Τόσο δύσκολο είναι να κάνουμε μια εξάρτυση;

Το ζήτημα των εξαρτύσεων στον Ελληνικό Στρατό είναι γνωστό σε όσους ασχολούνται με τα αμυντικά θέματα εδώ και πολύ καιρό. Ο Ελληνικός Στρατός δεν χορηγεί στα στελέχη και τους κληρωτούς, που υπηρετούν στις τάξεις του, με μια σύγχρονη και λειτουργική εξάρτυση.

Αυτό, το θέμα των εξαρτύσεων, έγινε ακόμα πιο εμφανές όταν ξέσπασε η κρίση στις Καστανιές, στον Έβρο, με την απόπειρα εισβολής των -υποστηριζόμενων από τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις- αλλοδαπών.

Αμέσως, πολλά στελέχη που νωρίτερα δεν είχαν αγοράσει μια εξάρτυση τύπου τακτικού γιλέκου, φορέα πλακών ή chest rig, αναζήτησαν να αγοράσουν κάτι αντίστοιχο λόγω κορωνοϊού στα διαδικτυακά καταστήματα που εμπορεύονται στρατιωτικά είδη. Εκείνη την εποχή, που χαρακτηρίστηκε ο “χρυσός αιώνας” αυτών των καταστημάτων, πούλησαν ό,τι είχαν και δεν είχαν, επίσης με αφορμή τον κορωνοϊό και την μείωση των εισαγωγών η τιμή πολλών ειδών ατομικού εξοπλισμού ανέβηκε στα ύψη.

Φυσικά, πολλοί ήταν οι Στρατιωτικοί που αντί για τα ελληνικά προτίμησαν τα ξένα ηλεκτρονικά καταστήματα για να προμηθευτούν τα υλικά που ήθελαν ώστε να εκτελέσουν πιο αποτελεσματικά την υπηρεσία τους στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας, στον ποταμό Έβρο.

Τα στελέχη του Στρατού έκαναν αυτό που έπρεπε, αυτό που θα έκανε κάθε επαγγελματίας που σέβεται τον εαυτό του, αγόρασαν με δικά τους χρήματα σύγχρονες εξαρτύσεις όπως και άλλους εξοπλισμούς και υλικά ώστε να εκτελέσουν πολύ πιο αποτελεσματικά τα καθήκοντα που τους ανατέθηκαν από την υπηρεσία τους.

Πρέπει να μην μείνουμε όμως εδώ. Να μην μείνουμε στο σημείο όπου το κάθε στέλεχος έδωσε χρήματα και αγόρασε μια εξάρτυση και ο Στρατός συνεχίζει να χορηγεί την γνωστή “προβλεπόμενη” εξάρτυση τύπου M-71. Να μη θεωρήσουμε ως δεδομένο οτι τα στελέχη θα πρέπει να αγοράζουν μόνοι τους τον ατομικό εξοπλισμό τους. Αυτη είναι η λάθος ανάγνωση της λύσης του προβλήματος.

Στα επιχειρησιακά διδάγματα που εξήχθησαν από τις επιχειρήσεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΕΔ) που πραγματοποιούνται προς υποστήριξη των επιχειρήσεων της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.) στην αντιμετώπιση της μαζικής εισβολής αλλοδαπών στον Έβρο, πρέπει οπωσδήποτε να προστεθεί και η υποχρεωτική ανάπτυξη και χορήγηση απο το Υπουργείο Άμυνας μιας σύγχρονης εξάρτυσης που θα ικανοποιεί αποκλειστικά τις απαιτήσεις των στελεχών των ΕΕΔ και όχι κάποιου άλλου Στρατού, να μην επηρεάζεται δηλαδή από τις απαιτήσεις άλλων ξένων Στρατών. Να γίνει μια εξάρτυση αποκλειστικά “προσαρμοσμένη” πάνω στις απαιτήσεις των ΕΕΔ.

Είναι ανάγκη οι ΕΕΔ να ακολουθήσουν, έστω και αργά, τις υπόλοιπες δυτικές νατοϊκές δυνάμεις που, εδώ και πολλά χρόνια, υιοθέτησαν νέες καινοτόμες εξαρτύσεις και υλικά που διευκολύνουν την εκτέλεση των αποστολών των στελεχών τους.

