Περί Sandhurst…

Γράφει ο ‎Βασίλης Καραβίδας‎*

Παρά τα πικρόχολα σχόλια μας, τόσο όταν κυκλοφόρησε η είδηση της συμμετοχής Σπουδαστών της ΣΣΕ στο διεθνή διαγωνισμό του West Point, όσο και μετά την ανακοίνωση της τελικής κατάταξης, σίγουρα το όλο θέμα προσφέρεται για εξαγωγή συμπερασμάτων (υπό τη μορφή αυτού που οι δυτικοί αποκαλούν after action review και όχι με την Ελληνικής νοοτροπίας – και άσχημης χροιάς – κριτική) και διόρθωσης κακώς κειμένων.

Έχουν παρέλθει 22+ χρόνια απο τότε που βγήκα απο μια άλλη παραγωγική σχολή, τη ΣΜΥ και φυσικά μη έχοντας εικόνα του τρόπου εκπαίδευσης (πέρα απο τις φωτογραφίες που δημοσιεύει η Υπηρεσία ανα τακτά χρονικά διαστήματα), δεν μπορώ να εκφέρω ξεκάθαρη άποψη για το επίπεδο εκπαίδευσης. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για συναδέλφους που έχουν αποφοιτήσει απο τη ΣΣΕ εδώ και χρόνια, και σε μεγαλύτερο βαθμό για όσους δεν έχουν πάει καν σε κάποια στρατιωτική σχολή. Ασφαλώς με την τελευταία αποστροφή δεν θέλω να προσβάλλω κάποιον, απλά διάβασα στο Twitter πάρα πολλά σχόλια απο άσχετους με το αντικείμενο (ακόμη και απο τον κύριο Θάνο Τζήμερο), στα οποία μόνο αρνητική κριτική ασκείται, χωρίς καν μια πρόταση βελτίωσης, κάποια έστω και μικρή αλλαγή που πρέπει να γίνει για να βελτιωθούμε. Και όλοι μας επιθυμούμε να υπάρξει βελτίωση. Πρώτα απ’ όλα εμείς τα στελέχη, που η Υπηρεσία είναι το δεύτερο σπίτι μας και έπειτα όλοι οι υπόλοιποι που πραγματικά νοιάζονται για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Και αυτή η βελτίωση, λυπάμαι που το λέω, αλλά δεν είναι πολιτικό θέμα. Καμία πολιτική ηγεσία δεν μπορεί να μας πει πως θα εκπαιδευτούμε καλύτερα.

Μιας και στην ομάδα ασχολούμαστε με τα ατομικά υλικά, ας ξεκινήσουμε απο εδώ. Η γνωστή παροιμία για τα ράσα που δεν κάνουν τον παπά, επαληθεύτηκε πλήρως. Όσο καλό κράνος, εξάρτυση, σακίδιο, όπλο και αν δώσεις σε κάποιον, χωρίς την τριβή με αυτά, είναι απλό βάρος. Θα πει κανείς ”κάτσε ρε Καραβίδα, αν τα υλικά δεν έχουν αξία, γιατί τα αναλύουμε τόσο?”.
Όσο πιο σύγχρονο υλικό έχει κάποιος στρατιώτης, τόσο πιο σύγχρονη θα είναι και η εκπαίδευση του. Αν το μόνο αδιάβροχο που διαθέτεις είναι το πόντσο, η μόνη τακτική κίνηση που θα κάνεις υπό βροχή, θα είναι η λούφα. Αν το μόνο που μεταφέρεις στο Μ71 είναι εσώρουχα, ξυριστικά και αγγεία εστίασης, ποτέ δε θα μάθεις τι ουσιαστικά είναι ο φόρτος μάχης. Αν βλέπεις ασύρματο μια στο τόσο, ποτέ δεν θα μάθεις να τον χειρίζεσαι, να δημιουργείς δίκτυα επικοινωνιών, να χρησιμοποιείς κανόνες εκμεταλλεύσεως, να χρησιμοποιείς φωνητικό αλφάβητο, να μάθεις να μιλάς στο δίκτυο μόνο όταν πρέπει. Αν το μόνο υλικό Α΄βοηθειών είναι ο ληγμένος από το 1945 επίδεσμος, ποτέ δεν θα μάθεις πρώτες βοήθειες. Και μπορούμε δυστυχώς να συνεχίσουμε με πολλά τέτοια παραδείγματα.

