Το Πεντάγωνο αναβάλει κατά 13 μήνες την απόφαση της μαζικής παράγωγης του F-35

Το Πεντάγωνο αναβάλει την απόφαση για την εκκίνηση της μαζικής παραγωγής του F-35 για περισσότερο από ένα έτος λόγω θεμάτων που σχετίζονται με την διαδικασία του Joint Simulation Environment. Οι εγκαταστάσεις είναι αναγκαίες για την εκτέλεση των απειλών υψηλών προδιαγραφών που δεν μπορούν να προσομοιωθούν στο αεροπορικό πεδίο ασκήσεων.

Το Πεντάγωνο αναβάλει την απόφαση για την παραγωγή πλήρους ρυθμού (FRP) του διακλαδικού μαχητικού κρούσης (JSF) Lockheed Martin F-35 Lightning II λόγω της έλλειψης προόδου στο Joint Simulation Environment (JSE) το οποίο θα ελέγξει το αεροσκάφος κατά των υψηλής πιστότητας στόχων που δεν μπορούν να προσομοιωθούν στο πεδίο ασκήσεων.

Η Έλεν Λόρντ, υφυπουργός άμυνας για τις προμήθειες (A&S), δήλωσε την 18η Οκτωβρίου στους δημοσιογράφους οτι αυτή η ανακοίνωση σημαίνει οτι η απόφαση FRP δεν θα ληφθεί τον Δεκέμβριο, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί, άλλα αντιθέτως, ενδεχομένως τον Δεκέμβριο 2020 ή Ιανουάριο 2021.

Ο Ντάν Γκραζιερ, αμυντικός συνεργάτης στην ελεγκτική επιτροπή Project on Government Oversight (POGO) στην Ουάσιγκτον, δήλωσε την 18η Οκτωβρίου στο Jane’s ότι οι περιορισμοί του πεδίου ασκήσεων εμπόδισαν το F-35 να ελεγχθεί εναντίον των απειλών πολύ υψηλών προδιαγραφών όπως τα υπέρ-πυκνά, εξαιρετικά ενοποιημένα δίκτυα αεράμυνας. Θεωρητικά, είπε, το Πεντάγωνο πρέπει να μπορεί να προσομοιώσει αυτές τις αποστολές στον εξομοιωτή. Ο Γκράζιερ δήλωσε οτι το Πεντάγωνο πρέπει να έχει το JSE που θα λειτουργεί κανονικά για να ολοκληρώσει την αρχική επιχειρησιακή δοκιμή και αξιολόγηση (IOT&E) η οποία απαιτείται για την ορθή ενημέρωση της απόφασης FRP.

Θα υπάρξουν τουλάχιστον τρεις εγκαταστάσεις JSE. Ο Γκράζιερ είπε το Ναυτικό των ΗΠΑ (USN) αναπτύσσει, για τουλάχιστον τρία χρόνια, μια εγκατάσταση στον σταθμό ναυτικής αεροπορίας στο Πατουξεντ Ριβερ, στο Μέριλαντ. Η Αεροπορία των ΗΠΑ (USAF) σχεδιάζει επίσης ένα ζευγάρι μετά τα δικά της JSE με τα εγκαίνια και των δύο εγκαταστάσεων να έχουν προγραμματιστεί για τον Μάιο 2020. Η πρώτη είναι μια εγκατάσταση 21,988 m2 που σχεδιάζεται για την αεροπορική βάση Έντουαρντς στην Καλιφόρνια καθώς η άλλη εγκατάσταση των 15,535 m2 θα βρίσκεται στην αεροπορική βάση Νελις στην Νεβάδα.

Pat Host

Απόδοση/Μετάφραση απο το Janes.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

20 Απαντήσεις

 1. Εδώ δεν μπορούν να πετάξουν τα αεροπλάνα του στόλου δοκιμών, θα πάνε για μαζική παραγωγή; “The 23 aircraft in the test fleet achieved an abysmal “fully mission capable” rate of 8.7 percent in June 2019” https://www.pogo.org/investigation/2019/08/f-35-test-fleet-struggling-with-low-readiness-rates/

  Και για αυτούς που τους διαφεύγουν τα “μικροπροβληματάκια” που παραμένουν στο εν λόγω Α/Φ, μετά από δύο δεκαετίες ανάπτυξης – δοκιμών, υπενθυμίζω το ακόλουθο: https://www.defensenews.com/smr/hidden-troubles-f35/

  Κατά τα άλλα, ετοιμοπόλεμο…

  1. Μέχρι να φτάσουμε στο block 20+ να έχουν ξεπεραστεί τα προβλήματα και να εχουν ενσωματωθεί επιμέρους βελτιώσεις έχουμε δρόμο…

 2. Η πλακα ειναι οτι κατηγορουν τους ρωσους (οι οποιοι πραγματι δεν διαθετουν τους πορους ) για ανικανοτητα και δεν βλεπουν τα δικα τους χαλια που εχουν ξοδεψει τα δις με το κανταρι.

