Οι Ρώσοι λένε ότι με το Struna-1 μπορούν να εντοπίσουν στελθ αεροπλάνα

Παρά τους φαινομενικούς περιορισμούς του, το νέο ρωσικό σύστημα ραντάρ μπορεί στο μέλλον να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με άλλα συστήματα ραντάρ για να αφαιρέσει από τα εχθρικά στέλθ αεροσκάφη τις ειδικές ικανότητες που τους παρέχουν την ανωτερότητα τους.

Φαίνεται ότι τα στέλθ αεροσκάφη, ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία στα οπλοστάσια των νατοϊκών χωρών, ίσως στο εγγύς μέλλον μπορεί να μην είναι τόσο ισχυρά καθώς ένα νέο σύστημα ραντάρ που αναπτύχθηκε από την ρωσική Almaz-Antey JSC – την ίδια εταιρεία που κατασκευάσει τα αντιαεροπορικά συστήματα Tor-M1 και S-400 – μπορεί να αποδειχθεί αρκετά καλό στον εντοπισμό αυτών των αεροπλάνων.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο National Interest, το εν λόγω σύστημα, Struna-1, είναι ένα δίστατο ραντάρ, πχ ο ραδιοπομπός κι ο ραδιοδέκτης του είναι τοποθετημένοι σε διαφορετικές τοποθεσίες, σε αντίθεση με αυτούς των συμβατικών ραντάρ, το οποίο το βοηθά να αντιμετωπίσει τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται από τα στελθ αεροσκάφη για να τον μετριασμό των “επιστροφών” του ραντάρ, “ενεργεί ως ραντάρ σύρμα παγιδεύσεως”.

Η διαμόρφωση του συστήματος βοηθάει επίσης στην αύξηση της ενεργής ισοδύναμης επιφάνειας ραντάρ και αγνοεί τις αντι-ραντάρ επιστρώσεις, κατορθώνοντας να εντοπίσει όχι μόνο στελθ αεροσκάφη άλλα και αντικείμενα όπως ανεμόπτερα και πυραύλους κρουζ.

Η διαμόρφωση του νέου ραντάρ μπορεί να ενσωματώσει έως 10 κινητά ζεύγη πύργων ραδιοπομπών/ραδιοδεκτών που εκπέμπουν μικρότερη ισχύ από οτι τα συμβατικά ραντάρ, έτσι ώστε να είναι “λιγότερο ευάλωτα στα όπλα που αναζητούν την πηγές ακτινοβολίας (anti-radiation)”, αυτό μπορεί να δημιουργήσει “μεγίστη θεωρητική περίμετρο 500 χλμ”.

Ωστόσο, το σύστημα ραντάρ, διαθέτει επίσης αριθμό μειονεκτημάτων, όπως το σχετικά χαμηλό υψόμετρο εντοπισμού (περίπου 7 χλμ), μαζί με το περιορισμένο εγκάρσιο μέγεθος της ζώνης εντοπισμού και την αδυναμία του να παρέχει “συνεχόμενο φωτισμό παρακολούθησης σε έναν στόχο”.

Παρ’ όλα αυτά, αν χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με άλλα συστήματα ραντάρ που “ακυρώνουν το στελθ”, το Struna-1 μπορεί να παρέχει στον αντίπαλο μας σημαντικές πληροφορίες για την θέση και την κατεύθυνση των στελθ αεροσκαφών”, προειδοποιεί ο συγγραφέας του άρθρου.

 

Απόδοση/Μετάφραση απο το Sputniknews.com για την Προέλαση.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.