Βιβλιοκριτική:«Ο Κατάσκοπος και ο Προδότης»

Του Εμμανουήλ Χ. Μουρτζάκη*

Όταν κάποιος αναφέρεται σε κατασκοπευτικές ιστορίες συνήθως στο μυαλό του έχει διάφορες ταινίες με τέτοιου είδους σενάριο. Στην πραγματικότητα όμως η τέχνη της κατασκοπείας είναι πολύ πιο σύνθετη ενώ εμπεριέχεται σε αυτή και ο παράγων τύχη.

Μια τέτοια εξολοκλήρου αληθινή ιστορία ξεδιπλώνει με πραγματική μαεστρία ο συγγραφέας Ben Macintyre στο βιβλίο του «Ο Κατάσκοπος και ο Προδότης». Σε αυτή ήρωας δεν είναι κάποιος υπεράνθρωπος αλλά ένας Συνταγματάρχης της περιβόητης KGB, της Υπηρεσίας Ασφαλείας της ΕΣΣΔ, ο Όλεγκ Γκορντιέφσκι. Γόνος αξιωματικών της υπηρεσίας, ακολουθεί την καριέρα του πατέρα του και του αδελφού του σε ένα περιβάλλον όπου “Το Κόμμα έχει πάντα δίκιο”. Αθλητικός, με υψηλό δείκτη νοημοσύνης, αφοσιωμένος και πνευματώδης αποτελεί το τέλειο δημιούργημα της ΕΣΣΔ, πρότυπο Σοβιετικού πολίτη.

Η ανέλιξη του στην ιεραρχία είναι ταχύτατη και παρά τις αντιζηλίες που δημιουργούνται στον βαθύ γραφειοκρατικό οργανισμό που ήταν η KGB φθάνει στο σημείο να παραλάβει σταθμάρχης (ρεζιντέντ) στο Λονδίνο. Όμως πίσω από την βιτρίνα κρύβεται κάτι πολύ βαθύ, ο Συνταγματάρχης είναι διπλός πράκτορας των Βρετανικών Μυστικών Υπηρεσιών της ΜΙ6 για πάνω από δέκα χρόνια.

Ο συγγραφέας παρουσιάζει χωρίς να κουράζει, όλη τη ζωή του Όλεγκ Γκορντιέφσκι από τα φοιτητικά του χρόνια, την εκπαίδευση του, τους δύο γάμους του αλλά και τα γεγονότα του Ψυχρού Πολέμου που τον επηρέασαν και τον έκαναν να στραφεί εναντίον της ίδιας του της χώρας. Τέλος, σημαντικό μέρος καταλαμβάνει το σχέδιο και η εφαρμογή του για την φυγάδευση του Όλεγκ Γκορντιέφσκι από την ΕΣΣΔ όσο κι αν αυτό ακούγεται παράλογο και αδύνατο καθώς και πως τελικά προδόθηκε η κατασκοπευτική του δράση.

Σίγουρα ο αναγνώστης δεν θα χάσει το ενδιαφέρον κατά την ανάγνωση του βιβλίου ενώ θα μπορέσει να καταλάβει, έστω επιφανειακά, τον τρόπο λειτουργίας και δράσης των μυστικών υπηρεσιών ιδιαίτερα σε μια πολύ επικίνδυνη εποχή. Εντύπωση επίσης προκαλεί το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα ο πρωταγωνιστής αυτής της ιστορίας δεν μπορεί να επισκεφθεί τη Ρωσία ενώ θεωρείται προδότης και από την FSB διάδοχο της KGB αφού ουσιαστικά με την δράση του γελοιοποίησε την σοβιετική υπηρεσία θρύλο. Στην Βρετανία όμως ο ρώσος αξιωματικός τιμήθηκε το 2007 από την Βασίλισσα Ελισάβετ ως Ιππότης του Τάγματος των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου ενώ στις ΗΠΑ έγινε δεκτός ως ήρωας από τον Πρόεδρο Ρ. Ρήγκαν όσο κι αν ακούγεται οξύμωρο.

*Εμμανουήλ Χ. Μουρτζάκης:  MSc ECE NPS Monterey USA California, Διπλωματούχος Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών ΤΨΣ Πανεπιστημίου Πειραιά και Μεταπτυχιακού Diploma CEDES Τμήματος Διπλωματικών & Γεωπολιτικών Σπουδών.

Εκδόσεις Κλειδάριθμος

Κωδικός Προϊόντος: 85063
ISBN: 978-960-461-935-1
Συγγραφέας: Ben Macintyre
Μετάφραση: Παλμύρα Ισμυρίδου
Διαστάσεις: 14 x 20,5 εκ.
Χρώμα: Μονόχρωμο
Εξώφυλλο: Μαλακό

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.