Paladin PIM: Το μικρό οβιδοβόλο & και το μέλλον της τεθωρακισμένης ταξιαρχίας του στρατού των ΗΠΑ

Το πρώτο M109A7 εκτελεί την εναρκτήρια βολή της φάσης των δοκιμαστικών βολών την 20η Φεβρουαρίου 2015 στο Ford Sill. (PEO Ground Combat Systems – Flickr)

Μέτα από δύο χρόνια και δύο ακυρωθέντα δαπανηρά προγράμματα, τελικά, ο Στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) διαθέτει ενα νέο όχημα πυροβολικού.
Παρόλο που η επίσημη παρουσίαση του πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 10 Απριλίου, ο εργολάβος BAE Systems εχει ήδη παραδώσει το πρώτο ζεύγος των αυτοκινούμενων οβιδοβόλων.

Πολύκροτο και με άσχημη ονομασία, το πρόγραμμα Paladin Integrated Management (PIM) είναι ενα μέτριο σύστημα αλλά και μία μεγάλη-αναγκαία επιτυχία για το ασφυκτικά πολιορκημένο σύστημά προμηθειών του Στρατού των ΗΠΑ.

“Ως στιγμής έχει προχωρήσει χωρίς δράματα ή σημαντικά προβλήματα,” είπε μέλος του προσωπικού της BAE. “Δεν είναι ακριβώς ενα νέο όχημα, δανείζεται αρκετά στοιχεία απο άλλα (οχήματα), αλλά αποτελεί μια επιτυχία.”

Το PIM ειναι ο ανανεωτής τριών μεγαλύτερων πραγμάτων που προκύπτουν:

-Την αναγέννηση του πυροβολικού μάχης (Field Artillery), του “Βασιλιά της Μάχης” εναντίον συμβατικών απειλών, όμως ενός παραμελημένου όπλου κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων αντιμετώπισης ανταρτών στο Αφγανιστάν και Ιράκ.

-Την νέα προσέγγιση της τεθωρακισμένης ταξιαρχίας, η οποία θα οδηγήσει το 72 τοις εκατό των βαρέων οχημάτων των ταξιαρχιών να διαθέτουν τα ίδια συστήματα αυτοκίνησης, κατασκευής BAE Systems.

-Την νέα προσέγγιση στην απόκτηση υλικού και συστημάτων, με την οποία ακριβά, φιλόδοξα, εξολοκλήρου νέας σχεδίασης οχήματα θα κάνουν πίσω στις προσαυξημένες αλλά περισσότερο ουσιώδεις αλλαγές των υπαρχουσών πλατφορμών.

Με μία πρώτη ματιά, το PIM μοιάζει ακριβώς όπως η τελευταία αναβάθμιση του οβιδοβόλου M109 της δεκαετίας του 1960, από το σημερινό M109A6 στο M109A7.

Στην πραγματικότητα, το PIM είναι περίπου ως μία χειρουργική μεταμόσχευση κεφαλής σε ένα νέο σώμα: Πήραν το παλιό πύργο με το πυροβόλο και τον τοποθέτησαν σε ένα ολοκαίνουριο σκάφος. Αυτό είναι το παραπάνω, απο τότε που με προγενέστερα προγράμματα εκσυχρονισμού αναβαθμίστηκε ο πύργος, το PIM δεν διαθέτει βασικά τίποτα κοινό με το αρχικό M109 της εποχής του Βιετνάμ εκτός από την ονομασία.
“Το M109A6 κατασκευάστηκε με νέο πύργο ο οποίος τοποθετήθηκε στο παλιό σκάφος,” είπε ο Μάρκ Σίγκνορελι, επικεφαλής των προγραμμάτων οχημάτων μάχης της BAE Systems. “Το M109A7 τοποθετεί ενα νέο σκάφος κάτω απο τον πύργο του A6, με κάποιες αναβαθμίσεις στον πύργο, και αποτελεσματικά με δύο βήματα ο Στρατός δημιούργησε ένα νέο οβιδοβόλο.”

