Οκτώ πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για τις φρεγάτες MMSC

Η αμερικανική εταιρεία Lockheed Μartin προτείνει την φρεγάτα πολλαπλών ρόλων (MMSC) ως την νέα φρεγάτα του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) και την προωθεί με άρθρο γραμμένο στα ελληνικά, ώστε να απευθύνεται στο ελληνόφωνο κοινό, που δημοσιεύθηκε στον επίσημο ιστότοπο της εταιρείας.

Σύμφωνα με την εταιρεία η MMSC είναι ένα πολεμικό πλοίο έτοιμο για όλα – γιατί τέτοια μπορεί να είναι η επόμενη αποστολή της. Παρακάτω μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτό το αξιοθαύμαστο πλοίο και τον σημαντικό ρόλο που σύμφωνα με την Lockheed Martin μπορεί να παίξει για το ΠΝ.


1. Η φρεγάτα MMSC προέρχεται από ένα δοκιμασμένο, λειτουργικό πλοίο που έχει αποδείξει την αξία του στη μάχη.

Το πλοίο είναι μια παραλλαγή του Littoral Combat Ship (LCS) του Αμερικάνικου Πολεμικού Ναυτικού. Το LCS έχει περισσότερα από 600.000 ναυτικά μίλια στο ενεργητικό του και πολλές αποστολές. Όλα τα επιχειρησιακά στοιχεία ανατροφοδότησης από αυτές τις αποστολές μεταφέρονται στην MMSC. Η MMSC φέρει επίσης αποδεδειγμένη, αξιόπιστη τεχνολογία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, η οποία περιλαμβάνει ένα Σύστημα Διαχείρισης Μάχης, που προέρχεται από το σύστημα Aegis, ενίσχυση της άμυνας από κυβερνο-επιθέσεις και συστήματα ελέγχου μηχανοστασίου και πρόωσης.


2. Η MMSC είναι προσαρμόσιμη στις ανάγκες του ΠΝ.

Η διαμόρφωση των δυνατοτήτων του πλοίου έχει σχεδιαστεί έτσι, ώστε να ανταπεξέρχεται στις ανάγκες των πελατών. Εάν το Πολεμικό Ναυτικό μιας χώρας έχει ανάγκη από περισσότερες αντι-αεροπορικές ή ανθυποβρύχιες  δυνατότητες, ο σχεδιασμός του πλοίου μπορεί να μετατραπεί αντίστοιχα, ώστε να καλύψει τις συγκεκριμένες ανάγκες. Μπορεί στην ουσία να είναι ένα πλοίο κατά παραγγελία του ΠΝ.

Η φρεγάτα MMSC έχει δυνατότητα  μεταφοράς όπλων που θα αποτελέσουν μια πραγματική επανάσταση για την Ελλάδα. Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ έχει ήδη επενδύσει σε σημαντικές δυνατότητες για το στόλο του και το ΠΝ της Ελλάδας θα επωφεληθεί μιας ποικιλίας οπλικών συστημάτων και αισθητήρων, που έχουν ήδη ενσωματωθεί στην MMSC.


3. Η παραγωγή των MMSC μπορεί να γίνει στην Ελλάδα, αυξάνοντας έτσι τις ναυπηγικές ικανότητες της χώρας, δημιουργώντας παράλληλα εκατοντάδες θέσεις εργασίας υψηλής ποιότητας για τις επόμενες δεκαετίες.

Η κατασκευή των MMSC στην Ελλάδα θα δημιουργήσει άμεσα θέσεις εργασίας στα ναυπηγεία και ευκαιρίες για μακρόχρονη εργασία, που θα περιλαμβάνουν  εργασίες υποστήριξης, συντήρησης και εκσυγχρονισμού.


4. Η MMSC έχει διαλειτουργικότητα με τα MH-60R και τις αναβαθμισμένες MEKO – και αυτά τα χρήσιμα εργαλεία όταν δουλεύουν μαζί δημιουργούν μια ισχυρή «γροθιά».

Όταν οι MMSC και τα MH-60R δουλεύουν μαζί, πλήρως ενσωματωμένα, παρέχουν στη μάχη φονικές δυνατότητες και σημαντικές ανθυποβρυχιακές πολεμικές ικανότητες. Η MMSC είναι διαλειτουργική με διάφορα προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, κάτι που σημαίνει ότι θα δώσει τη δυνατότητα συνεργασίας των ΗΠΑ με την Ελλάδα σε διεθνείς αποστολές, ενώ η Ελλάδα θα επωφεληθεί από την άνω των 30 ετών υποστήριξη των πετυχημένων προγραμμάτων του ΠΝ των ΗΠΑ. Τέλος, η MMSC είναι πλήρως διαλειτουργική με τις εκσυγχρονισμένες φρεγάτες ΜΕΚΟ.