Τα περισσότερα στελέχη των ΕΕΔ που αναλαμβάνουν αποστολές στον Έβρο, κάλυψαν αυτό το κενό, με δική τους πρωτοβουλία, αγοράζοντας νέες εξαρτύσεις και πολλά υλικά ώστε να είναι πιο αποτελεσματικοί καλύπτοντας έτσι ένα μεγάλο κενό που δεν καλύπτονταν από τα υλικά της υπηρεσίας.

Ο Στρατός αλλάζει, οι συνθήκες αλλάζουν, οι απειλές μεταβάλλονται και εκσυγχρονίζονται και δεν αποτελεί πλέον ταμπού οι ΕΕΔ να αρχίσουν την ανάπτυξη μιας νέας ολοκληρωμένης στολής/εξάρτυσης του σύγχρονου Έλληνα μαχητή που θα χορηγηθεί στα στελέχη ανάλογα με την ειδικότητα τους, πχ: Πλήρωμα οχήματός-άρματος μάχης, πλήρωμα σε στοιχείο Α/Τ, πολυβολητής, πλήρωμα Α/Κ πυροβόλου κ.α.

Συγχαρητήρια στα χαμηλόβαθμα στελέχη που τη δύσκολη στιγμή έβαλαν το χέρι στην τσέπη και αγόρασαν έστω ένα απλό τακτικό γιλέκο για να εκτελέσουν πιο αποτελεσματικά την υπηρεσία τους. Υπήρξαν όμως και ηλεκτρονικά καταστήματα που ξεπούλησαν ο,τι απόθεμα είχαν και μετά λόγω κορωνοϊού ανέβασαν τις τιμές κατά 10-20% και αυτό, από πολλά στελέχη, θεωρήθηκε ως προσπάθεια αισχροκέρδειας.

Ευχόμαστε, μετά τα διδάγματα από τον Έβρο, σύντομα, οι υπεύθυνες Διευθύνσεις να ξεκινήσουν μια νέα προσπάθεια για τη σχεδίαση, δοκιμή και ανάπτυξη μιας σύγχρονης εξάρτυσης που θα καλύπτει τις αποκλειστικές επιχειρησιακές ανάγκες των ΕΕΔ. Έχουμε τις ικανότητες… μιλάμε για μια ολοκληρωμένη εξάρτυση μάχης, για ένα αξιόπιστο, λειτουργικό και ανθεκτικό τακτικό γιλέκο …και όχι για πυρηνικό υποβρύχιο. Τόσο δύσκολο είναι να κάνουμε μια καλή εξάρτυση;

Τα στελέχη, που αναγκάστηκαν να αγοράσουν υλικά, συζητούν μεταξύ τους και γνωρίζουν ποια καταστήματα φέρθηκαν τίμια τη δύσκολη στιγμή και ποια προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση ώστε να κερδίσουν 5, 10 ή 20 ευρώ παραπάνω στην εξάρτυση και αξεσουάρ. Τα στελέχη απαιτούν σεβασμό, όπως άλλωστε όλοι οι πολίτες που πληρώνουν για να αγοράσουν εμπορεύματα και άλλα πράγματα, αυτό πρέπει να το έχουν στα υπόψιν τους οι αγαπητοί καταστηματάρχες. Σεβασμός και ξεκάθαρες δουλείες… Οι Στρατιωτικοί δεν είναι πελάτες Β’ διαλογής.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

22 Απαντήσεις

 1. ΝΑ ΨΩΝΙΖΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ.
  ΕΔΩ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ” ΚΛΕΦΤΑΡΑΔΕΣ” ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ.ΕΣΕΙΣ ΤΩΡΑ ΤΟ ΠΗΡΑΤΕ ΧΑΜΠΑΡΙ? ΕΚΤΟΣ ΕΑΝ ΖΕΙΤΕ ΣΕ ΑΛΛΗ …….ΔΙΑΣΤΑΣΗ