Ο Σιγκνορέλι είναι παλαίμαχος των ακυρωθέντων προγραμμάτων Future Combat Vehicle (FCV) και Ground Combat Systems (GCS), στα οποία έγινε απόπειρα εξέλιξης νέων σχεδίων. “Όταν έχεις ενα απο αυτά τα τεράστια προγράμματα… είναι εξαιρετικά δαπανηρά, διαρκούν για πάντα, και είναι παρακινδυνευμένα,” είπε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης της Association of the Army στο Huntville. “Οταν κάνεις την προσέγγιση τύπου “το τσεκούρι του Λίνκολν,” μπορείς… να τοποθετήσεις τον εκσυχρονισμό σε πακέτα “μικρής συσκευασίας”, οπότε θα έχεις μεγάλη πιθανότητα να παραλάβεις την εργασία εμπρόθεσμα και στα πλαίσια του προϋπολογισμένου κόστους.”

Το αποτέλεσμα είναι λιγότερο ριζοσπαστικό απο μια εντελώς νέα σχεδίαση αλλά σαφώς ανώτερο από μία απλή αναβάθμιση. Το PIM δεν διαθέτει το μεγάλου βεληνεκούς πυροβόλο που αναπτύχθηκε για το ακυρωθέν Crusader ή το αυτόματο σύστημα γέμισης βλημάτων του FCS. Διαθέτει, ωστόσο νέα αυτοκίνηση και ηλεκτρονικά συστήματα. Ως αποτέλεσμα, ενώ το A7 ζυγίζει 25 τοις εκατό περισσότερο απο το A6, αποδίδει 50 τοις εκατό περισσότερη ιπποδύναμη και περίπου τετραπλάσια ηλεκτρική ισχύ.

Ο κινητήρας των 650 ίππων καθιστά το PIM πιο ευέλικτο απο το σημερινό μοντέλο Paladin, το οποίο είναι διαβόητο για την καθυστέρηση του, πίσω, απο τα υπόλοιπα τεθωρακισμένα οχήματα. Η γεννήτρια των 70 κιλοβατωρών (kWh) του PIM δεν υποστηρίζει μόνο τα τελευταία ηλεκτρονικά, απο δίκτυα τηλεπικοινωνιών ως παρεμβολείς: Δίνει τη δυνατότητα αντικατάστασης των διαρκώς υπό επισκευή υδραυλικών με σύγχρονους ηλεκτρικούς κινητήρες (η τεχνολογία ηλεκτρικής περιστροφής πύργους διασώθηκε από το ακυρωθέν πρόγραμμα FCS).

Μ’ ένα νέο κινητήρα, μετάδοση και πύργο απαλλαγμένο από την υδραυλική περιστροφή, το Paladin PIM προκειται επίσης να είναι περισσότερο αξιόπιστο από τον εξοπλισμό ηλικίας αρκετών δεκαετιών που θα αντικαταστήσει.

Βολή με πραγματικά πυρά του M109 Paladin. (PEO Ground Combat Systems – Flickr)

Το Paladin PIM στην πραγματικότητα θα είναι πιο σύγχρονο από το κυρίως υλικό της τεθωρακισμένης ταξιαρχίας, το βαρύ θωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού M2 Bradley. Το νέο σκάφος του Paladin PIM είναι “παραγωγό του σκάφους Bradley, (όμως) ουσιαστικά κάπως πιο προηγμένο με πολλούς τρόπους σε όρους ηλεκτρικής ισχύος και άλλων στοιχείων,” είπε ο Ταξίαρχος Ντειβιντ Μπάσετ, σύμβουλος του Στρατού στο πρόγραμμα των χερσαίων συστημάτων μάχης , σε συνέντευξη του στο AUSA. “Είναι το πρωτοπόρο όχημα με τεχνολογικούς όρους στο που θα θέλαμε να καταλήξει οι οικογένεια συστημάτων Bradley.”

Οπότε, ο Μπάσετ επιβλέπει επίσης την αναβάθμιση του Bradley. Η πρόταση Bradley Engineering Change Proposal 1 (ECP 1) που είναι ήδη σε παραγωγή, ανυψώνει την ανάρτηση ώστε να προσδώσει ακόμα εφτά ίντσες εδαφική ανοχής, η οποία βελτιώνει αντίστοιχα την επίδοση σε εκτός δρόμου πορείες και την προστασία κατά ναρκών που εκρήγνυνται από κάτω. Η περισσότερο δαπανηρή ECP 2 θα αντικαταστήσει ολόκληρο τον κινητήρα και την μετάδοση ισχύος του Bradley με συγκρότημα που πρωτοστάτησε στο Paladin, μία αύξηση της τάξης του 12 τοις εκατό στην ιπποδύναμη. Η ECP 2 θα αυξήσει περισσότερο απο το διπλάσιο την ηλεκτρική ισχύ του Bradley, από τις εννιά κιλοβατώρες – οι οποίες δεν επαρκούν για την χρησιμοποίηση παρεμβολέων IED χωρίς την απενεργοποίηση των ηλεκτρονικών- στις 24 kWh.

