Ουκρανία: Διοικητής Επιλαρχίας T-64 στο μέτωπο: «Η εκπαίδευση στα άρματα μάχης είναι πολύ σημαντική» (βίντεο)

Μια από τις πιο σκληρές μάχες των αρμάτων μάχης που συμμετείχε ο Ουκρανός Διοικητής έλαβε χώρα στη Βελικονοβοσέλβτσι, στην περιοχή του Ντονέτσκ. (Στιγμιότυπο από το Youtube)

Συνέντευξη Διοικητή Επιλαρχίας T-64 των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων που επιχειρεί στην περιοχή του Ντονέτσκ/Βουλεντάρ με μερικές ενδιαφέρουσες πληροφορίες.

Το βίντεο, με την συνέντευξη στα ουκρανικά, δημοσιεύθηκε στο κανάλι Бутусов Плюс στο Youtube του ουκρανού αρχισυντάκτη του Censor.NET, Yuriy Butusov.

Αν και αυτό δεν διευκρινίζεται, πιστεύεται ότι η Επιλαρχία του ανήκει στην 53η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία, καθώς είναι ο μοναδικός Σχηματισμός που βρισκόταν με μια Επιλαρχία στην περιοχή αυτήν κατά την έναρξη των επιχειρήσεων.

Έναρξη του πολέμου και η μάχη της Βολνοβάχα

Οι θέσεις τους βομβαρδίστηκαν από πυροβολικό των 152 χιλιοστών στις 21 Φεβρουαρίου για να διακριβωθούν οι αποστολές πυρός πάνω στην τοποθεσία τους. Η Επιλαρχία τους αναπτύχθηκε στην Βολνοβάχα το βράδυ της 24ης και οι μάχες ξεκίνησαν εκεί.

Ο εχθρός είχε μεγάλο αριθμητικό πλεονέκτημα, «περισσότερο από 1:4». Ήρθε διαταγή για υποχώρηση αλλά υπήρξαν μεγάλες απώλειες, μέχρι 7 άρματα μάχης και ένας Διοικητής Ίλης. Ο Διοικητής Βάλερι σχολιάζει ότι ο εξοπλισμός ήταν επιχειρησιακά έτοιμος αλλά η εκπαίδευση δεν προετοίμαζε τους στρατιώτες ψυχικά για την πραγματικότητα της μάχης.

Λέει επίσης ότι προκάλεσαν απώλειες στους Ρώσους και αιχμαλώτισαν ένα ρωσικό άρμα προσβάλοντας το από κοντά και το πλήρωμα του το εγκατέλειψε.

Διάφορες πληροφορίες σχετικά με τα άρματα μάχης: Διαθέτουν τεχνίτες που έχουν εμπειρία στην Αφρική. Λέει ότι θα ήθελε το T-64 να διέθετε περισσότερη θωράκιση.

Λέει ότι το T-64 είναι πιο αργό από το T-72 αλλά είναι καλύτερο σε ανώμαλο έδαφος και πιο γρήγορο στις βολές. Έχει επίσης τρεις τρόπους βολής, που σημαίνει ότι ακόμα και αν υπάρχει πρόβλημα στην αυτόματη γέμιση μπορείς παρόλο αυτά να εκτελέσεις βολή.

Το ηθικό των Ρώσων Στρατιωτών

Οι Ρώσοι στα άρματα μάχης δεν ήταν έτοιμοι για πόλεμο και ήταν ανεκπαίδευτα «παιδιά» ηλικίας 19-20 και 33 ετών. Εγκαταλείπουν τα άρματα τους πολύ γρήγορα. Ακόμη και μετά από πολύ μικρά τεχνικά προβλήματα, τα εγκαταλείπουν αμέσως.

Λέει ότι η εκπαίδευση είναι πολύ σημαντική στα άρματα μάχης και ότι ένα καλά εκπαιδευμένο πλήρωμα είναι καλύτερο από έναν Λόχο. Οι Ρώσοι έχουν νέα άρματα μάχης, μοντέλα του 2019, 2020 αλλά τα εγκατάλειψαν λόγω κακής εκπαίδευσης.

Οι μάχες στο Νότο

Λέει ότι ο λόγος που οι Ρώσοι κατέλαβαν τόσο γρήγορα το Νότο ήταν λόγω της μεγάλης αριθμητικής υπεροχής και ανωτερότητας στο πυροβολικό και ότι οι Ουκρανοί αποφάσισαν να υποχωρήσουν αντί να κρατήσουν τις θέσεις τους ώστε να διατηρήσουν τις δυνάμεις τους.

Σχολιάζει τη βιαιότητα των ρωσικών Τεθωρακισμένων που σκοτώνουν επίτηδες πολίτες και καταστρέφουν περιουσίες.

Η επίθεση στην Βελίκα Νοβοσίλκα

Ένας Ουλαμός (ΟΥΜΑ) του έλαβε διαταγή να ανακαταλάβει την πόλη που είχε καταληφθεί από τους Ρώσους. Είχαν υποστήριξη πυροβολικού, ένα ντρόουν που εκτελούσε αναγνώριση και μια Διμοιρία (ΔΡΙΑ) Πεζικού οπλισμένη με αντιαρματικά Javelin και NLAW.

Αποστολή τους ήταν να εκτελούν πυρά υποστήριξης στο Πεζικό κατά τη διάρκεια της επίθεσης και στη συνέχεια να λάβουν αμυντικές θέσεις. Ωστόσο, λέει ότι η μάχης στις πόλεις είναι δύσκολη για τα άρματα μάχης επειδή πρέπει συνεχώς να εκθέτεις τα πλευρά σου καθώς στρίβεις στις γωνίες.