Φυσικά καλό και σύγχρονο υλικό με τρόπους εκπαίδευσης παμπάλαιους και μη ρεαλιστικούς, είναι δώρο άδωρο. Και εκεί περνάμε στο κομμάτι ”νοοτροπία”. Κλήση πυρών πυροβολικού, κλήση αεροπορικής υποστήριξης, αγώνα σε κατοικημένους τόπους, διαβίωση και επιβίωση στο ύπαιθρο, βολές μάχης ταχείας αντίδρασης, τακτικές μικρών κλιμακίων (για να αναφέρουμε μερικά πιο ”σύγχρονα” αντικείμενα) πρέπει να ξέρουν όλοι. ΟΛΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΑΠ’ ΟΛΑ! Και πρέπει να τα διδαχθούν σωστά, απο προσωπικό που πραγματικά γνωρίζει, γιατί αν το μάθεις λάθος την πρώτη φορά, μετά θα πασχίζεις μια ζωή να το κάνεις σωστά. Αναρωτιόμαστε για το πτωχό επίπεδο των κληρωτών, παραβλέποντας το γεγονός πως στα ΚΕΝ (και τώρα στα ΣΥΠΟ), την αρχική τους εκπαίδευση αναλαμβάνουν νεοτοποθετημένοι Ανθλγοί και Μ. Λχιες, προσωπικό δηλαδή με λίγη εμπειρία και παραστάσεις. Την εκπαίδευση πρέπει να τη διεξάγει ο πραγματικός γνώστης του αντικειμένου, ας είναι και Δεκανέας. Και να είναι συνεχής, όχι 2-3 ώρες και πάμε γι’ άλλα. Θυμάμαι στο JMRC την εκπαίδευση να τη διεξάγει ο Αμερικανός Λχιας, με τον Ανχη απο δίπλα να μην επεμβαίνει καθόλου….γιατί ο Λχιας έβγαζε φάλαγγες στο Ιρακ και ήξερε τι θα πει αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός και ενέδρα.

Ας μην πλατειάσω. Προς τα στελέχη και τους εφέδρους με ανήσυχο πνεύμα που διαβάζουν αυτές τις γραμμές, μελετήστε…μελετήστε όσο δεν πάει. Έχουμε όλη τη γνώση στα ακροδάχτυλα μας (διαδίκτυο) άμεσα προσβάσιμη και δωρεάν. Βγείτε έξω και κάντε δοκιμές. Ακούστε κάθε άποψη ανθρώπων που ξέρουν, συζητείστε μαζί τους. Μόνο εμείς μπορούμε να διορθώσουμε τα προβλήματα μας.

*O Βασίλης Καραβίδας είναι διαχειριστής της ομάδας “ΑΝΑΛΑΒΑΤΕ! ΑΡΜ!” στο Facebook.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

14 Απαντήσεις

 1. » Βγείτε έξω και κάντε δοκιμές. Ακούστε κάθε άποψη ανθρώπων που ξέρουν, συζητείστε μαζί τους. Μόνο εμείς μπορούμε να διορθώσουμε τα προβλήματα μας»

  Με κάθε σεβασμό προς τον αρθογράφο ,τόσο για αυτά που έγραψε όσο και για την υπηρεσία του στονΕΣ, αυτά δε γίνονται και όταν και όπου γίνονται είναι γραφικά.Δεν μπορούμε να βγαίνουμε οι ‘ανήσυχοι άπο μόνοι μας έξω,πρέπει να συσταθεί υπο το ΥΕΘΑ,φορέας, τώρα εθνοφρούρα πες το ,εθνοφυλακή αλλά αλλαγμένη ,τεσπα κάτι τέτοιο ,αλλά με στρατιωτικά πρώτυπα και οργάνωση υπό τον ΕΣ!
  ,οχι παιρνω ενα αιρσοφτ και κανω το καουμποι στην αγρια δύση….αν και νομίζω,γιατί απο το νετ καλά τα λέμε, αλλά οι ανησυχοι σε αυτή τη περίπτωση που λέω θα συρρικνωθούν,βλέπεις δεν είναι ωραίο αντι για έξω Σαββατο πχ να λες έχω υπηρεσια,ή να κάνεις εκπαίδευση κανονική και μετά υπηρεσία…..εδώ οι εθνοφύλακες σήμερα που είναι εθελοντές τα παιδια,αντιμετωπίζουν θεματα και οι εξυπνότεροι απο αυτούς τα ξέρουν και λένε κιόλας δεν ειμαστε κανονικός στρατός και οτι μπορούμε κάνουμε με τα μέσα που ‘εχουμε.