 3. Όχι ότι ειναι το ίδιο, αλλά ας τα βλέπουμε εμείς με τις Belharra, που ειναι γουρούνι στο σακί και με τα σημερινά δεδομένα καλό 2026

 4. Ουτε το γεφυρι της Αρτας! Μαλλον προσπαθησαν να χωρεσουν υπερβολικα πολλες νεες τεχνολογιες και πιθανοτατα εχουν κανει πολυ κακο project management.

 5. το ψηφιακό περιβάλλον προσομοίωσης απειλών είναι πρόγραμμα που περιφερειακά συνδέεται με το πρόγραμμα του αεροσκάφους. Το αεροσκάφος μια χαρά επιχειρεί από πέρσι.

  Το σχεδιαζόμενο ψηφιακό περιβάλλον απειλών δεν έχει ξαναυπαρξει τουλάχιστον στο επίπεδο ολοκλήρωσης που επιδιώκεται τώρα. Όταν ολοκληρωθεί θα επιτρέψει όχι απλά την πλήρη αξιολόγηση του αεροσκάφους αλλά και την ανάπτυξη νέων τακτικών αντιμετώπισης των απειλών.

  Όσοι βλέπετε τα ανωτέρω ως αδυναμίες νομίζω ότι σφαλετε. Οι δυσκολίες και καθυστερήσεις δείχνουν ποσο υψηλά έχει θέσει τον πήχη το Φ35 και ποσό δύσκολο θα είναι κάποιος ανταγωνιστής να πλησιάσει τις δυνατότητες του αεροσκάφους, όταν ολόκληρη αμερική που ρίχνει δις δολάρια και έχει το υψηλότερο επιστημονικό επίπεδο δυσκολεύεται. Θα τα επιτύχουν αυτά Ρωσία -Γαλλία όταν δαπανούν τάξεις μεγέθους λιγότερα λεφτά ή θα τα επιτύχει η Κίνα που δεν διαθέτει τις δεκαετίες εμπειρίας που διαθέτουν οι άλλες χώρες; ΑΜΦΙΒΑΛΛΩ για το ορατό μέλλον

  Το ανωτέρω είναι κάτι αντίστοιχο των δυσκολιών που αντιμετώπισαν κατά την ανάπτυξη του λογισμικού της σύντηξης δεδομένων. Όλοι οι άσχετοι έβγαιναν και έκραζαν το αεροσκάφος αγνοώντας ότι το Φ35 άνοιγε νέες ατραπούς που ο ανταγωνισμός θα έχει δυσκολία να πλησιάσει καν για παρά πολλά χρόνια. Το λογισμικό που αναπτύχθηκε για το Φ35 είναι το πλέον εξελιγμένο για μαχητικό αεροσκάφος ενσωματώνοντας εξελιγμένες μεθόδους μηχανικής μαθησεως (τεχνητής νοημοσύνης).

  Τελειώνοντας θα ήθελα να μας πουν όσοι κατηγορούν το Φ35 εάν γνωρίζαν έστω και κάτι για το joint simulation environment πριν δουν αυτά τα άρθρα. Μάλλον όχι και μάλλον δεν γνωρίζουν την πολυπλοκότητα του, τις δυνατότητες του και πόσο μπροστά από τον ανταγωνισμό ήδη είναι.

 6. ΞΕΡΩ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΒΙΟΤΕΧΝΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΔΑ ΜΙΑ, ΜΕ ΨΗΦΙΑΚΟΥΣ ΠΟΛΥΤΟΡΝΟΥΣ ΠΟΥ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΞΑΓΑΓΟΥΝ.
  ΣΥΓΝΩΜΗ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΙΚΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΛΑΚΕΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΓΡΑΨΩ!
  ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ F16 ΑΣΦΑΛΩΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ, ΛΙΓΟ ΟΡΓΑΝΩΣΗ…….ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΕΓΧΩΡΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΟΠΩΣ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ

  1. φίλε η κατασκευή τμημάτων αεροσκαφών απαιτεί πολύ περισσότερα πράγματα από ψηφιακούς πολυτορνους

   ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η τεχνολογία αεροπορικών κινητήρων

   οι κινέζοι (ειδικοί στις αντιγραφές και διαθέτουν πολύ καλύτερους «ψηφιακούς πολυτορνους») διαθέτουν αεροσκάφη με δυτικους αεροπορικούς κινητήρες

   έχουν αποτύχει όμως να τους αντιγράψουν γιατί δεν γνωρίζουν τις τεχνικές κατασκευής τους

   το ίδιο και οι ρώσοι

   με αποτέλεσμα οι δυτικοί κινητήρες να είναι δεκαετίες μπροστά σε σχέση με τους ανατολικούς

