Οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις που έχουν εισβάλει στην Ουκρανία χρησιμοποιούν μη επανδρωμένα ιπτάμενα συστήματα (drone) με ενσωματωμένα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) ικανά να εντοπίζουν και να αναγνωρίζουν στόχους υψηλής αξίας και ειδικότερα τον στρατιωτικό εξοπλισμό που παραδίδουν στην Ουκρανία οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες συμμαχικές χώρες.
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν από την ρωσική αμυντική εταιρεία ZALA Aero, η οποία αποτελεί μέρος του ομίλου Καλάσνικοφ και ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2019, στα ρωσικά drone έχουν ενσωματωθεί τελευταίες τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) που είναι σε θέση να ανιχνεύουν και να αναγνωρίζουν σύγχρονο στρατιωτικό εξοπλισμό.
Τεχνητή Νοημοσύνη είναι η προσομοίωση των διαδικασιών της ανθρώπινης νοημοσύνης από τις μηχανές, ιδίως σε συστήματα υπολογιστών, τα οποία είναι σε θέση να επεξεργάζονται μεγάλους όγκους πληροφοριών που οι άνθρωποι δεν μπορούν να διαχειριστούν.
Πολλές στρατιωτικές δυνάμεις σε όλον τον κόσμο έχουν αναπτύξει αλγορίθμους τεχνητής νοημοσύνης (AI) για τον εντοπισμό κρυφών στόχων με τη χρήση εικόνων αναγνώρισης. Το μεγαλύτερο πρόβλημα στη χρήση αυτής της τεχνολογίας είναι η εκμάθηση, η οποία απαιτεί μεγάλο όγκο ψηφιακών δεδομένων για αύξηση της ποιότητας των πληροφοριών.
Video of Russian Lancet loitering munition strikes by the VDV’s 76th Air Assault Division on a communication station (looks like a miss) and a D-20 howitzer. 71/https://t.co/l0y9SDRoih pic.twitter.com/ccYRQDEZnb
— Rob Lee (@RALee85) November 26, 2022
Το σύστημα AI που ενσωματώνεται στα ρωσικά drone χρησιμοποιεί αρθρωτά συστήματα και εξαρτήματα καμερών για τον εντοπισμό και την αναγνωριση στρατιωτικών συστήματων ανα κατηγορία και τύπο σε πραγματικό χρόνο. Η τεχνολογία AI αυξάνει την περιοχή που καλύπτεται κατά τη διάρκεια μιας πτήσης κατά 60 φορές και βελτιώνει την καταστρεπτικότητα και την αυτονομία του drone σε πραγματικό χρόνο. Τα δεδομένα που συλλέγονται μεταδίδονται αμέσως στον χειριστή στο έδαφος.
Σύμφωνα με εικόνες που κυκλοφόρησαν και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (ΜΚΔ), οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις χρησιμοποίησαν το πυρομαχικό «καμικάζι» Kub για την εκτέλεση αποστολών αναγνώρισης και επίθεσης εναντίον των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS, τον Σεπτέμβριο του 2022, ο ρωσικός Στρατός έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί ενεργά τα ιπτάμενα πυρομαχικά «καμικάζι» της ZALA Aero. Στον πόλεμο στην Ουκρανία, τα ρωσικά «καμικάζι» πυρομαχικά KUB και Lancet χρησιμοποιούνται ευρέως σε πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία και έχουν αποδείξει με επιτυχία της ικανότητες τους σε πολεμικές συνθήκες. Αυτοί οι τύποι ιπτάμενων πυρομαχικών χρησιμοποιήθηκαν κυρίως για την καταστροφή επίγειων στόχων.
Το ιπτάμενο πυρομαχικό «καμικάζι» Lancet είναι εξοπλισμένο με διάφορους τύπους συστημάτων καθοδήγησης: οπτοηλεκτρονικά και συνδυασμένα. Το ιπτάμενο πυρομαχικό διαθέτει τηλεοπτικό δίαυλο επικοινωνίας που μεταδίδει εικόνα του στόχου, η οποία επιτρέπει την λήψη επιβεβαίωσης ότι ο στόχος έχει προσβληθεί. Το ιπτάμενο πυρομαχικό «καμικάζι» είναι ικανό να καταστρέφει στόχους σε απόσταση έως και 40 χιλιόμετρα. Το μέγιστο βάρος απογείωσης είναι 12 κιλά.
The longer video from the Russian MoD shows that they tracked the movement of at least 3 Ukrainian M777 howitzers before targeting them with a KUB-BLA loitering munition and MLRS fire. Not clear how much damage the MLRS fire caused. https://t.co/eAgXKAvlan pic.twitter.com/rPBxMvVWpY
— Rob Lee (@RALee85) May 18, 2022
Το KUB-BLA είναι ένα ιπτάμενο «περιφερόμενο» πυρομαχικό «καμικάζι» που παρουσιάστηκε τον Φεβρουάριο του 2019 κατά τη διάρκεια της IDEX, της αμυντικής έκθεσης στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Το πυρομαχικό «καμικάζι» μπορεί να εξοπλιστεί με διαφορετικούς τύπους ωφέλιμων φορτίων βάρους 3 κιλών που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν κάμερες ή εκρηκτική κεφαλή.
Το KUB-BLA ωθείται από έναν ηλεκτροκινητήρα. Μπορεί να επιτύχει μέγιστη ταχύτητα πτήσης 130 χλμ/ωρα. Το πυρομαχικό έχει διάρκεια πτήσης 30 λεπτών και μπορεί να πλήξει στόχους σε απόσταση έως και 40 χλμ.
Πηγή: armyrecognition.com