Ολλανδία: VOSS – Βελτιωμένο Επιχειρησιακό Σύστημα Στρατιώτη

Γράφει ο Βασίλης Καραβίδας

Verbeterd Operationeel Soldaten Systeem [(VOSS) – Βελτιωμένο Επιχειρησιακό Σύστημα Στρατιώτη] – Ολλανδία.

Το 1998 οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ολλανδίας ξεκίνησαν ένα πρόγραμμα βελτίωσης των υπαρχόντων υλικών μάχης, με σκοπό τη βελτίωση της ικανότητας των πεζών σε 5 βασικούς τομείς: την επιβίωση, τη φονικότητα, τη βιωσιμότητα, την ευκινησία και την άσκηση διοίκησης και ελέγχου στη μάχη.

Το πρόγραμμα έλαβε την κωδική ονομασία SMP – Soldier Modernization Programme (Πρόγραμμα Εκσυγχρονισμού Στρατιώτη) και μέσω αυτού υιοθετήθηκε ένα νέο σύνολο υλικών που χαρακτηρίζεται ως Mobiliteits- en Voortzettingspakket (MVP) – Πακέτο Επέκτασης και Ευκινησίας. Περιελάμβανε απλά υλικά, όπως το γνωστό poncho liner, σύστημα υπνόσακου και ασκούς νερού 3 λίτρων, αλλά και νέα υλικά όπως βελτιωμένα σακίδια 60, 80 και 120 λίτρων και μια διαμορφούμενη εξάρτυση – γιλέκο.

Απότοκο της συνεχής εξέλιξης και μελέτης, υπήρξε το σύστημα VOSS – Βελτιωμένο Επιχειρησιακό Σύστημα Στρατιώτη (στο οποίο έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές – σχετικοί σύνδεσμοι στα σχόλια), του οποίου σκοπός ήταν να βελτιώσει περαιτέρω τα ατομικά υλικά, ώστε ο στρατός να μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος. Ενδεικτικά περιλαμβάνει το λεγόμενο ”έξυπνο γιλέκο” ένα αντιβαλιστικό γιλέκο που περιλαμβάνει ηλεκτρονικά συστήματα διοίκησης και ελέγχου, καθώς και μια φορητή πηγή ενέργειας για αυτά, νέο κράνος, ειδικά σχεδιασμένος ιματισμός κλπ.

Στην πρόσφατη έκθεση Enforce-tac 19, η Ισραηλινή εταιρία Marom Dolphin, παρουσίασε το νέο σύνολο γιλέκου και σακιδίου, βασισμένο στο πρωτοποριακό σχέδιο της Fusion System, που θα υιοθετηθεί απο τον Ολλανδικό στρατό.

Το σύστημα Fusion ενσωματώνει διάφορα υλικά (σακίδια, αντιβαλιστικό γιλέκο) σε ένα ξεχωριστό σκελετό, χωρίς να απαιτούνται για την προσαρμογή τους ιμάντες ή αγκράφες. Ο πολυμερικός σκελετός και η ζώνη μάχης που τον συνοδεύει, διαθέτουν ειδικές υποδοχές πάνω στις οποίες μπορούν να ασφαλίσουν τα επιμέρους υλικά, ενώ εξίσου ταχεία είναι και η διαδικασία αφαίρεσης τους.

Φυσικά το νέο σύνολο θα διατεθεί στο διασπαστικό σχέδιο Netherlands Fractal Pattern (NFP) που έχει επιλεγεί εδώ και καιρό ως το νέο σχέδιο των Ολλανδών.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.