 2. Δυστυχώς είναι πολύ δύσκολο να γίνει μια εξάρτηση για όλους από τον μηδέν, εφόσον δεν ξέρουμε πώς θα επιχειρήσουμε σε περίπτωση πολέμου. Το πιο εύκολο θα ήταν η αντιγραφή και προσαρμογή εξάρτησης από εξωτερικό.Προσωπικά προτείνω ισραηλινές εταιρίες και υλικά, να αποτελέσουν τη βάση για μια αντιγραφή.
  Από αυτόν τον ιστότοπο έχουν γραφτεί πολύ ωραία άρθρα για το θέμα. Τέλος θα ήθελα να υπενθυμίσω στον συγγραφέα ότι είναι τουλάχιστον ουτοπικό να πιστεύει ότι μέσα από το στρατό θα μπορούσε να γίνει κάποια πρόταση. Δεν γνωρίζουν οι Αξκοι του ΠΖ περί εξαρτήσεων υλικών κλπ λυπάμαι που το λέω τόσο ωμά.
  Άλλο οι ΚΔ διότι έχουν άλλες παραστάσεις.

 3. Προσωπικά θεωρώ τεράστια πρόοδο και μονο το γεγονός οτι επιτράπηκε σε στελέχη να χρησιμοποιήσουν εξαρτήσεις η φορείς πλακών (plate carriers) που αγοράστηκαν με δικά τους χρηματα.

  Εχοντας υπηρετήσει ως έφεδρος αλλα και ως επαγγελματίας γνωρίζω απο προσωπική εμπειρία οτι η αγορά και η χρησιμοποιηση προσωπικών υλικών δεν ενδεικνεται και γενικότερα υπάρχει ή τουλαχιστον υπήρχε έντονη δυσαρεσκεια κυριως απο τα ανωτερα στελεχη σχετικα με αυτο το θεμα οσο κι αν αυτο ακουγεται παράλογο.

  Ενα απο τα γνωστά παραδειγματα ηταν αρχικά η αγορά επιγονατίδων και επιαγκωνίδων ιδιαιτερα απο στελεχη των Ειδικων Δυνάμεων.

  Παρ’ολο που τα συγκεκριμένα προστατευτικά υλικά ειναι ιδιαιτερα αναγκαία λόγω της φύσης των αποστολών (πυρ και κίνηση σε ανώμαλα εδάφη κλπ) ουδ’εποτε χορηγούνταν με αποτέλεσμα πολλα στελέχη να τα αγοράζουν με δικα τους χρηματα απο το εμπόριο. Δυστυχώς ομως οταν κάποιο στέλεχος τολμούσε να χρησιμοποιησει τα συγκεκριμένα υλικά δεχόταν συστάσεις/παρατηρήσεις και πάντα υπήρχε μια αρνητικη στάση σε όλους αυτους που χρησιμοποιουσαν ”μη προβλεπόμενα” υλικά.

  Βασικό ρόλο στα παραπάνω παίζει και η γνωστή δικαιολογια περί ομοιομορφίας…παρ’ολο που κανένας στρατός ή τμήμα σε όλο τον κόσμο δεν εχει πλήρη ομοιομορφία ιδιαιτερα σε περίοδο ασκήσεων ή επιχειρησεων…

  Θεωρώ λοιπόν οτι ειναι προτεραιότητα να αλλάξει αρχικά η νοοτροπία του στρατευματος απεναντι στην αποκτηση και χρησιμοποιηση των υλικών απο τα στελεχη και επειτα μπορουν να ξεκινησουν και οι συζητησεις σχετικά με την χορηγηση των απαιτουμενων υλικών.

 4. Ενδεικτικό έλλειψης θέλησης των υπευθύνων ηγεσιών να προγραμματίσουν με σοβαρότητα, και να καθορίσουν σωστά προτεραιότητες για απόκτηση και την αντικατάσταση υλικού και σύγχρονου ατομικού εξοπλισμού. Συζητούν όμως για νέα φορητά όπλα, ενώ υπάρχουν ακόμα πολλά αχρησιμοποίητα στις αποθήκες του στρατού. Για μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ απο την δεκαετία του 1950 είναι απλά ντροπή να αγοράζουν τα στελέχη απο την τσέπη τους υλικά που θα έπρεπε να τους χορηγεί ο εργοδότης.

