Ολλανδία: Λεπτομέρειες για την πρόταση φρεγάτας για το Ελληνικό ΠΝ

©DAMEN | Καλλιτεχνική απεικόνιση της νέας φρεγάτας SIGMA 11515 της Damen που προσφέρεται στην Ελλάδα

Η ολλανδική ναυπηγική εταιρεία Damen προτείνει μια φρεγάτα νέας σχεδίασης για την απαίτηση φρεγάτας του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Οι νέες φρεγάτες SIGMA 11515 αποτελούν τμήμα ενός ευρύτερου πακέτου προσφοράς της Damen σε συνεργασία με την Thales Netherlands και με την υποστήριξη της ολλανδικής κυβέρνησης.

Πρόσφατα γνωστοποιήθηκε ότι η απαίτηση του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού δεν περιορίζονταν αποκλειστικά σε νέες φρεγάτες. Οι απατήσεις όμως είναι τόσο επείγουσες που ζητείται μια ενδιάμεση λύση (που περιλαμβάνει την απόκτηση μεταχειρισμένων πλοίων ή την μακροχρόνια εκμίσθωση υφιστάμενων πλοίων) όπως επίσης και τον εκσυγχρονισμό των εν υπηρεσία φρεγατών κλάσης ΥΔΡΑ.

Νωρίτερα, ο ιστότοπος Naval News, μετέδωσε τις προτάσεις της Lockheed Martin και της Naval Group. Αυτήν την φορά, ο διαχειριστής του ιστότοπου, Xavier Vavasseur, επικοινώνησε με την Damen ώστε να ενημερωθεί περαιτέρω σχετικά με την πρόταση της Ολλανδία προς την Ελλάδα. Λοιπόν, ας δούμε τι έμαθε το Naval News από τον Pieter Heijboer, διευθυντή υπηρεσιών υποστήριξης ναυτικών πωλήσεων στην Damen Naval.

Naval News: Τι είναι η SIGMA 11515;

Pieter Heijboer – Η SIGMA 11515 είναι το επόμενο βήμα στην πασίγνωστης μας κλάσης πλοίων SIGMA, υπό αυτήν την έννοια για κάποιο χρονικό διάστημα βρίσκονταν στο στάδιο της μελέτης. Ήδη εδώ και κάποια χρόνια, παρουσιάστηκε σε αρκετούς πελάτες ως μια πιθανότητα, μαζί με άλλα πλοία του χαρτοφυλακίου μας. Συγκεκριμένα, το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό ενδιαφέρθηκε για αυτήν την σχεδίαση κατά τις αρχικές συζητήσεις μας πριν από ένα έτος.

Η SIGMA 11515 αποτελεί μια εξέλιξη της SIGMA 10514, που είναι ήδη σε υπηρεσία με αρκετά Ναυτικά που επιχειρούν σε απαιτητικά θέατρα επιχειρήσεων. Η έξυπνη πολιτική της τυποποίησης και η πρόνοια για την αγορά αποτελούν τους βασικούς παράγοντες για την υποστήριξη ενός ευέλικτου χαρτοφυλακίου που άμεσα μπορεί να καλύψει συγκριμένες απαιτήσεις του πελάτη.

Τα κύρια πλεονεκτήματα που προσφέρει η SIGMA 11515 σε σύγκριση με τις άλλες σχεδιάσεις είναι:

-Αυξημένο ωφέλιμο φορτίο σε σχέση με τις άλλες σχεδιάσεις στο χαρτοφυλάκιο μας.

-Επιπρόσθετη ευελιξία χάρις στην χρήση αποκλειστικών ευέλικτών χώρων για αναπροσαρμογή σύμφωνα με την αποστολή.

-Πιθανότητα να ενταχθούν σύγχρονες εξελίξεις όπλων και αισθητήρων

-Μείωση κινδύνου και έξυπνη και γρήγορη αξιοποίηση και οργάνωση του έργου σύμφωνα με την εξοικείωση και τις ομοιότητες σε σχέση με τη SIGMA 10514.

Εικόνα της DAMEN δείχνει μια φρεγάτα PKR του ινδονησιακού ναυτικού, επίσης γνωστή ως SIGMA 11514. Επιλέχθηκε επίσης και απο το μεξικανικό Ναυτικό για την απαίτηση POLA. Η νέα SIGMA 11515 βασίζεται πάνω σε αυτήν την σχεδίαση, η DAMEN προτείνει δύο SIGMA 11514 κατασκευασμένες σε πολύ γρήγορο ρυθμό σε ελληνικό ναυπηγείο ώστε να εκπληρώσει την ανάγκη ενδιάμεσης λύσης του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Naval News – Μπορείτε, παρακαλώ, να αναφέρετε με λεπτομερείς την προσφορά της Damen, όσον αφορά τα νέα πλοία, την ενδιάμεση λύση και τον εκσυγχρονισμό της κλάσης ΥΔΡΑ;

Pieter Heijboer – Και οι 4 SIGMA 11515 πρόκειται να κατασκευαστούν στην Ελλάδα. Η προσφορά και η οργάνωση του έργου μας για να δουλέψει βασίζεται στις εγχώριες υποδομές και εγκαταστάσεις, άλλα επίσης και στην προετοιμασία της υποστήριξης του κύκλου ζωής των τεσσάρων φρεγατών.