“Δεν είναι οι 70 kWh του Paladin, αλλά είναι αρκετές,” είπε ο Μπάσετ. “Συνηθίζουμε να τροφοδοτούμε ολόκληρα σημεία διοίκησης (TOC) με τόσο μεγάλη ισχύ, θα μπορούσαμε να πάρουμε την λύση ισχύος του PIM και να την τοποθετήσουμε στο Bradley, αλλά διεξάγουμε σκληρή διαπραγμάτευση κόστους, ώστε να παραμείνουμε εντός των αυστηρών ορίων του προϋπολογισμού.”

“Οι 70 kWh που συναντάμε στο Paladin (PIM) είναι πιθανόν ένας πρακτικός περιορισμός” για το σκάφος του Bradley, είπε ο Μπάσετ, “Ομως, θα αγωνιζόμουν για να βρω διεκδικητές για την ισχύ των 70 kWh, οπωσδήποτε.

Το τελευταίο και μεγαλύτερο μέρος της συνολικής προσπάθειας εκσυχρονισμού θα είναι το θωρακισμένο όχημα πολλαπλών χρήσεων, ή AMPV. Το AMPV είναι ένα ελαφρά θωρακισμένο όχημα υποστήριξης για την αντικατάσταση του εποχής Βιετνάμ, ευάλωτου M113. Θα χρησιμοποιεί το ίδιο σύστημα αυτοκίνησης με τα Paladin PIM και Bradley ECP 2. Θα διαθέτει νέο σκάφος, το οποίο θα βασίζεται στο Bradley όμως ανασχεδιασμένο για μεγαλύτερη προστασία κατά βομβών που είναι τοποθετημένες κατά μήκος του οδοστρώματος.

Το AMPV είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα εκσυχρονισμού του Στράτου των ΗΠΑ μετά τον πρόσφατο κύκλο περικοπών, και δεδομένων των οικονομικών περιορισμών, ο Στρατός μπορεί να εκσυγχρονίσει μόνο 1,3 ταξιαρχίες ανα έτος. Όμως αφότου η ταξιαρχία παραλάβει και τις τρεις αναβαθμίσεις -Paladin PIM, Bradley ECP 2 και AMPV- 72 τοις εκατό των τεθωρακισμένων οχημάτων θα χρησιμοποιούν το ίδιο σύγχρονο σύστημα κίνησης, βελτιωμένη κινητικότητα και εύκολη συντήρηση. Μόνο τα άρματα μάχης M1 Abrams -με τους “ανήθικα” γρήγορους και “αχόρταγους” στροβιλοκινητήρες τους- και ένας μικρός αριθμός ειδικών οχημάτων θα χρειάζονται ειδικά ανταλλακτικά και εκπαίδευση τεχνιτών δευτέρου κλιμακίου. Η επιπρόσθετη ηλεκτρική ισχύς θα διευκολύνει τις μελλοντικές αναβαθμίσεις με νέα δίκτυα, αισθητήρες και παρεμβολείς. Είναι πολύ μακρυά απο την ολοκληρωμένη οικογένεια των ηλεκτρικών-υβριδικών οχημάτων που διαμορφώθηκαν απο στο FCS, όμως είναι κάτι που ο Στρατός μπορεί πραγματικά να ολοκληρώσει.

Καθώς το πρωτοπόρο όχημα είναι σε αργή αλλά σταθερή τροχιά εκσυχρονισμού, το Paladin PΙΜ δεν υπολείπεται προβλημάτων. Κάποιοι θεωρούν την στρατηγική προμηθειών του Στρατού αδικαιολόγητα αργή, ενώ ο ανεξάρτητος ελεγκτής του Κογκρέσου επέκρινε την ευστοχία του πρωτότυπου πυροβόλου – και το πυροβόλο δεν έχει εισέλθει ακόμη στην ολοκληρωμένη φάση επιχειρησιακών δοκιμών. “Αυτό θα είναι το γεγονός της πιστοποίησης” είπε στέλεχος της BAE.

