Περί αμερικανικών φρεγατών MMSC

Από Ilias Skaltsiotis

Το Αμερικανικό Ναυτικό (USN) δεν διαθέτει, ούτε πρόκειται να αποκτήσει φρεγάτες MMSC. Διαθέτει δεκαέξι (16) κορβέτες κλάσης Freedom Littoral Combat Ship (LCS). Αρχικά είχε προγραμματιστεί η αγορά είκοσι έξι (26), αλλά κρίθηκε ότι τα πλοία είναι ακατάλληλα για τον σύγχρονο ναυτικό πόλεμο και το πρόγραμμα και η χρηματοδότηση ακυρώθηκαν.

Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την αγορά πενήντα δύο (52) πλοίων που θα αναλάμβαναν την “χαμαλοδουλειά”. Με την αλλαγή “πακέτων” εξοπλισμού και πληρωμάτων εκπαιδευμένων σε αυτόν, θα μπορούσαν να επιτελέσουν διαφορετικά είδη αποστολών. Τα πρώτα πακέτα που θα αναπτύσσονταν, ήταν ανθυποβρυχιακού πολέμου, ναρκοπολέμου και ειδικών επιχειρήσεων.

Προτάθηκαν δυο κλάσεις, η Independence και η Freedom (πρόγονος των MMSC). Επιλέχθηκαν και οι δύο (26+26). Η αλλαγή εξοπλισμού αποδείχθηκε κοστοβόρα και προβληματική και μαζί με τα υπόλοιπα μειονεκτήματα των δύο κλάσεων, οδήγησε σε υπερβάσεις και τεράστια προβλήματα με αποτέλεσμα το πρόγραμμα και η χρηματοδότηση να διακοπούν.

Αποφασίστηκε να αγοραστούν τριάντα δύο (32) (τελικά 35, γιατί πίεσαν οι γερουσιαστές στην πολιτεία των οποίων κατασκευάζονται οι Independence, 19) και το ειδικών επιχειρήσεων να μετατραπεί σε αντιπλοϊκο με αντικατάσταση των Hellfire με NSM και κάθε πλοίο να έχει μόνιμα, μόνο ένα πακέτο εξοπλισμού. Θα αγοραστούν 10 ανθυποβρυχιακά πακέτα, 24 ναρκοπολέμου και 10 αντιπλοϊκά.

Άρα στην καλύτερη περίπτωση τα LCS μπορούν να χαρακτηριστούν ως κορβέτες, αφού ως φρεγάτα ορίζεται το μικρότερο πλοίο που μπορεί να επιτελέσει ικανοποιητικά και τις τρείς κυρίες αποστολές (ανθυποβρυχιακού πολέμου, αντιαεροπορικού και κατά σκαφών επιφανείας), κορβέτα αυτή που μπορεί τις δυο εκ των τριών και υπάρχουν και τα σκάφη, όπως οι πυραυλάκατοι που μπορούν μόνο μία.Hagel has instead directed the Navy to, “submit alternative proposals to procure a capable and lethal small surface combatant, consistent with the capabilities of a frigate.” Για τα υπόλοιπα είκοσι (20) πλοία αποφασίστηκε να περάσουν σε φρεγάτα και να διεξαχθεί ο διαγωνισμός.

Στο τελικό στάδιο συμμετείχε η εταιρεία που κατασκευάζει το ΠΑΘ της αμερικανικής ακτοφυλακής, η ιταλική έκδοση της FREMM με μια υποέκδοση με αμερικανικές βελτιώσεις (πχ +300 τόνους χάλυβα) μια έκδοση φρεγάτας της κλάσης Independence & μια έκδοση φρεγάτας της κλάσης Freedom, η MMSC. Η FREMM επιλέχθηκε από το αμερικανικό ναυτικό ως ικανότερη & οικονομικότερη, με την MMSC, να εγκαταλείπει τον διαγωνισμό λίγο πριν την έκδοση του αποτελέσματος.

Μια υποδεέστερη έκδοση από αυτήν που προτάθηκε στο USN, κατασκευάζεται για το ναυτικό της Σαουδικής Αραβίας.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.