“Ένα (Arleigh Burke) ίσον κανένα”

Φωτογραφία αρχείου U.S. Navy | Αντιτορπιλικό USS Donald Cook (DDG 75

Από Σάββας Δ. Βλάσσης, πηγή: doureios.com

Οι προσαρμογές της ελληνικής πλευράς όσον αφορά το πρόγραμμα προσκτήσεως νέων φρεγατών, συνεχίζονται βάσει των πολιτικών αποφάσεων της κυβερνήσεως που μεταφράζονται σε κατευθύνσεις που επιβάλλονται στην στρατιωτική ηγεσία.

Η πρώτη προσαρμογή αφορούσε την διαγραφή της επιχειρησιακής απαιτήσεως του Πολεμικού Ναυτικού για κύριες μονάδες επιφανείας με ικανότητα Αντιαεροπορικής Άμυνας Περιοχής. Το ΓΕΝ υποχρεώνεται να αποκτήσει “φρεγάτες πολλαπλού ρόλου”.

Η δεύτερη προσαρμογή, επίσης στο σκέλος των επιχειρησιακών απαιτήσεων – προδιαγραφών των νέων πλοίων, είναι ότι το ΓΕΝ υποχρεώνεται από την κυβέρνηση να εξετάσει το προτιμητέο για την κυβέρνηση πλοίο, που όμως στερείται σόναρ τρόπιδος, δηλαδή το βασικό συστατικό στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο που καλούνται να αναλάβουν οι “φρεγάτες πολλαπλού ρόλου”.

Μια τρίτη προσαρμογή, έχει ήδη αρχίσει να διαφαίνεται, εάν δεν έχει επικρατήσει ήδη. Οι αρμόδιοι, που τόσο μεγάλη έμφαση δίνουν στην “ενδιάμεση λύση”, έχουν αρχίσει να συμβιβάζονται με την “ιδέα” ότι αυτή δεν θα αφορά δύο αλλά ένα μόνο πολεμικό πλοίο.

Επιθυμία της ελληνικής πλευράς είναι, όπως έχει διαρρεύσει με μια σειρά δημοσιευμάτων, η παραχώρηση δύο αντιτορπιλικών κλάσεως Arleigh Burke του Ναυτικού των ΗΠΑ. Όμως τα εν λόγω αντιτορπιλικά που αποτελούν την σπονδυλική στήλη του Ναυτικού των ΗΠΑ χαρακτηρίζονται υπερπολύτιμα και υπάρχει απροθυμία αποδεσμεύσεως την οποία έχει εισπράξει η ελληνική πλευρά την τελευταία δεκαετία. Για τον λόγο αυτό, έχει περίπου καταστεί κοινός τόπος στο μυαλό όλων, ότι εφόσον η αμερικανική πλευρά ικανοποιήσει το αίτημα, μόλις ένα πλοίο είναι δυνατό να παραχωρηθεί στην Ελλάδα.

Στην πραγματικότητα, η επανεμφάνιση στο προσκήνιο του αιτήματος και η σύνδεσή του με το πρόγραμμα νέων φρεγατών, αποκρύπτει την αποτυχία των ελληνικών κυβερνήσεων να εξασφαλίσουν την παραχώρηση ως αντάλλαγμα στο πλαίσιο της “στρατηγικής” σχέσεως που επιθυμούν με τις ΗΠΑ. Ένα πλαίσιο όμως, που η κυβέρνηση πέρυσι δεν φρόντισε να εκμεταλλευθεί, όταν υπέγραφε την ανανέωση της MDCA χωρίς να απαιτήσει το παραμικρό χειροπιαστό αντάλλαγμα. Εφόσον υφίσταται αυτό το πλαίσιο που δικαιολογεί την Αθήνα να ζητεί σοβαρά ανταλλάγματα από την Ουάσιγκτον, η συσχέτιση του αιτήματος για Arleigh Burke με την προετοιμασία αναθέσεως σε αμερικανική εταιρεία συμβάσεων της τάξεως των 5 δισ. $, λαμβάνει χαρακτήρα περίπου… “δωροδοκίας” των Αμερικανών. Τοιουτοτρόπως, υπογραμμίζει την ελληνική ανικανότητα σε επίπεδο πολιτικών χειρισμών και δίνει το δικαίωμα σε οποιονδήποτε να υποστηρίξει ότι στην πραγματικότητα, μέσω παραμερισμού του ΥΠΕΘΑ, των Γενικών Επιτελείων και οποιασδήποτε διαγωνιστικής διαδικασίας, επιδιώκεται η εξυπηρέτηση συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων.