  1. Συγχαρητήρια στον Κο Καραβίδα.
   Το ιδανικό θα ήταν να γίνονται όλα κατευθυνόμενα από τα επιτελεία.
   Αλλά από την στιγμή που δεν γίνονται, τι πρέπει να κάνουμε; Να μείνουμε με τα χέρια στην μέση σαν τα μικρά παιδια και θυμωμένοι να λέμε «δεν γίνεται αυτό, δεν γίνεται εκείνο, δεν κάνω τίποτα»;
   Όποιος αγαπάει αυτό που κάνει δεν είναι γραφικός, ίσα ίσα που χαιρει εκτίμησης από αυτούς που γνωρίζουν, γιατί όσοι δεν γνωρίζουν όλο ανοησίες θα λένε.

   1. Για μια απόλυτη κατεύθυνση απο τα επιτελεία ο Συνταγματάρχης (ΤΘ) Θεοχάρης Θωμαΐδης σε πρόσφατο άρθρο του εδώ στην Προέλαση, έχει εκφράσει αντίθετη άποψη, επειδή (αν έπιασα το νόημα) ο συγκεντρωτισμός σκοτώνει εξαρχής οποιαδήποτε πρωτοβουλία, με αποτέλεσμα να μην διευκολύνει το έργο του στρατού αλλά να το περιπλέκει περισσότερο, με αρνητικές συνέπειες για την απόδοση στο σύνολο.

    «Παρόλα αυτά η λειτουργία μας σε καθημερινή βάση είναι απόλυτα γραφειοκρατική. Απαραίτητη σε ικανό βαθμό, για διάφορους λόγους, είναι τελικά απώλεια χρόνου, σπατάλη δυνάμεων, τρόπος κάλυψης της ανασφάλειάς μας και οδηγεί στον περιορισμό της πρωτοβουλίας, μέσω της αντίληψης του συγκεντρωτισμού.»

    Ανάλυση του Mission Command – Η αποκεντρωτική τάση

   2. «Όποιος αγαπάει αυτό που κάνει δεν είναι γραφικός, ίσα ίσα που χαιρει εκτίμησης από αυτούς που γνωρίζουν, γιατί όσοι δεν γνωρίζουν όλο ανοησίες θα λένε»

    δηλαδή τι κάνουν ,επειδή με κέντρισες το ενδιαφέρον τωρα,αυτοί που βάζουν τη παραλλαγή και παίρνουν το αιρσοφτ,βολές βαρέων όπλων τύπου αίροσοφτ?απαγκίστρωση?επιβράδυνση,επίθεση σε φάλλαγγα οχημάτων ή σε σταθμό διοικήσεως?50 αρα πορεία και βολή ?περίπολα μάχης? απόβαση και ανακαταληψη βραχονησίδας?ΠΑΠ για πυρά υπόστηριξης από το πυροβολικό?

 2. @Gunslinger32

  Άλλο λέει ο κος Θωμαΐδης, άλλο ο κος Καραβίδας.
  Πιστεύω αυτά είναι ξεκάθαρα.
  Ο ένας μιλάει για τακτικές στο πεδίο της μάχης και ο άλλος για την ίδια την εκπαίδευση σαν εργαλείο. Μην μπερδεύεσαι.
  Δεν έχω να πω κάτι άλλο, από την στιγμή που αυτά τα δύο δεν γίνονται αντιληπτά και κατανοητά.

  1. Πιστεύω ότι δεν μπέρδεψα τις αναφορές των 2 άρθρων.
   Η παραπάνω παρατήρηση μου πήγαινε στην αναφορά στο σχόλιο σου που λέει «Το ιδανικό θα ήταν να γίνονται όλα κατευθυνόμενα από τα επιτελεία.»(εφόσον η λέξη όλα συνήθως εννοεί τα πάντα), όχι στις αναφορές του αρθρογράφου στο παρόν άρθρο.

