Το Πακιστάν θα αγοράσει από την Κίνα 236 Α/Κ πυροβόλα SH-15 των 155 χλστ

©Army Recognition | Το κινεζικής κατασκευής 6Χ6 τροχοφόρο Α/Κ πυροβόλο SH-15 155 χλστ στην αεροπορική έκθεση AirShow China, στην Ζουχάι, Νοέμβριος 2018.

Σύμφωνα είδηση που μεταδόθηκε την 24η Δεκεμβρίου 2019, στον ιστότοπο News Nation, το Πακιστάν πρόκειται να αγοράσει από την Κίνα 236 τροχοφόρα 6Χ6 αυτοκινούμενα πυροβόλα SH-15 των 155 χλστ.

Για πολλά χρόνια, οι Ένοπλες Δυνάμεις του Πακιστάν βρίσκονται σε διαδικασία ενίσχυσης των ικανοτήτων του Πυροβολικού, ειδικότερα με μια νέα λύση Πυροβολικού με μεγαλύτερη κινητικότητα. Σύμφωνα με την βάση μεταφορών όπλων του SIPRI, ήδη το Πακιστάν απέκτησε, από την Κίνα, το 2013-2014, 36 τροχοφόρα αυτοκινούμενα πυροβόλα SH-1 των 155 χλστ.

Τον Νοέμβριο του 2018, κατά τη διάρκεια της IDEAS, της διεθνούς αμυντικής έκθεσης στο Καράτσι, ο κινεζικός οργανισμός βιομηχανιών βορείου Κίνας (NORINCO) παρουσίασε το τελευταίας γενιάς τροχοφόρο Α/Κ πυροβόλο των 155 χλστ ονόματι SH-15. Πρόκειται για ένα νέο όχημα πυροβολικού που αποκαλύφθηκε στην Κίνα κατά την αεροπορική έκθεση AirShow China τον Νοέμβριο του 2018.

Σήμερα, ο πακιστανικός Στρατός χρησιμοποιεί το M109A5, ένα ερπυστριοφόρο πυροβόλο κατασκευασμένο από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής αλλά το Πακιστάν πρόκειται να συνεχίσει τον εκσυγχρονισμό των δυνάμεων του Πυροβολικού του με νέα τροχοφόρα συστήματα πυροβολικού. Για τον πακιστανικό Στρατό, το ιδανικό θα ήταν η απόκτηση ενός ακόμα πιο ελαφρού όπλου, που θα μπορεί να μεταφερθεί ως εξωτερικό φορτίο με ιμάντες από τα ελικόπτερα γενικής χρήσης που διαθέτει.

Το SH-15 είναι ένα νέο κινεζικής κατασκευής τροχοφόρο Α/Κ πυροβόλο που βασίζεται πάνω στο 6Χ6 αμάξωμα του φορτηγού Shaanxi με θωρακισμένο θάλαμο επιβατών στο μπροστινό μέρος και ένα πυροβόλο 155 χλστ τοποθετημένο στο πίσω μέρος του φορτηγού. Το νέο πυροβόλο προστατεύεται από τα πυρά των μικρών όπλων και θραυσμάτων πυροβολικού. Ο θάλαμος του πληρώματος διαθέτει δυο μεγάλα αλεξίσφαιρα παράθυρα στο μπροστινό μέρος και έχει δύο θύρες, από μία σε κάθε πλευρά.

Το SH-15 έχει μέγιστο βεληνεκές βολής 20 χλμ με τα βασικά πυρομαχικών και 53 χλμ με ρουκετο-υποβοηθούμενα βλήματα πυροβολικού. Αυτό το όχημα πυροβολικού λειτουργεί με πλήρωμα των πέντε. Σύμφωνα με κάποιες στρατιωτικές πηγές, το όχημα διαθέτει μέγιστο βάρος 22 τόνων.

Απόδοση/Μετάφραση από το armyrecognition.com για την Προέλαση.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.