Όσα δεν “έδειξαν” από την Στρατιωτική Παρέλαση της 25ης Μαρτίου 2019

Από Σάββας Δ. Βλάσσης, πηγή: doureios.com

“Συμπαραστεκόμενοι” στην γραμμή του ΥΠΕΘΑ που δεν δημοσιοποίησε κάποια φωτογραφία από τις Ειδικές Δυνάμεις του ΕΣ στην στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου 2019, περιοριζόμαστε σε ορισμένες φωτογραφίες από το “άψυχο” δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων, που είχαν εφέτος κάποιο αυξημένο ενδιαφέρον. Γιατί σε δύο περιπτώσεις, οι διοικήσεις έκριναν σκόπιμο να παρουσιάσουν κάποια “διακοσμημένα” οχήματα, που ούτε αυτά έτυχαν προβολής από το ΥΠΕΘΑ.

Κατ’ αρχάς, στην φετινή παρέλαση το Leopard 2 HEL που έφερε την Πολεμική Σημαία του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Τεθωρακισμένων (ΚΕΤΘ), είχε διακοσμηθεί με μεγάλες αυτοκόλλητες επιφάνειες, την επιμέλεια των οποίων είχαν μοντελιστές μέλη της IPMS Ελλάδος. Το άρμα έφερε πλευρικώς κυματιστή Ελληνική Σημαία, τον θυρεό του ΓΕΣ, τον θυρεό της Διεύθυνσης Ιππικού – Τεθωρακισμένων και την ένδειξη “ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ”. Πρόκειται για το τέταρτο κατά σειρά άρμα του ΕΣ που εμφανίζεται με διάκοσμο σε δημόσια εμφάνιση.

Patriot

Η δεύτερη ανάλογη κίνηση ήλθε από την Πολεμική Αεροπορία, η οποία “τίμησε” την συμπλήρωση 20 ετών (1999-2019) υπηρεσίας του πυραυλικού αντιαεροπορικού συστήματος PAC-3 Patriot. Για τον λόγο αυτό, στο όχημα επικοινωνιών του Σμήνους που παρήλασε, υπήρχε πλευρικώς μεγάλη αυτοκόλλητη επιφάνεια με κυρίαρχο τον θυρεό της 350 Πτέρυγος Κατευθυνόμενων Βλημάτων και την Ελληνική Σημαία.

Patriot

Από εκεί και πέρα, από καθαρά πλευράς “εμφανίσεως” αλλά και ουσίας, για πρώτη φορά σε παρέλαση εμφανίσθηκε πυροβολαρχία ΠΕΠ MLRS με άπαντα τα οχήματά της βαμμένα στο τυπικό σχέδιο παραλλαγής του ΕΣ. Ως γνωστόν, τα εν λόγω οχήματα παραλήφθηκαν βαμμένα μονόχρωμα με φαιοπράσινη απόχρωση που είχε ιδιότητες αντι-IR ωστόσο, όπως είναι φυσιολογικό, έπειτα από τόσα χρόνια υπηρεσίας (παραλαβή των πρώτων το 1996) ήταν χρήσιμο να “ανανεωθούν” από πλευράς βαφής.

MLRS

Για πρώτη φορά επίσης βαμμένα με χρώματα του ΕΣ, εμφανίσθηκαν και τα θωρακισμένα οχήματα αναγνωρίσεως VBL, που είχαν παραληφθεί με την σκουρόχρωμη παραλλαγή βορείου Ευρώπης του Γαλλικού Στρατού. Δεν έφεραν όμως το τυποποιημένο σχέδιο παραλλαγής τεσσάρων αποχρώσεων αλλά μόνο τις τρεις αποχρώσεις φαιοπράσινο – καφέ – μαύρο. Ανάλογα ίσχυαν για ορισμένα HMMWV φορείς αντιαρματικών πυραύλων MILAN.

VBL

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι οι βαφές που χρησιμοποιούνται παράγονται από τα Στρατιωτικά Εργοστάσια του ΕΣ και έχουν ιδιότητες αντί-IR. Πέραν αυτού όμως, η εν λόγω βαφή έχει αποδειχθεί και πιο ανθεκτική στην αλλοίωση της αποχρώσεως, σε σχέση με τις παλαιές βαφές από απλής συνθέσεως χρώματα, που στο πέρασμα του χρόνου άλλαζε η απόχρωσή τους και το πράσινο κατέληγε στο λεγόμενο “πράσινο Αμαζονίου”.