 7. Ο,τι και να λέμε μετά από την ολοκλήρωση όλων αυτών των ελέγχων, το F-35 θα είναι η υπέρτατη πολεμική μηχανή που όμοια της δεν πρόκειται να υπάρξει τα επόμενα 20 χρόνια.
  Όσο για τα χρήματα που δαπανήθηκαν για την εξέλιξη του, θέλω να δω πόσα χρήματα θα δαπανήσουν οι αντίπαλοι του για να φτάσουν το δικό τους μαχητικό στο επίπεδο που θα είναι το F-35 το 2020 κι όχι 20 χρόνια μετά, το 2040, γιατί τότε το F-35 θα εχει ακόμα μεγαλύτερο προβάδισμα.

  1. Από την μια για να ολοκληρωθεί η αρχική “επιχειρησιακή” αξιολόγηση χρειάζεται… ο εξομοιωτής(!). Από την άλλη για να είναι αξιόπιστος ένας εξομοιωτής χρειάζεται ρεαλιστικά δεδομένα από την επιχειρησιακή αξιολόγηση. Φαύλος κύκλος ή αλλιώς “GIGO” που λένε οι προγραμματιστές Η/Υ, δηλαδή Garbage-In-Garbage-Out. Σκουπίδια βάζεις; Σκουπίδια θα βγάλεις. Και είναι λογικό όταν η σχεδίαση δεν έχει καν ακόμα οριστικοποιηθεί καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά προβλήματα ακόμα και δομικής φύσεως που χρήζουν επανασχεδίασης, άρα δεν μπορούν να υπάρχουν και ασφαλή, ποιοτικά δεδομένα για την εξομοίωση μέχρι αυτά να επιλυθούν και να οριστικοποιηθεί η σχεδίαση και τα συστήματα του F35.

   https://www.thedrive.com/the-war-zone/28488/f-35-hit-with-cluster-bomb-of-damning-reports-as-dod-eyes-full-rate-production

   Άρα περιμένουμε το αυγό να κάνει την κότα αλλά πρώτα θέλουμε μια κότα να κάνει το αυγό. Η φάση της Αρχικής Επιχειρησιακής Αξιολόγησης και Δομικών (IOT&E) θα τελειώσει το 2021 (στην καλύτερη) αλλά το F35 είναι υποτίθεται ήδη… “επιχειρησιακό”. Οι δε αποτυχίες, οι καθυστερήσεις και το τεράστιο κόστος είναι ένδειξη… υπέρτερης ποιότητας και όχι εγκληματικής κακοδιαχείρισης, κτλ,κτλ. 😀 Όπως λέμε και στα Αγγλικά, “Fuck Logic”. Για να μην πιάσουμε και τις βιβλιοθήκες απειλών γνωστές και ως Mission Data Loads (MDLs) που είναι απολύτως απαραίτητες για ένα αληθινά μάχιμο και επιχειρησιακό F35 και δεν είναι ούτε κατά διάνοια έτοιμες ή ώριμες (και θα βασίζονται επίσης σε… εξομοιώσεις):

   “The Joint Program Office has mismanaged the process of creating and testing MDLs. The lab doesn’t have enough high-fidelity signal emulators to reproduce the kind and quantity of radar signals that a realistically dense enemy defense system would emit. Those emulators are needed to stimulate the F-35’s electronic warfare sensors to test whether they respond properly. The lab is funded to install eight high-fidelity signal emulator channels in each of its two test lines by the end of 2019. The program office’s own analysis shows 16 to 20 high-fidelity channels are recommended in each of the two test lines to adequately replicate near-peer threat signal environments for MDL testing—but the office has not provided funding to purchase them. Inadequate signal emulators will inevitably lead to inadequate test MDLs—and, far more seriously, will lead to inadequate MDLs for use in real combat, which could put missions and troops at risk.”

   https://www.pogo.org/investigation/2019/03/f-35-far-from-ready-to-face-current-or-future-threats/

   Είναι μαγικός ο κόσμος του F35, σαν παραμύθι.

   1. Σπύρο υπάρχουν οι εκτιμήσεις μου/σου/του και υπάρχουν και τα γεγονότα

    Στα γεγονότα περιλαμβάνονται και οι επιχειρήσεις του Φ35 στη Συρια

    Δεν υπάρχει κανένα «υποτίθεται» στο κατά ποσό είναι επιχειρησιακό

    μια φιλική συμβουλή, μην βασίζεις την κρίση σου σε πηγές που είναι biased, click baits κλπ

  2. Λέγεται πως τα F-35I (Israel) έφτασαν στην ετοιμότητα 80-100%.
   Και μόνο αυτά.

   Όχι, δεν έχω επίσημη πηγή, είναι από μπλογκ ενός ηδηκού.

