Παιχνίδια κατασκόπων (και προπαγάνδας) για έλεγχο της Ουκρανίας

Ρώσος στρατιώτης στην Κριμάια. (businessinsider.com)

Του Μάνου Ηλιάδη

Αγώνας «για την καρδιά και το μυαλό του κόσμου», ψυχολογικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις επιρροής, πληροφορικές επιχειρήσεις ή, απλώς, η παλαιά τέχνη της προπαγάνδας με νέες μορφές και ονομασίες είναι το κοινό χαρακτηριστικό όλων των πρόσφατων συγκρούσεων μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, με σκοπό την επίτευξη στρατηγικών στόχων χωρίς την προσφυγή στον πόλεμο που, εκτός από ιδιαίτερα ακριβός πλέον, κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα την εύθραυστη και στενά διασυνδεδεμένη παγκόσμια οικονομία. Αυτές τις μορφές υποκαταστάσεως του πολέμου τις είδαμε σε διάφορες εκδοχές και περιπτώσεις, από τον πόλεμο στο Ιράκ και στα Βαλκάνια, τις αλλαγές καθεστώτων στον αραβικό χώρο, τις «έγχρωμες επαναστάσεις» σε Γεωργία και Νότιο Αμερική, μέχρι και τις επεκτατικές βλέψεις του Ισλάμ σε διάφορες χώρες του κόσμου.

Αυτό που βλέπουμε σήμερα στην Ουκρανία είναι μία άλλη παραλλαγή της ίδιας μεθόδου, όπου, αντί της αλλαγής καθεστώτος που εφάρμοσε η Δύση, έχουμε τη ρωσική εκδοχή της, με σκοπό προσάρτηση εδαφών μιας άλλης χώρας και με στοιχεία που θυμίζουν έντονα παλαιές σοβιετικές πρακτικές. Ενα νέο στοιχείο της ρωσικής συνταγής είναι η συνεχής παρουσία στρατιωτικής δυνάμεως 35.000-40.000 ανδρών στα σύνορα με την Ουκρανία και οι αυστηρές προειδοποιήσεις Ρώσων ηγετών προς την Ουκρανία να προσέχει ώστε να μη χυθεί αίμα κατά την επιχείρηση επιβολής της τάξεως, που ουσιαστικά ακυρώνουν την προσπάθεια της κυβερνήσεως να ελέγξει την κατάσταση, κάτω από τη ρωσική απειλή για επέμβαση.

Μία ένδειξη για τον τρόπο που διεξάγεται αυτός ο πόλεμος της προπαγάνδας μάς δίνει μια πρόσφατη (13 Απριλίου) ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η οποία αντικρούει βασικά στοιχεία της ρωσικής προπαγάνδας και συμπληρώνει τη γενική εικόνα με βάση την αμερικανική οπτική και πληροφορίες που δεν δίνουν τα συμβατικά μέσα ενημερώσεως.

Η ανακοίνωση, η οποία εξεδόθη από το γραφείο του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ξεκινά με την εισαγωγή στο θέμα, τονίζοντας ότι «η Ρωσία συνεχίζει να ξεδιπλώνει την πλαστή και επικίνδυνη αφήγησή της για να δικαιολογήσει τις παράνομες δραστηριότητές της στην Ουκρανία. Η ρωσική μηχανή προπαγάνδας συνεχίζει να προωθεί λόγους μίσους και να παρακινεί στην προσφυγή στη βία, εμφανίζοντας μία ψευδή απειλή στην Ουκρανία, η οποία δεν υπάρχει. Δεν θα βλέπαμε τη βία και τα λυπηρά γεγονότα, των οποίων όλοι γίναμε μάρτυρες το Σαββατοκύριακο, αν δεν υπήρχαν η αδιάκοπη παραπληροφόρηση και η δράση Ρώσων προβοκατόρων που καλλιεργούν τις ταραχές στην ανατολική Ουκρανία». Στη συνέχεια, η ανακοίνωση αντικρούει έναν προς έναν τους ρωσικούς ισχυρισμούς για την Ουκρανία, παραθέτοντας στοιχεία για καθέναν από αυτούς. Για λόγους χώρου, παραθέτουμε παρακάτω μόνο ορισμένα από τα σημεία αυτά:

– Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι «δεν δραστηριοποιούνται Ρώσοι πράκτορες στην Ουκρανία»: Τα γεγονότα όμως δείχνουν ότι η ουκρανική κυβέρνηση έχει συλλάβει τις τελευταίες εβδομάδες πάνω από μία δωδεκάδα ατόμων που θεωρούνται πράκτορες των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών. Την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου του 2014 η κυβέρνηση της Ουκρανίας είχε πληροφορίες ότι αξιωματικοί της GRU (σ.σ.: στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ρωσίας) παρείχαν σε άτομα στο Χάρκοβο και το Ντόνετσκ συμβουλές και οδηγίες για την οργάνωση (εκδηλώσεων) διαμαρτυρίας, κατάληψη και διατήρηση κυβερνητικών κτηρίων, αρπαγή όπλων από κυβερνητικές αποθήκες και χρησιμοποίησή τους σε άλλες βίαιες πράξεις.

Στις 12 Απριλίου, ένοπλοι φιλορώσοι πολιτοφύλακες κατέλαβαν κυβερνητικά κτίρια, σε μια συντονισμένη και επαγγελματική επιχείρηση (σ.σ.: σχετικό ή παρόμοιο από άλλη επιχείρηση βίντεο υπάρχει στο διαδίκτυο), η οποία διεξήχθη ταυτόχρονα σε έξι πόλεις της Ουκρανίας. Πολλοί από αυτούς έφεραν αλεξίσφαιρους θώρακες, στολές παραλλαγής χωρίς στρατιωτικά διακριτικά και είχαν όπλα ρωσικής κατασκευής, όπως ΑΚ-47 και Dragunov (σ.σ.: τυφέκια ελεύθερου σκοπευτού). Αυτές οι ένοπλες μονάδες, ορισμένες με μαύρες και πορτοκαλιές κορδέλες του αγίου Γεωργίου, που έχουν σχέση με τους εορτασμούς της Ρωσικής Ημέρας της Νίκης, ανύψωσαν σε κυβερνητικά κτίρια ρωσικές σημαίες καθώς και σημαίες αυτών που επιδιώκουν την απόσχιση εδαφών της Ουκρανίας και ζήτησαν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για απόσχιση και ένωση με τη Ρωσία. Αυτές οι επιχειρήσεις έχουν εκπληκτική ομοιότητα με αυτές που έγιναν στην κατάληψη ουκρανικών εγκαταστάσεων κατά την παράνομη ρωσική στρατιωτική επέμβαση στην Κριμαία στο τέλος Φεβρουαρίου και την εν συνεχεία κατοχή της.

Ένοπλος φιλορώσος πολιτοφύλακας. (thedailybeast.com)

– Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι «οι φιλορωσικές διαδηλώσεις περιλαμβάνουν αποκλειστικά Ουκρανούς πολίτες, οι οποίοι ενεργούν αυτοβούλως, όπως στην περίπτωση του κινήματος Μαϊντάν στο Κίεβο»: Η αμερικανική πλευρά αναφέρει ότι αυτές (οι διαδηλώσεις) δεν έχουν σχέση με το κίνημα βάσεως ακτιβιστών του κινήματος EuroMaidan, το οποίο ξεκίνησε από μία χούφτα φοιτητών διαδηλωτών και κατέληξε στη συμμετοχή χιλιάδων Ουκρανών από όλα τα μέρη της χώρας και από κάθε τάξη. Ρωσικές σελίδες στο διαδίκτυο στρατολογούν ανοιχτά εθελοντές για να μεταβούν από τη Ρωσία στην Ουκρανία και να προκαλέσουν ταραχές. Υπάρχουν αποδείξεις ότι πολλοί από τους αποκαλούμενους «διαμαρτυρόμενοι πολίτες» πληρώνονται για να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις βίας και τις ταραχές. Είναι ολοκάθαρο ότι αυτά τα γεγονότα δεν είναι αυθόρμητες εκδηλώσεις, αλλά αποτελούν μια καλά ενορχηστρωμένη ρωσική εκστρατεία παρακινήσεως στη βία, αποσχίσεως ουκρανικών εδαφών και υπονομεύσεως (σαμποτάζ) της οικονομίας του ουκρανικού κράτους. Οι ουκρανικές Αρχές συνεχίζουν να συλλαμβάνουν ιδιαίτερα εκπαιδευμένους και επαρκώς εξοπλισμένους Ρώσους προβοκάτορες, οι οποίοι δρουν σε ολόκληρη την χώρα.