Τα Arleigh Burke των πρώτων παρτίδων κατασκευής, θεωρείται ότι ολοκληρώνουν τον επιχειρησιακό τους βίο το 2026 σε αμερικανική υπηρεσία και γι’ αυτό γινόταν συζήτηση για την εφαρμογή ενός προγράμματος εκσυγχρονισμού τους. Ωστόσο, οι τελευταίες αποφάσεις έχουν ματαιώσει αυτή την προοπτική και μόνο κάποιες παρεμβάσεις αναβαθμίσεως σχεδιάζεται να γίνουν ώστε να διατηρηθούν για κάποιο διάστημα ακόμη στην πρώτη γραμμή.

Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση παραχωρήσεως ενός αντιτορπιλικού της κλάσεως στην Ελλάδα, θα πρέπει σχεδόν ταυτοχρόνως να αναληφθεί και κάποιο περιορισμένο πρόγραμμα αναβαθμίσεως – τυποποιήσεως. Το σημαντικότερο όμως είναι να απαντηθεί από την στρατιωτική ηγεσία, κατά πόσο ένα αντιτορπιλικό Arleigh Burke, μπορεί να αποτελέσει επαρκή βάση για ικανότητα Αντιαεροπορικής Άμυνας Περιοχής. Διότι πρακτικώς, “ένα, ίσον κανένα”, αφού στην περίπτωση εργασιών συντηρήσεως του πλοίου, χάνεται αυτομάτως η επιχειρησιακή ικανότητα.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την Γαλλία για την πρόσκτηση δύο νέων φρεγατών το 2018 επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, σε πολιτικό επίπεδο κορυφής είχε τεθεί αίτημα “ενδιάμεσης λύσης” για παραχώρηση με leasing δύο (και όχι μίας) φρεγατών FREMM.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

