Περί φρεγατών και ναυπηγήσεων

Απο Ευθύμιος Πέτρου, πηγή: Εφημερίδα Εστία –1 Αυγ. 2020.

Τις τελευταίες ημέρες άρχισε να γίνεται κάποιος θόρυβος για το εάν εναυάγησαν οι συνομιλίες με τα γαλλικά ναυπηγεία για δύο σύγχρονες φρεγάτες που το Ναυτικό μας χρειάζεται επιτακτικώς. Θα πρέπει λοιπόν να βάλουμε τα πράγματα στην θέση τους αρχίζοντας από την διαπίστωση ότι μετά δέκα και πλέον χρόνια πλήρους αδρανείας, τώρα όλα πηγαίνουν με εξαιρετικά βραδείς ρυθμούς. Όσον αφορά στις συγκεκριμένες φρεγάτες τίποτε τελεσίδικο δεν έχει γίνει, ούτε και μπορεί να γίνει μέχρι τα τέλη του 2024. Ενωρίτερα ούτε η ναυπήγησις πλοίου θα έχει ολοκληρωθεί, ούτε η Ελλάς θα μπορεί να καταβάλει την προκαταβολή του -πράγματι πολύ υψηλού- τιμήματος των δύο πλοίων. Μέχρι τότε βεβαίως γίνονται συνομιλίες και διαπραγματεύσεις, έχουν δε υπογραφεί μνημόνια, στα οποία η γαλλική πλευρά θα ήθελε να δοθεί κάποιος δεσμευτικός χαρακτήρας.

Πριν γίνει όμως κάτι τέτοιο θα πρέπει να συμφωνηθεί η διαμόρφωσις του συστήματος μάχης και των οπλικών συστημάτων των πλοίων. Από τις μέχρι στιγμής συζητήσεις έχει διαπιστωθεί ότι όλες οι παρατηρήσεις του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, υιοθετούνται αμέσως και από το γαλλικό. Φαίνεται δηλαδή ότι το Ναυτικό μας έχει ουσιαστική συνεισφορά και στην τελική διαμόρφωση του πλοίου.

Βιομηχανική συμμετοχή

Αυτό όμως που πρέπει να συζητηθεί και για το οποίο ακόμη δεν έχουμε ακούσει τίποτε είναι η Ελληνική Βιομηχανική Συμμετοχή. Σε ποιο βαθμό δηλαδή, ελληνικές βιομηχανίες θα αναλάβουν κατασκευαστικό έργο κατά την ναυπήγηση των πλοίων αυτών. Να θυμίσουμε ότι ο ισχύων νόμος, πολύ σωστά προβλέπει ότι η ελληνική προστιθεμένη αξία σε κάθε νέο οπλικό σύστημα που αποκτάται πρέπει να υπερβαίνει το 30% του συνόλου. Σε ένα σύγχρονο πολεμικό πλοίο, 30% είναι περίπου όλη η ναυπήγησις του σκάφους. Τα ηλεκτρονικά συστήματα, τα όπλα κλπ είναι το υπόλοιπο 70%.

Θα ήταν εγκληματικό, όσο επείγουσα και αν είναι η απόκτησις νέων πλοίων, να μην υπάρξει συμμετοχή ελληνικών εργοστασίων στην κατασκευή τους. Χρόνος υπάρχει, αρκεί να τίθεται από τώρα.

Είναι σημαντικό ένα μέρος τουλάχιστον από τον υψηλό κόστος της αποκτήσεως νέων πλοίων, να «πέσει» στην ελληνική αγορά. Τα πλεονεκτήματα, περιττόν να αναλυθούν. Πέρα όμως από την καθαρώς οικονομική διάσταση υπάρχει και το ζήτημα της εν συνεχεία υποστηρίξεως του Στόλου. Η εγκεκριμένη από το ΚΥΣΕΑ δομή δυνάμεων προβλέπει 13 αξιόμαχες φρεγάτες. Θα δεχθούμε ότι οι ηυξημένες επιχειρησιακές δυνατότητες των νέων πλοίων θα καταστήσουν εφικτή την μείωση αυτού του αριθμού. Όμως σε καμμία περίπτωση αυτός δεν θα πέσει κάτω από τις οκτώ. Που σημαίνει ότι στα χρόνια που θα ακολουθήσουν θα χρειασθούμε τουλάχιστον έξι ακόμη μεγάλα πλοία επιφανείας. Όσο βαθύτερα μπαίνουν λοιπόν στο πρόγραμμα κατασκευής τους ελληνικές εταιρείες, τόσο θα μειώνεται το λογιστικό τους κόστος, αλλά τόσο θα αυξάνεται και το επίπεδο υποστηρίξεως που θα μπορεί να τους παρέχεται εγχωρίως. Αφήνουμε κατά μέρος την παράπλευρη ωφέλεια των διεθνών βιομηχανικών συνεργασιών που μπορεί να βασισθούν στην συμμετοχή σε αυτήν την ναυπήγηση.

Για δώσουμε ένα μέτρο του πόσο επείγουσα θα είναι η ανάγκη ναυπηγήσεως και άλλων πλοίων, να επισημάνουμε ότι η νεώτερη φρεγάτα που υπηρετεί σήμερα στον Στόλο είχε παραδοθεί το 1996, η δε παλαιότερη το 1980. Μιλάμε δηλαδή για πλοία ηλικίας 24 έως 40 ετών, πολλά από τα οποία δεν έχουν υποστεί τον προβλεπόμενο εκσυγχρονισμό μέση ζωής που θα μπορούσε να τα διατηρεί ικανά να αξιοποιούν πλήρως τις δυνατότητές τους.

Επιλογές

Ενδεχομένως κι δεδομένης της υπάρξεως προσφορών και άλλων πολεμικών πλοίων, νέας τεχνολογίας, με χαμηλώτερο κόστος αλλά μικρότερες δυνατότητες από αυτές των γαλλικών φρεγατών, θα μπορούσε η δομή να αναθεωρηθεί προβλέποντας, για παράδειγμα, τέσσερα πλοία υψηλών επιχειρησιακών απαιτήσεων, όπως τα γαλλικά και οκτώ μικροτέρων. Κάτι τέτοιο θα επέτρεπε την διατήρηση του αριθμού των κυρίων μονάδων επιφανείας στις 12 με ένα κόστος όχι τόσο απαγορευτικό, όσο αυτό της αγοράς έστω και οκτώ από τις γαλλικές φρεγάτες που σήμερα συζητούμε.
Σε κάθε περίπτωση όμως επιβεβλημένη είναι η ελληνική συμμετοχή σττην ναυπήγηση. Δεν είναι μόνον ότι το επιβάλλει ο νόμος. Το επιβάλλει η κοινή λογική, είτε το βλέπουμε από την επιχειρησιακή πλευρά, είτε την οικονομική.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.