Ουκρανία: Ο Στρατός είναι πλέον σε θέση να δημιουργήσει μια Επιλαρχία T-62 χάρη στα άρματα που κατέλαβε από τον ρωσικό Στρατό

Ρωσικό T-62MV εγκαταλειμμένο στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης (ΜΚΔ), οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν καταστρέψει, εξουδετερώσει και καταλάβει περισσότερα από 2450 ρωσικά άρματα μάχης, συμπεριλαμβανομένων T-62M, T-62MV, T-64A, T-64BV, t-72A, T-72AV, T-72B, T-72B3, T-72-B3M, T-80BV, T-80 BVK, T-80U, T-80BVM, T-90A και T-90M. Ο Στρατός της Ουκρανίας θα είναι πλέον σε θέση να συγκροτήσει μια Επιλαρχία αρμάτων μάχης T-62.

Σύμφωνα με αμυντικές ανοιχτές πηγές, ο ουκρανικός Στρατός θα έχει πλέον τη δυνατότητα να ιδρύσει μια Επιλαρχία αρμάτων μάχης που θα είναι εξοπλισμένη με διαφορετικές εκδόσεις των κυριευμένων αρμάτων μάχης Τ-62 του ρωσικού Στρατού. Τους τελευταίους μήνες με τον πόλεμο στην Ουκρανία, περίπου 2250 άρματα μάχης του ρωσικού Στρατού έχουν καταστραφεί, υποστεί ζημίες η εγκαταλειφθεί.

Ρωσικό T-62MV στην Ουκρανία

Πριν από λίγες εβδομάδες ο ρωσικός Στρατός επανάφερε στην ενεργό υπηρεσία τα παλιά άρματα μάχης T-62, συμπεριλαμβανομένων των εκδόσεων T-62M και T-62MV, λόγω των μεγάλων απωλειών αρμάτων μάχης κατά τις μάχες στην Ουκρανία. Περισσότερα από 800 άρματα T-62 έχουν επίσης εκσυγχρονιστεί.

Από τις 7 Οκτωβρίου 2022, τουλάχιστον 17 άρματα μάχης T-62M και δύο T-62MV του ρωσικού Στρατού έχουν αιχμαλωτιστεί από τις ουκρανικές δυνάμεις. Όλα τα άρματα μάχης T-62 που βρίσκονται στο σημερινό στρατιωτικό απόθεμα της Ουκρανίας έχουν κυριευθεί κατά τη διάρκεια του ρωσο-ουκρανικού πολέμου το 2022.

Προσβολή ρωσικού T-62 που διέθετε πλέγμα οροφής, στην Ουκρανία.

Η ανάπτυξη του -σοβιετικής κατασκευής- άρματος μάχης T-62 ξεκίνησε τη δεκαετία του 1950 και το πρώτο άρμα τέθηκε σε υπηρεσία με τον ρωσικό Στρατό το 1962, ενώ για πρώτη φορά εθεάθη δημόσια κατά τη διάρκεια Στρατιωτικής Παρέλασης που έλαβε χωρα στη Μόσχα τον Μάιο του 1965. Η παραγωγή των αρμάτων T-62 συνεχίστηκε στη Σοβιετική Ένωση μέχρι το 1975, οπότε και κατασκευάστηκαν περίπου 20000 άρματα μάχης. Παρήχθη για εξαγωγή στην Τσεχοσλοβακία μεταξύ 1973 και 1978 με τη δημιουργία περίπου 1500 αρμάτων. Παράχθηκε επίσης στην Βόρεια Κορέα για τις εγχώριες και εξαγωγικές ανάγκες.

Ρωσικό άρμα μάχης T-62MV που κυριεύθηκε από τον ουκρανικό Στρατό

Από τότε που το T-62 έγινε δεκτό για υπηρεσία το 1962, εκσυγχρονίστηκε με τη ικανότητα της μεγαλύτερης κινητικότητας, ισχύος πυρός και προστασίας. Η έκδοση T-62M ήταν μια από τις εκδόσεις της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας που παράχθηκε περισσότερο, χρησιμοποιείται, επίσης, πλέον ευρέως από τα ρωσικά στρατεύματα που έχουν εισβάλει στην Ουκρανία.

