Ολοκληρωθηκε ο 2ος διαγωνισμός αρμάτων ουλαμών Leopard 1A5

Την Πέμπτη 30 Μαΐου 2019, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς, πραγματοποίησε επίσκεψη στο Πεδίο Βολής και Ασκήσεων Πετροχωρίου στη Ξάνθη.

Ο Αρχηγός, παρακολούθησε τον Διαγωνισμό μεταξύ Πληρωμάτων Αρμάτων τύπου Leopard 1A5, όπου συμμετείχε προσωπικό από Μονάδες Τεθωρακισμένων (Επιλαρχίες) του Στρατού Ξηράς (ΣΞ).

Ο διαγωνισμός αποτελεί αξιολόγηση των πληρωμάτων σε επιχειρησιακές διαδικασίες με μετρήσιμες δοκιμασίες, εστιασμένες σε θέματα τακτικής μικρών κλιμακίων, τεχνικής της βολής και τεχνικών θεμάτων των αρμάτων μάχης. Το 2019 είναι το δεύτερο κατά σειρά έτος που διεξάγεται ο διαγωνισμός, καθώς το Γενικό Επιτελείο Στρατού επιδιώκει να τον καθιερώσει ως θεσμό επιβράβευσης, ανάμεσα στο προσωπικό που στελεχώνει το Όπλο των Τεθωρακισμένων.

Ο Αρχηγός απένειμε τα αναμνηστικά στους συμμετέχοντες και συνεχάρη το πλήρωμα της 7ης Επιλαρχίας Μέσων Αρμάτων (7η ΕΜΑ), που με τη δεξιότητα και την εξαιρετική επίδοση του, κατέλαβε την πρώτη θέση στην τελική κατάταξη του διαγωνισμού.

Στο διαγωνισμό συμμετείχαν πληρώματα από συνολικά πέντε ουλαμούς αρμάτων μάχης Leopard 1A5 από τις ακόλουθες Ταξιαρχίες:

 • XXIV Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία “1º Σύνταγμα Ιππικού Φλώρινα,”
 • 50η Ανεξάρτητη Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού “Άψος,”
 • 7η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού “Σαραντάπορος,”
 • Μικτός ουλαμός από την 33η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού “Σύνταγμα Κυδωνιών” και την 34η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού “Απόσπασμα Συνταγματάρχου Διαλέτη,”
 • Μικτός ουλαμός της 30ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού “Τομορίτσα” και της Τακτικής Διοίκησης του 21ου Μηχανοκίνητου Συντάγματος Πεζικού “Δράμα”.

Στον φετινό διαγωνισμό ουλαμών αρμάτων μάχης Leopard 1A5 το επίπεδο των αρματιστών ήταν υψηλό και όλα κρίθηκαν στις λεπτομέρειες. Τα πληρώματα διαγωνίστηκαν με ενθουσιασμό και έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό.

Σε αντίθεση με τον περσινό και πρωτο διαγωνισμό, όπου συμμετείχαν Leopard 1A5, Leopard 2A4 και Leopard 2HEL, η φετινή διοργάνωση πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά με άρματα μάχης Leopard 1A5. Φέτος, αποφασίστηκε η διενέργεια διαφορετικών διαγωνισμών ανά τύπο άρματος, έτσι αρχής γενομένης απο φέτος, ο διαγωνισμός του 2020 θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά με άρματα μάχης Leopard 2. Υπάρχει η σκέψη για τη διοργάνωση διαγωνισμού που θα συμμετέχουν αποκλειστικά Επιλαρχίες Αναγνώρισης (ΕΑΝ) με δοκιμασίες στους όλμους, τα αντιαρματικά, τις αναγνωριστικές επιχειρήσεις κ.α.

Ο διαγωνισμός των αρμάτων απέκτησε μια μοναδική δυναμική ανάμεσα στα χαμηλόβαθμα στελέχη που συμμετέχουν με ενθουσιασμό. Επιδίωξη όλων των στελεχών ειναι η απόκτηση της μοναδικής εμπειρίας από τις δοκιμασίες του διαγωνισμού. Δημιουργείται μια δυναμική η οποία θα αποτελέσει το εφαλτήριο για την πιο ρεαλιστική εκπαίδευση των αρματιστών στις τακτικές επιχειρήσεις σε επίπεδο ουλαμού.

Ευχόμαστε οι διαγωνισμοί να θεσμοθετηθούν και στα υπόλοιπα όπλα του Στρατού Ξηράς και ειδικά στο Πυροβολικό. Το Πεζικό έχει αρχίσει το δικό του διαγωνισμό ο οποίος πέρυσι υλοποιήθηκε για πρώτη φορά. Περιμένουμε για την φετινή διοργάνωση του Πεζικού με ενδιαφέρον.

