Ολοκληρώθηκε η εκπαίδευση των πρώτων Ανθυποπλοίαρχων χειριστών P-3 Orion

Με απόλυτη επιτυχία ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή της η πρώτη Σειρά Αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού για την απόκτηση Πολιτικού Πτυχίου Επαγγελματία Χειριστού Αεροπλάνων επιπέδου Αερογραμμών ATPL (A) σύμφωνα με τα πρότυπα της Πολιτικής Αεροπορίας της Ευρώπης EASA.

Την Παρασκευή, έγινε στις εγκαταστάσεις της Αναδόχου της Σύμβασης για την εκπαίδευση των Αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού εταιρείας AEROSERVICES, στο Αεροδρόμιο Πάχης Μεγάρων, η Τελετή αποφοίτησης της Πρώτης Εκπαιδευτικής Σειράς.

Οι Ανθυποπλοίαρχοι του ΠΝ ολοκλήρωσαν την εκπαίδευσή τους εντός του Συμβατικά προβλεπομένου χρονικού διαστήματος 18 μηνών, περνώντας όλες τις εσωτερικές της Σχολής και τις εξετάσεις στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας με την πρώτη φορά και με άριστη επίδοση.  Κατά γενική ομολογία όλων των εμπλεκομένων οι επιδόσεις και η εν γένει συμπεριφορά των εκπαιδευομένων ανέδειξε την υψηλή κατάρτιση και αφοσίωση στην Αποστολή των Αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού.

Οι Ανθυποπλοίαρχοι χειριστές αεροπλάνων θα εκπαιδευτούν στην συνέχεια επί τύπου στο αεροπλάνο P3 ORION στις Ηνωμένες Πολιτείες και θα στελεχώσουν την Μοίρα Αεροπλάνων της Διεύθυνσης Αεροπορίας Ναυτικού.

Την Απονομή των Πτυχίων και Αναμνηστικών Πλακετών κατά την Τελετή πραγματοποίησε ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης, ο οποίος στην ομιλία του ετόνισε την αναγκαιότητα επανένταξης των αεροπλάνων ναυτικής συνεργασίας στο δυναμικό του Πολεμικού Ναυτικού, τα καθήκοντα των νέων χειριστών και συνεχάρη για τις επιδόσεις τους, τους Ανθυποπλοιάρχους και την Ανάδοχο εταιρεία.

Την Τελετή Απονομής τίμησαν με την παρουσία τους ο Διοικητής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας κ. Κωνσταντίνος Λιτζεράκος ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό, ο Δήμαρχος Μεγάρων κ. Γρηγόρης  Σταμούλης, ο Διοικητής του Στρατιωτικού Αεροδρομίου Πάχης Μεγάρων Συνταγματάρχης Ιωάννης Κουκούλης, ο Διοικητής Υπηρεσίας Εναερίων Μέσων Σωμάτων Ασφαλείας Ταξίαρχος ΕΛ.ΑΣ. Χαράλαμπος Συρογιάννης και Πύραρχος Π.Σ. Γεώργιος Πορτοζούδης, στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και της Αναδόχου εταιρείας AEROSERVICES.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η εκπαίδευση της Δεύτερης Σειράς Αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού.


Πηγή: militaire.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

27 Απαντήσεις

  1. Όταν τα αποσείρουν οι αμερικάνοι (και δεν έχουν που να τα σπρώξουν) μπορεί να παραχωρήσουν μερικά στην Ελλάδα σε «προνομιακή» τιμή (όπως λένε συνήθως), αλλιώς δεν νομίζω να έρθουν P-8A στο ΠΝ.

   1. Ίσως να παίξει ένα σουηδικό Swordfish, σε περίπτωση που θα επιμένουν όμως σε σκέτη επιτήρηση μπορεί και ένα GlobalEye με τα 2 ραντάρ που φέρει(αν σκοπεύουν και σε έναν εκσυγχρονισμό των Eriye), αλλά και αυτό μάλλον στο μακρινό μέλλον(αφου ξόδεψαν τα χρήματα για χατήρια στους αμερικάνους). Για να μιμηθούν ένα JSOC που κυνηγάει ξυπόλητους αντάρτες στην Αφρική και στην ευρύτερη περιοχή της μέσης ανατολής.