2 Απαντήσεις

 1. Το συγκεκριμένο άρθρο αναφέρει πολλά πράγματα και θα εστιαστώ σε κάποια τα οποία θεωρώ πολύ σημαντικά:
  1ον Η ανανέωση των βάσεων είναι σημαντικό κυριως για εμας και σε δευτερο χρονο για ΗΠΑ. Οι βάσεις που δόθηκαν ήταν στην ουσία μια δυνατότητα .. ωστε η Ελλάδα να αποτελέσει ο βασικός έτερος των ΗΠΑ σε δεύτερο χρόνο και τοτε να αποκτήσει ανταλλάγματα ισχυρού στρατηγικού εταίρου στυλ Ισραήλ. Οχι τωρα …πιθανή δυνατότητα.
  2ον Στην ουσία το αντάλλαγμα που πήρε είναι ότι περιοχές που φιλοξενούν βάσεις ΗΠΑ … δεν πρόκειται να χτυπηθούν από κανένα ούτε κατά διάνοια ( Η ασφάλεια κοστίζει). Επιπλέον, αποκτήθηκαν υποδομές με αμερικανικά χρήματα άμεσα και γρήγορα Πχ μερος ναύσταθμος στην Κρήτη, βελτίωση λιμανιού Αλεξανδρούπολης κτλ συν η παροχή κάποιων υλικών.
  3ον Τι αφορισμός είναι αυτός που έχουμε στην Ελλάδα 1 ίσον κάνενά …οχι 1=1 και τέλος. Δηλαδή έχουμε καλύτερα πλοία και το 1 μας φαίνεται λίγο! Αν είναι δυνατόν! Προφανώς αυτό που θα έπρεπε να είχαμε ζητήσει είναι 2 + 2…. ωστε να περνάμε 3 τουλάχιστον για να ειμαστε εμεις σούπερ ..με τα αντίστοιχα φυσικα ανταλλαγματα. Τζάμπα δε δινονται και δεν εννοω χρηματα.
  4ον θα συμφωνήσω οτι οι MMSC δεν ειναι τα καλυτερα με τη διαμορφωση της Σαουδικης Αραβιας …η Ελληνική έκδοση περιμενω να δω γιατι μιλάνε για 2-3 mk1 τουλαχιστον και ειδικο σύστημα αμυνας έναντι τορπιλων + πιστοποιήση όπλων που επιθυμούμε (ικασίες αν δεν δουμε την επίσημη πρόταση).
  5ον εχουμε αλλες επιλογες? Προφανώς οταν εχεις χρηματα εχεις άπειρες…οταν θελεις άτοκο δάνειο 20-30 ετών + ενδιάμεση λυση + κοινή διαμόρφωση με τις ΜΕΚΟ και σχετικά άμεσα …ποιοι μπορει να στο δωσουν? Ααα και να φτιαχτούν στα δικά σου ναυπηγεία! Εδω περιμενω επίσημα ποιος μπορει θεωρητικά ΗΠΑ, Γερμανία ισως Γαλλία Αγλλια.
  Δεν ξερω ποιο θα ειναι το αποτελεσμα γιατι πχ και οι Γερμανοί μπορούν να δωςουν αμα θελουν σε ανταλλαγματα πχ ακομα και ενδιάμεση λυση και εμπάργκο σε υποβρύχια των Τούρκων.
  Το θεμα ειναι εμάς τη συμφέρει και τη δυνατότητες ελιγμού εχει μια κυβέρνηση που προσπαθεί να συμμαζέψει τοσα πολλα προβλήματα.
  Τέλος, μη ξεχνάμε οτι παραγγείλαμε για το 2035-2040… 6 Ευροκορβετες που θα ειναι βαρια οπλισμένες. Μας απασχολεί το τωρα και το άμεσο μελλον….οςο η ΕΕ σφυρίζει αδιάφορα για την κοινή αμυντική πολιτική και τη βλέπει σε μια 20ετια τουλάχιστον. Ισως μια στρατηγικη συμμαχία τύπου Ισραήλ με ΗΠ να μπορει να ειναι πιο εφικτή …με το ερωτημα αν μας συμφέρει.

  1. Οι βασεις ηταν, ειναι, και θα ειναι, στην ελλαδα γιατι εξυπηρετουν τα αμερικανικα συμφεροντα.. Μην γραφουμε ανοησιες οτι τις δωσαμε χωρις αντάλλαγματα γιατι θελουμε να ειμαστε σημαντικοι. Δηλ αν ζητουσαμε ανταλλαγματα θα αλλαζαν γνωμη οι αμερικανοι και θα εφευγαν.? Οι δε υποδομές εγιναν για τους ιδιους και μιλαμε για μερικα εκατ. Σιγα το πραγμα. Τελος οσο για την δηθεν προστασια αν γινει πολεμος με την τουρκια το τελευταίο που θα χτυπηθει θα είναι η σουδα και η Λάρισα. Υπαρχουν τοσοι αλλοι στόχοι και νησια που ενδιαφέρουν τον τουρκο. Αν θελει να μας προστατευσει ας υπογραψει συμφωνο αμοιβαιας συνδρομης σε περίπτωση πολεμου η αμερικη με την ελλαδα. Γιατι δεν το κανει?
   Ηταν μια απαραδεκτη συμφωνια. Πρωτα κανονιζεις τα ανταλαγματα και μετα υπογραφεις
   Τωρα παρακαλαμε για τα αυτονοητα και θα πληρωσουμε και απο πανω. Ειπαμε να ειμαστε στενοι συμμαχοι αλλα οχι κορόιδα.
   Και καλο είναι να μην γραφουμε λοιπόν οτι ναναι για να δικαιολογησουμε τα αδικαιολογητα.της κυβερνηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.