Περί διεθνών θεσμών και οργανισμών

Απο Ευθύμιος Πέτρου, πηγή: Εφημερίδα Εστία –3 Οκτ. 2020

Είναι εκπληκτικό πώς στην Ελλάδα που δεν σεβόμεθα ούτε έναν θεσμό της Πολιτείας μας, επιδεικνύουμε δουλικότητα έναντι των διεθνών θεσμών και οργανισμών. Ίσως μάλιστα να είμαστε η μοναδική χώρα που διαχρονικώς φέρεται τόσο δουλικά. Χωρίς μάλιστα να γνωρίζουμε ποια είναι τα όρια και οι δυνατότητές τους. Περιμένουμε όμως από αυτούς να επιβάλλουν αυτό που αντιλαμβανόμεθα ως διεθνές δίκαιο και να μας λύσουν όλα τα προβλήματα.

Το βλέπουμε αυτό τις τελευταίες ημέρες. Περιμένουμε από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ να μας υποστηρίξουν σθεναρά και να ταχθούν απεριφράστως κατά της Τουρκίας. Δυσανασχετούμε παρ’ όλον ότι αυτοί οι δύο οργανισμοί έκαναν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους. Πράγματι αυτό το «μέγιστο» δεν μας ικανοποιεί. Ο ρεαλισμός υποδεικνύει όμως ότι δεν θα μπορούσαμε να περιμένουμε κάτι περισσότερο. Αλλά δυστυχώς ρεαλισμό πολύ σπανίως επιδεικνύουμε.

Η απόφασις της Συνόδου Κορυφής προέκυψε από μια σειρά συμβιβασμών μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Το εθνικό συμφέρον ενός εκάστου υπερισχύει της θεωρητικής και ασαφούς αλληλεγγύης που υποτίθεται ότι υπάρχει στους κόλπους της. Η Γερμανία που έχει εγκαταστήσει τις γραμμές παραγωγής πολλών βιομηχανικών της προϊόντων στην Τουρκία, έχει σοβαρό ενδιαφέρον στην ταχεία εξασφάλιση μιας συμφωνίας τελωνειακής ενώσεως που θα της επιτρέπει την ομαλή διακίνηση των προϊόντων αυτών. Αυτό το συμφέρον δεν θα το απεμπολήσει χάριν καμμιάς Ελλάδος, καμμιάς Κύπρου και κανενός «διεθνούς δικαίου».

Και πριν βιασθούμε να καταδικάσουμε τους εταίρους μας, ας αναλογισθούμε πόση αλληλεγγύη επιδείξαμε εμείς προς την Ισπανία, όταν εδέχθη επίθεση από το Μαρόκο για την νησίδα Περεχίλ (κάτι ανάλογο με τα Ίμια) ή προς τις Βαλτικές χώρες που ακόμη ερίζουν με την Ρωσσία για το ζήτημα του θύλακος του Καλίνινγράντ (πρώην Καίνιξμπεργκ).

Όσο για το ΝΑΤΟ, η εγκατάστασις της απ’ ευθείας γραμμής επικοινωνίας σε ανώτατο στρατιωτικό επίπεδο για την άμεση συνομιλία σε περιπτώσεις που εκδηλώνεται κρίσις, είναι πάλι το μέγιστο που μπορεί να κάνει η Ατλαντική Συμμαχία. Ίσως οι περισσότεροι να μην το καταλαβαίνουν, αυτοί όμως που έχουν γνώση των διαδικασιών και των ισορροπιών εντός της Συμμαχίας αντιλαμβάνονται πόση προσπάθεια και ευφυία απαιτήθηκε από τους Έλληνες επιτελείς και, κυρίως τον Στρατιωτικό Αντιπρόσωπο της χώρας μας, τον ναύαρχο Γιάννη Παυλόπουλο προκειμένου να αποφευχθούν οι παγίδες που μπορεί κρύβονται σε μια τέτοια διαδικασία.

Εν ολίγοις τα προβλήματα με την Τουρκία εμείς θα τα λύσουμε. Και ο δρόμος είναι ένας. Αυτός της ισχύος. Τον ακολουθήσαμε τους τελευταίους μήνες και δείξαμε ότι ακόμη και μετά 15 χρόνια εξοπλιστικής απραξίας, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τους Τούρκους.

Ας αρχίσουμε λοιπόν να σεβόμαστε τον εαυτό μας και ας αφήσουμε τις δουλικότητες.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.