 8. Ο ορισμός του bad loser on the whole line, είναι η συμπεριφορά της εταιρίας που παλεύει με όλα τα μέσα να «κυριαρχήσει» σε όλη την δυτική αγορά μαχητικών, άσχετα αν δεν πείθει το ανώριμο προϊόν που θέλει να πασάρει σε όλους. Ενώ παραδέχονται ότι χρειάζονται την γερμανική αγορά, παρασύρονται σε επιθετική ρητορική, επειδή δεν επιλέχθηκε το αεροπλανάκι τους για (μερική) αντικατάσταση των Tornado IDS(και ίσως των ECR στην συνέχεια) ως ενδιάμεση λύση στην Λουφτβάφε.
  Οι άλλοι που έχασαν το παιχνίδι σε απευθείας αναθέσεις (στην ουσία αυτό ήταν οι στημένοι διαγωνισμοί σε μερικές χώρες που δεν συμμετέχουν ως συνέταιροι στο πρόγραμμα).

  Απλά γελοίοι οι άνθρωποι, που θέλουν να προβάλουν απλά τα οικονομικά συμφέροντα τους, επιβάλλοντας σε όλους την πατάτα που δεν μπορεί να αποδόσει χωρίς το πρόγραμμα στον εξομοιωτή(που είναι μόνο ένα απο τα πολλά προβλήματα που συνεχίζει να αντιμετοπίζει). Ένας μάνατζερ που το παίζει πτέραρχος με ικανότητες μάντη για το μέλλον του πολέμου στον αέρα, που θέλει να πείσει τους πάντες ότι μόνο αυτός έχει την μαγική λύση για τα προβλήματα του μέλλοντος.

  Σε λίγο θα δίνουν και παραστάσεις καραόκε στις παρουσιάσεις. 😀

  Germany’s F-35 fighter rebuff raises questions for Nato partners
  Lockheed Martin’s Europe chief warns ‘retrograde step’ imperils defence co-operation

  Germany’s decision not to buy the F-35 stealth fighter jet is a “retrograde step” that could hamper the country’s ability to operate at the same level as its Nato partners, according to the European head of Lockheed Martin, which manufactures the aircraft.

  Jonathan Hoyle, vice-president for Europe at the US defence group, said the German decision in January to exclude the F-35 from further consideration as a replacement for its ageing Tornado fleet had caught a lot of governments “on the hop”. The German defence ministry said at the time it had decided to acquire either more Eurofighters from Airbus, the European group, or Boeing-made F-18s.

  With the German rhetoric in the past three years having been about stepping up its defence capabilities, the decision not to consider the F-35 had prompted questions among other European governments over “Germany’s position going forward, and therefore what does it mean for Nato”, Mr Hoyle told the Financial Times in an interview.

  He added that during a recent visit to Nato several ambassadors had expressed “disappointment” at the German decision. They had noted that while many of their countries were investing in fifth-generation fighter jet technology by opting for the F-35, “Germany, which has the biggest defence budget, has just taken this retrograde step and isn’t going to be there”.

  “So when we go off and collaborate together operationally, if you are flying stealth, fifth-generation jets, you don’t want a fourth-generation jet in the middle of your operations because everyone can see that,” he added.

  The German decision was seen by many defence observers as a signal by Berlin that it remained committed to pursuing a next-generation Franco-German “future combat air system” (FCAS). Paris had previously voiced fears that a German order to buy the F-35, widely seen as the most advanced aircraft on the shortlist, could have made the FCAS project — due to form the backbone of both countries’ air forces after 2040 — redundant.

  A key issue for Germany, according to defence analysts, will be how a new fleet can continue to carry and deploy US nuclear weapons stationed at Büchel, in the west of the country, as part of Nato’s “nuclear sharing” arrangement. Any replacement for the Tornado will have to be able to do the same and be certified to do so by the US.

  Germany’s position on defence has come under repeated fire from US president Donald Trump, who has criticised the government for not spending enough. Mike Pence, the US vice-president, renewed the criticism at Nato’s 70th anniversary celebrations this month.

  Despite the setback on the F-35, Mr Hoyle said Lockheed continued to regard Germany as a “big addressable marketplace”. Lockheed has an interest in a number of significant defence programmes in the country, including heavy-lift helicopters, as well as missile defence, where Germany has a lead Nato role…

  https://www.ft.com/content/4b56e040-6993-11e9-80c7-60ee53e6681d

  1. *

   Οι άλλοι που έχασαν το παιχνίδι σε απευθείας αναθέσεις (στην ουσία αυτό ήταν οι στημένοι διαγωνισμοί σε μερικές χώρες που δεν συμμετέχουν ως συνέταιροι στο πρόγραμμα), τι θα έπρεπε να λένε, μήπως ότι η Ευρώπη είναι «χαμένη απο χέρι» επειδή δεν αγόρασε ο ένας η ο άλλος Gripen, EF, η Rafale;