Οι ενδιάμεσες λύσεις που έχουμε προετοιμάσει είναι οι εξής:

Α. Δύο πλοία κλάσης Karel Doorman προσφέρονται άμεσα στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό από την ολλανδική κυβέρνηση.

Β. Δυο εγχώριας κατασκευής SIGMA 10514. Ο χρόνος κατασκευής αυτών των πλοίων ο οποίος ταιριάζει απολυτά στην σειρά SIGMA με την SIGMA 11515, θα είναι πολύ μικρός. Αυτή η εγχώρια κατασκευαστική διαδικασία είναι δοκιμασμένη. Μπορούμε να ανταγωνιστούμε σε κάθε πτυχή με όλες τις υπόλοιπες προφορές μεταχειρισμένων πλοίων που έχουμε δει. Οι μεταχειρισμένες προσφορές δεν είναι έτοιμες για επιχειρήσεις και πιθανών επίσης να πρέπει να προσαρμοστούν και εκσυγχρονιστούν στις απαιτήσεις του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και τα τελευταία τεχνολογικά στάνταρτ. Οι γρήγορες νέες ναυπηγήσεις επιλύουν αυτά τα ζητήματα.

Η Damen μαζί με την Thales Netherland μελετούν εντατικά τις απαιτήσεις του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού για τον εκσυγχρονισμό της κλάσης ΥΔΡΑ. Η συγχώνευση Damen/Thales θα διασφαλίσει την ποιότητα της πρότασης μας και την πιθανή ολοκλήρωση της συμβάσης στην Ελλάδα και επίσης παρέχει ομοιότητα συστημάτων (commonality) με την προσφορά της SIGMA.

Naval News – Επισκεφτήκατε τα ναυπηγεία στην Ελλάδα; Έχετε εντοπίσει τοπικούς εταίρους;

Pieter Heijboer – Η Damen επισκέφθηκε όλα τα σχετικά ναυπηγεία στην Ελλάδα όπου η έρευνα μας έδειξε ότι η SIGMA μπορεί να κατασκευαστεί αξιοποιώντας την εμπειρία μας στην επιτυχημένη κατασκευή SIGMA σε όλον τον κόσμο. Η ερεύνα μας επίσης επικεντρώθηκε στην τοπική υποστηρικτική αλυσίδα. Επειδή για την κατασκευή ενός πλοίου όπως η SIGMA και την παροχή υποστήριξης κατά την επιχειρησιακή ζωή, οι τοπικοί προμηθευτές είναι σημαντικοί για την επιτυχία του προγράμματος.

Naval News – Η ολλανδική κυβέρνηση υποστηρίζει την προσφορά σας;

Pieter Heijboer – Πράγματι, η προσφορά μας υποστηρίζεται ενθέρμως από την ολλανδική κυβέρνηση που περιλαμβάνει οικονομικό διακανονισμό με την υποστήριξη της Atradius (ολλανδικός κρατικός οργανισμός εξαγωγικών πιστώσεων). Εκ φύσεως υπάρχει επίσης μια ευρύτερη βάση κοινών χαρακτηριστικών με άλλους νατοϊκούς και ευρωπαϊκούς εταίρους, όπως η Γερμανία και το Βέλγιο όπου προσφέρουμε ένα ίδιο σύστημα επιχειρήσεων και αισθητήρων «Above Water Warfare System», όπως αυτό προβλέπεται για τις νέες φρεγάτες τους. Ωστόσο αυτό προσφέρει ήδη στην ευρωπαϊκή συνεργασία, από την στιγμή που σημαντικά μέρη αυτής της πρότασης αναπτύσσονται σε άλλους νατοϊκούς και ευρωπαϊκούς εταίρους.

Naval News – Μπορείτε να μας πείτε περισσότερα σχετικά με τον ρόλο της Thales

Pieter Heijboer – Η Thales Netherlands είναι εταίρος μας. Αυτό προσφέρει επιπρόσθετη ασφάλεια στο έργο, αφότου έχουμε μακροχρόνια σχέση συνεργασίας και ενώ μιλάμε αυτό είναι υπό εξέλιξη στα έργα μας για το πρόγραμμα της γερμανικής φρεγάτας F126 και το βελγικό/ολλανδικό πρόγραμμα αντικατάστασης φρεγάτας. Οι αισθητήρες και τα όπλα είναι ένα μείγμα ευρωπαϊκών και αμερικανικών συστημάτων.

Naval News – Αρκετές ειδήσεις Ελληνικών μέσων ενημέρωσης αναφέρουν οι προσφορές των ΗΠΑ και της Γαλλίας υποτίθεται πως έχουν προβάδισμα. Ποια είναι η απάντηση σας; Γιατί πιστεύετε ότι η Damen προσφέρει το καλύτερο πακέτο;

Pieter Heijboer – Η Damen δεν σχολιάζει ισχυρισμούς ή λεπτομέρειες της προσφοράς μας, αλλά επικεντρώνεται στον πελάτη.