-Η Ρωσία υποστηρίζει ότι «η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία κινδυνεύει να εξελιχθεί σε εμφύλιο πόλεμο»: Η αμερικανική απάντηση σε αυτό είναι ότι αυτό που συμβαίνει στην ανατολική Ουκρανία δεν θα συνέβαινε εάν οι Ρώσοι σταματούσαν την παραπληροφόρηση και την προβοκατόρικη δράση, η οποία προάγει και ενισχύει τις ταραχές. Δεν θα συνέβαινε εάν δεν υπήρχε μεγάλης κλίμακας στρατιωτική δύναμη μαζεμένη στα σύνορα, αποσταθεροποιώντας την περιοχή μέσω της άκρως απειλητικής παρουσίας της.

«Είχε αυτοσυγκράτηση η κυβέρνηση»

Οι Αμερικανοί λένε ότι δεν υπήρξαν μεγάλης κλίμακας εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στην περιοχή. Μόνο ένας μικρός αριθμός ατόμων που επιδιώκουν την απόσπαση εδαφών κατέλαβε κυβερνητικά κτίρια σε πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας, όπως τα Ντόνεσκ, Λουχάνσκ και Σλαβιάνσκ, αλλά δεν πέτυχαν να αποκτήσουν σημαντική λαϊκή υποστήριξη. Οι ουκρανικές Αρχές επέδειξαν αξιοσημείωτη αυτοσυγκράτηση στις προσπάθειές τους να ελέγξουν την κατάσταση και δεν έδρασαν παρά μόνο όταν προκλήθηκαν από ένοπλους πολιτοφύλακες και η κατάσταση απειλούσε τη δημόσια ασφάλεια.

Οι 35.000 στρατιώτες, οι δορυφορικές φωτογραφίες και ο πόλεμος της ενέργειας

Τα υπόλοιπα σημεία έχουν ως εξής: Η Ρωσία ανέφερε ότι «διέταξε μερική αποχώρηση των στρατευμάτων της από τα σύνορα με την Ουκρανία»: Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να δείχνει σημαντική αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από τα ουκρανικά σύνορα. Η αποχώρηση ενός τάγματος δεν είναι σημαντικό στοιχείο. Μια δύναμη που εκτιμάται σε 35.000 με 40.000 στρατιώτες παραμένει στα σύνορα, εκτός από τη δύναμη των 25.000 ανδρών που υπάρχει στην Κριμαία.

Σ.σ.: Στις 10 Απριλίου το ΝΑΤΟ έδωσε στη δημοσιότητα αρκετές δορυφορικές φωτογραφίες (από τον εμπορικό δορυφόρο DigitalGlobe), ληφθείσες σε δύο διαφορετικά χρονικά διαστήματα, τέλος Μαρτίου και την περασμένη εβδομάδα, που απεικονίζουν πέραν πάσης αμφιβολίας τις ρωσικές συγκεντρώσεις και δη κατά τρόπο που δείχνει την ετοιμότητά τους να κινηθούν εντός ωρών, καθώς επίσης και μεταφορικά και επιθετικά ελικόπτερα και μαχητικά αεροσκάφη σε αεροδρόμια της περιοχής.

– Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι «δεν χρησιμοποιεί την ενέργεια και τις εμπορικές συναλλαγές ως όπλα εναντίον της Ουκρανίας»: Κατά την αμερικανική πλευρά, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας η Ρωσία αύξησε την τιμή που πρέπει να πληρώνει για το φυσικό αέριο η Ουκρανία κατά 80% τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Επιπλέον, η Ρωσία απαιτεί άνω των 11 δισ. δολαρίων για καθυστερημένες πληρωμές.

Τα συμπεράσματα από τα σημεία μόνο ορισμένων απόψεων της αμερικανικής πλευράς που ανεφέρθησαν παραπάνω είναι εύκολο να εξαχθούν και συμβάλλουν κατά την άποψή μας στην καλύτερη κατανόηση των γεγονότων της Ουκρανίας.

dimokratianews.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

7 Απαντήσεις

 1. Μιά αντικειμενική προσέγγιση, ασφαλώς απέχει παρασάγγας από τήν μονόπλευρη τοποθέτησή σας. Πάντα η αλήθεια βρίσκεται κάπου στή μέση. Δέν χρειάζεται νά εκδηλώνεστε τόσο μέ άρθρα ανάξια σχολιασμού.

