Οι υποψηφιότητες για το νέο «Εθνικό όπλο»

Δοκιμές για το νέο «Εθνικό όπλο»: Οι υποψηφιότητες και όλα τα δεδομένα για το όπλο που θα αντικαταστήσει το G3.

Ο δημοσιογράφος Κώστας Σαρικάς γράφει στο newpost.gr πως έπειτα από 40 χρόνια σκληρής χρήσης του G3 πολιτική και στρατιωτική ηγεσία έχουν λάβει την απόφαση για αλλαγή σελίδας στο βασικό τυφέκιο μάχης των ΕΔ με την αντικατάσταση του από νέο σύγχρονο τυφέκιο.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, που ασχολείται με τις αμυντικές εξελίξεις στην χώρα μας: «Ταυτόχρονα με το εξοπλιστικό μπαράζ αλλά και την γιγαντιαία προσπάθεια συντήρησης και αναβάθμισης οπλικών συστημάτων που λαμβάνουν χώρα τον τελευταίο χρόνο στις Ένοπλες Δυνάμεις «τρέχουν» και οι διαδικασίες για την επιλογή του νέου «Εθνικού όπλου». Στόχος η σταδιακή αντικατάσταση των 220.000 τυφεκίων G3A3 και G3A4 τα οποία χρησιμοποιούνται από το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και από τα Σώματα Ασφαλείας από τις αρχές της δεκαετίας του 80’.

Έπειτα από 40 χρόνια σκληρής χρήσης του G3 πολιτική και στρατιωτική ηγεσία έχουν λάβει την απόφαση για αλλαγή σελίδας στο βασικό τυφέκιο μάχης των ΕΔ με την αντικατάσταση του από νέο σύγχρονο τυφέκιο. Η διαδικασία επιλογής βρίσκεται ήδη σε πλήρη εξέλιξη με τα εξουσιοδοτημένα αρμόδια στελέχη του Στρατού Ξηράς να δοκιμάζουν όλα τα υποψήφια όπλα προκειμένου να κάνουν τις εισηγήσεις τους. Έως τώρα έξι χώρες και συνολικά επτά εταιρίες έχουν δείξει ενδιαφέρον συμμετοχής στο Ελληνικό πρόγραμμα για το «Εθνικό τυφέκιο» με τα προτεινόμενα όπλα να δοκιμάζονται αφού πέρα από τα τυφέκια το πρόγραμμα αφορά και πιστόλια.

Οι υποψηφιότητες

Βέλγιο

FN HERSTAL με το τυφέκιο 7,62mm FN SCAR HSTD και το τυφέκιο 5.56mm FN SCAR LSTD

Γερμανία

HECKLER & KOCH με το τυφέκιο 7.62mm ΗΚ 417 και τα  τυφέκια 5.56HK416 και HK433.

Πιστόλια 9mm SFP9 και 9mm P3OLV3.

SIG 716

HΠΑ

SIG SAUER με το  τυφέκιο 7.62mm716G2 και το τυφέκιο 5.56mm 516G2 PATROL.

Πιστόλια 9mm M17 και 9mm M18.

Ιταλία

BERETTA με τo τυφέκιo 7,62mmARX 200 και το τυφέκιο 5.56mmARX 160.

Πιστόλι 9mm APX.

X95

Ισραήλ

IWI με το τυφέκιο 7,62mm TAVOR 7 και το τυφέκιο 5.56mm TAVOR X-95. Πιστόλι 9mm MASADA και πιστόλι 9mm JERICHO.

EMTAN με το τυφέκιο 5.56mmMZ-4P και το πιστόλι 9mm RAMON.

Τσεχία

CZ με το τυφέκιο 7.62mm BREN2 και το τυφέκιο 5.56 BREN2. Πιστόλι 9mm CZ P-09 και πιστόλι 9mm CZP-10F.

Aν και αρχικά η Ισραηλινή υποψηφιότητα φαινόταν ως το φαβορί οι υπόλοιπες χώρες και εταιρείες μπήκαν δυνατά στην ‘’κούρσα’’ της διεκδίκησης με την Αμερικανική υποψηφιότητα σύμφωνα με πληροφορίες να συγκεντρώνει θετικές αξιολογήσεις. Η τελική απόφαση θα ληφθεί με βάση τόσο τις δοκιμές και αξιολογήσεις των όπλων όσο και όλων των άλλων δεδομένων. Βασικές προϋποθέσεις είναι η συμφωνία που θα γίνει να είναι μεταξύ κυβερνήσεων G to G (government to government) και το νέο όπλο να κατασκευαστεί στην Ελλάδα. Επιπλέον η Αθήνα ζητά να έχει και δικαίωμα εξαγωγής του όπλου σε τρίτες χώρες.

Την εξέλιξη του προγράμματος παρακολουθεί και συντονίζει ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής και μάλιστα έχει δώσει εντολές σε επιτελείς και εξειδικευμένα στελέχη να «τρέξουν» τη διαδικασία με ταχύτητες Fast Track ώστε το επόμενο διάστημα να ληφθούν οριστικές αποφάσεις.»