   1. ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΗ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΕ ΔΙΚΑ ΤΟΥ ΛΕΦΤΑ! ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΤΑΙ ΣΥΧΡΟΝΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ!

 5. Πολύ καλά τα λέει ο αρθρογράφος. Εύλογα τα ζητήματα που θέτει, όπως και οι προτεινόμενες λύσεις.
  Όμως, ποιες είναι αυτές οι περιβόητες “απαιτήσεις των στελεχών των ΕΕΔ” που θα πρέπει να καλύπτει η (όποια) νέα εξάρτυση; Ποιος θα τις καταγράψει, ποιος θα τις μετατρέψει σε προδιαγραφές και ποιος θα είναι σε θέση να ελέγξει πραγματικά εάν το (όποιο) σχέδιο εξάρτυσης τις πληρεί υπό ρεαλιστικές επιχειρησιακές συνθήκες;
  Τα υψηλόβαθμα επιτελικά στελέχη της ΔΠΖ που είναι ζήτημα εάν έχουν ποτέ εκπαιδευθεί σε κάποιο ρεαλιστικό σενάριο και που -μέχρι πρότινος τουλάχιστον- νοιάζονταν μόνο για το αν οι οπλίτες έχουν βάλει τα …καθιερωμένα χαρτόνια ή πλαστικά στις φυσιγγιοθήκες για να “φαίνονται φουσκωμένες” και για το αν έχουν “τετραγωνίσει σωστά το Μ71” ώστε να είναι όλα “προβλεπόμενα και ομοιόμορφα” στις επιθεωρήσεις;
  Εν κατακλείδι, εάν δεν ληφθούν καθοριστικά και χωρίς ταμπού (βλ. βαθμοί) υπ’ όψιν οι γνώμες και οι προτάσεις στελεχών με πραγματικές παραστάσεις και γνώσεις (που δεν μπορεί να είναι άλλα παρά στελέχη προερχόμενα από συγκεκριμένες Μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων), κάθε απόπειρα σχεδίασης και κατασκευής της οποιασδήποτε νέας εγχώριας εξάρτυσης, είναι καταδικασμένη να ακολουθήσει μετριότητες και τυπολατρίες που γνωρίζουμε μέχρι και σήμερα…

  1. Και πάλι ο ΚΔ δεν μπορεί να έχει άποψη για τα υλικά και τις ανάγκες του Μ/Κ ΠΖ. Επίσης άλλες απειλές θα αντιμετωπίσει και αλλιώς θα πολεμήσει ο ΚΔ και αλλιώς ο ΠΖ. Δεν υπάρχει θεσμικός τρόπος να προτείνουν τα χαμηλόβαθμα στελέχη το οτιδήποτε. Και οι Αξκοι δεν γνωρίζουν ή μάλλον έχουν ξεχάσει πώς είναι να φοράς εξάρτηση και να εργάζεσαι – μάχεσαι με αυτή.

   1. Η Εισηγηση για Εξαρτυση που ειχα αναρτησει και εδω στηριζεται σε δικη μου πρωτογενη εργασια για τις αναγκες της Ε.Φ.
    Η συγκροτηση επιτροπων με χαμηλοβαθμα επιχειρησιακα στελεχη ως πλειοψηφια ειναι θεσμικα καθορισμενος τροπος

