Περί “αντιπληροφοριακής” άμυνας

© NATO Innovation Hub

Το δόγμα των υβριδικών επιχειρήσεων το ανέλυσε ο συνάδελφος Frank Hoffman από το 2005. Λίγο αργότερα το συμπλήρωσε ο Peter Mansoor με ενδιαφέρουσα ακαδημαϊκή ανάλυση. (Google them together with the word Hybrid)

Από το ellevoros

Λίγο αργότερα και ο Williamson Murray γύρω στο 2012, έδωσε νέα κατεύθυνση με σημαντικό συγγραφικό έργο. Την τομή στην στρατιωτική προσέγγιση όμως έκανε ο Α/ ΓΕΕΘΑ της Ρωσίας Στρατηγός Valery Gerasimov ο οποίος το 2013 δημοσίευσε το Ρωσικό υβριδικό δόγμα με τον κανόνα 1:4.

Εκεί είδαμε την εκλεκτική συναρμογή στρατιωτικών επιχειρήσεων επί του πεδίου (kinetic), με παράλληλες δράσεις ταυτόχρονης παραπληροφόρησης, κυβερνοεπιθεσεις και οπλοποίηση Διεθνούς δικαίου, μεταναστών, αλιευτικών δραστηριοτήτων κλπ, κλπ.

Η Τουρκία εφαρμόζει κατά γράμμα το Ρωσικό playbook. Έχει μέσα στην Τουρκία δύναμη 10.000 στελεχών που ασχολούνται αποκλειστικά με κυβερνοεπιθετικες δραστηριότητες, διασπορά παραπληροφόρησης και χτίσιμο εθνικού τουρκικού αφηγήματος (narrative building).

Έχουν όμως και 36 Διεθνή γραφεία πληροφοριών και τύπου σε 36 χώρες με διαθέσιμο ετήσιο προϋπολογισμό άνω των τριών (3) δις δολαρίων, για την άσκηση επιρροής σε διεθνή ΜΜΕ, στρατολόγηση opinion leaders και δημιουργία θετικού κλίματος για την Τουρκία.

Σε όλες αυτές τις δραστηριότητες τον πρώτο λόγο έχουν η τουρκική Υπηρεσία πληροφοριών και οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες δεν λογοδοτούν πουθενά αλλού εκτός από τον Πρόεδρο της Τουρκίας.

Δυστυχώς τα ολοκληρωτικά καθεστώτα διεθνώς είναι πιο αποτελεσματικά, πιο γρήγορα και πιο άμεσα στην υβριδική δραστηριοποίηση, σε σχέση με τις Δυτικές δημοκρατίες όπου μπορεί να παρουσιαστούν και σπάνιες περιπτώσεις όπου πολιτικά κόμματα μιας χώρας υιοθετούν τις εχθρικές θέσεις.

Τούτων λεχθέντων, είναι σαφές πιστεύω και στον αμύητο απλό πολίτη, τι ακριβώς συνέβη στον Έβρο στα μέσα του Αυγούστου και τι συμβαίνει στο Αιγαίο και τα σύνορά μας με τους αλλοδαπούς που επιχειρούν να εισέλθουν.

Εμείς δεν μπορούμε βέβαια να αντιτάξουμε 10.000 στελέχη, αλλά μπορούμε και ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ως σύγχρονη δημοκρατία να οργανώσουμε την “αντιπληροφοριακή” (counter informative) μας άμυνα, με πλήρη state of the art συστήματα και συνεχή υψηλού επιπέδου άσκηση επιρροής εντός και εκτός Ελλάδος.

Αυτή η προσπάθεια είχε ήδη ξεκινήσει με πολύ καλές προοπτικές. Εχθρικές ενέργειες όμως είχαν σαν αποτέλεσμα την απομάκρυνση του Διοικητή ΕΥΠ και των 3 Υποδιοικητών αυτής, με αποτέλεσμα κάποια πράγματα να πάνε πιο πίσω. Μετά τις εκλογές όμως όλα θα προχωρήσουν ταχύτερα.

Μπορεί τα ολοκληρωτικά καθεστώτα να είναι πιο γρήγορα και αποτελεσματικά στις αποφάσεις τους σε σχέση με την δυσκίνητη Δυτική δημοκρατία (διάλογος, συναίνεση, κοινοβουλευτικές διαδικασίες) αλλά στο τέλος πάντα η Δημοκρατία κερδίζει.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.