  2. gunslinger
   πάμε από την αρχή

   τα αεροσκάφη 5ης γενεάς είναι καλύτερα απο τα αεροσκάφη 4ης γενεάς. Εάν δεν ήταν καλύτερα, δεν θα υπήρχαν λόγοι ανάπτυξης τους

   η Γερμανία απορρίπτει το αεροσκάφος 5ης γενεάς και κοιτάει υποδεέστερα αεροσκάφη 4ης γενεάς. Μια απόφαση καθαρά πολιτική γιατί εάν έπαιρνε αεροσκάφη 5ης γενεάς δεν θα μπορούσε να δικαιολογήσει το κόστος ανάπτυξης του εγχώριου αεροσκάφους της 5ης γενεάς

   1. Όταν «λέμε» απο την αρχή δεν μπορεί να ξεκινάμε απο την μέση.

    Η γκρίνια του μάνατζερ και της εταιρίας θα είχε ίσως νόημα, αν δεν πρόσφερε και πουλούσε σήμερα η ίδια η εταιρία (ΛΜ) παράλληλα αεροσκάφη 4ης γενιάς(F-16) σε νέους πελάτες (π.χ. Σλοβακία, Βουλγαρία η Κροατία) για να μείνω στις χώρες του ΝΑΤΟ, όπου αντιλαμβάνεται «πρόβλημα συνεργασίας» αεροσκαφών 4ης και 5ης γενιάς, ο μάνατζερ που γκρινιάζει με το αστείο επιχείρημα της ασυμβατότητας*. Ενώ η εταιρία συνεχίζει να ισχυρίζεται ότι η νέα έκδοση «V» του μαχητικού F-16 4ης(ενώ δεν έχει ούτε ένα ενσωματωμένο IRST; σε σύγκριση με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά και ρωσικά μοντέλα) γενιάς με «γονίδιά του μαχητικού 5ης γενιάς» είναι ιδανική για συνεργασία των δυο αεροσκαφών σε κοινές αποστολές(σε μερικές μαρκετίστικες φανφάρες στην αναζήτηση νέων πελατών για τα αεροσκάφη 4ης γενιάς νέας παραγωγής(!), και για εκσυγχρονισμό/αναβάθμιση υπαρχόντων στις χώρες που λειτουργούν ήδη αυτό το μοντέλο).
    Αυτή είναι η αρχή, απο εκεί πρέπει να ξεκινάμε, όχι απο εκεί που συμφέρει την περίεργη (οξύμωρη) στάση και ερμηνεία του μάνατζερ και της εταιρίας(επειδή έχασε ένα μεγάλο συμβόλαιο στην Γερμανία), η οποιοδήποτε δεν αρέσει η απόφαση των Γερμανών που έπραξαν τα αυτονόητα στο θέμα. Οι χώρες με πόρους και αυτοσεβασμό έτσι πράττουν.

    Η Γερμανία και η Γαλλία αλλά και μια Σουηδία, φροντίζουν τα συμφέροντα που έχουν, και είναι απόλυτα σωστό, αφού έχουν τα προσόντα να σνομπάρουν μια ΛΜ όποτε το θεωρούν προτιμότερο, χρήσιμο και σωστό(όπως το κάνουν και οι αμερικάνοι, οι οποίοι δεν έχουν λόγο να γκρινιάζουν εφόσον μένουν στο παιχνίδι με το αεροσκάφος της Μπόινγκ, όσον αφορά την Γερμανία στην συγκεκριμένη περίπτωση).

    Πολιτικούς λόγους έχουν και οι αμερικάνοι που επιλέγουν αμερικάνικα αεροσκάφη (π.χ. KC-X η KC-46A Pegasus Tanker Aircraft Program έναντι Α330MRTT), όπως και άλλες χώρες που επέλεξαν συστήματα εγχώριας σχεδίασης/παραγωγής(π.χ. Σουηδία Draken, Viggen και αργότερα JAS39 Gripen).

    Οπότε αυτό που έγινε στην Γερμανία ήταν απολύτως σωστό και μονόδρομος για πολλούς, σημαντικούς και απόλυτα κατανοητούς λόγους, άσχετα αν αρέσει η όχι σε μια ΛΜ τους μάνατζερ η γενικά στους αμερικανούς.

    Lockheed Martin targets Bulgarian Air Force in latest sell of Greenville-built fighter jet

    https://upstatebusinessjournal.com/lockheed-martin-targets-bulgarian-air-force-in-latest-sell-of-greenville-built-fighter-jet/

    Lockheed awarded $800 million Slovakia F-16 fighter jet contract

    https://thedefensepost.com/2019/08/01/lockheed-slovakia-f-16-contract/

    *

    “So when we go off and collaborate together operationally, if you are flying stealth, fifth-generation jets, you don’t want a fourth-generation jet in the middle of your operations because everyone can see that,” he added.

    Υ. Γ.

