Ολοκληρώθηκε η σχεδίαση του πρώτου ελληνικού τεθωρακισμένου οχήματος 4×4

©gov.uk - Φωτογραφία αρχείου | Ελαφρύ θωρακισμένο περιπολικό όχημα Foxhound του Ηνωμένου Βασιλείου, στο στρατόπεδο Bastion, στο Αφγανιστάν.

Από Σάββας Δ. Βλάσσης, πηγή: doureios.com

Η Παρασκευή 3 Απριλίου, μπορεί να χαρακτηρισθεί ιστορική ημέρα για την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία. Η αμιγώς Eλληνική εταιρεία EODH με έδρα την Χαλκιδική, ενημέρωσε επισήμως τα Υπουργεία Εθνικής Αμύνης και Προστασίας του Πολίτη, όπως και το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΣ, για την ολοκλήρωση της σχεδιαστικής αναπτύξεως του πρώτου τεθωρακισμένου οχήματος4×4 μεγάλης ευκινησίας πολλαπλού ρόλου.

Μετά την ολοκλήρωση της σχεδιάσεως, επόμενο βήμα είναι η παρουσίαση του πρωτοτύπου, η οποία είχε προγραμματισθεί να γίνει στην διεθνή έκθεση EUROSATORY και αμέσως μετά στην Αθήνα στην DEFEA 2020, που όμως αναβλήθηκαν λόγω της πανδημίας. Το έργο εκτελέσθηκε μέσα σε διάστημα ολίγων μόνο μηνών, στο πλαίσιο ενός προγράμματος που εξελίσσεται βασισμένο σε ιδίους πόρους της EODH, χωρίς καμμία κρατική υποστήριξη. Όραμα των συντελεστών της προσπάθειας, είναι η πανηγυρική εμφάνιση του πρώτου ελληνικής σχεδιάσεως τεθωρακισμένου οχήματος 4×4 στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου 2021, όταν θα εορτασθούν με λαμπρότητα τα 200 χρόνια από την Παλιγγενεσία.

Η κατηγορία των τεθωρακισμένων τακτικών οχημάτων 4×4 υποσκελίζει τα τελευταία έτη εντελώς τα “παραδοσιακά” συμβατικά οχήματα 4×4 τύπου τζιπ, που χρησιμοποιούν οι ένοπλες δυνάμεις διεθνώς, λόγω των αυξημένων απαιτήσεων στην προστασία των επιβατών. Το ελληνικής εμπνεύσεως όχημα είναι τμηματικής – σπονδυλωτής σχεδιάσεως που ακολουθεί όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές και είναι σε θέση να καλύψει ευρεία ποικιλία αποστολών, τόσο για τις Ένοπλες Δυνάμεις όσο και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Από πλευράς τεχνικών χαρακτηριστικών, το ελληνικό όχημα είναι βάρους 10 τόννων, δυνάμενο να μεταφέρει ωφέλιμο φορτίο 2+ τόννων με ταχύτητα, ευκινησία και υψηλή ασφάλεια. Συνεπώς, είναι κατά πολύ ανώτερο σε επίπεδο προστασίας και μεταφορικής ικανότητος, από τεθωρακισμένα οχήματα 4×4 όπως το γνωστό στον Ελληνικό Στρατό VBL αλλά πολύ πιο “ισορροπημένο” σε σχέση με υπέρβαρα τεθωρακισμένα οχήματα 4×4 που υπερβαίνουν τους 14-15 τόννους μεικτού φορτίου και αντιμετωπίζουν πρόβλημα ευκινησίας εκτός οδών. Σε κάθε περίπτωση, με μεικτό βάρος 12 τόννων, το όχημα θα διακρίνεται από υψηλή στρατηγική ευκινησία (μπορεί να μεταφερθεί στο εσωτερικό αεροσκάφους C-130) όσο και τακτική.

Χάρη στον πετρελαιοκινητήρα ισχύος 300 ίππων που εξασφαλίζει πλεόνασμα ισχύος, το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων, τις ανεξάρτητες αναρτήσεις, την μόνιμη τετρακίνηση, τα εξελιγμένα συστήματα ελέγχου πρόσφυσης με κεντρικό σύστημα ρύθμισης πιέσεως ελαστικών και τροχούς με εσωτερικό ελαστικό δακτύλιο Run-Flat αλλά και χάρη στην μεγάλη εδαφική ανοχή, το όχημα διακρίνεται από υψηλό επίπεδο ευκινησίας εκτός δρόμου. Η τυπική αυτονομία ανέρχεται σε 500 χλμ.

