοδος είναι η αεροκίνηση,όταν έχεις βάσιμη ελπίδα ότι θα φτάσεις εκεί που θέλεις,δηλαδή τουλάχιστον τοπική αεροπορική υπεροχή.
   Εάν δέν την έχεις,οι αρμάδες είναι δυσκίνητες και ευάλωτες σε εχθρική αεροπορία και υποβρύχια,με μεγάλες απαιτήσεις καλύψεως για μεγάλο χρονικό διάστημα.
   Άν «Σε κάποια μικρά νησιά μόνο θα απαιτηθεί να μετακινηθούν τα Leo-1 & τα Μ109 των ΠΖΝ αλλά αυτό θα γίνει αν κριθεί απαραίτητο και μάλιστα πριν αρχίσουν τα όργανα.»,μιλάμε για ΤΟ αυτογκόλ.
   Διότι άν εμείς προτρέξουμε σε ένα νησί να αποβιβάσουμε τα μετρημένα στα δάχτυλα άρματα και αυτιοκινούμενα των ΠΖΝ,τότε αφήνουμε όλα τα υπόλοιπα ακάλυπτα,η χαρά των Τούρκων…

   1. Πέστο σίγουρο και είσαι μέσα. 😉

    Σε μια σύντομη έρευνα έμαθα ότι στο σκάφος πρόκειται για ένα δανέζικο Arvak-klassen, που μεταφέρει Module Oto Melara 76mm απο φρεγάτα Stanflex του Δανέζικου ναυτικού.

    https://da.m.wikipedia.org/wiki/Arvak-klassen

    http://www.navalhistory.dk/Danish/Skibene/A/Alsin(2002).htm

 8. Τα εν λογω οχηματα ειναι μια αμερικανια που καποιοι προσπαθουν να φερουν χρονια στην ελλαδα. Τα οχηματα αυτα απαιτουν ομαλη ακτη για να εξελθουν στην ακτη. αρα βραχονησιδες και μικρα νησια γιοκ. Η αποστολη των ελληνων πεζοναυτων δεν εχει σχεση με αυτη των αμερικανων οι οποιοι διεξηγαγαν καποτε βιαιες αποβασεις με πληρη αεροπορικη και ναυτικη υπεροχη. Κατι που δεν μπορουν να κανουν οι δικοι μας πεζοναυτες. απαιτειται αεροπορικη υπεροχη ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ. Οι πεζοναυτες θα ενισχυσουν νησο αποβιβαζομενοι σε φιλικη ακτη. Οπότε τα Μ-113 ειναι τελεια καθοτι πιο ευέλικτα, και φυσικα τα αρματαγωγα θα προσγειαλωθουν σε ελεγχομενη ακτη. Οποιοι ονειρευονται αποβασεις σε ιμβρο τενεδο ειναι εκτος πραγματικοτητας

  1. Η όλη υπόθεση και συζήτηση για μια απόκτηση των AAV απο την Ελλάδα, αφήνει όντως μια εντύπωση, ότι υπάρχει και μια μακρόχρονη «επιθυμία» μερικών για απόκτηση του συγκεκριμένου οχήματος. Η πρώτη φορά δεν είναι πάντως όπου παίζουν ρόλο η λεγόμενες «αμερικανιές» στον ΕΣ, αν σκεφτώ και την ψώρα αρκετών παλιών φαντάρων με τα «αμερικάνικα» τζόκεϊ και φόρμες εργασίας που ήθελαν να φοράνε(για να ξεχωρίζουν απο τα «γκάου» όπως έλεγαν) στην εποχή που υπηρέτησα εγώ, η όταν παρατηρώ το ντύσιμο αξιωματικών ακόμα και ανώτατων στις επισκέψεις στις μονάδες, όπου εμφανίζονται με αμερικανικές φόρμες η με οκτάγωνο στύλ USMC. Η πλάκα είναι ότι στο USMC το οκτάγωνο πηλήκιο είναι εννιαίο για όλους(οπλίτες και αξιοματικούς), όπως είναι στον U.S. Army το απλό μοντέλο.

   1. Αρκετοί φαίνεται να στοχεύουν αποκλειστικά στον οπτικό εντυπωσιασμό, όταν εμφανίζονται με γυαλί Ray-Ban και αμερικανικές φόρμες. Όπως λένε για μαγκιά(ενώ ουσιαστικά πρόκειται για ψευτομαγκιά).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.