Ολλανδία: Επίσημη παρουσίαση της νέας φόρμας αρματιστών

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης, πηγή: lawandorder.gr

Παρουσιάστηκε πρόσφατα η νέα παραλλαγή της ειδικής στολής/φόρμας που φορά εν υπηρεσία το προσωπικό των τεθωρακισμένων του Ολλανδικού Στρατού και αποτελεί την ξεχωριστή για την περίπτωσή τους στολή της νέας παραλλαγής των Ολλανδικών Ενόπλων Δυνάμεων που είχε παρουσιαστεί τον Μάϊο του 2019.

Η νέα ολλανδική παραλλαγή ονομάζεται Netherlands Fractal Pattern camouflage ή παραλλαγή NFP, που μοιάζει πάρα πολύ με την αντίστοιχη παραλλαγή του γερμανικού στρατού, αν και διαφέρει στο ότι ο μεν γερμανικός στρατός έχει στολή με «πιτσίλες» 5 διαφορετικών χρωμάτων, ενώ η αντίστοιχη νέα παραλλαγή του ολλανδικού αποτελείται από «πιτσίλες» 7 διαφορετικών χρωμάτων.

Η ειδική φόρμα των τεθωρακισμένων είναι μονόχρωμη πράσινη/λαδί ανοικτή, όπως και η αντίστοιχη των πιλότων και γενικότερα των ιπταμένων, αποτελεούμενη από ειδικές αντιπυρικές ίνες, για να αντέχει περισσότερο στη φωτιά από ότι οι κοινές στολές και φόρμες, παρέχοντας έτσι μερικά πολύτιμα επιπλέον δευτερόλεπτα που θα βοηθήσουν το πλήρωμα ενός κατεστραμμένου άρματος να εξέλθει από το καιγόμενο εσωτερικό του, ενώ είναι φυσικά και πολύ πιο ανθεκτική στη χρήση της σε σχέση με την αντίστοιχη των πιλότων.

Τώρα όλα αυτά που ξέραμε ως τώρα, με την παρουσίαση της νέας στολής παραλλαγής ΚΑΙ για τις φόρμες των αρματιστών, μας εισάγει σε μία νέα φιλοσοφία επιχειρησιακής σκέψεως, συμφώνως με την οποία ο αρματιστής όταν δεν είναι ΜΕΣΑ στο άρμα του, ή όταν κινείται για διάφορους λόγους έξω από αυτό – και οι λόγοι αυτοί είναι πάμπολλοι – ή αν σε τελική ανάγκη εξέλθει από το κατεστραμμένο άρμα του και πρέπει να πολεμήσει ως πεζός ή να διαφύγει προς τις φίλιες γραμμές, φορώντας μία από τις σημερινές φόρμες θα ξεχωρίζει όπως «η μύγα μέσα στο γάλα» κατά το κοινώς λεγόμενο.

Επομένως η νέα επιχειρησιακή φιλοσοφία των Ολλανδών για τους αρματιστές τους είναι ότι φορώντας ΜΙΑ στολή, θα μπορούν να κάνουν ΟΛΕΣ τις δουλειές είτε εντός είτε εκτός του άρματός τους με την ίδια ασφάλεια.

Να σημειώσουμε απλώς δύο στοιχεία.

1) Τη νέα φόρμα παραλλαγής των αρματιστών πρωτοφόρεσε το προσωπικό που υπηρετεί στην 4η Ίλη της μικτής Γερμανο-ολλανδικής Επιλαρχίας 414

(Panzerbataillon 414 ή 414 Tankbataljon), που επιχειρεί με άρματα μάχης Leopard-2 A6MA2.

2) Οι Ολλανδικές ΕΔ έχουν παραγγείλει από το 2011 τη νέα NFP παραλλαγής, η οποία εισήχθη φέτος μερικώς σε χρήση. Και λέμε «μερικώς» γιατί από τις τέσσερις αρχικώς επιλογές παραλλαγής έχουν ήδη εισαχθεί στον Ολλανδικό Στρατό και Αεροπορία, που έχουν μία κοινή στολή παραλλαγής με διαφορετικούς – φυσικά βαθμούς – δύο στολές. Η λεγόμενη NFP Green για όλη την Ευρώπη σε δασικό και αστικό περιβάλλον, και η NFP Tan για επιχειρήσεις σε περιβάλλοντα ερήμου, σαβάνας και στέπας. Η τρίτη, για το Ολλανδικό ναυτικό, με περισσότερο μπλε για να φοριέται στη θάλασσα (NFP Navy) είναι ακόμα υπό ανάπτυξη και η τέταρτη για αρκτικά κλίματα (NFP Arctic) για χειμερινές ή σε ορεινό περιβάλλον επιχειρήσεις είναι υπό εξέταση αν συμφέρει να παραχθεί.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.