Α. Ο πελάτης, το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό συνεχίζει να χρησιμοποιεί την ολλανδικής σχεδίασης και ναυπηγημένη από την Damen Schelde κλάση ΕΛΛΗ, με την οποία είναι ικανοποιημένο λειτουργικά και τεχνικά. Αυτή η ποιότητα η οποία καταλήγει ως ισχύς στο θέατρο, μπορεί να παραταθεί μέσω της προσφοράς μας.

Β. Οι προδιαγραφές της SIGMA 11515 εξυπηρετούν πλήρως τις απαιτήσεις του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού σύμφωνα με τις δηλώσεις του Πολεμικού Ναυτικού.

Γ. Η Damen θα κατασκευάσει 4 πλοία στην Ελλάδα. Αυτό προσφέρει μια ολιστική και μακροχρόνια προοπτική για τον τομέα ναυπήγησης πολεμικών πλοίων της Ελλάδος. Η Damen είναι ο μοναδικός ναυπηγικός όμιλος που έχει αποδείξει ότι μπορεί να κατασκευάσει πλοία εγχωρίως και, την ίδια στιγμή, μπορεί να κατασκευάσει ένα ικανό ναυπηγείο για εξαγωγές. Η Damen έχει αποδείξει ότι αυτό το σχέδιο είναι επιτυχημένο με το Βιετνάμ, την Ινδονησία, την Ρουμανία κ.α. Συνολικά η Damen έχει κατασκευάσει 1000+ πλοία σε εγχώρια ναυπηγεία εκτός Damen.

Δ. Οι καλές τιμές της Damen είναι ανταγωνιστικές, με την τιμή για κάθε πλοίο εγχώριας κατασκευής να κυμαίνεται κάτω απ’ τα 600 εκατομμύρια ευρώ. Σ’ αυτό περιλαμβάνεται και το πακέτο ILS, το οποίο προσφέρει σταθερές ασφαλιστικές δικλείδες στην υποστήριξη και την συντήρηση καθ’ολη τη διάρκεια ζωής των πλοίων.


Στην διαμόρφωση της SIGMA 11515, που προτείνεται για την Ελλάδα, περιλαμβάνεται ενσωματωμένος ιστός με ραντάρ APAR, 16 Mk41 VLS, πυροβόλο 76 χλστ, τουλάχιστον δύο τηλεχειριζόμενοι σταθμοί Narwhal 20mm, 8Χ αντιπλοϊκοί πύραυλοι NSN και ένας εκτοξευτής RAM. Το πλοίο έχει μήκος 119 μέτρων και έμφορτο εκτόπισμα 4400 τόνων.

Για τα πρακτικά, για ένα διάστημα, Γαλλία και Ελλάδα συμμετείχαν σε ξεχωριστές διαπραγματεύσεις, για δύο φρεγάτες τύπου FDI. Ωστόσο, παρά την σύναψη LOI τον Οκτώβριο 2019, η Ελλάδα αποφάσισε να διατηρήσει την επιλογή ανοιχτή και πλέον εξετάζει διάφορες σχεδιάσεις. Οι σχεδιάσεις που εξετάζονται σήμερα, εκτός από την Damen SIGMA 11515, είναι:

· Lockheed Martin με MMSC

· Naval Group με FDI/Belharra

· TKMS με MEKO A200NG (ή MEKO A300)

· Babcock με Type 31/Arrowhead

· Navantia (πιθανόν με την F-110)

· Fincantieri (πιθανόν με την FREMM)

Η διαδικασία προμήθειας δεν φαίνεται να ‘ναι ένας «κλασικός ανοιχτός διαγωνισμός» αλλά διαπραγματεύσεις επιπέδου διακυβερνητικών συνομιλιών με την κάθε πλευρά.

Πηγή: navalnews.com

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

2 Απαντήσεις

  1. Aπό τις πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις με περισσότερες πληροφορίες που έχουμε διαβάσει στην Π&Δ κυρίως.
    Εχω την εντύπωση ότι εάν πράγματι είναι αποφασισμένοι να πάρουν την απόφαση σύντομα, τα ενγχώρια αμυντικά site έχουν βοηθήσει κατά ένα μεγάλο ποσοστό στην ενημέρωση του ευρύτερου κοινού και ανταλλαγής απόψεων.
    Διαμορφώνεται μια γνώση που σε κάποια σημεία βοηθάει και αυτούς που θα πάρουν την απόφαση, όσον αφορά τα επιχειρησιάκα ωφέλη τις κάθε πρότασης.

  2. Πιστευω στην Ολλανδικη προταση. Πρεπει δε, να συνδιαστει και με ετερα οπλικα συστηματα που αποσυρουν ή θα αποσυρουν οι Ολλανδοι ητοι Ν/ΘΗ, LPDH, αποθηκευμενα PzH κτλπ. Αποριας αξιο πως δεν παρουσιασαν και εκδοχο με SeaFire & vls SYLVER

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.