   Είχα επίσης την εντύπωση ότι η εκπαίδευση στον στρατό είναι μια προετοιμασία για την πραγματική μάχη, εάν αυτό δεν ισχύει εννοείται ότι οποιαδήποτε συζήτηση και περαιτέρω ενασχόληση με το θέμα είναι περιττή(όπως και οι δαπάνες για τις ΕΕΔ).

 3. @κλείτος ο μέλας

  Δεν γνωρίζω τι κάνουν και δεν με ενδιαφέρει.
  Ο κος Καραβίδας αναφέρεται σε ένα φάσμα ανθρωπων και ο καθένας μας μέσα σε αυτό κειμένο διαβάζει στοιχεία για τον εαυτό του. Θετικά η αρνητικά.
  Να σου θυμίσω ότι εξαρχής συμφωνώ μαζί σου με την κατευθυνόμενη εκπαίδευση.
  Δεν μπορείς ομως δημιουργησεις μια ομάδα ποδοσφαίρου αν δεν τους μαθεις να παίζουν ομαδικά, αλλά δεν μπορείς να συμμετέχεις σε μια ομάδα υψηλού επιπέδου αν δεν έχεις τελειοποιήσει τις αυοματομ τεχνικές σου.

  1. Συμφωνώ μαζί σου Κλείτε, αλλά υποψιάζομαι ότι ναι μεν ισχύουν όσα γράφει ο αρθρογράφος, αλλά πιστεύω και κανά δυο ακόμα πράγματα που συμβαίνουν.3-4 ετείς ευέλπιδες θα έπρεπε να πετούν φωτιές, άρα τι συμβαίνει?Μήπως επέλεξαν τους διαβαστερούς, οι οποίοι ελπίζουν σε καλές τοποθετήσεις και όχι τους πιο καλούς στρατιώτες που είναι παθιασμένοι. Μήπως δεν ισχύει αυτό που λέω αλλά μήπως οι ευέλπιδές μας στερούνται απλών δεξιοτήτων λόγω αποτυχίας του προπαρασκευαστικού συστήματος της 12-ετούς εκπαίδευσης? Έχω να πω ότι ως 20-χρονος δόκιμος έβαζε κυριολεκτικά φωτιά σχεδόν σε όλα τα αντικείμενα. Μου κάνει απορία που τα παιδιά(θεωρητικά υψηλού επιπέδου παιδιά σε σχέση με την υπόλοιπη εκπαίδευση) δεν ανταποκρίθηκαν και αυτό χρήζει πολλών ερωτημάτων, που ξεκινούν από τη σχολή τους(αν υποθέσουμε ότι είναι μετρίου επιπέδου)όπου η σχολή οφείλει να τους παρουσιάσει ως πρέπει να είναι με κάθε τρόπο ή αποτελούν την έκφραση της μεγάλης αστοχίας του εκπαιδευτικού συστήματος που λανσάρει το υπουργείο απαιδείας.

   1. @observer

    Κόιτα δε νομίζω οτι πρέπει να είμαστε αυστηροί με τους ευέλπιδες,ούτε χρείαζετε να δούμε ολο το εκπαιδευτικό και κοινωνικό συστημα της ελλάδος,
    ας κάνουμε μόνο ένα κόπο να δούμε το ακαδημαικό τους πρόγραμμα,τον οδηγό σπουδών τους,τους καθηγητές τους,τους κύκλους εκπαίδευσης,το είδος εκπάιδευσης και τα μέσα και να τα συγκρίνουμε με αυτά άλλων αρχικά.
    Πάντως έπιασες περίπου το υπονούμενο που άφησα για το λοχαγό,και για να εξηγήσω, μου είπε τότε, γιατί ενσυνείδητα αποφοίτησε με κάκιστη σειρά από επιλογή του,ενώ στα πρώτα έτη ηταν με καλή σειρα,και αυτό από ορισμένα πράγματα που συνέβαιναν μέσα ,επίσης και ο υπολοχαγός μας στη ΣΕΑΠ ,ο καλύτερος αξιωματικός- στρατιωτικός που συνάντησα στους 14 μήνες μου,του ξέφευγαν κάποια μερικές φορές,
    αλλά τα παιδιά νομίζω είναι άδικο να φέρουν αποκλειστική ευθύνη για την κακή τους επίδοση.
    Ερώτημα,η ΣΜΥ θα τα πήγαινε καλύτερα,που δεν εστιάζει τόσο στην ακαδημαική κατάρτηση ,όσο η ΣΣΕ?