Στους χώρους του τεθωρακισμένου είναι δυνατή η μεταφορά 4 ανδρών στην διπλή καμπίνα και άλλων 4 στο πίσω διαμέρισμα επιβατών, με μεγάλη άνεση για μεταφορά φόρτων μάχης και προστασία σε ειδικής σχεδιάσεως πτυσσόμενα καθίσματα. Αναλόγως των επιθυμιών του χρήστη, μπορεί να διαμορφωθεί σε διάφορες εκδόσεις και παραλλαγές ακόμη και για την μεταφορά αυτόματου όλμου 120 mm, αποτελώντας εποχούμενο στοιχείο μεγαλύτερης ισχύος εν σχέσει με το τυπικό ερπυστριοφόρο Μ106 του Ελληνικού Στρατού. Όπως είναι αναμενόμενο, στην οροφή του οχήματος μπορεί να εγκατασταθεί σταθεροποιημένος τηλεχειριζόμενος σταθμός οπλισμού για πολυβόλο μέχρι πυροβόλο.

Η σχεδιαστική ομάδα της EODH υιοθέτησε πλήρως σπονδυλωτή – τμηματική σχεδιαστική αντίληψη, επιτρέποντας στο όχημα να καλύψει πληθώρα αποστολών και σε συνδυασμό με το αυτοφερόμενο πλαίσιο (monocoque design) εξασφαλίζονται σοβαρά συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τον διεθνή ανταγωνισμό. Η σύγχρονη θωράκιση του οχήματος παρουσιάζει επιπλέον καινοτομίες και εξασφαλίζει προστασία έναντι πυρών φορητού οπλισμού, βαρέων πολυβόλων, θραύσματα οβίδων και εκρήξεις ναρκών, αλλά αναβαθμίζεται και προσαρμόζεται με ευκολία σε κάθε απαίτηση και αποστολή του πελάτη. Πρέπει να σημειωθεί ότι ελήφθη υπ’ όψιν η παρουσίαση περιορισμένου οπτικού, ακουστικού, θερμικού και ηλεκτρομαγνητικού ίχνους.

Προαιρετικώς μπορεί να εγκατασταθεί σύστημα προστασίας ΡΒΧ Πολέμου, βαρούλκο αυτοπερισυλλογής, ειδικός εξοπλισμός αστυνομικών επιχειρήσεων (πτύο, αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης, εκτοξευτής δακρυγόνων κ.λπ.). Είναι αυτονόητο ότι αναλόγως των απαιτήσεων του πελάτη, πρακτικώς μπορεί να προσαρμοσθεί ο,τιδήποτε από πλευράς ηλεκτρονικών, αισθητήρων και συστημάτων αποστολής.

Το ελληνικό τεθωρακισμένο όχημα εκτιμάται ότι θα διακρίνεται από μοναδική σχέση ανταγωνιστικής τιμής προς προσφερόμενες ικανότητες, διαθέτοντας σοβαρό συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι του διεθνούς ανταγωνισμού από πάσης απόψεως. Το πρωτότυπο βρίσκεται ήδη στο στάδιο της κατασκευής με πόρους της εταιρείας και σχεδιάζεται να παρουσιασθεί στους επισήμους στις αρχές του θέρους.

Ομοίωμα συστήματος πτυσσόμενων καθισμάτων της EODH για τεθωρακισμένα οχήματα με ειδική προσαρμογή και μηχανισμούς αναρτήσεως για άνεση και ανώτερη προστασία του προσωπικού.

Το πρόγραμμα δεν αποβλέπει μόνο στην κάλυψη εθνικών αναγκών αλλά και σε διείσδυση στην διεθνή αγορά. Από πλευράς παραγωγής δε, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη επαφές με σειρά ελληνικών εταιρειών για συνεργασία και ανάληψη επιμέρους έργου, εμπλέκοντας στον μέγιστο βαθμό την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία. Υπ’ αυτή την έννοια, το πρόγραμμα συνιστά εξαιρετική επιλογή για ουσιαστική συνολική “επανεκκίνηση” στον χώρο. Οι υπεύθυνοι εκτιμούν ότι η εν σειρά παραγωγή του οχήματος στην Ελλάδα μπορεί να ξεκινήσει εντός διαστήματος 6 μηνών και οι παραδόσεις να αρχίσουν πριν την εκπνοή του 2020!

Και ελληνικό στρατιωτικό φορτηγό όχημα

Ήδη οι άνθρωποι της EODH έχουν εκπονήσει ολοκληρωμένο σχέδιο αναπτύξεως και ελληνικού “γνήσιου” στρατιωτικού φορτηγού οχήματος, δηλαδή βασισμένου σε στρατιωτικές προδιαγραφές και όχι έκδοχο φορτηγού για πολιτική χρήση. Οι αρχικές προσεγγίσεις αναφέρονται σε έκδοση 4×4 ωφέλιμου φορτίου 5-8 τόννων (αναλόγως του εδάφους κινήσεως) και έκδοση 6×6 ωφέλιμου φορτίου 8-12 τόννων. Το αποτέλεσμα αναμένεται να συνοδεύεται και σε αυτή την περίπτωση από άκρως ανταγωνιστική σχέση κόστους προς ικανότητες – προδιαγραφές.