    Αφήνω ασχολίαστο το «υποδεέστερα/καλύτερα»(ούτε το συζητάω), αφού η σύγκριση αποτελεσματικότητας και καταλληλότητας συστημάτων(με παράδειγμα και την απόφαση της Ταϊβάν στο ίδιο θέμα) δεν μπορεί να γίνεται στα πεδία ασκήσεων με μαγειρεμένα στοιχεία, επειδή έτσι συμφέρει την πολιτική μάρκετινγκ της εταιρίας(αλλιώς θα έπρεπε να λάβουμε υπόψην και τις αποτυχίες στις εξομοιώσεις, που σκοπίμως αποφεύγει να σχολιάσει η ίδια εταιρία και η USAF). Αυτά τα έχουμε αναλύσει αρκετά, και δεν νομίζω να έχει νόημα να τα επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά(αφού το έχουμε εξαντλήσει).

 9. Επειδή οι ΕΔ μιας χώρας δεν αποτελούνται μόνο απο την αεροπορία, μια ενδιαφέρον προσέγγιση απο άλλη οπτική γωνία στην συζήτηση στον Καναδά σχετικά με την επιλογή του ΝΜΑ που θα αντικαταστήσει τα υπάρχοντα αεροσκάφη.

  COMMENTARY: Alternative Saab fighter could save navy by dodging extravagant F-35s
  Contributed
  Published: Sep 14 at 4 a.m.

  Evasive manoeuvres on defence spending
  Alex McColl

  Forty years ago, Department of National Defence leaders insisted that Canada needed the most expensive jet available: The F-15 Eagle. Then prime minister Pierre Trudeau instead launched the New Fighter Aircraft competition, focused on industrial offsets and best value. The winner was the least expensive jet in the competition that met existing mission requirements: The CF-18 Hornet.

  As history is fond of repeating itself, DND leaders today want the F-35: the most expensive jet available.

  Once again, there is an affordable alternative. The new Saab Gripen-E, the only jet in the competition that would be made in Canada, is the least expensive jet that can replace the CF-18. The Gripen is the only jet in the competition with a lower operating cost than the CF-18 and would save taxpayers tens of billions of dollars relative to purchasing the F-35.

  In September 2015, Liberal Leader Justin Trudeau announced in Halifax that a Liberal government would not buy the F-35 and instead would launch an “open and transparent competition” to replace the CF-18. Much has been said about excluding the F-35, but pundits often forget the third element of his promise: that by purchasing a less expensive jet, we would free up more money for shipbuilding. When asked about the price tag, Trudeau’s answer was straightforward:

  “By cancelling the F-35 … and choosing instead an alternative bid … we will be saving tens of billions of dollars in the coming decades. That money will be put towards ensuring that the National Shipbuilding Strategy is actually able to complete all the ships promised and continue to invest in the kinds of resources and training and equipment that the men and women in our Armed Forces so justly deserve.”

  While the CF-18 replacement program hasn’t been as open and transparent as Pierre Trudeau’s NFA program, the Liberal government has made good on its promise to spend more on the navy. Vancouver’s Seaspan will receive an additional $14.2 billion to build 16 more ships for the Coast Guard. Halifax’s Irving Shipyards will receive an additional $1.5 billion to build two more Arctic patrol ships and the Canadian Surface Combatant budget will increase by $8 billion to ensure all 15 new frigates are fully funded.

  Defence scholars Anton Bezglasnyy and Douglas Ross have warned that the high operating cost of the F-35 could make it “the plane that ate the Canadian navy.” A 2017 report by the U.S. Government Accountability Office warned about escalating F-35 costs: “The annual F-35 operating and support costs were estimated to be considerably higher than the combined annual costs of several legacy aircraft, and according to DOD officials, the sustainment strategy was not affordable.” The F-35 only offers partial, and in no way guaranteed, industrial offsets.

  Saab, on the other hand, has a history of full industrial offsets and affordability. Our NATO allies in the Czech Republic and Hungary are happy with their Gripen-Cs. The Hungarian Air Force performed the NATO Baltic Air Policing mission this summer and released a video on YouTube of Hungarian Gripen pilots chasing Russian Su-27s (and getting displeased looks from the Russian pilots when they pulled alongside). Earlier this month, Czech Gripens began their sixth NATO Air Policing tour.

  The next-generation Gripen-E is a super Gripen, maintaining many of the legacy Gripen’s cost advantages while adding a state-of-the-art AESA radar, sensor fusion, more fuel, fifth-generation electronic warfare and battlefield networking. The Gripen-E’s sensor fusion wide-area touch screen is even made by the same subcontractor as the F-35’s sensor fusion display.

  The Gripen-E was designed for Arctic operations at northern Swedish bases and forward operating locations. It was also designed to fly farther than the CF-18, making it perfect for large countries. The Gripen-E won Brazil’s contest, beating the French Rafale and American Super Hornet, because it offered domestic assembly with Embraer and met the technical requirements at half the total cost of ownership of the second-place Rafale.

