Οι πρώτες φωτογραφίες των Kiowa Warrior στον Βόλο

Από Σάββας Δ. Βλάσσης, πηγή: doureios.com

Άρχισε η εκφόρτωση σήμερα στο λιμάνι του Βόλου, των ελικοπτέρων OH-58D Kiowa Warrior, με 6 εξ αυτών έτοιμα προς πτήση να απογειώνονται κατευθείαν για το Στεφανοβίκειο. Στα πιλοτήρια επέβαινε Αμερικανός κυβερνήτης με Έλληνα συγκυβερνήτη.

Ο Ελληνικός Στρατός παραλαμβάνει 70 ελικόπτερα με ασήμαντο κόστος, τα οποία μπορούν να αποδειχθούν κρίσιμης σημασίας για την ταχεία αντίδραση και πρώτη προσβολή εχθρικής δυνάμεως που θα κινηθεί απειλητικώς στο Αιγαίο.

OH-58D Kiowa Warrior
Τα ελικόπτερα πέταξαν με μικτά πληρώματα αποτελούμενα από Έλληνες και Αμερικανούς χειριστές. Το ανωτέρω υλικό έχει κριθεί άμεσα επιχειρησιακό και αναμένεται σύντομα η πλήρης αξιοποίησή του.

Σε πρώτη φάση, 36 ελικόπτερα μπορούν να κριθούν ικανά για ανάληψη κάθε αποστολής, δεδομένου ότι είναι “πλήρη” από πλευράς επικοινωνιών, φέροντας τρεις διαφορετικούς τύπους σταθμών ασυρμάτου, όπως αναλύθηκε στο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ ALMANAC 2017-2018. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα 24 που φέρουν μόνο δύο τύπους ασυρμάτων δεν δύνανται να αναλάβουν πολεμική αποστολή. Απλώς το πλήρωμα θα επιχειρεί υπό περιορισμούς. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την αρχική LOA, μόνο 12 ελικόπτερα επρόκειτο να διατεθούν με τρεις σταθμούς ασυρμάτου αλλά ακολούθησε βελτιωμένη, κατόπιν σχετικού ελληνικού αιτήματος προς την αμερικανική πλευρά, αποδεικνύοντας το πολύ καλό επίπεδο συνεργασίας που επικρατεί σε όλα τα επίπεδα.

Ο συγκεκριμένος τομέας, μπορεί να καλυφθεί ούτως ή άλλως στο μέλλον, με κάποιο πρόγραμμα που θα υλοποιήσει το ΓΕΣ, εμπλέκοντας και την εγχώρια αμυντική βιομηχανία, ώστε όχι μόνο τα Kiowa Warrior αλλά το σύνολο των ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού που θα κριθεί σκόπιμο, να εφοδιαστεί με σύγχρονους σταθμούς ασυρμάτων ασφαλών επικοινωνιών. Τοιουτοτρόπως, και τα 70 ελικόπτερα είναι δυνατό να καταστούν πλήρως ικανά για ανάληψη αποστολής.

OH-58D Kiowa Warrior
Κατά την διαδικασία επισκέφθηκε τον χώρο ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς, συνοδευόμενος από τον Διευθυντή της Αεροπορίας Στρατού Υποστράτηγο Χρήστο Ηλιόπουλο.

Παρόμοιο είναι το ζήτημα των ηλεκτρονικών συστημάτων αυτοπροστασίας, δεδομένου ότι εξαρχής ήταν γνωστό πως στην LOA δεν περιλαμβάνονται. Εδώ, επίσης παρουσιάζεται μία ευκαιρία για εμπλοκή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, με συμπαραγωγή ενός συστήματος που θα επιλεγεί για τα ελικόπτερα των τριών Κλάδων, που στερούνται ηλεκτρονικού συστήματος αυτοπροστασίας και υπερβαίνουν τα 100 σε σύνολο.

Εν πάση περιπτώσει, τα Kiowa Warrior φέρουν το Σκοπευτικό Σύστημα Ιστού (MMS) με σύγχρονο ηλεκτροπτικό σύνολο που προσδίδει πλήρη ικανότητα νυκτερινού αγώνος. Η υποστήριξη του εν λόγω κρίσιμου συστήματος είναι εξασφαλισμένη, δεδομένου ότι παραλήφθηκε αριθμός αποθέματος.

Στο θέμα του οπλισμού, η εικόνα είναι ικανοποιητική, καθώς τα υπάρχοντα αποθέματα αντιαρματικών πυραύλων HELLFIRE και ρουκετών 2,75 ιντσών της Αεροπορίας Στρατού είναι άμεσα αξιοποιήσιμα. Ασφαλώς στο μέλλον μπορούν να γίνουν ενέργειες προς εμπλουτισμό των όπλων που χρησιμοποιούν τα Kiowa Warrior και Apache.

CH – 47 ChinookOH-58D Kiowa WarriorOH-58D Kiowa WarriorOH-58D Kiowa WarriorOH-58D Kiowa WarriorOH-58D Kiowa Warrior

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

13 Απαντήσεις

 1. «Εδώ, επίσης παρουσιάζεται μία ευκαιρία για εμπλοκή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, με συμπαραγωγή ενός συστήματος που θα επιλεγεί για τα ελικόπτερα των τριών Κλάδων, που στερούνται ηλεκτρονικού συστήματος αυτοπροστασίας και υπερβαίνουν τα 100 σε σύνολο.»