Τα ανωτέρω, περιγράφουν περίπου έναν μικρό “θρίαμβο” της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, απεικονίζοντας τις δυνατότητες, την μεγαλύτερη ευελιξία και τον ταχύτερο βαθμό ανταποκρίσεως, που για αντικειμενικούς λόγους δεν μπορούν να επιδείξουν κρατικές εταιρείες. Οι άνθρωποι πίσω από αυτά τα προγράμματα, έχουν αντιληφθεί την σημασία του ορόσημου που αντιπροσωπεύει το 2021 και αξιολογούν ως ιστορική ευκαιρία και στοίχημα παράλληλα, την πρόθεση της κυβερνήσεως να παρουσιάσει κάποια προγράμματα αναπτύξεως εθνικών εμβληματικών προϊόντων. Η συγκεκριμένη αναπτυξιακή δραστηριότητα, περιφρονεί κι έρχεται σε πλήρη αντίθεση με κινήσεις που έχουν ξεκινήσει ήδη από επιχειρηματικά σχήματα για την ανάληψη της αντιπροσωπεύσεως ξένων οίκων, με σκοπό το “πλασάρισμα” λύσεων συμπαραγωγής ξένων οπλικών συστημάτων που θα βαπτιστούν απλώς “ελληνικά”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

11 Απαντήσεις

 1. Προφανως ερευνα αγορας δεν εγινε και θα τα πληρωσει το κοροιδο(ΕΣ)…
  Αλλιως θα θυμωντουσαν οτι παραχωρουνται ανω των 1000 Μ1117 με κοστος μονο τα ναυλα(10000$/εκαστο)
  που θα καλυψουν μια χαρα ολους τους ρολους πλην αυτο της μεταφορας προσωπικου.
  Για τα ….MRAP…και αυτα παραχωρουνται δωρεαν…εμεις θα τα πληρωσουμε καινουργια…

  1. Τα M-1117 μπορεί να είναι έξοχα οχήματα αναγνώρισης και ασφαλείας, αλλά πέραν αυτών δεν μπορούν να εκτελέσουν τίποτε άλλο στη διαμόρφωση που μας προσφέρονται (δεν υπονοώ ότι δεν πρέπει να αποκτηθούν για τα παραπάνω καθήκοντα για τα οποία είναι χρησιμότατα). Η δε μετατροπή τους θα απαιτούσε σημαντικές δαπάνες με αμφίβολα αποτελέσματα λόγω εγγενούς σχεδίασης (κινητήρας πίσω, μικρό διαμέρισμα, σχετικά μικρή μεταφορική ικανότητα).
   Αντιθέτως, μία σύγχρονη σχεδίαση οχήματος 4×4 (ενδεχομένως με δυνατότητα εξέλιξης και μεγαλύτερου 6×6 εκδόχου στο μέλλον) θα μπορούσε επιτέλους να προσφέρει στον Ε.Σ. μια ενιαία πλατφόρμα -και μάλιστα με θωράκιση- για μια σειρά ρόλους (πέραν μιας έκδοσης γενικής χρήσης ή μεταφοράς προσωπικού, αναφέρομαι σε φορείς βαρέων όπλων, αισθητήρων, εξοπλισμού διοίκησης – επικοινωνιών & ηλεκτρονικού πολέμου, ΠΑΠ, EOD, ΚΟΕ νοσοκομειακά κ.ά.) για τους οποίους σήμερα είτε υφίστανται πεπαλαιωμένα και ανεπαρκή αθωράκιστα οχήματα μιας πλειάδας διαφορετικών τύπων, είτε δεν υφίστανται καθόλου.

   1. Mε εξαιρεση ρολους που απαιτειται εσωτερικος χωρος επιπεδου ΤΟΜΑ (νοσοκομειακο,μεταφορας προσωπικου και ισως ΚΟΕ) το Μ1117 μια χαρα μπορει να υποστηριξει αλλους ρολους
    (Α/Τ,ΠΑΠ,περισυλλογης κτλ) με την αφαιρεση του πυργου,οπως αλλωστε ηδη κανει στη μορφη του Μ1200.
    Κακο timing θα ελεγα τουλαχιστον…

    Ειναι τουλαχιστον εξωφρενικο στο βωμο της εμμονης (οχι της δικιας σου) της ομοιογενειας να χρεωθει ο ΕΣ ενα οχημα κοστους εκατονταδων χιλιαδων ευρω,οταν θα μπορει να κανει τη δουλεια του σε πλειαδα ρολων (εστω και με καποιους συμβιβασμους με ενα οχημα που θα του κοστισει 10000$+πιθανο κοστος επανενεργοποιησης και πιθανης μετατροπης-προσαρμογης σε πρωτογνωρα μεγαλες ποσοτητες.