  The Gripen-E is also a front-runner in the Finnish competition to replace their F-18 Hornets. The Finnish bid includes a pair of Canadian-made Saab/Bombardier GlobalEye airborne radar jets. Canada’s CP-140 maritime patrol aircraft are older than the CF-18s and need to be replaced by 2030. The Saab/Bombardier GlobalEye and Swordfish jets are the obvious frontrunners, are made in Canada, and were designed to work perfectly with Gripens.

  Saab, working with Lockheed Martin, has already delivered 2-Eyes NORAD compliant systems to the Royal Canadian Navy that came with jobs and investment in Halifax. The Halifax Frigate modernization program included Saab Sea Giraffe radars, Saab CEROS fire control systems, and Saab 9LV command-and-control systems. Saab also has a close partnership with Boeing as the primary development and manufacturing partner on the U.S. Air Force’s new T-X fighter trainer.

  Regarding 5-Eyes and NATO integration, any claims that the Gripen-E would have a hard time are absurd. Not only are the Czech and Hungarian Gripens regularly flying NATO missions, but Swedish Gripen-Cs were an instrumental part of coalition operations over Libya. The Swedish Gripens integrated flawlessly, using NATO Link-16, flew a third of coalition recon missions, and provided intelligence of such a high quality that Swedish officers were invited to 5-Eyes intelligence meetings. The Canadian commander of those NATO operations, Lt.-Gen. Charles Bouchard, said of the Swedish jets: “The Gripens have a strategic importance for the operation. They have a spectacular capability.”

  The NDP have stated their support for building fighter jets in Canada and the Gripen is the only remaining competitor offering domestic manufacturing. The Green party campaigned against the F-35 in 2015. Saab, being Swedish, is the only vendor committed to nuclear non-proliferation and focused on environmentally responsible manufacturing.

  The Conservatives say that they will balance the budget, which they did in 2015, in five years. But the Harper government cut defence spending to below one per cent of GDP and deferred over $9 billion in defence programs to balance the 2015 budget. This led former parliamentary budget officer Kevin Page to lament: “National Defence is becoming a source of funds to reduce the deficit. We’re going to need a whole new capital plan for National Defence.” Purchasing the F-35, and trying to balance the budget with other cuts in defence spending, would put the National Shipbuilding Strategy on the chopping block.

  The Saab Gripen is the only jet that’s affordable enough for the Tories to balance the budget without cancelling ships. Purchasing the Gripen-E would allow Trudeau to keep his promise to buy an affordable alternative to the F-35 and fully fund the navy.

  https://www.thechronicleherald.ca/opinion/national-perspectives/commentary-alternative-saab-fighter-could-save-navy-by-dodging-extravagant-f-35s-352103/

 10. Επίσης ενδιαφέρον για την συζήτηση επιλογής ΝΜΑ, είναι το παρακάτω στο οποίο φαίνεται να εξασθενίζει το «πλεονέκτημα» που «αντιλαμβάνονται» οι ΛΜάκηδες(προσωπικό της εταιρίας), απέναντι στα παραδοσιακά μαχητικά συμβατικής σχεδίασης.

  Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το σημείο που λέει για ικανότητα μεταφοράς φορτίων(σύγκριση Rafale – Mirage2000-5

  Claims of ‘Game-Changing’ F-35 Data Fusion Debunked
  (Source: Defense-Aerospace.com; posted Nov 27, 2018)
  PARIS — An online report lauding the data fusion of the Lockheed Martin F-35 fighter, and detailing the advantages it brings by reducing pilot workload, has exposed for the first time that the F-35’s claimed “game-changing” capabilities have, in fact, been in service for over a decade in European fighters.

  A website called SLDinfo on Nov. 26 posted a report titled “The F-35 and Data Fusion: A Perspective from the International Fighter Conference 2018,” based on a single interview in which an F-35 pilot describes what he thinks are the combat advantages provided by the aircraft’s data fusion.

  Superior data fusion is one of the few remaining advantages claimed for the F-35, whose “stealth” capabilities are challenged by new radar technologies; whose dogfighting capabilities have been shown to be inferior to those of early F-16s; and whose limited internal payload is a major handicap.

  Clearly, if the F-35’s data fusion is shown to be no better than what the Dassault Rafale, the Eurofighter Typhoon and the Saab Gripen have already achieved, albeit to different extents, the case for buying the F-35, with its unaffordable operating costs, becomes much less compelling than it is made out to be by its manufacturer.

  We have long suspected that pilots transitioning to the F-35 are only impressed by its data fusion capabilities because, coming from 1980s-vintage fighters like F-16, F-15 or Tornado, they were a decade or two behind the state of the art.