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

14 Απαντήσεις

 1. η «αναβάθμιση» των G3 (κοντάκι μεταβλητό, χειροφυλακτήρας με ράγα, νέο οπτικό) συνεχίζει να υφίσταστε ή όχι; Έστω για μερίδα όπλων καθώς πολλά G3 είναι του κουτιού. Αμαρτία να παροπλιστούν. Ειδικά αν αποφασίσουμε για 5.56mm θα μπορούσαν κάποια από αυτά ως 7,62mm (που είναι ευθύβολα) με μια μικρή αναβάθμιση σκοπευτικού να γίνουν το νέο οπλο σκοπευτού ομάδας.

 2. Ποιος ακριβώς είναι ο λόγος που θα πρέπει να τρέξουμε τη διαδικασία με ταχύτητες Fast Track; Μήπως δεν δουλεύουν τα G3 μας; Μήπως θα χάσουμε κάποια μοναδική προσφορά; Είναι τόσο επείγον το θέμα σε σχέση με άλλα προγράμματα του ΣΞ και των ΕΔ;

  1. Αυτό είναι ένα πολύ καλό ερώτημα. Υπάρχουν πολύ σοβαρότερες προτεραιότητες στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αυτήν την στιγμή από την αντικατάσταση του G-3. Και εν πάση περιπτώσει, αν κριθεί αναγκαία η αντικατάσταση των G-3, νομίζω πως υπάρχουν πολύ καλύτερες επιλογές από αυτές που κυοφορούνται, για καθαρά πολιτικούς λόγους-και ο νοών νοείτω.

   1. Νομίζω πολύ πιο σημαντικά από την αλλαγή του G3 είναι τα παρακάτω
    1. Εξαρτήσεις, κράνη, ατομική θωράκιση, σκοπευτικά, θερμικά, επικοινωνίες
    2. Α-Τ μικρού βεληνεκούς μιας χρήσης
    3. Α-Τ μέσου βεληνεκούς
    4. Δαπάνες στην εκπαίδευση. Από περισσότερα πυρομαχικά, έως συστήματα προσομοίωσης (mils)

    Αραγε έχουμε ψάξει την πιθανότητα να έχουν οι ΗΠΑ, τυφ Μ4- Μ16, προς παραχώρηση;;

  2. Αμ τα πιστόλια;; Πέρασαν και αυτά «σκληρή χρήση» και επείγει και αυτών η αντικατάσταση τους;

   Ότι και να γίνει ελπίζω να μην καταλήξουμε να αγοράζουμε από την φιλότουρκη Ιταλία.

 3. Εάν θέλετε να κάνει το πεζικό τη δουλειά του,αλλαγή όπλου τώρα. Προτιμότερο ΗΠΑ με δωρεάν πιστόλι από τα αποσύρουμε να νομίζω μπέρτα. Τα παλιά δικά μας πώληση σαν αντίκα σε καλή τιμή στην ΗΠΑ. Το G3 απαράδεκτο. Επίσης όλα τα όπλα με σιγαστήρα, εκτοξεύοντας το πεζικό στο μέλλον.

   1. Ετσι ειναι. Τα Μ1911 γραφουν πανω «us property».
    Αν θελουμε καινουρια, τοτε CZ με κλειστα ματια.
    Για μτχ μπορουμε να ζητησουμε καραβιες αμερικανικων Μ16/Μ4 και Μ11(sig P228).

 4. 250.000.000 που θα στοιχίσει το νέο όπλο, για ποιόν λόγο; Η συλλογή της Spuhr αναβαθμίζει θαυμάσια τα G3. Ας δοθούν χρήματα για μία τέτοια αναβάθμιση στα μάχιμα τμήματα και εν συνεχεία να προστεθούν σκοπευτικά βοηθήματα ( διόπτρες ή σκοπευτικά ερυθρής κουκίδος, συνδυασμός αυτών ή ότι τέλος πάντων επιλέξουν). Αν πάρουμε καινούρια όπλα σκέτα, μονάχα με τα σιδηρά τους σκοπευτικά, δεν κάνουμε τίποτε απολύτως. Ο επερχόμενος αγώνας με την Τουρκία θα απαιτήσει 24ωρη δράση και μέχρι τώρα οι στρατιώτες μας είναι γυμνοί από βοηθητικά σκοπευτικά, συσκευές νυκτερινής οράσεως κλπ. Τα φροντίσαμε αυτά ή ο κόσμος θα σκοτώνεται χωρίς καν να βλέπει τον αντίπαλο; Οι συσκευές αυτές κοστίζουν πολύ λιγότερο από το κόστος του νέου όπλου και θα περισσέψουν κεφάλαια να κλείσουν και άλλες τρύπες αλλού. Στις αποθήκες υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες καινούρια G3 όπως επίσης και 50.000 FN εξίσου αχρησιμοποίητα. Και για αυτά υπάρχουν συλλογές αναβαθμίσεως. Δεν πετάς όλο αυτό το υλικό για να καμαρώνεις σαν αρχοντοχωριάτης με ένα καινούριο αλλά σκέτο όπλο.Τον καλό στρατιώτη δεν τον φτιάχνει το όπλο αλλά η συστηματική εκπαίδευση.Αυτή δεν υπάρχει με τις ελάχιστες βολές που πραγματοποιούν οι άνδρες. Αφήστε το άλλο τεράστιο θέμα δημιουργίας ικανών αποθεμάτων πυρομαχικών σε αντικατάσταση του 7,62χλστ. Όμως, η δημιουργία εντυπώσεων εξακολουθεί να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια χώρα που δεν έχει πυξίδα, εν προκειμένω στον στρατιωτικό χώρο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.