Η επιφυλακτικότητα των επιτελών για το Paladin είναι αρκετά ασυνήθιστη λέει η αναλυτής και σύμβουλός επιχειρήσεων Λοουρες Τόμπσον. “Κάποια μέλη του Κογκρέσου ειναι αντίθετα προς το Paladin, το οποίο είναι λυπηρό αν σκεφτούμε πόσο θετικά προβάλλει την ικανότητα του Στρατού να διαχειριστεί περίπλοκα τεχνολογικά προγράμματα .” είπε η Τομπσον. “Το Paladin διαμορφώνεται ως μία επιτυχημένη ιστορία για τον Στρατό… Ο Στρατός χρειάζεται περισσότερα χρήματα για τις εργασίες εκσυγχρονισμών, αλλά με το Paladin αποδεικνύεται πως σημαντικά επιτεύγματα μπορούν να πραγματοποιηθούν με σχετικά ελάχιστες επενδύσεις.”

Ένα σύστημα πυροβολικού όπως το Paladin ίσως να μοιάζει αρχαίο σε μία αποχή έξυπνων βομβών και οπλισμένων μή επανδρωμένων αεροχήματων (UCAV), όταν η Πολεμική Αεροπορία αναπτύσσει ένα νέο “αόρατο” βομβαρδιστικό, το Ναυτικό δοκιμάζει όπλα LASER στον Περσικό Κόλπο, και ο Στρατός μελετά την δημιουργία πυροβολαρχιών με πυραύλους πλεύσης (κρούζ).

Πράγματι, τα στρατεύματα των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και Ιράκ βασίστηκαν ελάχιστα το πυροβολικό απο τις αεροπορικές επιδρομές και τα επιθετικά ελικόπτερα. Όμως η εξάρτηση που προκύπτει απο το αεροσκάφος μπορεί να ξεπεραστεί. Εναντίον ενος τεχνολογικά προηγμένου εχθρού,  ενός εχθρού με εξελιγμένους πυραύλους εδάφους-αέρος και παρεμβολείς για να θέσει εκτός λειτουργίας τα μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ ή να αποδεσμεύσουν τα όπλα τους, τα παλιάς τεχνολογίας πυροβόλα ίσως να είναι τα μοναδικά μεγάλα όπλα που μπορεί να βασιστεί ένας διοικητής του στρατού ξηράς.

Ο Στρατός των ΗΠΑ θα παραλάβει την πρώτη ολοκληρωμένη Μοίρα με πυροβόλα Paladin PIM – 18 οβιδοβόλα M109A7 και 18 θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς πυρομαχικών M992A2- όταν το πρόγραμμα φτάσει στην αρχική επιχειρησιακή ικανότητα (IOC) τον Απρίλιο του 2017.

Με τους αμυντικούς αναλυτές να λένε οτι οι δυνητικοί αντίπαλοι ήδη υπερτερούν επι του πυροβολικού των ΗΠΑ, την Ρωσία να αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα των παραδοσιακών βομβαρδισμών πάνω σε ουκρανικούς στόχους, το 2017 δεν είναι και πολύ κοντά.

Απόδοση απο το breakingdefense.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

3 Απαντήσεις

  1. To Μ109A6 Paladin διατηρουσε το σκαφος και στοιχεια του κλασσικου Μ-109 συνδυαζοντας τα με νεο πυργο. Το νεο Α/Κ πυροβολο δεν εχει σχεση πια με Μ-109 , απλα δανειζεται το ονομα του , μαλλον για λογους χρηματοδοτησης (βλεπε το αποτυχημενο F-5G , το μετεπειτα F-20 Tigershark). Σε καθε περιπτωση, συντομα θα περισσευουν αρκετα σκαφη και κινητηρες κλασσικου Μ-109, τα οποια θα ενδιεφεραν σιγουρα τον ΕΣ , ο οποιος θα παραμεινει για αρκετα χρονια στο ιδιο αυτοκινουμενο πυροβολο.

  2. ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΕΞΥΧΡΟΝΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΛΑΝΤΙΝ ΘΑ ΠΑΡΑΓΚΕΙΛΟΥΝ ΕΝΑ ΝΕΟ Α/Κ , ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ ΣΤΗ ΜΑΣΑ ΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΑΚΙΑ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.