   2. Χριστός ανέστη! Χρόνια πολλά!
    Φίλτατε Δευκαλίωνα, δεν είναι ακριβές αυτό. Η σύσταση επιτροπών από στελέχη χαμηλών/μεσαίων βαθμών και δεν απαγορεύεται από θεσμικής/κανονιστικής άποψης, και είναι κάτι το σύνηθες σε πολλούς ξένους στρατούς. Και στον Ε.Σ. έχει συμβεί σε κάποια εξοπλιστικά προγράμματα του πρόσφατου παρελθόντος αλλά δυστυχώς δεν ήταν ο κανόνας (ειδικά σε ότι αφορά προγράμματα που χειρίστηκε η ΔΠΖ…..).
    Ελπίζω να σε κάλυψε και το συγκεκριμένο παράδειγμα που έδωσε ο αγαπητός Ευστάθιος Παλαιολόγος.
    Όσον αφορά τους ΚΔ, δεν βλέπω που είναι το πρόβλημα να συνέτασσαν προδιαγραφές ή να έκαναν δοκιμές για κάποιο υλικό του ΠΖ. Ίσα-ίσα που πρόκειται για το προσωπικό με τη μεγαλύτερη (θεωρητικά) τριβή σε αντικείμενα αγώνος πεζικού. Εξάλλου, οι καταδρομικές επιχειρήσεις στον αγώνα πεζικού συγκαταλέγονται, παρ’ όλο που δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει ακόμη εδώ στην Ελλάδα. Κάνουμε το λάθος να θεωρούμε, π.χ. ότι μια καταδρομική επιχείρηση για την ανακατάληψη μιας βραχονησίδας είναι αντικείμενο για υπερανθρώπους και όχι για Μονάδες Πεζικού. Επίλεκτου μεν, αλλά Πεζικού!

   3. Ευστάθιος Παλαιολόγος
    Φυσικά και έχω διαβάσει, με ενδιαφέρον, ό,τι άρθρο έχεις αναρτήσει και εδώ και αλλού.
    Το θέμα είναι ότι στο ΕΣ δεν υπάρχει τρόπος, εκτός της κατάθεσης πρότασης, ενός χαμηλόβαθμου στελέχους να συμμετέχει σε διαδικασία λήψης κάποιας απόφασης. Γενικώς δεν ρωτάτε η άποψη των χαμηλόβαθμων στελεχών. Ακόμα όμως και αυτοί που ρωτούνται ή θα είναι ΚΔ ή στελέχη τα οποία έχουν ξεχάσει πως είναι να φοράς εξάρτηση (Αττική – ΓΕΣ).
    Αυτό εννοώ όταν λέω ότι δεν υπάρχει θεσμικός τρόπος.Επιτροπές μπορεί να γίνονται από χαμηλόβαθμα στελέχη στις ΚΔ, δεν το γνωρίζω, αλλά όσον αφορά το ΠΖ (και αυτό το γνωρίζω) είναι ότι δεν γίνεται κάτι τέτοιο.
    Πρόσφατα πληροφορήθηκα ότι η ηγεσία διαθέτει στις Μονάδες (ΠΖ) χρηματικό ποσό για την αγορά υλικών Μαχητή (νέες εξαρτήσεις κλπ). Από τώρα προδικάζω το αποτέλεσμα.

  2. Η καλύτερη λύση πιστεύω θα ήταν ένα αντίγραφο μιας εξάρτυσης MOLLE από κάποια αναγνωρισμένη εταιρεία (Tasmanian Tiger, Condor, Crye, Warrior Assault Systems) που να μπορεί να συνδυάζεται με ένα αλεξίθραυσμο γιλέκο για το πεζικό και ενός plate carrier για τις ειδικές δυνάμεις.

   Από την τελευταία εταιρεία είχε αγοράσει και ο ΕΣ εάν θυμάμαι έναν αριθμό plate carriers παλαιότερα.

   1. Θα πρότεινα επίσης αντιγραφή εξαρτήσεων της Maroom dolphin ισραηλινής εταιρίας. 1 φορέας με δυνατότητα τοποθέτησης μαλακής και σκληρής θωράκισης, τα υπόλοιπα ακριβώς όπως τα περιγράφεις. Απ όσο ξέρω ο ΕΣ (ΚΔ) έχουν πειραματιστεί με ιταλική defkon 5 χωρίς καλά αποτελέσματα απ όσο ξέρω.

 6. Σχετικά με τις απαιτήσεις των στελεχών των ΕΕΔ που θα πρέπει να καλύπτει η (όποια) νέα εξάρτυση, προσωπικη μου αποψη ειναι οτι θα πρεπει αρχικα να υπαρχει διαχωρισμός μεταξυ των εξαρτήσεων που θα χρησιμοποιουνται για αγήματα και αυτων που θα χρησιμοποιουνται για ασκήσεις ή πραγματικές ενδεχομενες επιχειρησεις οπως για παραδειγμα στην περιπτωση των επεισοδιων στον Εβρο.

