Πακιστάν: Παραλήφθηκε η αναβαθμισμένη έκδοση του άρματος μάχης Al Khalid

Σύμφωνα με πληροφορίες που αποδεσμεύτηκαν στον λογαριασμό DG ISPR του Πακιστάν στο Twitter την 28η Ιουλίου 2020, ο Στρατός του Πακιστάν παρέλαβε επισήμως την νέα αναβαθμισμένη έκδοση του κυρίου άρματος μάχης εγχώριας κατασκευής Al Khalid με την ονομασία Al Khalid-I.

Το κύριο άρμα μάχης (MBT) Al Khalid σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στο Πακιστάν από την τοπική εταιρεία Heavy Industries Taxila (HIT) για τον Στρατό του Πακιστάν. Το άρμα αναπτύχθηκε πάνω στο κινεζικό Type-90II που κατασκευάζεται από την κινεζική εταιρεία NORINCO.

Το Al Khalid εξελίχθηκε χρησιμοποιώντας εξαρτήματα από την Κίνα την Ουκρανία. Το άρμα ωθείται με πετρελαιοκινητήτα και σύστημα μετάδοσης ισχύος που προέρχονται από το γραφείο μελετών KMDB της Ουκρανίας. Εισήλθε σε ενεργό υπηρεσία με τον Στράτο του Πακιστάν το 2001.

Την 28η Ιουλίου 2020, ο Στρατός του Πακιστάν παρέλαβε την νέα αναβαθμισμένη έκδοση του MBT Al Khalid το οποίο ονομάστηκε Al Khalid-I. Η τελετή παράδοσης έλαβε χώρα στη βιομηχανία HIT, την μεγαλύτερη κρατική εταιρεία κατασκευής αμυντικών προϊόντων.

Στα νέα χαρακτηριστικά του Al Khalid-I περιλαμβάνεται νέο σύστημα ελέγχου πυρός (ΣΕΠ) το οποίο τώρα είναι ένας εξελιγμένος υπολογιστής ελέγχου πυρός πολλαπλών διαδικασιών με βεληνεκές αναγνώρισης που φτάνει τα 7 χλμ. Το δραστικό βεληνεκές έχει επίσης βελτιωθεί το οποίο είναι 3,5 χλμ, ο πίνακας ελέγχου του οδηγού, τα πλευρικά καλύμματα των ερπυστριών, δέχθηκε ενσωματωμένο σύστημα διαχείρισης, πέλματα ερπυστριών, σύστημα αυτόματης γέμισης με ψηφιακά ελεγχόμενη συστοιχία επιτόπια προγραμματιζόμενων πυλών (FPGA) με δίσκο αμφίδρομης κίνησης και διαθεσιμότητα πυρομαχικών εμφαίνουσα σε οθόνη, πληροφορίες σχετικά με τις άδειες ή γεμάτες βληματοθήκες και τους τύπους των διαθεσίμων πυρομαχικών, μεγαλύτερη περιστρεφόμενη πλατφόρμα (carousel) για την μεταφορά μακρύτερων πυρομαχικών. Διαθέτει αυξημένο ρυθμό βολής με 9 βλήματα ανά λεπτό. Το άρμα είναι επίσης εξοπλισμένο με τον ουκρανικό ηλεκτροοπτικό παρεμβολέα Varta (παρεμποδίζει τα λειζερ αποστασιόμετρα, τους λειζερ καταδείκτες και τα συστήματα παρακολούθησης των αντιαρματικών καθοδηγούμενων πυραύλων), θερμικά περισκόπια τρίτης γενιάς Sagem και βελτιωμένο σύστημα κλιματισμού.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ιστότοπου Army Recognition, το Al Khalid-I διατηρεί το ουκρανικό συγκρότημα ισχύος και τον ίδιο οπλισμό με την προηγούμενη έκδοση του Al Khalid. Ο κυρίως οπλισμός του άρματος αποτελείται απο ενα λειόκαννο πυροβόλο 125 χλστ με επιχρωμιωμένη και αυτόματης αυτοπερίσφιγξης (Autofrettage) κάννη η οποία μπορεί να εκτοξεύσει βλήματα APFSDS, HEAT-FS και HE-FS και το ρωσικής σχεδίασης καθοδηγούμενο αντιαρματικό πύραυλο (ATGM) 9M119 Refleks που κατασκευάζεται κατόπιν άδειας και από την Κίνα. Ο δευτερεύων οπλισμός περιλαμβάνει ένα συζυγές πολυβόλο των 7,62 χλστ και ένα αντιαεροπορικό πολυβόλο των 12,7 χλστ τοποθετημένο στην οροφή του πύργου που η σκόπευση και χρήση του μπορούν να γίνουν από το εσωτερικό του άρματος.

Φωτογραφία αρχείου: Άρμα μάχης Al Khalid

Ο πύργος και το σκάφος του Al Chalid-Ι είναι κατασκευασμένοι με συγκολλημένο χάλυβα και έχει τοποθετηθεί ενα επιπρόσθετο στρώμα συνθετικής θωράκισης πάνω από το μετωπικό τόξο, στο οποίο αν απαιτηθεί μπορεί να τοποθετηθεί και εκρηκτική-αντιδραστική θωράκιση.

\Το Al Khali-I ωθείται από τον υδρόψυκτο πετρελαιοκινητήρα 6TD-2 συζευγμένο με το γαλλικής σχεδίασης υδρομηχανικό αυτόματο κιβώτιο μετάδοσης με πέντε σχέσης εμποσθοπορείας και 2 σχέσεις οπισθοπορείας. Το άρμα μάχης μπορεί να αναπτύξει ανωτάτη ταχύτητα 70 χλμ/ωρα και διαθέτει μεγίστη αυτονομία 450 χλμ.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.