Είμαστε περήφανοι για τα πληρώματα και όσους ενεπλάκησαν στη διοργάνωση του διαγωνισμού και ευχόμαστε του χρόνου ο Ελληνικός Στρατός να συμμετέχει στον νατοϊκό διαγωνισμό αρμάτων “Ισχυρή Ευρώπη” στο πεδίο εκπαίδευσης Γκράφενβερ, στην Γερμανία.

Συγχαρητήρια στους αρματιστές της 7ης ΕΜΑ.

Ευχόμαστε στους υπόλοιπους διαγωνιζόμενους που δεν μπόρεσαν να νικήσουν φέτος, του χρόνου να ειναι νικητές. Αυτό που μετραει σε αυτούς τους διαγωνισμούς ειναι η προετοιμασία και η συμμετοχή.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

9 Απαντήσεις

 1. » η φετινή διοργάνωση πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά με άρματα μάχης Leopard 1A5. Φέτος, αποφασίστηκε η διενέργεια διαφορετικών διαγωνισμών ανά τύπο άρματος, έτσι αρχής γενομένης απο φέτος, ο διαγωνισμός του 2020 θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά με άρματα μάχης Leopard 2. »

  Απο μια μερια ειναι δικαιο, καθως οι ικανοτητες του καθε αρματος ειναι διαφορετικες, απο την αλλη κανεις δεν μας λεει οτι σε περιοδο επιχειρησεων απεναντι απο τα Λεο-1 θα βρεθουν αντιστοιχα μονο Λεο-1 και απεναντι απο τα Α4 θα βρεθουν μονο Α4 κλπ.

  1. Απ΄ότι καταλαβαίνω,οἱ ουλαμοί διαγωνίσθηκαν στην εκτέλεση αντικειμένων,και όχι εναντίον αλλήλων,δηλαδή όχι σε πλαίσιο ασκήσεως διπλής ενεργείας.
   Ακόμη,σε περίπτωση που έλθουν αντιμέτωπα Leo-1 vs Leo-2,δέν είναι δύσκολο να μαντέψει κανείς ποιός τύπος έχει την υπεροχή,οπότε όμως δέν υπάρχει και βαθμολογικό ενδιαφέρον.
   Λογικά,«αναμετρήσεις» Leo-1 vs Leo-2 γίνονται χωρίς πολλή δημοσιότητα στο πλαίσιο της εκπαιδεύσεως,με σκοπό την ψηλάφηση των αδυναμιών των καλύτερων αρμάτων από τα υποδεέστερα.

   Και τώρα,δύο λεπτά γκρίνιας.
   «Μικτός ουλαμός από την 33η και 34η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού»
   (μαζί με την XIV ΤΘΤ «Φλώρινα»,ἡ στρατηγική εφεδρεία του Ε.Σ στην Μακεδονία-Θράκη)
   «Μικτός ουλαμός από την 7η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού και ΤΔ 21ου ΣΠ»
   (Σχηματισμοί πρώτης γραμμής)
   Μήπως το έχουμε παραξεφτυλίσει με την υποεπάνδρωση;
   Μήπως,μετά τις εξαμελείς ομάδες πεζικού δούμε και τριμελή πληρώματα άρματος Μ-48/Μ-60/Leo-1/Leo-2 ;

   1. Ο λόγος που υπήρξαν μικτοί ουλαμοί ήταν οτι ο διαγωνισμός δεν έπρεπε να ξεπεράσει τις 4 ημέρες (διότι μετά δεν θα ήταν διαγωνισμός αλλά κάτι αλλο), έτσι ο μέγιστος αριθμός των 5 ουλαμών κρίθηκε ως ο ιδανικός αριθμός.
    Στην προσπάθεια να συμμετέχουν όσο γίνεται περισσότερες μονάδες κάποιοι ουλαμοί ήταν μικτοί.
    Αυτά τα στελέχη, των μικτών ουλαμών, θα μεταλαμπαδεύσουν την εμπειρία τους στις μονάδες τους ώστε στον επόμενο διαγωνισμό- με Leopard 1A5- να ειναι όσο το δυνατόν προετοιμασμένοι.

 2. Οι λογοι για τους μικτους ουλαμους προφανως ειναι οικονομικοι, αν ειχαν κανονικους θα ηθελαν διπλασια αρματα, καυσιμα , βληματα κλπ.Υποτιθεται οτι αυτα που «εμαθαν» οι μισοι απο καθε ουλαμο θα τα διδαξουν στους αλλους «μισους» που δεν προσηλθαν.Εμενα με απασχολει το αν εγιναν βολες και ποσες, βολες με 1-2 βληματα ανα αρμα ειναι σαν να μην εγιναν.( γνωμη μου)

 3. Να αναφέρουμε το γεγονός οτι ολες οι Μοναδες πλην 33 και 34 ΕΜΑ εκπαιδεύονται στο Πεδιο Βολης Ξάνθης οπότε γνώριζαν τη μορφολογία και τις ιδιαιτερότητες του πεδίου ασκήσεων.Επίσης ποιός εγγυάται οτι οι επιλαρχίες θα χρειαστεί να πολεμήσουν με τα ίδια πληρώματα που υπηρετούν κι οχι με ενα συνοθύλευμα κληρωτών,εφέδρων και μονίμων;