  1. Ευχαριστούμε για το σχόλιο Ματθαίε.

   Αλλά, έχουμε την εντύπωση πως, δεν πρέπει να μας παρακολουθείς!

   Εξάλλου, η “αντικειμενικότητα” σε περιόδους πολέμων και αναταράξεων είναι καθαρά υποκειμενική και πάντα σχετίζεται από την “οπτική γωνία που έχει ” ο “θεατής” προς τα γεγονότα.

   Όπως είπε και ο Ότο φον Μπίσμαρκ “Τα μεγαλύτερα ψέματα λέγονται ύστερα από το κυνήγι, κατά τη διάρκεια του πολέμου και πριν από τις εκλογές.”

 2. Σωστός ἑν προκειμένω ὁ Μπίσμαρκ,ὅπως και στην ρήση ὅτι «ἡ πολιτική εἶναι σαν τα λουκάνικα:καλύτερα να μήν ξέρεις τί ἔχουν μέσα».
  Ἐκτός ἀπό το ψέμμα ὅμως,ὑπάρχει και μία ἀκόμη πιό ἐπικίνδυνη μορφή ἀν-ἀλήθειας,ἡ ἀποσιώπηση.
  Ἔτσι,το εὐαγές και ἄμμωμον Στέητ Ντηπάρτμεντ παρατηρεί την ἑμπλοκή Ρώσσων πρακτόρων στην διοργάνωση «ἐκτρόπων» στις ἀνατολικές ἐπαρχίες,ἀλλά το κάνει ἀλλοιθωρἰζοντας,ἀφοὺ παραβλέπει(;) ὅτι ὅλη ἡ κλίκα του Μάϊνταν,του δεξιοῦ τομέως συμπεριλαμβανομένου,εἶναι ἀπό μακροῦ χρόνου υἰοθετημένη ἀπό την Δύση,ὁπότε εἶναι αὐτή ἀκριβῶς ἡ Δύση που χειραγωγεί τις ἐξελίξεις στην Οὐκρανία,και μάλιστα σε στρατηγικό ἐπίπεδο,ἑνὼ ὁ δόλιος ὁ Βλαδίμηρος (ὁ Πούτιν,ὅχι ὁ Κλίτσκο),τρέχει να σώσει ὅτι μπορεί με χειρωνακτική ἐργασία στα κολχόζ και στις συνοικίες…

  1. Μα, όποιος παρακολουθεί από κοντά την κρίση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θα ξέρει πολύ καλά πως τίποτα δεν είναι τυχαίο και πως η Δύση ευθύνεται για την όλη κατάσταση.
   Μερικά δημοσιεύματα: Πατρίδες χάνονται από διαφθορά και διχασμό
   και Η Αραβική άνοιξη και ο χειμώνας της Ουκρανίας – Μια ρωσική άποψη

 3. Το να βλεπουμε τα πραγματα μονοδιαστατα συνεχως δεν βοηθαει καθολου νομιζω. Παντα θα υπαρχει αυτος που θα υποστηριζει οτι οι κακοι ειναι οι μεν η οι δε. Σιγουρα ομως η ιστορικη αληθεια δεν μπορει να κρυφτει. Δουκα το προβλημα της Ουκρανιας δεν ειναι προσφατο. Οι ριζες του χανονται βαθεια μεσα στο χρονο. Οι μεν δυτικοι θελουν να κερδισουν ωφελη απο την εχθρα Ουκρανων και Ρωσων, ενω οι Ρωσοι δεν θελουν να χασουν την επιρροη τους στα εναπομηναντα εδαφη της πρωην ΕΣΣΔ. Τα υπολοιπα περι κατασκοπων κλπ ειναι ο τροπος με τον οποιο γινεται η χειραγωγηση. Τοσο απλα ειναι τα πραγματα νομιζω.

  1. Έτσι, είναι, συμφωνώ μαζί σου kirillos!
   Πάντα θα υπάρχουν συμφέροντα που θα πρέπει να εξυπηρετηθούν, ετσι ξεκινά μία “εκστρατεία” ενημέρωσης με σκοπό τη “ορθή” χειραγώγηση των μαζών, που και αυτό είναι πολύ σημαντικό για μερικούς!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.