  2. Και τι να κάνουμε τα P-8 ρε αδέλφια; Εδώ δεν έχουν υποστεί εκσυγχρονισμό τα Seahawk του ΠΝ. Για FOS βέβαια δεν συζητάμε… άσε που κοντεύουν να γίνουν ασθενοφόρα και αυτά.

   1. @SAS

    Ο «Πωσειδόνας» ήταν νομίζω για παράδειγμα, στην θέση αυτού θα μπορούσε να είναι ένα άλλο μοντέλο. Όσον αφορά το σημείο με τους εκσυγχρονισμούς, εκεί εμφανίζονται πλέον αρκετές εκρεμότητες σε πολλά συστήματα/μέσα(πλωτά, ιπτάμενα η ξηράς), οπότε μια συζήτηση για «αντικατάσταση» ΑΦΝΣ(;) είναι νομίζω θεωρητική(για αυτό έγραψα »ίσως« και για τα SF/GE που προσφέρουν οι Σουηδοί).

    @tsimuha

    Οι γείτονες πάντως με αυτές(τις προπέλες) πουλάνε μούρη στο Αιγαίο(ενώ εμείς περιμένουμε ελεημοσύνες απο την άλλη ακτή του ατλαντικού, για υπερασπιστούμε αυτά που μας άφησαν οι πρόγονοι που αγωνίστηκαν για να έχουμε εμείς σήμερα).

 1. Το «μουρη» πηγαινε στο οτι πολλες φορες στο παρελθον αντι να επιλεξουμε «φθηνες» και δοκιμασμενες λυσεις επιλεξαμε τα «ακριβα» τα αρωματα (πχ ΝΗ-90)

  1. Η περίπτωση με τα ΝΗ90 ήταν όντως ένα θέμα, νομίζω όμως ότι ξεχωρίζει απο άλλες(ίσως με εξαίρεση τα υποβρύχια, επειδή και εκείνα αντιμετώπισαν αρκετά προβλήματα τα οποία έπρεπε να λυθούν), εφόσον στα αεροσκάφη αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αγορές παλαιότερων σχεδίων, ενώ στα άρματα μάχης και τα (λίγα σε αριθμούς) σύγχρονα αυτοκινούμενα πυροβόλα που αποκτήθηκαν, επέλεξαν «απλά» τα πιο προηγμένα προϊόντα του είδους που προσφέρονται στην αγορά. Ένα θέμα που σηκώνει συζήτηση είναι νομίζω και τα Απάτσι, στο σημείο εξόδων – απόδοσης του συστήματος, επειδή όσο φοβερά είναι στον οπλισμό που μπορούν να μεταφέρουν, είναι και στις απαιτήσεις για συντήρηση που έχουν απο τους χρήστες.

   Στα επιθετικά ελικόπτερα, μου έκανε πάντως εντύπωση που δεν ασχολήθηκαν ποτέ (σοβαρά) με τα PAH-1, ενώ σήμερα ανακάλυψαν ξαφνικά έναν μικρό «Ινδιάνο» στα ίδια μεγέθη αλλά με μικρότερο φορτίο αντιαρματικών όπλων(σε σύγκριση με το υπέρ-ευέλικτο γερμανικό μοντέλο που μπορούσε να φέρει έξι αντιαρματικούς πυραύλους για υποστήριξη του ιππικού απο αέρος).

   https://m.youtube.com/watch?v=Q4VzDMm6S4Q

   1. Αν και πολυ καλο στον ρολο του, δεν το χωνεψα ποτε το Bo.
    Παντα ημουν υπερ των γαλλικων, οχι του μικροσκοπικου Gazelle, αλλα του SA-361.
    Eκεινη η φωτο με τους 8 HOT και τo θερμικο στη μουρη με στοιχειωνει ακομη.

 2. @tsimuha @Κλείτος ο μέλας

  Σίγουρα δεν ήταν αυτό που λέγεται ο ιδανικός υποψήφιος για διαγωνισμό ομορφιάς, μπορούσε όμως να προκαλέσει μεγάλη ζημιά και φόβο στο αντίπαλο ιππικό. Ειδικά στην έκδοση PAH-1A1 εξοπλισμένο με πυραύλους HOT2, ψηφιακό ΣΕΠ και ικανότητα για αποστολές στο σκοτάδι, ήταν αυτό που θα έτρεμε ένας αρχηγός πληρώματος(και ανώτεροι) στο αντίπαλο ιππικό, εάν ήξεραν ότι υπάρχει στο οπλοστάσιο εκείνου που θέλουν να επιτεθούν.