Ο αντίπαλος τους στην περιοχή ήταν «άφθονα» σύγχρονα ρωσικά άρματα μάχης, συμπεριλαμβανομένης μιας Ίλης T-90. Ο ίδιος λέει ότι έχασε την επικοινωνία με τα υπόλοιπα άρματα μάχης κατά τη διάρκεια της επίθεσης. Λέει ότι υπήρχαν περίπου 50 Ρώσοι και αυτονομιστές μέσα στην πόλη με οχήματα.

Λέει ότι κατέστρεψε ένα σπίτι με Ρώσους μέσα και πρόσβαλε ένα άρμα μάχης που έστριβε στην γωνία μπροστά του, προκαλώντας έκρηξη των αποθηκευμένων πυρομαχικών του. Χτυπήσαν ένα δεύτερο T-72 καθώς προσπαθούσε να διαφύγει και να εκτοξεύσει προπέτασμα καπνού.

Η άμυνα της Βελίκα Νοβοσίλκα

Οι Ρώσοι έστειλαν φάλαγγες οχημάτων, για να ανακαταλάβουν την πόλη, κατά μήκος ενός δρόμου. Οι Ουκρανοί σκαπανείς τοποθέτησαν νάρκες σε αυτόν τον δρόμο και τα άρματα διατάχθηκαν να μην εκτελέσουν πυρά μέχρι να ανατιναχθεί το πρώτο όχημα και στη συνέχεια να καταστρέψουν το τελευταίο όχημα.

Τοποθέτησε ένα άρμα μάχης σε κάθε πλευρά του δρόμου και ένα άρμα πίσω που εκτελούσε βολές σε μεμακρυσμένους στόχους στα 4-5 χιλιόμετρα. Λέει ότι η φάλαγγα αποτελούνταν από αναλφάβητους τσετσένους «Καντιροβίτες» που δεν ήξεραν να συλλαβίζουν και σχεδίασαν το “Z” ανάποδα.

Περιέργως, οι Ουκρανοί δεν στόχευαν στα οχήματα αλλά στο χωράφι μπροστά για να αναγκάσουν τους Ρώσους Στρατιώτες να εξέλθουν από αυτά. Στη συνέχεια συνέχισε να εκτελεί θεριστικά πυρά με τα πολυβόλα NSVT και PKT, ενώ τα άλλα δύο άρματα μάχης κατέστρεψαν τα εξουδετερωμένα οχήματα.

Δύο μέρες αργότερα περισυνέλλεξαν τα τελείως άθικτα οχήματα. Κυρίευσαν τέσσερα νέα άρματα μάχης των αυτονομιστών, τρία BMP-3 και BTR. Η Επιλαρχία έδωσε μερικά από αυτά σε άλλες μονάδες αλλά αυτήν την στιγμή χρησιμοποιεί αποτελεσματικά τα τρία από τα άρματα εναντίον των Ρώσων.

Ο ρόλος του Πυροβολικού

Λέει ότι δεν είχαν απώλειες οχημάτων αλλά είχε απώλειες προσωπικού λόγω του πυροβολικού. Τονίζει ότι κανείς που βρίσκονταν μέσα σε όχημα δεν τραυματίστηκε.

Λέει ότι η Μονάδα του βρίσκεται επι του παρόντος σε άμυνα και περιμένουν την άφιξη περισσότερο εκπαιδευμένου προσωπικού, διότι δεν μπορούν να το εκπαιδεύσουν στο μέτωπο.

Λέει ότι οι Ουκρανοί γνωρίζουν την γη τους και θα διώξουν τους Ρώσους από αυτήν.

Μια από τις πιο σκληρές μάχες των αρμάτων μάχης που συμμετείχε ο Ουκρανός Διοικητής έλαβε χώρα στη Βελικονοβοσέλβτσι, στην περιοχή του Ντονέτσκ.

Πηγή: @childsacrifice1/twitter

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

  1. Thank you ! έχοντας καλή γνώση της πολωνικής γλώσσας, θα καταλάβαινα τουλάχιστον το 80%. Γνωρίζοντας πολωνικά και ρωσικά μαζί, καταλαβαίνω σχεδόν τα πάντα. Είναι πράγματι μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία και νομίζω ότι 100% αληθινή. Γλωσσικά, οι Ουκρανοί είναι “μισοί Πολωνοί, μισοί Ρώσοι”, με περίπου το 25% των λέξεων να είναι κοινές σε όλες αυτές τρις γλώσσες. Αλλά ο τρόπος ομιλίας, η σκέψη τους, η νοοτροπία τους – αυτά είναι σχεδόν καθαρά πολωνικά και σε καμία περίπτωση ρωσικά. Οι Πολωνοί λοιπόν είναι αυτοί που τους βοηθούν και με την καρδιά και οι Ρώσοι είναι αυτοί που τους επιτίθενται ενώ οι μερικοί και άγρια καταστρέφουν τα πάντα.

    Όσο για μένα, είμαι μαζί και από την καρδιά Έλληνας και Πολωνός, με Πολωνική, Ελληνική και Ουκρανική οικογένεια, καταγωγής από την Ελλάδα, Πολωνία και Ουκρανία, παλαιότερα επίσης εξόριστοι από το Καζακστάν (οι Έλληνες) και τη Σιβηρία (οι Πολωνοί).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.