Παράδοση – παραλαβή διοίκησης του Κέντρου Εξομοιωτών

Την Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020, πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Εξομοιωτών (ΚΕΞ), στο Στρατόπεδο Κανδηλάπτη, στην Αλεξανδρούπολη, η τελετή παράδοσης – παραλαβής του ΚΕΞ, από τον Συνταγματάρχη (ΤΘ) Παντελεήμων Σαραφίδη στον Αντισυνταγματάρχη (ΤΘ) Ιωάννη Γαϊτανίδη, παρουσία του Διοικητού της XXIII Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας “3º Σύνταγμα Ιππικού Δορύλαιον”, Ταξιάρχου Παναγιώτη Χριστοδούλου.

Στην τελετή παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες Αξιωματικών από μονάδες του Έβρου.

ΗΝΙΟΧΟΣ
Θεωρητική εκπαίδευση περί της αξίας του εδάφους στα τακτικά συγκροτήματα ίλης αρμάτων μηχανοκίνητου πεζικού.

Ιστορία

Η ιδέα χρησιμοποίησης εξομοιωτών αρμάτων στην εκπαίδευση αναπτύχθηκε στην Ελλάδα την δεκαετία του 1970 και υλοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1975, με την εγκατάσταση και λειτουργία στο Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων (ΚΕΤΘ), του πρώτου εξομοιωτή οδήγησης άρματος ΑΜΧ 30. Η λειτουργία και η χρήση του συγκεκριμένου εξομοιωτή, είχε ως αποτέλεσμα την αναγνώριση της σημαντικής συμβολής των εξομοιωτών στην πραγματοποίηση ρεαλιστικής, ασφαλούς και οικονομικής εκπαίδευσης.

Η θετική εμπειρία της χρήσης του εξομοιωτή οδήγησης ΑΜΧ-30 οδήγησε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 στη λήψη αποφάσεων, με τις οποίες υλοποιήθηκε η προμήθεια συστημάτων εξομοίωσης οδήγησης και βολής για τους περισσότερους τύπους αρμάτων που διέθετε ο Ελληνικός Στρατός (LEO1V, LEO1A5, M60A3, M48A5 MOLF).

ATT Leopard 2HEL
Εξομοιωτής άρματος μάχης Leo 2. Ο εξομοιωτής έχει τη δυνατότητα να εκτελέσει πληθώρα σεναρίων υψηλού ρεαλισμού.

Οι ληφθείσες αποφάσεις οδήγησαν στην κατάρτιση, υπογραφή και υλοποίηση των απαραίτητων συμβάσεων, με αποτέλεσμα την οργάνωση του Κέντρου Εξομοιωτών (ΚΕΞ) ως Μονάδα, τον Οκτώβριο του 2006.

Αποστολή του ΚΕΞ

Η Αποστολή του ΚΕΞ είναι η τεχνική και τακτική εκπαίδευση των Πληρωμάτων Αρμάτων των Μονάδων ΤΘ, για τη βελτιστοποίηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας των Μονάδων, μέσω μιας προκαθορισμένης σειράς ενεργειών, διαδικασιών και πρακτικών, η οποία θα τροφοδοτείται και θα ανανεώνεται συνεχώς, στο πλαίσιο των καθοριζομένων στόχων της Ιεραρχίας.

 

Ο παραδίδων διοικητής του ΚΕΞ, Σχης (ΤΘ) Παντελεήμων Σαραφίδης.

Εκπαίδευση

Στο πλαίσιο της σύγχρονης φιλοσοφίας στην εκπαίδευση, το ΚΕΞ λειτουργεί σύμφωνα με ένα πρωτοποριακό εκπαιδευτικό σύστημα που αναπτύχθηκε και συνεχώς βελτιώνεται από το προσωπικό του ΚΕΞ, βασισμένο σε στάδια και κύκλους εκπαίδευσης.

Οι κατάλληλες υποδομές διασύνδεσης των συστημάτων εξομοίωσης, παρέχουν σήμερα δυνατότητες εκπαίδευσης στο ΚΕΞ, εφάμιλλες με αυτές των λοιπών στρατιωτικά προηγμένων χωρών.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.