Ην. Βασίλειο: Φρεγάτα εκτέλεσε άσκηση προσομοιωμένης επίθεσης σμήνους μικρών σκαφών SWARMEX

Σύμφωνα με φωτογραφίες που αποδεσμεύτηκαν στο Twitter το Σάββατο, 10 Οκτωβρίου 2020, η φρεγάτα του βρετανικού Ναυτικού HMS Sutherland Type 23 ή κλάσης Duke εκτέλεσε άσκηση προσομοιωμένης επίθεσης σμήνους μικρών σκαφών (SWARMEX) σε περίκλειστα ύδατα.

Για πολλά χρόνια, οι επιθέσεις μικρών σκαφών έχουν γίνει μια από τις σημαντικότερες απειλές κατά των πολεμικών πλοίων. Το 2008, ο Αρχηγός Ακτοφυλακής των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ), Ναύαρχος Θάντ Αλεν, τόνισε την σημαντικότητα της αντιμετώπισης της απειλής των μικρών σκαφών δηλώνοντας ότι “οι αλυσιδωτές οικονομικές επιπτώσεις μιας επίθεσης μικρών σκαφών κατά ενός στόχου υψηλής αξίας όπως ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, κρουαζιερόπλοιου ή πετροχημικών εγκαταστάσεων ανυψώνει το πρόβλημα από το εθνικό επίπεδο και προκαλεί τη διεθνή ανησυχία”. Πρόσθεσε ότι για να μετριαστεί ο κίνδυνος των μικρών πλοίων, οι ομοσπονδιακές, οι κρατικές και οι τοπικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου, συμπεριλαμβανομένης της Ακτοφυλακής, χρειάζονται μεγαλύτερη επίγνωση του θαλασσίου τομέα (MDA), κατάλληλα νομικά καθεστώτα και συνεργασίες με ολον τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

 

Αναλυτές των ΗΠΑ πιστεύουν ότι οι επιθέσεις μικρών σκαφών είναι τα πιο πιθανά μέσα θαλασσίων επιθέσεων κατά των ΗΠΑ επειδή “ικανοποιούν την συντριπτική απαίτηση των τρομοκρατών για απλότητα”. Άλλοι ειδικοί έχουν αρχίσει να προτείνουν ότι, καθώς ο κόσμος είναι καλύτερα προετοιμασμένος για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην ξηρά, μπορεί να εμφανιστούν φαινόμενα “μετατόπισης της απειλής”, με αποτέλεσμα την αύξηση του συνολικού όγκου της θαλάσσιας τρομοκρατίας μέσα στα αμέσως επόμενα χρόνια.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η απειλή των μικρών σκαφών περιλαμβάνει περισσότερα από ένα σκάφος φορτωμένα με εκρηκτικά να εμβολίζουν ένα μεγάλο πλοίο ή μια υποδομή. Τα μικρά σκάφη μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την μεταφορά τρομοκρατών σε όλα τα θαλάσσια σύνορα των ΗΠΑ όπως έκαναν οι ισλαμιστές τρομοκράτες που επιτέθηκαν την Μουμπάι. Τα μικρά πλοία μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως πλατφόρμες από τους τρομοκράτες που διαθέτουν φορητά πυραυλικά σύστημα κατά άλλων πλοίων ή ακόμα και πολιτικών αεροσκαφών που πετάνε από πάνω.

Ως απάντηση σε αυτές τις απειλές, τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων εκπαιδεύονται σε αυτούς τους τύπους επιθέσεων χρησιμοποιώντας τα όπλα των 12,7 χλστ ή 7,62 χλστ όπως επίσης και τα πυροβόλα Gatling του πλοίου.

Η φρεγάτα HMS Sutherland του βρετανικού Ναυτικού είναι ένα πλοίο Type-23 ή κλάσης Duke του βρετανικού βασιλικού Ναυτικού. Για την εγγύς προστασία του, το πλοίο είναι οπλισμένο με δυο αυτόματα πυροβόλα DS30M Mk2 των 30 χλστ, ή δύο αυτόματα πυροβόλα DS30B των 30 χλστ, δύο εξάκαννα περιστροφικά πυροβόλα Minigun M134 των 7,62Χ51 χλστ και τέσσερα πολυβόλα γενικής χρήσης FN MAG των 7,62 χλστ.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.