Οι πλάκες εκτόνωσης έκρηξης του M1 Abrams

Φωτογραφία τίτλου: Γεμενίτης αντάρτης φωτογραφίζεται πάνω σε κατεστραμμένο σαουδαραβικό M1 Abrams. Με το κόκκινο τετράγωνο επισημαίνεται η πλάκα εκτόνωσης έκρηξης που έχει ανυψωθεί από την έκρηξη ώστε να εκτονωθούν οι δυνάμεις που δημιουργήθηκαν από την ανατίναξη των βλημάτων μέσα στην αποθήκη πυρομαχικών. (www.asian-defence-news.blogspot.com)

Οι φορείς πυρομαχικών στο εσωτερικό του οπίσθιου μέρους του πύργου άρματος μάχης M1 Abrams είναι απευθείας συνδεδεμένοι με τα πλαίσια εκτόνωσης έκρηξης (blow-out panels).

Αυτό επιτρέπει στους φορείς πυρομαχικών, στη περίπτωση της καταστροφικής εκπυρσοκρότησης των πυρομαχικών, να ανασηκωθούν πάνω με τα blow-out panels το οποίο περιορίζει ακόμα περισσότερο τον κίνδυνο θραύσης της θύρας ασφαλείας του πύργου από τα εκρηγνυόμενα πυρομαχικά.

Όταν ο Στρατός των Ηνωμένων Πολιτείων Αμερικής (ΗΠΑ) βρισκόταν στη διαδικασία επανασχεδιασμού του άρματος μάχης Abrams η οποία αύξησε το διαμέτρημα του κύριου όπλου από τα 105 χλστ στα 120 χλστ, αποφασίστηκε να ενσωματώθεί το σχέδιο που χρησιμοποιούνταν για τους φορείς στην αποθήκη πυρομαχικών του γερμανικού άρματος μάχης Leopard 2.

Οι φορείς πυρομαχικών που είναι τοποθετημένοι μέσα στις αποθήκες πυρομαχικών, στο πίσω μέρος του πύργου, του άρματος M1 Abrams

Το σχέδιο ήταν δημιούργημα της κατασκευάστριας εταιρίας του, της Krauss-Maffei Wegmann (KMW). Η KMW υπο την επίβλεψη της Διοίκησης Αυτοκίνησης και Οπλισμού Οχημάτων Μάχης (TACOM) και του κύριου εργολάβου του άρματος, υιοθέτησε στο σχέδιο του άρματος Leopard 2 στο M1A1 Abrams. Οι Wegmann USA και KMW συνέχισαν την συνεργασία με την TACOM που οδήγησε σε αρκετές σημαντικές προσπάθειες επανασχεδιασμού βελτιώνοντας συνεχώς το σχεδιασμό των φορέων στις αποθήκες πυρομαχικών για περισσότερο από 25 χρόνια.

 

Πηγές: Garupan History-Facebook και wegmannusa.com

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.