  Ως βαση παγκοσμίως χρησιμοποιειται κάποιος φορέας πλακων (plate carrier) ο οποιος πέρα απο τις αντιβαλλιστικες πλάκες διαφορετικών επιπέδων που φέρει μπορει να δεχθει πληθώρα παρελκωμένων και θηκών αναλογα με την ειδικότητα του χρηστη, καθως και αναλογα με τις απαιτησεις της αποστολης. Ειναι κοινή λογική οτι πλεον δεν αναφερόμαστε σε κανναβινες εξαρτύσεις παλαιου τυπού με γυλιο Μ71 κλπ. και επιπλεον δεν μπορει να υπαρχει απολυτη ομοιομορφια μεταξυ των στρατιωτων απο τη στιγμη που η ειδικοτητα και τα καθηκοντα καθοριζουν το ειδος και την κατανομη του εξοπλισμου.

  Θεωρώ οτι το προσωπικό των Ελληνικων Ειδικων Δυνάμεων ειναι απόλυτα ικανο και πρόθυμο να αξιολογησει και να καταγραψει την αποδοση οποιουδηποτε υλικου αλλά δυστυχως δεν νομίζω οτι η Στρατιωτική και Πολιτικη ηγεσία εχει την ιδια προθυμια ειδικά πανω στο συγκεκριμενο θεμα.

  1. To ευκολο-οικονομικο ειναι να σχεδιάσεις-κατασκευασεις τους φορεις.
   Το δυσκολο-ακριβο ειναι να τους γεμίσεις…αλλοως δεν εχει νόημα και τοτε τα νουμερα εκτοξευονται…

 7. Από την θητεία μου και χρησιμοποιώντας την γνωστή εξάρτηση(συνθετικού τύπου) στην περιοχή του Έβρου καθώς και σε συζητήσεις μου με άλλα παιδιά μαζί αν μπορούσα να αναφέρω τα συν και τα πλην της υπάρχουσας θα με έκαναν να μην δαπανήσω χρήματα για αλλαγή εξάρτησης αλλά για απλές κινήσεις βελτίωσής της. Και πάλι σημειώνω για το πεζικό και όχι για τις ειδικές δυνάμεις εκεί όντως πιθανό λόγω αποστολής να χρειάζεται αλλαγή ακόμα και της τύπου ΕΤΑ. Στην περιοχή του Έβρου με το τόσο μεγάλο εύρος θερμοκρασιών από -20 στους +40 η υπάρχουσα εξάρτηση απέδιδε περίφημα. Οι τύπου γιλέκο απλά θα κάνει την πλειοψηφία του ΕΣ να “βράζει” ενώ το χειμώνα θα είναι δύσκολη η χρήση μαζί με τα ρούχα ισχυρού ψύχους που φοράνε οι στρατιώτες. Επιπλέον είναι εύκολα προσαρμόσιμη σε κάθε τύπο σώματος και ύψους(σημαντικό για ένα στρατό θητείας). Επιπλέον είναι αρκετά καλή στο τράβηγμα για τυχόν τραυματισμούς. Επιτρέπει την χρήση αλεξίσφαιρων κατά περίπτωση χωρίς καμία άλλη αλλγαή. Τέλος κανένα κόστος καθώς υπηρετούν ήδη. Ας πάνε τα χρήματα αλλού. Στις βελτιώσεις της θα πρότεινα την δημιουργία “θηλιάς” από ύφασμα στην πίσω πλευρά κάθε φυσιγγιοθήκη και θήκη υδροδοχείου για οριστική αποβολή των κλιπ που απλά σε κάθε άσκηση χάνονταν ενώ πραγματικά μπορούσα να δημιουργήσουν πρόβλημα στην κοιλιακή χώρα στην διάρκεια της χαμηλής κίνησης. Οριστική αντικατάσταση του Μ71 και μεταφορά στην μέση (ιδιαίτερα δύσκολη χρήση στην διάρκεια χρήσης των Μ113 και άλλων(απλά οι στρατιώτες δεν κάθονται)). Την θέση του να πάρει ένα απλό σακίδιο πλάτης(όχι μπεργκεν) που θα μεταφέρει τα υλικά του Μ71 συν το πόντσο(θα ήθελα ένα σετ αδιάβροχο μπουφάν και παντελόνι στην θέση του), δεύτερο ζευγάρι άρβυλα και παραλλαγή συν κάποιο επιπλέον χώρο για περισσότερα ατομικά είδη(τρόφιμα, α’βοήθειες, κτλ). επιπλέον και παρά την όποια άυξηση βάρους κάθε στρατιώτης να φέρει 4 φυσιγγιοθήκες και 2 υδροδοχεία(δεν θα έχουμε την πολυτέλεια στον ανεφοδιασμό από άνδρες που δεν θα περισσεύουν) που με την αφαίρεση του Μ71 και την ισομερή κατανομή θα ισοσταθμίσει το όποιο βάρος. πολύτιμη προσθήκη η θήκη για την απόρριψη των άδειων γεμιστήρων εκτός της ξιφολόγχης. Τέλος και πολύ μεγάλες ελλείψεις και για εμένα πρέπει να λάβει μεγάλη προτεραιότητα είναι η χορήγηση επιαγκωνίδων και επιγονατίδων συν γάντια(το ελληνικό έδαφος είναι θάνατος για γόνατα και αγκώνες).