  Στην ουσία ήταν ένα ιπτάμενο (πολύ πιο ευέλικτο) Jaguar*, με περισσότερα αντιαρματικά όπλα έτοιμα για χρήση, το οποίο αν υπηρετούσε σήμερα θα έφερε ίσως και έναν Πύργο με ΗΟ σύστημα FLIR(όπως αυτούς που φέρουν τα Predator/Reaper για παρακολούθηση και στοχοποίηση), αντί για μια «μπάλα» όπως φέρεται απο τους ινδιάνους.

  Αν στο μέλλον στην ΑΣ χρειαστούν ελικόπτερο με ένα είδος «μπάλα» στο σημείο που την φέρει ο ινδιάνος, ίσως να ασχοληθούν με το νέο ευρωπαϊκό PAH-2(Tiger) που αντί για ένα ραντάρ Longbow φέρει ένα σύστημα με ηλεκτροοπτικά στο ίδιο σημείο.

  Άρμα μάχης Jagdpanzer «Jaguar»: Ο τελευταίος κυνηγός αρμάτων του γερμανικού στρατού της μεταπολεμικής εποχής

  1. Η ιδέα που παρουσιάστηκε στο μοντέλο επιδείξεων της γερμανικής εταιρίας(που φαίνεται στην φωτογραφία που παρέθεσες με ειδική παραλλαγή), υιοθετήθηκε όμως προφανώς απο τους αμερικανούς(οι οποίοι θέλουν να κατηγορούν συνέχεια άλλους για απομιμήσεις) οι οποίοι το εφάρμοσαν στους μικρούς ινδιάνους, ενώ στην χώρα που πρωτοπαρουσιάστηκε εφαρμόστηκε αργότερα στα νέα σύγχρονα ευρωπαϊκά επιθετικά ελικόπτερα και συγκεκριμένα στην έκδοση για την γερμανική αεροπορία στρατού(όπως φαίνεται στις παραπάνω φωτογραφίες).

  2. Γι αυτό είσαι τεράστιος τσιμούχα, ακόμα και όταν κάνω πλάκα ως ημιμαθής,πάλι με μαθαίνεις και με ρίχνεις σε περισυλλογή επίσης για τις προμήθειες οπλικών συστημάτων…
   και μετά με λες οτι με υποψιάζεσαι…
   Πάντως σε αυτό το ελικόπτερο που δε το ήξερα καν,»όπως κ το γαλλικό,που είπες εννοείται»με κάνει εντύπωση που τους αντιαρματικούς φορείς τους είχε σε διαφορετικές διαμορφώσεις,
   αλλά για συνεχίσω τη πλάκα, η μπάλα αυτή δεν είναι αμερικάνικη γι αυτό δε τη προτιμάμε,έχουμε προτίμηση στα αμερικανικά προιοντα

   1. Προφανώς περίμεναν να γίνει η «μπάλα» αμερικανική για να αναγνωρίσουν την χρησιμότητα της για τον ΕΣ.

    Όσο αυτή ήταν εγκατεστημένη στα «φτωχά» και άσχημα ευρωπαϊκά ελικόπτερα, δεν έδειχναν ενδιαφέρον για αυτά που θα μπορούσε να προσφέρει στον ΕΣ, ενώ όταν απέσυραν οι αμερικάνοι τους ινδιάνους με «μπάλα» (που πουλάνε σήμερα με το κιλό στους ενδιαφερόμενους απο Ευρώπη) ανακάλυψαν την χρησιμότητα αυτής της μπάλας για την ΑΣ(μετά θυμώνουν όταν τους χαρακτηρίζουν εξωγήινους στα θέματα των αμυντικών εξοπλισμών).

    Πάντως το γερμανικό που αποκτήθηκε και απο,άλλες χώρες(όπως μια Ισπανία), ήταν όσον αφορά τα οπλικά φορτία ένα είδος χαμαιλέοντας, αφού μπορούσε να εξοπλιστεί με μια ποικιλία όπλων(πέραν των αντιαρματικών εφαρμογών).