5. Το πλοίο είναι  αυτοματοποιημένο σε μεγάλο βαθμό, επιτρέποντας στους ναύτες να επικεντρωθούν στις πιο σημαντικές εργασίες.

Πολλές από τις λειτουργίες της MMSC είναι αυτοματοποιημένες. Στα παλαιότερα πλοία, εργασίες όπως η λειτουργία της μονάδας πρόωσης μπορεί να απαιτούσε μια μονάδα μηχανικών αποτελούμενη από περισσότερους από 20 ναύτες. Στην MMSC, τέτοιες διαδικασίες γίνονται αυτόματα και απαιτούνται λιγότεροι από πέντε ναύτες.


6. Είτε πρόκειται για μια αποστολή σε αβαθή ύδατα ή σε ανοικτούς ωκεανούς, η MMSC την καλύπτει.

Η MMSC μπορεί να λειτουργεί σε βάθος 4 ½ μέτρων, όντας έτσι ιδανική για παράκτια περιβάλλοντα, όπως είναι το Αιγαίο Πέλαγος. Εκτός όμως από τη δυνατότητά της να δραστηριοποιείται παράκτια και σε αβαθή ύδατα, η MMSC έχει τη δυνατότητα να επιχειρεί και σε ανοιχτούς ωκεανούς.


7. Η παραγωγή των MMSC στην Ελλάδα θα μετατρέψει τη χώρα σε περιφερειακό κέντρο υποστήριξης του Πολεμικού Ναυτικού άλλων χωρών, δημιουργώντας και  διατηρώντας θέσεις εργασίας για περισσότερο από 30 χρόνια.

Εκτός των θέσεων εργασίας που θα δημιουργηθούν από την κατασκευή των MMSC στην Ελλάδα, η χώρα θα επωφεληθεί από τις απαιτούμενες θέσεις εργασίας ιδιαίτερων προσόντων, που θα χρειασθούν για τη διατήρηση και συντήρηση των πλοίων τις ερχόμενες δεκαετίες. Καθώς το προσωπικό για συντήρηση αυξάνεται στο ΠΝ, η Ελλάδα μπορεί να υποστηρίξει το ΠΝ χωρών-συμμάχων, φέρνοντας ανάπτυξη στην οικονομία της για τα επόμενα χρόνια. Οι MMSC θα φέρουν θετικά μακροχρόνια οφέλη στην Ελληνική Οικονομία στον τομέα της Ναυπηγικής αλλά και στον ευρύτερο χώρο της αμυντικής βιομηχανίας.


8. H MMSC έχει ενίσχυση για κυβερνο-επιθέσεις και είναι κατασκευασμένη με κυβερνο-άμυνα από επάνω μέχρι κάτω.

Όπως το LCS, η MMSC έχει σχεδιαστεί από την αρχή με κυβερνο-άμυνα. Η MMSC επωφελήθηκε από το επίπεδο κυβερνο-άμυνας που είχε σχεδιασθεί για να ανταποκρίνεται και να ξεπερνά τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

4 Απαντήσεις

  1. Ξεχασε να μας πει οτι δεν εχει σοναρ γαστρας, τορπιλες, χαμηλη οικονομικη ταχυτητα, τιποτα καλυτερο απο μια εκσυχρ/νη 40χρονη μεκο, δεν εχει κορυφαίο ρανταρ, δεν παιρνει sm2 και το κυριοτερο εχει προβλημα το συστημα μεταδοσης που ειναι αγνωστο για την ωρα πως θα φτιαχτει, ποτε θα εφαρμοστεί η λυση για να δοκιμαστει και άγνωστο φυσικα αν θα ειναι η σωστη λυση και αν θα κρατήσει στον χρονο. Το δε us navy παγωσε τις παραλαβες ολων των νεων lcs και ακυρωσε 20 πλοια απο τον αρχικο σχεδιασμό..
    Επισης πολλα απο τα πλοια εχουν μεινει τελειως στην μεση της θάλασσας και χρειάστηκε συνδρομή ρυμουλκου για να γυρισουν στην βαση τους

    Μακραν οτι χειροτερο σαν πλοιο και σιγουρα οχι για το πολεμικό ναυτικο μας
    Αλλωστε και η ιδια η λοκχιντ αποσυρθηκε απο τον διαγωνισμό της νεας φρεγατας στην αμερικη γιατι δεν μπορουσε η lcs για πολλους λογους να γινει φρεγατα.
    Τωρα πως γίνεται στην ελλαδα να την παρουσιαζουν σαν φρεγατα δεν το απανταει κανεις απο αυτους που την προωθουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.