  We have not been able to confirm this suspicion because F-35 pilots never engage in factual debate, but now SLDinfo’s report provides a useful benchmark for comparisons.

  Touting the F-35’s Data Fusion

  Interestingly, we found that some of the capabilities described by an F-35 to SLDinfo are very similar to those described by French Air Force Rafale pilots back in May 2011, when we reported from Solenzara air base, in Corsica, during the allied air strikes in Libya.

  To compare the capabilities claimed for both aircraft by their pilots, we have reproduced below selected capabilities described by the F-35 pilot and, immediately below (in italics), corresponding statements made by Rafale pilots seven years ago.

  In the interest of fairness, it must be noted that the F-35 was designed in the mid-1990s but only completed its development phase earlier this year, so while its data fusion may have appeared very advanced at a quarter century ago, it has become more common.

  At the time our report was posted, we had also asked the Italian and German air forces, which took part in the operations against Libya, to visit their fighter units and interview the Typhoon pilots involved in the strikes. Both declined, which explains why Typhoon’s capabilities, extensive though they may be, are not mentioned here, while Sweden’s Gripen E is not yet operational.

  Direct comparison of data fusion capabilities

  — F-35: “with the integrated sensor system built into the F-35, the role of data fusion is to provide situational awareness as a service to the pilot and the MADL linked combat force.”

  Rafale: “if you receive a track from an AWACS, from your SPECTRA self-protection suite, or from your ‘winger’ at the same time, the system will analyze all the inputs and show you only one track…..Rafales work in a truly networked environment, and are fed targeting and other tactical data from a wide range of coalition sources through the Link 16 datalink.”

  — On an F-16, “The radar will be on one display; the targeting data on another. Perhaps a picture generated from the Link-16 network on another. The human brain is where the information on those separate displays are being fused and translated so that pilot is able to execute the mission.”

  On Rafale, “Data from all on-board and off-board sensors are combined into a single tactical picture presented to the pilot on the cockpit’s central color display or, if desired, on one of the lateral displays.

  — The F-16 pilot “might also be working his radio to coordinate the mission as well…. A lot of what’s done in side a fourth-generation aircraft is done over the radio.”

  The Rafale pilot “can select the data he wants, combine it with other data, and pass it on to his wingman or to other allied aircraft, ships or ground troops through the Link 16, without speaking a single word on the radio and, if not using the radar, without any transmission whatsoever.”

  — “With the F-35 you have automation via fusion going on….. almost all of a notional ten-minute engagement time to build a good picture, is being done automatically for the pilot in F-35 fusion.”

  “To avoid overloading the pilot, the [Rafale’s] central computer prioritizes targets according to the threat they represent, and there are also modes to de-clutter the radar scope. The pilot can also decide to concentrate on a given aspect of the mission, and come back to others aspects.

  — With the F-35, “we have the capacity to third-party target and to distribute the effects desired in the battlespace.”

  Rafale’s “Link 16 can also be used to de-conflict assignments with other aircraft without using radios…..The idea that a single aircraft can be re-tasked in flight from reconnaissance to strike to interception during the same sortie is truly revolutionary.

  Having read the words of its pilot, the F-35 is far from the extraordinary and futuristic “5th-Generation Fighter” that Lockheed claims it is, and instead looks little more a bunch of middling data-fusion capabilities enclosed in a heavy and bulky airframe covered with low-observable coatings.

  https://www.defense-aerospace.com/articles-view/feature/5/197892/claims-of-‘game_changing’-f_35-data-fusion-debunked.html

  Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το σημείο που λέει για ικανότητα μεταφοράς φορτίων(σύγκριση Rafale – Mirage2000) απο την αναφορά σε μια παραπομπή του παραπάνω άρθρου.

  Rafale in Combat: “War for Dummies”
  (Source: defense-aerospace.com; posted May 31, 2011)

  By Giovanni de Briganti

  “Rafale was involved in Libya from Day One, and we fly several missions during a single sortie,” says detachment commander Lt. Col. Pierre G., stressing that “Omnirole Rafale” is not simply an advertising slogan but an accurate description of the aircraft’s very real capabilities. “Over Libya, the Rafale flies all kinds of missions, carrying out strike assignments and reconnaissance with the Reco NG pod while conducting our main mission, which is combat air patrol. Pierre G. and other Rafale pilots spoke to reporters during a two-day tour organized by the French defense procurement agency, DGA, and the companies involved in the Rafale program. Because of operational security, pilots are referred to by their first name, or not identified at all.

  Pilots say the Rafale’s networked sensors and systems make their job much easier and much more effective than with previous-generation fighters. “Two Rafales carry as much ordnance as two Mirage 2000-5 and four Mirage 2000D combined,” notes Pierre G., adding that their sensor capabilities “are much greater even than that.”

  http://www.defense-aerospace.com/articles-view/feature/5/125860/rafale-in-combat%3A-“war-for-dummies”.html

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.