Ολοκληρώθηκε η πολυεθνική άσκηση «ΝΕΜΕΣΙΣ 2022» στα αδειοδοτημένα θαλασσοτεμάχια και ΑΟΖ της Κύπρου (φωτ&βίντεο)

Στιγμιότυπο απο το Youtube

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου 2022, η πολυεθνική άσκηση «NEMEΣΙΣ 2022», εντός των αδειοδοτημένων θαλασσοτεμαχίων 1, 2, 6, 7, 8, 9, 10, 11 και 13 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ).

Στην άσκηση συμμετείχαν προσωπικό και μέσα από την Κύπρο, την Ελλάδα, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, την Ιταλία και την Αίγυπτο, από 3 ιδιωτικές εταιρείες, καθώς και από τις Ευρωπαϊκές Υπηρεσίες (EMSA) European Maritime Safety Agency και (REMPEC) Regional Marine Pollution Emergency Response Centre for the Mediterranean Sea.

Μέρος των σεναρίων της άσκησης παρακολούθησαν από τις εγκαταστάσεις του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας – Διάσωσης (ΚΣΕΔ), στη Λάρνακα, ο Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Χαράλαμπος Πετρίδης μαζί με τους Πρέσβεις και Ακόλουθους Άμυνας των χωρών που συμμετείχαν στην άσκηση.

Η άσκηση εκτελέστηκε για 9η συνεχή χρονιά και εντάσσεται στο πλαίσιο της προετοιμασίας όλων των κρατικών υπηρεσιών, οι οποίες εμπλέκονται στην υλοποίηση του ενεργειακού προγράμματος της Δημοκρατίας, με σκοπό την ετοιμότητά τους για αντιμετώπιση οποιουδήποτε περιστατικού έκτακτης ανάγκης σε πλατφόρμες εξόρυξης υδρογονανθράκων.

Βίντεο: Αναπαράσταση της άσκησης με τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή

Τον γενικό συντονισμό της σχεδίασης και εκτέλεσης της άσκησης είχε το ΚΣΕΔ, σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Ναυτιλίας, την Εθνική Φρουρά, την Αστυνομία Κύπρου και το Τμήμα Αλιείας.

Η άσκηση περιλάμβανε σενάρια αντιμετώπισης τρομοκρατικής ενέργειας σε πλατφόρμα εξόρυξης υδρογονανθράκων, νηοψίας σε ύποπτα πλοία, απεγκλωβισμού και αεροδιακομιδής τραυματιών, μαζικής διάσωσης συνεπεία εγκατάλειψης της πλατφόρμας, καθώς και αντιμετώπισης θαλάσσιας ρύπανσης.

Για την αποτελεσματική διαχείριση των πιο πάνω σεναρίων της άσκησης απαιτήθηκε η δοκιμαστική εφαρμογή τριών Ειδικών Εθνικών Σχεδίων (ΕΕΣ), τα οποία συμπεριλαμβάνονται στο Βασικό Εθνικό Σχέδιο Κρίσεων της Δημοκρατίας «ΖΗΝΩΝ».

Βίντεο: Στιγμιότυπα από την άσκηση

Συγκεκριμένα ενεργοποιήθηκαν το ΕΕΣ «ΑΣΠΙΔΑ» του Υπ. Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, που αφορά σε αντιμετώπιση τρομοκρατικής ενέργειας, το ΕΕΣ «ΤΕΥΚΡΟΣ» του Υπουργείου Άμυνας, που αφορά σε μαζική διάσωση μετά από ναυτικό ατύχημα και το ΕΕΣ «ΟΡΦΕΑΣ» του Υπουργείου Γεωργίας, που αφορά σε αντιμετώπιση θαλάσσιας ρύπανσης.

Στην άσκηση συμμετείχαν συνολικά 7 μέσα από τις ξένες χώρες, 12 μέσα και υπηρεσίες της Κ.Δ., 3 ιδιωτικές εταιρείες και 2 ευρωπαϊκοί οργανισμοί. Συγκεκριμένα, συμμετείχαν η φρεγάτα ΥΔΡΑ του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, 1 αεροσκάφος τύπου C-130 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, 1 γαλλικό αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας «ATLANTIQUE», 1 ελικόπτερο από την 84 SQUADRON του Ην. Βασιλείου, 1 ιταλικό αεροσκάφος τύπου «Ρ-72», 1 πλοίο ανοικτής θαλάσσης της ιταλικής ακτοφυλακής και 1 αμερικανικό αεροσκάφος τύπου «P-8».

Επιπλέον, από την ΚΔ συμμετείχαν, 5 πολεμικά πλοία της Διοίκησης Ναυτικού του ΓΕΕΦ, 2 ελικόπτερα της 460 ΜΕΔ, 1 μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) της 470 της Διοίκησης Αεροπορίας της Εθνικής Φρουράς, 1 ελικόπτερο της ΜΑΕΠ, 1 αεροσκάφος από το Τμ. Δασών, 2 περιπολικά σκάφη της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας. Επιπρόσθετα, το δεξαμενόπλοιο «ALEXANDRIA» της εταιρείας PETRONAV, που χρηματοδοτείται από την ΕMSA, καθώς και 1 σκάφος της ιδιωτικής εταιρείας EDT Offshore, ενώ η εταιρεία PETROLINA κάλυψε μέρος των καυσίμων των αεροναυτικών μέσων που συμμετείχαν στην άσκηση.

Από πλευράς Ομάδων Ειδικών Επιχειρήσεων, συμμετείχαν ο Ειδικός Αντιτρομοκρατικός Ουλαμός της Μηχανοκίνητης Μονάδας Άμεσης Δράσης της Αστυνομίας, η Αερομεταφερόμενη Ομάδα Αλεξιπτωτιστών της 31ης ΜΕΕΔ της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, το 747 Ειδικό Τάγμα Μηχανικού του Ελληνικού Στρατού, η ειδική ομάδα του 865 Τάγματος Εναερίου Εφοδιασμού, Ομάδες Υποβρύχιων Καταστροφέων της ΜΥΚ της Διοίκησης Ναυτικού, ο Σύνδεσμος Εφέδρων Βατραχανθρώπων Κύπρου (ΣΕΒΑΚ), η Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, εξειδικευμένοι νοσηλευτές της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, οι 2 Ειδικές Ομάδες Διάσωσης του Αεροδρομίου Λάρνακας και Πάφου, καθώς και Ομάδα Αντιμετώπισης Θαλάσσιας Ρύπανσης του ΤΑΘΕ.

Κατά την άσκηση χρησιμοποιήθηκαν οι εγκαταστάσεις της Αεροπορικής Βάσης Ανδρέας Παπανδρέου και της Ναυτικής Βάσης Ευάγγελος Φλωράκης της Εθνικής Φρουράς.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.