Το T-62M διατηρεί τον ίδιο οπλισμό με το αρχικό άρμα Τ-62, αποτελούμενο από ένα λειόκαννο πυροβόλο U-5TS (2A20) των 115 χιλιοστών με σταθεροποίηση δύο αξόνων, εφοδιασμένο με εκκενωτή αερίων. Ένα ενσωματωμένο σύστημα εκτίναξης των χρησιμοποιούμενων βλημάτων, που ενεργοποιείται από την ανάκρουση του πυροβόλου, εκτοξεύει τον άδειο κάλυκα του βλήματος έξω από τον πύργο μέσω μιας καταπακτής στο πίσω μέρος του πύργου.

Το άρμα μεταφέρει συνολικά 40 βλήματα των 115 χιλιοστών με τέσσερα βλήματα άμεσης χρήσης εντός του πύργου, με δυο βλήματα να βρίσκονται στα πόδια του Πυροβολητή και δύο πόδια στην πλάτη Γεμιστή, 16 στο εμπρόσθιο μέρος του άρματος δεξιά του Οδηγού και 20 στο οπίσθιο τμήμα του διαμερίσματος μάχης (πληρώματος). Ο δευτερεύων οπλισμός περιλαμβάνει ένα πολυβόλο PKT των 7,62 χιλιοστών τοποθετημένο ως συζυγές στα δεξιά του κύριου οπλισμού. Ένα πολυβόλο DShKM των 12,7 χιλιοστών μπορεί να τοποθετηθεί στον πυργίσκο του Αρχηγού για την τελευταία έκδοση των παραλλαγών του T-62.

T-62M των ρωσικών ΕΔ στα χέρια των Ουκρανών,

Όσον αφορά την θωράκιση, το T-62M είναι εφοδιασμένο με πρόσθετη θωράκιση τοπθετημένη στην μετωπική πλάκα και γύρω από το εμπρόσθιο τμήμα του πύργου που αποτελείται από χάλυβα με ένα πρόσθετο στρώμα πολυουρεθάνης στο εσωτερικό του.

Επιπροσθετη θωράκιση τοποθετείται κάτω από το εμπρόσθιο τμήμα του σκάφος και ένα χαλύβδινο πλαίσιο τοποθετείται μεταξύ του δαπέδου και της οροφής του διαμερίσματος Οδηγού για να συνεισφέρει στην απορρόφηση των κραδασμών από την έκρηξη νάρκης κάτω από το άρμα.

Ρωσικό άρμα μάχης T-62 καταλήφθηκε από τους ουκρανούς και ρυμουλκείται σε κάποιο σημείο συγκέντρωσης , στην περιφέρεια Χερσώνας

Το T-62MV είναι μια αναβαθμισμένη έκδοση του T-62M, η οποία είναι οπλισμένη με το σύστημα λειζερ κατευθυνόμενων πυραύλων Sheksna και το συστημα επικοινωνίας R-173. Διατηρεί τον ίδιο οπλισμό με το T-62M. Το άρμα μάχης ωθείται από έναν πετρελαιοκινητήρα V-55U που αποδίδει 620 ίππους στις 2000 στροφές ανα λεπτό.

Η προστασία του T-62MV έχει ενισχυθεί με την προσθήκη θωράκισης Explosive Reactive Armor (ERA) τοποθετημένης στα μπροστινά και πλαϊνά τμήματα του σκάφους καθώς και γύρω από τον πύργο.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

2 Απαντήσεις

  1. Εδώ ένα βίντεο από πρόσφατες πολωνικές δοκιμές του κορεατικού AS-21 Redback, με ισραηλινό πυργίσκο. Στη συνέχεια θα συγκριθεί με το AS-21, με πολωνικό πυργίσκο. Ένα από τα δύο θα αγοραστεί σε μεγάλο αριθμό. Και στη συνέχεια, θα παραχθεί ταυτόχρονα στην Πολωνία και την Κορέα. Οι Πολωνοί βιάζονται, αφού πολλά από τα δικά τους όπλα και αποθέματα έδωσαν στους Ουκρανούς (σχεδόν 2% του ΑΕΠ τους, της 2022). Ενώ η πιο βαριά μεραρχία τους, η “Μαύρη Μεραρχία”, παραμένει που ; που ; που ;;; – στα γερμανικά σύνωρα. Σαν η Έλληνες στον Ευρω…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.