Σε τροχιά αναβάθμισης φαίνεται πως πρόκειται να εισέλθουν οι Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (Ο.Π.Κ.Ε.) της Ελληνικής Αστυνομίας. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του περιοδικού “Καταδρομή & Ασφάλεια”, υπάρχουν σκέψεις σε ανώτατο επιτελικό επίπεδο για την αναθεώρηση του οργανωτικού πλαισίου δράσης τους, με στόχο την αποτελεσματικότερη επιχειρησιακή τους δράση.

Πιο συγκεκριμένα, μελετάται τρόπος ώστε να αποκτήσουν μεγαλύτερη ομοιομορφία σε επίπεδο επιλογής προσωπικού, εκπαίδευσης, αξιολόγησης και εξοπλισμού. Παρενθετικά να αναφέρουμε πως οι Ο.Π.Κ.Ε σήμερα ανήκουν στις κατά τόπους Διευθύνσεις ή Υποδιευθύνσεις Ασφαλείας, κάτι που επιφέρει ανομοιομορφία και διακύμανση του επιχειρησιακού τους επιπέδου.

Η συγκέντρωση των Ο.Π.Κ.Ε στην Γενική Διεύθυνση Κρατικής Ασφαλείας, όπως θα προτείνουμε στην συνέχεια, εκτιμάται πως θα οδηγήσει στην συνολική αναβάθμιση τους, καθώς πλέον θα υπάρχουν κοινά πρότυπα επιλογής προσωπικού, εκπαίδευσης και προμήθειας εξοπλισμού κάτι που θα επιφέρει, εκτός άλλων, οικονομίες κλίμακας σε επίπεδο διαχείρισης χρημάτων.

Ο βασικός λόγος πίσω απο αυτές τις σκέψεις ειναι η παρατήρηση της δράσης των τρομοκρατών και μελών του οργανωμένου εγκλήματος, ημεδαπών και αλλοδαπών, κάτι που με τη σειρά του θέτει νέες προκλήσεις προς τα Σώματα Ασφαλείας. Πιο συγκεκριμένα, έχει παρατηρηθεί πως τα μέλη των τρομοκρατικών – εγκληματικών ομάδα, διαθέτουν επαρκή “τακτική” σκέψη, οργανωτικότητα και ευρηματικότητα στην κατάρτιση του επιχειρησιακού τους σχεδίου, εμφανίζονται πιο αδίστακτοι όσον αφορά την χρήση θανατηφόρας βίας, ενώ δεν έχει λανθάνει της προσοχής των Αρχών πως φέρουν ολοένα και βαρύτερο οπλισμό.

Η χρήση, για παράδειγμα, όπλων AK-47, που κάποτε αποτελούσε εξαίρεση στον κανόνα, σήμερα αποτελεί τον ίδιον τον κανόνα ακόμα και ληστείες σε μικρομάγαζα, ενω οι ίδιοι οι εγκληματίες δεν διστάζουν να εμπλακούν σε μάχη με τους αστυνομικούς που τους καταδιώκουν και που φέρουν – δυστυχώς – οπλισμό μικρότερης ισχύος.

Η λύση περνάει μέσα από την γενικότερη ενίσχυση της Αστυνομίας και ειδικά των μάχιμων μονάδων της, με τρόπο τέτοιο ώστε να εξασφαλίζεται η επιτυχής αντιμετώπιση της απειλής. Εδω, παρενθετικά να αναφέρουμε πως η επανασύσταση της Ομάδας “ΔΕΛΤΑ”, σε διαφοροποιημένη σε σχέση με το παρελθόν μορφή, μπορεί να επιφέρει σημαντική ενίσχυση στην ικανότητα της Αστυνομίας να δρά άμεσα και κυρίως αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση ανάλογων απειλών…

Περισσότερα στο τεύχος του περιοδικού “ΚΑΤΑΔΡΟΜΗ&ΑΣΦΑΛΕΙΑ” Νο57 που κυκλοφορεί.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Τόλιας  (με την βοήθεια ειδικού συνεργάτη)

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: