Οι πρώτοι Τούρκοι, Αζέροι και Πακιστανοί χειριστές ΜΕΑ Akinci αποφοίτησαν στην Τουρκία

Την εκπαίδευση ολοκλήρωσαν 110 εκπαιδευόμενοι (Baykar Techmology)

Μια εκπαιδευτική κλάση Τούρκων, Αζέρων και Πακιστανών χειριστών μη επανδρωμένων αεροσκαφών (ΜΕΑ) αποφοίτησε στις 23 Οκτωβρίου, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος εκπαίδευσης ΜΕΑ Bayraktar Akinci. Η εκπαίδευση διοργανώθηκε από την τουρκική εταιρεία κατασκευής ΜΕΑ και αμυντικών συστημάτων Baykar Technologies.

Εκπαιδευτική σειρά 110 εκπαιδευομένων ολοκλήρωσαν την εκπαίδευση τους ως πιλότοι, χειριστές οπλικών συστημάτων, μηχανικοί, τεχνικοί κινητήρων, χειριστές ηλεκτρονικών και επίγειων σταθμό ελέγχου και χειριστές ωφέλιμου φορτίου.

Κατά την τελετή αποφοίτησης του εκπαιδευτικού προγράμματος, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Baykar και επικεφαλής τεχνολογίας Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ δήλωσε στην ομιλία του ότι ο ισχυρός δεσμός μεταξύ των τριών χωρών θα γίνει ισχυρότερος τα επόμενα χρόνια. Στην τελετή ήταν επίσης παρών ο πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν στην Τουρκία Ρεσάντ Μαμαντό. Ο ίδιος απένειμε διπλώματα και δώρα στους Αζέρους σπουδαστές που ολοκλήρωσαν την πρώτη εκπαιδευτική σειρά.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ονομάστηκε ως Akinci Project από την τουρκική προεδρία των αμυντικών βιομηχανιών. Τόσο το Πακιστάν όσο και το Αζερμπαϊτζάν διαθέτουν ήδη στόλο τουρκικής κατασκευής ΜΕΑ Bayraktar TB2. Αν και ούτε το Πακιστάν ούτε η Τουρκία έχουν αποκαλύψει επίσημα πόσα ΜΕΑ έχουν παραδοθεί στο Ισλαμαμπάντ, οι εικόνες από βάσεις της πακιστανικής Αεροπορίας καθώς επίσης και επίσημα τηλεοπτικά πλάνα επιβεβαιώνουν την παρουσία τουρκικής κατασκευής ΜΕΑ στο Πακιστάν. Μετά την ολοκλήρωση αυτής της εκπαιδευτικής σειράς, αναμένεται ότι η Τουρκία και το Πακιστάν θα υπογράψουν επίσημη συμφωνία για τα προηγμένα ΜΕΑ Akinci.

Το Akinci είναι ένα κορυφαίο στρατιωτικό ΜΕΑ που παράγεται από την Baykar Technologies. Παραδόθηκε για πρώτη φορά στις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας στα τέλη Αυγούστου 2021. Έκτοτε, το οπλισμένο ΜΕΑ έχει ενταχθεί στο επιτυχημένο μικρού μεγέθους Bayraktar TB2 της εταιρείας, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως και έχει πωληθεί σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, του Κατάρ, του Αζερμπαϊτζάν και της Πολωνίας.

Τούρκοι, Αζέροι και Πακιστανοί χειριστές μη επανδρωμένων αεροσκαφών AKINCI αποφοίτησαν στην Τουρκία. (RayHaber/Railly News)

Μέχρι στιγμής, έξι ΜΕΑ Akinci έχουν εισέλθει στο τουρκικό οπλοστάσιο και χρησιμοποιούνται ενεργά από τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (TSK), ωστόσο καμία άλλη χώρα εκτός της Τουρκίας δεν έχει αποκτήσει ακόμη τα ΜΕΑ Akinci.

Η παραγωγικής βιομηχανία ΜΕΑ και η αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις εξαγωγές. Οι εξαγωγές αμυντικών προϊόντων αντιπροσωπεύουν περίπου το 75% των συνολικών εσόδων της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας. Αυτό το επιτυχημένο επιχειρηματικό μοντέλο με εξαγωγικό προσανατολισμό έχει καταστήσει την Baykar Technologies ηγέτη στον τομέα της άμυνας και της αεροδιαστημικής. Σύμφωνα με την Συνέλευση Εξαγωγέων της Τουρκίας, η Baykar Technologies κέρδισε το 95% των συνολικών εσόδων της από εξαγωγές το 2022.

Πηγή:  International Relations Insights & Analysis

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.