Μ-985 Oshkosh HEMTT

Ανάλογες βαφές αντί-IR, χρησιμοποιούνται και στα αυτοκινούμενα πυροβόλα PzH-2000GR, με την διαφορά ότι είναι γερμανικής προελεύσεως. Πρόκειται για την βαφή που χρησιμοποιεί ο κατασκευαστής και προμηθεύεται ο ΕΣ για την συγκεκριμένη χρήση.

PzH 2000

Μεταξύ της βαφής των αρμάτων Leopard 2 HEL, των αυτοκινούμενων πυροβόλων PzH-2000GR και των λοιπών οχημάτων, υπάρχει μεγάλη διαφορά στις αποχρώσεις. Τα χρώματα που παράγονται από τον ΕΣ είναι σαφώς πιο ανοικτών τόνων. Ωστόσο, δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι η απόκρυψη και η μείωση του υπέρυθρου ίχνους δεν εξασφαλίζεται τόσο από την βαφή αλλά κυρίως από την χρήση ειδικών δικτύων παραλλαγής πολυφασματικής αποκρύψεως. Και σε αυτό τον τομέα, έπειτα από τόσα χρόνια χρήσεως του ίδιου υλικού της ελληνικής εταιρείας Valpak, πρέπει να ανανεωθεί το υλικό.

Μακεδονία

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

16 Απαντήσεις

 1. Η προειδοποίηση που φαίνεται στην φωτογραφία με τον λεβέντη με στολή Μακεδονομάχου, τα λέει όλα με λίγες λέξεις.

  Όταν ενοχλούνται απο περιπτώσεις σαν αυτή με τον κριτικό αλεξιπτωτιστή που τραγουδούσε το εμβατήριο Μακεδονία Ξακουστή(ενώ μετά το άλμα πλησίαζε το έδαφος), είναι λίγο οξύμωρο(για να μη πω τρολλάρισμα) να μας παρουσιάζουν άρματα μάχης με ζωγραφισμένες ελληνικές σημαίες που κυματίζουν επάνω σε αυτό, ενώ ξεπουλάνε παράλληλα Ελληνικές ονομασίες σε κατσαπλιάδες απο τα σκόπια.

  https://m.youtube.com/watch?v=vOmp43vX2H4

  Σε μια άλλη παρόμοια παλαιότερη περίπτωση (παρακάτω) πριν απο 2 χρόνια με έναν άλλο αλεξιπτωτιστή χωρίς το εμβατήριο αλλά λέγοντας απλά ότι να’ναι, δεν θυμάμαι να είχε ενοχληθεί οποιαδήποτε ηγεσία, ώστε να υπάρξουν «ειδικές εξηγήσεις» προς τα έξω.
  Οποίος είδε το πρώτο(επάνω) βίντεο μέχρι εκεί που λέει/συμπληρώνει «…ένα μήνυμα σε αυτούς που τα πούλησαν όλα…» ξέρει τι ήταν αυτό που τους ενόχλησε(τους μεγάλους παραμυθάδες) και αντέδρασαν έτσι όπως αντέδρασαν(για να το ρίξουν αλλού, λες και έχουν να κάνουν με χθεσινούς).

  https://m.youtube.com/watch?v=XDsSMnXXzzo

 2. «Η δεύτερη ανάλογη κίνηση ήλθε από την Πολεμική Αεροπορία, η οποία “τίμησε” την συμπλήρωση 20 ετών (1999-2019) υπηρεσίας του πυραυλικού αντιαεροπορικού συστήματος PAC-3 Patriot.»

  20 χρονια χωρις ουτε εναν εκσυγχρονισμο, με τις ιδιες οθονες, με τους ιδιους επεξεργαστες, με τα ιδια ηλεκτρονικα που τα ειχαμε το 1999 τα εχουμε και το 2019.

 3. Προσωπικά είμαι υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών και δεν νοιώθω καθόλου προδότης. Το αν η γνώμη μου είναι λάθος ή όχι είναι άλλο θέμα. Οπότε ελπίζω η τελευταία φωτό να αναρτήθηκε ως δημοσιογραφική όψη κι όχι ως υιοθετημένη άποψη απο τον διαχειριστή του χώρου.