  1. Ο διαγωνισμός αυτός εστιάζει κυρίως στην “εργαλειοποιήση” των τακτικών που εφαρμόζει ο Ουλαμός Αρματων (Επίθεση, Άμυνα κ.α.), δηλαδή τις αρχές και τεχνικές με τις οποίες ο Ουλαμός εκμεταλλεύεται την μαχητική του ισχύ και μειώνει την τρωτότητα του.
   Η γνώση του πεδίου βολής- εδάφους δεν εγγυάται αποκλειστικά την επιτυχία, στο διαγωνισμό κρίθηκαν όχι τόσο οι βολές όσο η ικανότητα των ουλαμών να ενεργούν ως ένα τακτικό τμήμα υπό συγκεκριμένες διαταγές σε συγκεκριμένα τακτικά σενάρια. Μιλάμε για τακτικές επιχειρήσεις κι όχι για ανταρτοπόλεμο.
   Αν έχεις γνώση του διαγωνισμού θα ξέρεις οτι η κάθε δοκιμασία έχει διαφορετική βαρύτητα, πχ η μεγίστη βαθμολογία της αίτησης πυρών ΠΒ δεν ειναι ίδια με αυτή της μεταφοράς βλήματος στα 100 μέτρα. Οποτε αν καποιος τα παει καλα σε μια μεγάλης βαρύτητας δοκιμασία αποκτάει το προβάδισμα.
   Θα θυμίσω ότι στον, υπό αμερικανική διοίκηση, διαγωνισμό που πραγματοποιείται στην Γερμανία, (δεν γνωρίζω αν θα διοργανωθεί φέτος) το πεδίο βολής δεν ήταν γνωστό στους αυστριακούς αλλά αυτό δεν τους εμπόδισε να πρωτεύσουν έναντι πιο σύγχρονων αρμάτων μάχης. Αυτό έγινε εφικτό γιατί αξιολογήθηκε η συνοχή και οι ομαδικές δυνατότητες του ουλαμού άλλα και η απόδοση στις τακτικές ουλαμού αρμάτων: Υποχωρητικές επιχειρήσεις, άμυνα, επίθεση κ.α. Στον ίδιο διαγωνισμό οι Αμερικανοί, επι τρία συναπτά, έτη δεν έχουν καταφέρει να πάρουν την πρωτιά.
   Οσο για το θέμα των πληρωμάτων, όντως αυτό ειναι ενα θέμα το οποίο σίγουρα απασχολεί τους επιτελείς, αλλά δεν μπορεί να λυθεί από έναν διαγωνισμό με πληρώματα να ασκούνται μέσα στην σκόνη, αλλά σίγουρα ο απολογισμός (αν πραγματοποιείται) του διαγωνισμού θα εχει τα δικά του συμπεράσματα. Αν επανέλθει η θητεία στους 18 μήνες τότε θα αλλάξουν τα δεδομένα, μέχρι τότε “πολεμάμε με ό,τι έχουμε και δεν τα εγκαταλείπουμε”.
   Πολλά πρέπει να αλλάξουν και να επανεξεταστούν και δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, το σίγουρο ειναι οτι γίνονται βήματα προς τα εμπρός αλλά με πολύ αργό ρυθμό.

  2. Οἱ 33/34 ΕΜΑ ασκούνται στο πεδίο βολής Λιτοχώρου,όπως και ἡ XXIV Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία «1º Σύνταγμα Ιππικού Φλώρινα».που επίσης έλαβε μέρος στον διαγωνισμό.

 4. Οι διαγωνισμοί αυτού του τύπου δεν είναι τακτικές ασκήσεις και δεν πρέπει να συγχέονται με τέτοιες. Αντιθέτως είναι δράσεις που κατά μία έννοια αποτελούν επιστέγασμα πολλών τακτικών ασκήσεων υπό μορφής επίδειξης των αποτελεσμάτων τους. Συνεπώς δεν υλοποιούνται υπό το σκεπτικό “να γίνουν λάθη για να διορθωθούν” ή “να δοθούν πολλές ευκαιρίες στο κάθε συμμετέχοντα επί του κάθε αντικειμένου ώστε να βελτιωθεί”. Αποτελούν επίδειξη ικανοτήτων εντός συναγωνιστικού πλαισίου, με κύριους στόχους την ενίσχυση του “πνεύματος Μονάδας”, την ανύψωση του ηθικού και την ανταλλαγή παραστάσεων μεταξύ διαφορετικών Μονάδων. ΟΧΙ αυτή καθ’ αυτή την εκπαίδευσή τους. Ας μην τα συγχέουμε λοιπόν….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.