  1. Διαφωνώ κυρίως στο γεγονός εάν η ζώνη Μ71 (και άρα αυτός που τη φέρει) μπορεί να αντέξει αυτό το βάρος των υλικών. Εάν υπήρχε αλλαγή της ζώνης ίσως να συμφωνούσα στη διατήρηση της εξάρτησης. Ωστόσο ιδιαίτερα στο Μ/Κ ΠΖ θεωρώ ότι πρέπει να πάμε σε εξάρτηση είτε chest rig είτε plate carrier (και στα δύο δυνατότητα τοποθέτησης πλάκας). Εννοείται με ζώνη μάχης και σακίδιο πλάτης. Όσον αφορά τον ιματισμό το μόνο που θα πρότεινα θα ήταν η αλλαγή του κλασικού κοντομάνικου βαμβακερού που χορηγείται, με μπλουζάκι που στεγνώνει γρήγορα για καλοκαίρι (πλέον το κόστος είναι το ίδιο).

   1. Δεν είναι ιδιαίτερο βάρος, μιλάμε για προσθήκη ακόμα δύο φυσιγγιοθηκών, με ακόμα 4 γεμιστήρες(αντιστάθμιση η μεταφορά της επιπλέον ταινίας 100 φυσιγγίων επί του σακιδίου Μ71 που προβλέπεται τώρα σε περίπτωση πολέμου. Τα άλλα μένουν ως έχουν. Ο σάκος για μεταφορά απορριπτόμεων γεμιστήρων δεν έχει πρακτικά βάρος, απλά αδειάζοντας τις γεμιστήρες ο τυφεκιοφόρος τις ρίχνει για ευκαμψία στην μάχη στο σάκο, ίδιο συνολικό βάρος. Επιπλέον μιλάω για κατάργηση του επί της μέσης μεταφερόμενου σακιδίου Μ71 από ένα σακίδιο πλάτης( η εργονομία είναι προφανής καλύτερη από την υπάρχουσα κατάσταση ενώ το επιπλέον βάρος από μια δεύτερη παραλλαγή και άρβυλα επί της πλάτης είναι αμελητέο, γιατί πόντσο ήδη μεταφέρεται κάτω από το Μ71), γάντια, επιγονατίδες και επιαγκωνίδες είναι εφαρμοστές επί του σώματος και είναι πραγματικά εργαλεία που λείπουν. Ο ιματισμός όντως χρειάζεται βελτίωση πραγματικά και ειδικά όταν βλέπουμε τιμές που κυκλοφορούν σε ιδιωτικές επιχειρήσεις είναι τραγικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.