  1. Η συμφωνία των Πρεσπων ειναι ενα μεγαλο λάθος εκ μέρους της Ελλάδος μια προδοσία. Όσοι καλοθελητές δεν το έχουν καταλάβει είτε ειναι ανιστόρητοι ειτε διεθνιστές είτε πληρωμένοι κ.ο.κ Η Μακεδονική Γλώσσα ειναι η Ελληνική και όχι η ψευδής του ψευδοκράτους. Η ιθαγένεια η Μακεδονική ειναι Ελληνική και όχι άλλη…κτλ…κτλ…

   Οσο για το εαν η φώτο αντιπροσωπεύει τις αποψεις του διαχειριστου του χώρου ΔΙΚΑΊΩΜΑ ΤΟΥ …δικος του ο χώρος το μαγαζί …

   Ωραίος δυνατός λεβέντης ο παππούς….

  2. @npo Συγνώμη, αλλά πως εσείς επικαλείστε το δικαίωμα της «λάθος ή όχι» γνώμης-άποψής σας αλλά παράλληλα «ελπίζετε» (με την μορφή παραίνεσης) να μην αποτελεί η φωτογραφία γνώμη-άποψη της διαχείρισης της ιστοσελίδας; Υπάρχουν δύο μέτρα και σταθμά στο δικαίωμα αυτό;

   Ο όρος «προδότης» δεν είναι τυχαίο επίθετο για συναισθηματική εκτόνωση, είναι ένας νομικός όρος και όσοι εμπλέκονται στην συμφωνία αυτή πληρούν όλες τις νομικές και συνταγματικές προϋποθέσεις για να τους απαγγέλλεται η κατηγορία αυτή.

   Η γνώμη μου (λάθος ή όχι) για όσους την υποστηρίζουν την συμφωνία των Πρεσπών είναι ότι είναι οι «χρήσιμοι ηλίθιοι» ενός συστήματος (χρήσιμος ηλίθιος = όρος της πολιτικής αργκό, ο ακούσιος προπαγανδιστής-υποστηρικτής σκοπών και ιδεών, των οποίων τους πραγματικούς στόχους αγνοεί).

   1. Δεν έχω πρόβλημα να με πεις ηλίθιο, έχω μεγάλο πρόβλημα να με πεις προδότη. Αν και δυστυχώς κι αυτή η λέξη όπως πολλές άλλες έχει χάσει σήμερα την σημασία της και τον φόρτο που θα έπρεπε να είχε. Αυτά όμως είναι τα αποτελέσματα της υπερκατάχρησης.

  3. Η συμφωνία των Πρεσπών είναι μια πρόχειρη παραχώρηση του ονόματος και της ιστορικότητας της Μακεδονίας με αντάλαγμα διευκολύνσεις στην εξουσία. Μόνο βολέμένοι που προδίδουν τη χώρα τους ,ημιμαθείς διεθνιστουληδες και αφελείς την υποστηρίζουν. Ηδη φαίνεται η ζημιά που θα υποστεί η Ελλάδα και στο μέλλον θα είναι ακόμα χειρότερα τα πράγματα

  4. Κάποιοι ήταν υπέρ και των μνημονίων, δεν ήξεραν το background ή ακολουθούσαν την βλακώδη κομματική γραμμή.Δυστυχώς npo δεν γνωρίζεις μάλλον τι μας έχει στοιχίσει το μακεδονικό στο παρελθόν.Εγώ μάλιστα βλέπω και γενοκτονία που εκτέλεσε αριστοτεχνικά κοινοβ.κόμμα και συγκάλυψε άριστα.Ξεκίνα με την Ιστορία(μετά το 1850 εννοείται),βρες πηγές και θα καταλάβεις το λάθος σου.

 4. Είναι αλήθεια οτι το ΠΒ είχε πολλές διαφορετικές μορφές παραλλαγές. OSA, φορτηγα ΗΕΜΤΤ και MLRS φαιοπράσινα, PzH με “γερμανικούς” τόνους ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΌΛΟΙΠΑ ΜΕΣΑ σύμφωνα με το ΕΕ 10-40. Τα τελευταία πέντε έτη μετά από συνεργασία ΓΕΣ/ΔΠΒ και ΔΜΧ, εναρμονίστηκαν σύμφωνα με το οικείο ΕΕ και το αποτέλεσμα είναι αυτό που φαίνεται. Ευτυχώς, αυτό δεν είναι συγκυριακό, αλλά περάστηκαν και σχετικές τροποποιήσεις για μελλοντική χρήση. Πρέπει ο ΕΣ ως οργανισμός να ξεκαθαρίσει τι ενιαίο τρόπο βαφής θέλει, ειδικά εαν μέσα του συμμετέχουν σε διεθνείς δραστηριότητες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.