  Ονειρα θερινης νυκτος.Λες και κατεβηκε ο αρθρογραφος απο αλλο πλανητη και δεν ξερει τι γινεται με τις ευκαιριες στην Ελλαδα.
  Μια φορα για τους Hellfire εχει δικιο, αρκουν και με το παραπανω.Σε λιγα χρονια που θα καθηλωθουν ολα τα Α δεν θα υπαρχει πλεον αναγκη εξοπλισμου τους.

  1. Ποιός ξέρει, αν εμπλέκεται μια ΛΜ στο παιχνίδι ίσως να υλοποιηθεί, αφού είναι γνωστό ότι ο λόγος της συγκεκριμένης εταιρίας στην Ελλάδα είναι νόμος(για τις ηγεσίες σε πεντάγωνο και Μαξίμου). 😉

  2. Οι Hellfire περισσευουν ανετα κιολας. Δεν ειναι δα οτι θα καταφερουν ολα να κανουν και δευτερη εξοδο (εκτος και αν νομιζει κανεις οτι θα κρατανε τοξα οι απεναντι)

  3. Όταν λες θα καθηλωθούν όλα σε λίγα ;που το στηρίζεις αυτό ή άπλα προβλέπουμε γενικά όπως κάνουν οι σεισμολόγοι.

 2. «Δεν ειναι δα οτι θα καταφερουν ολα να κανουν και δευτερη εξοδο»

  Αυτο ξαναπεστο, μιας χρησης λοιπον.

  1. Προσωπικο μιας χρησης λοιπον. Αρα ισχυει πως μετα απο μια τυχον πολεμικη συγκρουση με τους διπλα τα μονα σερνικα εν ελλαδι θα ειναι οι προσφυγες και οι συνταξιουχοι 65+

 3. Με ένα σύστημα αυτοπροστασίας πόσες φορές αυξάνονται οι πιθανότητες επιβίωσης του ελικοπτέρου και πόσο στοιχίζει το συγκεκριμένο σύστημα;

  1. Αυτό εξαρτάτε απο την απειλή(απο μερικές απειλές δεν προσφέρει κάν προστασία), γενικά μπορεί να αντιμετοπίσει μόνο συγκεκριμένα όπλα στα οποία πιάνουν τα γνωστά/συνηθισμένα αντίμετρα συστήματων αυτοπροστασίας. Σε περίπτωση που πέσεις σε ένα αντιαεροπορικό σύστημα με πυροβόλα και οπτικά σκοπευτικά, ίσως να μην προσφέρει προστασία.

   1. @Gunslinger Ναι σίγουρα , αλλά βοηθάει να ξέρεις εάν σε έχει εγκλωβίσει ένα ραντάρ έρευνας ή ελέγχου πυρός (παθητικά αντίμετρα) ή να μπορείς να σπάσεις τον εγκλωβισμό ενός IR ,πυραύλου που έχει στόχο εσένα με τη βοήθεια IR jammer σε συνδυασμό με chaff και flares (ενεργητικά αντίμετρα)…

   2. @SKYHOOK47

    Ασφαλώς είναι χρήσιμα σε αυτά τα σημεία, σε αυτό δεν υπάρχει αμφιβολία. Αυτά τα γνωρίζουν όμως και οι γείτονες, ίσως για αυτό να έχουν προβλέψει/εγκαταστήσει οπτικά σκοπευτικά στα νεότερα αντιαεροπορικά συστήματα μικρής εμβέλειας(π.χ. στο σύστημα ˋKorkut’, που χρησημοποιεί ραντάρ και ηλεκτροοπτικά, για παρακολούθηση και στοχοποίηση εναέριων απειλών. Αυτές οι ικανότητες (αν και περιορισμένες), υπάρχουν όμως και στα ΤΟΜΑ νεότερης γενιάς(με έξυπνα πυρομαχικά επίσης νέας γενιάς Airburst το πρόβλημα ίσως να αυξάνεται περισσότερο). Επίσης προβληματική θα ήταν νομίζω (αν και μελλοντική μουσική) μια έκδοση του Idas για την ξηρά, σε περίπτωση που υιοθετηθεί η ικανότητα/λειτουργία χειροκίνητου ελέγχου του όπλου(η αλλιώς Man in the Loop), όπου η παραπλάνηση του όπλου απο τα συστήματα αυτοπροστασίας δεν θα ήταν εύκολη υπόθεση(αν γίνεται με τα σημερινά ΣΑ).

    https://www.aselsan.com.tr/en-us/capabilities/cpb14/PublishingImages/AirandMissileDefenseSystems/SelfPropelledandAirBurstMunition/KORKUT/SSA%20Page.png

    https://www.army-technology.com/wp-content/uploads/sites/3/2017/09/2l-Image-55.jpg

   3. @Gunslinger οποιοδήποτε σύστημα που να ενισχύει την παθητική και την ενεργητική σου ασφάλεια είναι πολύ καλύτερο από το να μην έχεις κανένα σύστημα…Σου μιλάω εκ πείρας…

   4. @SKYHOOK47
    Δεν αμφιβάλω για αυτό, ούτε το αμφισβητώ.
    Είμαι γενικά υπέρ της εγκατάστασης ΣΑ(ειδικά στα ιπτάμενα μέσα πρώτης γραμμής).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.