Ολλανδία: Μετά από 20 χρόνια οι μαυροσκούφηδες βγαίνουν από την ναφθαλίνη

Αυτό το καλοκαίρι, οι Ολλανδοί αρματιστές πληρώματα αρμάτων Leopard 2Α6 θα συμμετάσχουν σε νατοϊκή αποστολή της χώρας τους στην Λιθουανία. Σύμφωνα με τον ολλανδό δημοσιογράφο Olof van Joolen, αυτή είναι μια ξεχωριστή στιγμή επειδή έχουν περάσει σχεδόν είκοσι χρόνια από τότε που η Ολλανδία απέστειλε άρματα μάχης στο εξωτερικό. Κατά την προετοιμασία, ανάμεσα στα υπόλοιπα, τα πληρώματα εκτέλεσαν βολές με Leopard 2 του γερμανικού Στρατού τα οποία εκμισθώνει η Ολλανδία.

Η Ολλανδία επέλεξε να συνεργαστεί με την Γερμανία έχοντας ως στόχο να αποκτήσει ξανά το βαρύ οπλικό σύστημα. Από το 2015 Γερμανοί και Ολλανδοί στρατιώτες επανδρώνουν την 414η επιλαρχία αρμάτων μάχης υπό τη διοίκηση της 43ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας στην Χαβελτε. Η ολλανδική ταξιαρχία με την σειρά της τέθηκε υπό τη διοίκηση της γερμανικής 1ης τεθωρακισμένης μεραρχίας πάντσερ. Και οι δύο χώρες γνωρίζουν ο ένας τις μεθόδους του άλλου, την κουλτούρα και την γλώσσα.

Με το ολλανδικό σύστημα διαχείρισης μάχης ΣΔΕΠ ELIAS, η γερμανό-ολλανδική 414η επιλαρχία αρμάτων μάχης μπορεί να ενταχθεί πλήρως στην ολλανδική ταξιαρχία. Πλέον, τα άρματα μάχης διαθέτουν σύστημα παρακολούθησης μπλε δυνάμεων με το οποίο μπορούν να διακρίνουν τα δικά τους στρατεύματα. Αυτό μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο προσβολής των δικών τους στρατευμάτων.

Τον Μάϊο 2018, η 414η επιλαρχία αρμάτων “Panzerbataillon” του γερμανικού στρατού, η οποία διαθέτει και μια ολλανδική ίλη αρμάτων, παρέλαβε το πρώτο Leopard 2A6MA2”, όπως ανακοίνωσαν την 25η Μαΐου 2018 οι γερμανικές ομοσπονδιακές ένοπλες δυνάμεις (Bundeswehr).

Ο διοικητής της 414ης επιλαρχίας αντισυνταγματάρχης Μάρκο Νιμάγιαρ περιέγραψε την “παραλαβή” του Leopard 2A6MA2, το οποίο θα εξοπλίσει την ολλανδική ίλη, ως “ένα μεγάλο βήμα στην ενσωμάτωση της μονάδας, με το ολλανδικό χερσαίο σύστημα ELIAS και την παροχή διαλειτουργικότητας με την 43η μηχανοκίνητη ταξιαρχία.

Τα Leopard 2 της γερμανικής 414ης επιλαρχίας πρόκειται να αναβαθμιστούν επίσης στο πρότυπο 2A6MA2 και θα εφοδιαστούν με το ELIAS ώστε να επιχειρούν μαζί με την 43η μηχανοκίνητη ταξιαρχία, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό αρμάτων μάχης που θα αναβαθμιστούν στα 48.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.