  2. Μοιάζει η περιγραφή με MRAP αλλά ξέρουμε αν θα ειναι τελικά.
   Τα MRAP υποφέρουν εκτός δρόμου, δεν χρειάζεται τέτοιο όχημα ο ΕΣ.

   Τα Μ1117 ειναι μια λύση ανάγκης, αν παραχωρηθούν δωρεάν και σε μεγάλες ποσότητες θα δώσουν αρκετές λύσεις αν μετατραπούν και σε φορείς οπλισμού, όλμων, shorads, αναγνώρισης, αντιαρματικά κλπ.

   Αυτά βέβαια θα παραχωρηθούν χωρίς οπλισμό και ασυρμάτους λογικά, ερωτηματικό και το θερμικό αν θα ξηλωθεί. Από την κατάσταση που ειναι το υλικό του ΕΣ έστω και με συμβιβασμούς θα βρει χώρο.

   Τώρα πόσο “εθνικό” είναι τι κόστος και τι επιδόσεις θα έχει ειναι μεγάλο ερωτηματικό.
   Η εταιρία δεν εχει την τεχνογνωσία για κάτι τέτοιο, προφανώς θα έχει βοήθεια από σχεδιαστικό οίκο του εξωτερικού, πιθανότατα γερμανικού…

   1. Ίσως να χρησιμοποιηθεί ένα ήδη υπάρχον και δοκιμασμένο σασί της μερσεντές π.χ. Unimog, η ένα αντίστοιχο της ΜΑΝ, που προσφέρουν εξαιρετική ευκινησία σε αυτού του είδους οχημάτων.

  1. Δεν είναι συγκρίσιμες αυτές οι περιπτώσεις. Στη μία περίπτωση μιλάμε για μια απαίτηση μερικών δεκάδων ΤΟΜΑ (το σύνολο των συστημάτων μάχης του οποίου ήταν ξένης προέλευσης), ενώ στην άλλη περίπτωση μιλάμε για μια απαίτηση μερικών χιλιάδων δυνητικά οχημάτων διαφόρων εκδόσεων και για πολλούς φορείς.
   Ούτε τα Marathon, ούτε και τα λοιπά μοντέλα φορτηγών Steyr/MAN-Steyr και Oshkosh που κατασκεύασε ή συναρμολόγησε η ΕΛΒΟ είχαν εξαγωγική προοπτική, αλλά μια χαρά κύλησαν ως προγράμματα.
   Επίσης, το Κένταυρος δεν απέτυχε από έλλειψη εξαγωγικής προοπτικής….

 2. Ένα άλλο πρόγραμμα που θα πρέπει κάποια στιγμή να ξεκινήσει σοβαρά, είναι η ανάπτυξη μιας “οικογένειας εθνικών RCWS”, που θα ξεκινούν από ελαφρούς πυργίσκους για πολυβόλα των 7,62mm ή των 12,7mm και θα φτάνουν σε πυργίσκους με πυροβόλα των 40mm ή/και με κατευθυνόμενα βλήματα, για διάφορες χερσαίες και ναυτικές εφαρμογές. Τα δε σκοπευτικά όργανα επίσης μπορούν να είναι 100% εγχώρια.
  Στο παρελθόν ελληνικές εταιρείες διαφήμιζαν κάποια σχετικά προϊόντα, αλλά αφενός αυτά ήταν μεμονωμένα μοντέλα (και όχι ευρεία “οικογένεια” συστημάτων), αφετέρου είτε απέτυχαν παταγωδώς στην πράξη, είτε παρέμειναν στο στάδιο της μπροσούρας χωρίς να κατασκευαστεί ούτε καν κάποιο πρωτότυπο.

  1. Αν πάρουμε τα Μ1117 είναι μια καλή λύση να μετατρέπουμε σε RWS τον υπάρχοντα πύργο ώστε να αλλάξει και η εσωτερική διαρρύθμιση

  1. Προφανώς, σιγά μην είχε την δυνατότητα η EODH να παρουσιάσει απο το μηδέν, εθνικά φορτηγά και 4Χ4…
   Εγώ απορώ που θα δημιουργηθούν παραγωγής στην ΕΛΒΟ, έχει να κάνει δηλαδή με την πώληση της;
   Οπως και να εχει νέα φορτηγά χρειάζεται ο στρατός σε μεγάλες ποσότητες. Περιμένουμε βέβαια τις τελικές προτάσεις και το κόστος.

   Υ.Γ. Χρόνια πολλά σε όλους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.