  2. Επείδη αναφέρεσαι σε ποδόσφαιρο,σαν να φοράμε φανέλες του μέσι του κριστιάνο και του βειρίνια και να το παίζουμε τύπου ποδοσφαιριστές επειδή φοράμε παπούτσια με τάπες και φανέλες με τα ονόματα τους ,
   τη μπάλα τη μαθαίνεις κατά τη θητεία σου οχι αργότερα,μετά δεν έχεις καν ομαδα και τόπι στα πόδια σου,επίσης το ένα,η θητεία ως κληρωτός οπλίτης και η εθνοφυλακη είναι εκπαίδευση,πέρα από αυτά όμως δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο και μέριμνα για τίποτα άλλο,δεν υπάρχει καν εκπαιδευση δηλαδη οχι απλά μη κατευθυνόμενη…..

   1. Το ατυχές παράδειγμα του ποδοσφαίρου το χρησιμοποίησα για να εκλαϊκεύσω την ορολογία. Ας μην κολλάμε σε αυτό, αδικούμε τον εαυτό μας.
    Νομίζω, ότι αυτό που λες, λέει και ο αρθρογράφος, δηλαδή πως αν νιώθεις ότι κάτι δεν σε γεμίζει (όσοι έχουν την ικανότητα να το αντιληφθούν αυτό) τότε πρέπει να «βγεις εξω» (δηλαδή να ανοιχτείς και να ψαχτείς πχ στοχευμενη αναζητηση στο ίντερνετ σε σοβαρά site) σε κάτι πέρα από τα τυποποιημένα (ίσως παρωχημένα) πρότυπα που χρησιμοποιούν οι Ενοπλες Δυνάμεις τα οποία δεν θέλω να σχολιάσω περαιτέρω.
    Το ιδανικό θα ήταν όλα αυτά να γίνονται με τον προβλεπόμενο τρόπο ο οποίος όπως είπα και παραπάνω, επιτυγχάνεται μέσω της τυποποιημένης, κατευθυνόμενης, ομαδικής και ατομικής, μετρησιμης και ουσιαστικής εκπαίδευσης. Όλα αυτά τώρα είναι θεωρητικά, το πότε θα γίνουν πράξη δεν το γνωρίζω και αμφιβάλλω αν θα ζω για να το δω.
    Καλό ξημέρωμα.

 4. Επειδή έχουν γραφεί πολλά και επειδή έχω “ιδίαν αντίληψη” πως “παίζουν” οι Αμερικάνοι εντός έδρας, πιστεύω πως οι δήθεν αντιδράσεις είναι λίγο φούσκα. Έχοντας συμμετάσχει παλαιότερα σε κάποιο αντίστοιχο 2ήμερο διαγωνισμό (βλέπε SUPER SAPPER), oi Αμερικάνοι είναι έτοιμοι από καιρό, ενώ οι Ευέλπιδες για 1η φορά συμμετείχαν σε αυτό στο συγκεκριμένο πεδίο .
  Επιπλέον, οι εκπαιδευομενοι Αμερικάνοι (όλων των βαθμών) στα σχολεία τους είναι ΣΟΥΖΑ τις καθημερινές αφού έχουν PT [από τις 05:30 έως τις 06:30, με αποτέλεσμα να κοιμούνται από τις 20:30], αλλά το Σαββατόβραδο είναι όλοι ΛΙΩΜΑ στο μεθύσι, αφού τη Κυριακή δεν έχουν PT (Physical Training).
  Από την άλλη , οι ευθύνες παραμένουν ευθύνες αλλά όπως εύστοχα έγραψε ο συντάκτης για να γίνουν διδάγματα μέσω του AAR ή επί το ελληνικότερον της επενημέρωσης που θα οδηγήσει σε εξαγωγή διδαγμάτων (LL’s) KAI ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ ΝΕΑ ΠΤΩΧΗ ΕΜΦΆΝΙΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.
  Άσε που η παρουσία μας εκεί είναι κάτι που μας έβγαλε από το τέλμα.
  Όσον αφορά τη σύγκριση με ασκήσεις όπως η CAMBRIAN PATROL , αυτή ήταν άστοχη γιατί δεν είναι η πρώτη φορά που οι έφεδροι μας από Ελλάδα και Κύπρο συμμετείχαν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.