    https://k41.kn3.net/taringa/1/9/8/0/9/3/16/puntoyseguido/EA5.jpg?7489

    http://4.bp.blogspot.com/-JDMgAnH6BhQ/UeZIdjaDWHI/AAAAAAAADNs/QVVjfjd0yZo/s1600/BO-105+(2).jpg

    http://www.dontgivvafuq.com/misc/pics/bo105/bo105_cbs_03.jpg

    http://www.dontgivvafuq.com/misc/pics/bo105/bo105_cbs_04.jpg

    http://www.dontgivvafuq.com/misc/pics/bo105/bo105_cbs_06.jpg

    http://www.dontgivvafuq.com/misc/pics/bo105/bo105_cbs_05.jpg

    https://i.pinimg.com/originals/fe/db/35/fedb35295181ac3fd6453555ca2dabcb.jpg

 3. Στις παραπανω φωτο το ΒΟ-105 φερει στον ιστο την σταθεροποιημενη πλατφορμα OPHELIA της γαλλικης SFIM.
  Aυτη ηταν αποκλειστικα για παρατηρηση και σκοπευση και οχι για ναυτιλια.
  Εφερε TV Camera, αποστασιομετρο laser της Cilas και το FLIR Calipso της TRT.
  Eιχε περιθωρια κινησεων +/- 120 μοιρες σε αζιμουθιο και -30/+20 σε ανυψωση.
  Οι πληροφοριες προβαλονταν σε μονοχρωμη οθονη HDD και σε ενα upside down HUD απο Alpha Jet τοποθετημενο στην οροφη του κοκπιτ.
  Περαιτερω βελτιωσεις αφορουσαν την αντικατασταση της μονοχρωμης οθονης με εγχρωμη.
  Καποια στιγμη προστεθηκε ακομη μια σταθεροποιημενη πλατφορμα (παλι της SFIM) στο ρυγχος αποκλειστικα για ναυτιλια.
  Αυτη περιελαμβανε wide angle FLIR της Leitz και LLTV της ΑΕG.
  Oι πληροφοριες προβαλονταν σε helmet mounted CRT της Ferranti

  View post on imgur.com

 4. Εδω σε εγχρωμη φωτο

  View post on imgur.com

  Εδω η ναυτικη εκδοση για την Κολομβια

  View post on imgur.com

  και το Μεξικο

  View post on imgur.com

  Εδω απο τις σπανιες φορες που φερει ρουκετες (στην δευτερη φωτο διακρινεται και ενας magic κατω αριστερα )

  View post on imgur.com

  View post on imgur.com

 5. Αφού μπήκαμε στις λεπτομέρειες, και επειδή πρόκειται για έναν πραγματικό (ιπτάμενο) ελβετικό σουγιά, παρακάτω ακόμα μερικές φωτογραφίες με φορτία όπλων του μικρού Γερμανού κυνηγού αρμάτων.

  Εδώ με ένα μίγμα αντιαρματικών όπλων που περιέχει AGM-114

  Εδώ ένα ισπανικό με πυροβόλο των 20mm

  Εδώ εξοπλισμένο με ραντάρ σε υπηρεσία του μεξικάνικου ναυτικού

  Η οπλισμένο με 2 ισχυρά πυροβόλα και ρουκέτες

  Εδώ μια εξωτική έκδοση με ένα σύστημα λέιζερ για ανίχνευση υγραερίου

 6. Μια φορα αν μπει καποιος ξενος σε αυτο το θεμα δεν θα ξερει τι γινεται, θα διαβαζει για P-3 στον τιτλο και θα βρει τοσες φωτο του ΒΟ-105!
  Μια λεπτομερεια που εχουν τα ναυτικα ΒΟ-105 του Μεξικου (ισως και της Κολομβιας ) ειναι τα αναδιπλουμενα πτερυγια του στροφειου για να μπαινουν μεσα στα ελικοδρομια των σκαφων.
  Επισης μια αλλη λεπτομερεια αυτων ειναι οτι δεν παραδοθηκαν στο Μεξικο ( τουλαχιστον τα 6 πρωτα) αλλα στην Ισπανια, οπου ναυπηγουνταν τοτε για λογαριασμο του Μεξικανικου ναυτικου τα εξι περιπολικα σκαφη κλασης Halcon (απο τα ναυπηγεια Bazan).Eτσι με το που τελειωνε η ναυπηγηση του καθε περιπολικου αυτο εφευγε για το Μεξικο με το ελικοπτερο επανω.

 7. Φορμες ναι, αλλα anti-G σιγουρα οχι, με 2-2,5G max που θα τραβανε τα papa δεν χρειαζεται ( oπως και σε ολα τα μεταφορικα της ΠΑ ).Γυαλι και πουλαδα εχουν και σημερα οι ελικοπτεραδες του ναυτικου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.